1. Blogg
 2. CV
 3. Hur man skriver ett cv
Skrivet av Rolf BaxRolf Bax

Hur man skriver ett cv

31 läst
Hur man skriver ett cv
Med alla tips, verktyg, mallar och exempel som du behöver för att lära dig skriva ett cv.

Att ha ett välskrivet och finslipat cv ger dig superkrafter i yrkesvärlden.

Medan de flesta andra långsamt klättrar uppför karriärstegen, tar du på dig din förtrollade cape och svävar uppåt med supersonisk fart. Denna guide till att skriva ett perfekt cv beskriver de viktiga byggstenar som du behöver för att skapa ett fantastiskt cv.

I denna ”Hur man skriver ett cv”-guide hittar du:

Skriva ett cv - 10 viktiga steg

 1. Viktiga grundregler för att skriva ett cv.
 2. Gyllene skrivregler och hur man väljer rätt format.
 3. Hur man skriver en personlig sammanfattning.
 4. Lista arbetslivserfarenhet.
 5. Lista kompetenser.
 6. Utbildning.
 7. Extra avsnitt och förbättringar.
 8. Lägga till viktiga referenser.
 9. Lägga till ett personligt brev.
 10. Korrekturläsa (och glöm inte att spara!)

Om författarna: Resume.io’s jobb-vinnande cv-mallar har hjälpt mer än 5 miljoner människor världen över att skriva ett cv. Vårt team jobbar hängivet med att hjälpa dig i din strävan efter en fantastisk karriär... och vill göra resan dit så enkel och angenäm som möjligt!

Föreställ dig två fantastiska yrkespersoner med utmärkta referenser, talanger och fackkunskaper. En av dem ignoreras av rekryterare och dumpas av automatiserade ansökningssystem. Den andra får komma på flera intervjuer i veckan på branschledande företag.

Vad är det för skillnad mellan de två personerna? Det kan vara kontakter eller omständigheter. Men ofta är det cv:t som påverkar ansökningssituationen. Marknadsföring är lika viktigt för kandidaterna som för företagen.

Det är ofta små detaljer som gör störst skillnad.

Den viktigaste utgångspunkten: var ska jag bygga mitt cv?

Låt oss inte gå som katten kring het gröt, utan presentera den gyllene regeln direkt.

Använd inte vanliga textredigerare för att skapa den slutgiltiga versionen av ditt cv. MS Word och liknande program innehåller en mängd potentiella problem som kan motverka dig innan du ens har börjat.

Till exempel:

 • En besvärlig och tidskrävande formateringsprocess
 • Information i sidhuvud/sidfot som inte kan läsas av andra system
 • Dålig och intetsägande visuell design som inte utmärker sig bland andra cv:n
 • Formatering som ser annorlunda ut i andra program
 • Filer som försvinner eller skadas, m.m.

Vad man kan göra åt det?

Det vanligaste filformatet för cv:n är PDF. Fördelarna är uppenbara: det är ett universellt format som inte ändras oavsett var filerna öppnas och det kan läsas av de flesta programvarusystem.

Gör så här

Använd professionellt utformad formgivning och verktyg som har testats av personalchefer och ansökningshanteringssystem (ATS).

Gör inte så här

Använd old-school textredigeringsprogram som tar timmar av arbete och ofta är oförenliga med arbetsgivarens programvara.

Idealiska verktyg för att skapa översiktliga, koncisa och snygga cv:n i PDF-format är online cv-byggare. Sådana online- och/eller programvarulösningar har specialkonstruerats för att skapa visuellt slående, tekniskt funktionella cv:n med, med bästa tänkbara innehåll. Genom att använda en tjänst/plattform som är utformad speciellt för cv:n sparar du en massa tid och undviker osynliga problem

Hur man skriver ett cv

Visuell aspekt, mallar och det första intrycket

Vi är alla visuella varelser. Våra första intryck baserar sig alltid på estetik, symmetri och bilder.

Inför en anställningsintervju väljer vi kläder med omsorg, så varför inte lägga samma möda på hur vårt cv ser ut? Ett cv fungerar som en sorts ambassadör, som presenterar oss innan det verkliga mötet.

Enligt en studie som gjorts av TheLadders ägnar rekryterare i genomsnitt 6 sekunder på ett cv innan de går vidare till nästa (som vi nämnde i våra yrkesspecifika guider och exempel). Under denna korta tid tas ofta ett undermedvetet beslut och det baserar sig på cv:ts ”utstrålning”. Om det är överskådligt och snyggt kommer personalchefen sannolikt att titta lite längre på det.

Du kan skapa egna mallar, men om du inte är en professionell designer är det bäst att lita på exempel som testats i praktiken. Mallarnas design utstrålar en viss karaktär och stämning: de kan betona kreativitet, pålitlighet, disciplin och andra goda egenskaper.

Gör så här

Använd proffsig design och mallar som har optimerats för bästa möjliga innehåll, psykologi och visuellt intryck.

Gör inte så här

Tillbringa timmar eller kanske dagar på att skapa en perfekta design/layout från grunden, för att sedan upptäcka att formatet har tekniska problem.

Mallarna från Resume.io har delats in och utvecklats utifrån dessa aspekter, vilket gör att de enkelt kan anpassas till olika yrken, branscher eller omständigheter.

Här är ett exempel på vårt omfattande sortiment av testade och professionellt utformade cv-mallar:

Cv-mallar: välj struktur

När du är klar med det visuella, är det dags att fortsätta med texten. Det finns olika sätt att strukturera ett cv. De tre vanligaste formaten är:

 • Kronologiskt cv
 • Funktionellt cv
 • Kombinerat cv (kombinerat format)

Ett cv med omvänd kronologisk ordning är vanligast och det format som de flesta arbetsgivare och branscher föredrar. Den största fördelen med omvänd kronologisk ordning är att det är ett överskådligt format, enkelt att förstå och har en linjär struktur.

Arbetslivserfarenhet presenteras i omvänd kronologisk ordning, det vill säga du börjar med att först beskriva din senaste tjänst. Detta sätt att presentera sig på är perfekt om man vill visa upp en kontinuerlig utveckling, t.ex. att man har fått allt mer ansvar och fler befogenheter. Men om du nyligen avslutat dina studier eller har luckor i din anställningshistorik? Då kan ett funktionellt eller kombinerat cv passa bättre.

Experttips

Ett cv med omvänd kronologisk ordning är också en fördel om man vill dra alla upptagna rekryterares uppmärksamheten till sig. Det gör du genom att först presentera dina senaste, mest imponerande tjänster. Rekryteraren ögnar igen ett cv 6-7 sekunder. Se till att du utnyttjar den korta tiden!

I ett funktionellt cv beskriver du dina färdigheter. Dessa färdigheter kan du ha förvärvat både i yrkeslivet och utanför. Om du inte har någon arbetslivserfarenhet än, för att du nyligen tagit din examen, eller om du håller på att byta bransch, är det här ett lämpligt format. Du kan också göra ditt cv mer robust genom att nämna tidigare projekt, sociala initiativ, erfarenhet inom andra områden och så vidare.

Kombinerat cv. Ett kombinerat format lägger lika stor vikt på färdigheter som anställningshistorik och är därför lämpligt för många tekniska yrken (men även andra branscher).

För att betona det visuella, ta en titt på ett bra exempel på hur ett cv kan struktureras:

För att lära dig mer om hur du kan dela in ditt cv, ta en titt på vår smarta Cv-format-guide samt våra artiklar om Funktionella och Kronologiska cv:n!

Dela upp ditt cv i avsnitt: din yrkesmässiga erfarenhet

Det kan vara svårt att veta vad man ska ta med i ett cv.

Det är inte så konstigt, eftersom vi alla är olika och har olika erfarenhet. Tänk på att anpassa ditt cv efter jobbet du söker. Man kan dela in avsnitten i obligatoriska och frivilliga. Låt oss utgå från att du använder formatet Omvänd kronologisk ordning (det är det absolut vanligaste formatet nuförtiden och används av 90 % av de sökande).

Nödvändiga avsnitt innehåller bland annat:

 • Person- och kontaktuppgifter
 • En sammanfattning (Kort sammanfattning av kompetenser & mål)
 • Arbetslivserfarenhet
 • Kompetenser
 • Utbildning

Övriga avsnitt som du kan lägga till:

 • Speciella färdigheter eller erfarenheter som du vill lyfta fram (ingår ofta i sammanfattningen)
 • Sociala projekt och initiativ
 • Priser, certifikat och (ideella) organisationer
 • Hobbyer och intressen
Gör så här
 • Tänk igen vad du vill förmedla, vilka delar som är viktigast, vilken yrkeserfarenhet som kan komma att imponera på din arbetsgivare.
 • Analysera vilka avsnitt som är viktiga för just ditt yrke och den nya tjänsten. Efter det, men inte tidigare, kan du använda ledigt utrymme (om sådant finns) för att lägga till valfria kategorier.
Gör inte så här
 • Lista olika avsnitt och bredda ditt cv till max.
 • Lista milstolpar du uppnått i livet eller aktiviteter du hållit på med, oavsett tillgängligt utrymme (gymnasieutbildning, alla hobbyer och personliga intressen etc.).

Det finns inga strikta regler för hur dessa avsnitt ska se ut. Vissa avsnitt kan vara mer eller mindre viktiga beroende vilket jobb du söker. Till exempel, i vår Guide för sjuksköterskor betonar vi att det är mycket viktigare för vårdpersonal än för genomsnittet att tillhöra professionella organisationer. Ett par frågor som du kan ställa dig själv för att bestämma om du ska ta med, eller utöka, vissa avsnitt:

 • Ökar det mina chans att bli anställd?
 • Kommer arbetsgivaren att få ett positivt intryck?
 • Stämmer det väl överens med arbetsbeskrivningen?

Du har kanske valt ett cv-format med omvänd kronologisk ordning, men dina val bör vara funktionella och pragmatiska!

Sammanfattning: varför är du rätt person för jobbet?

Det är mycket viktigt att hålla ett cv kort och koncist, men ofta leder det till att cv:t känns intetsägande eller känslolöst. Det kan du kompensera med en bra inledande sammanfattning. Här kan du lägga till lite färg, liv och personlighet till ditt cv. I sammanfattningen kan du visa upp din beslutsamhet, positiva syn och varför just du är rätt person för jobbet.

En sammanfattning bör innehålla följande grundläggande komponenter:

 • Din titel, tjänst eller yrkeskategori (till exempel ”Garvad marknadsföringsspecialist” eller ”Målmedveten och kreativ webbutvecklare”)
 • Respektingivande prestationer och fakta.
 • Mjuka och hårda färdigheter (bara de viktigaste!).
 • Jobbspecifik inriktning eller specialitet inom yrket (som lämpar sig för den utannonserade tjänsten)
Gör så här
 • Skriv en sammanfattning med personlig touch, energisk frasering, ”handlingsverb” och en beskrivning av dina mjuka/hårda färdigheter som yrkesperson.
 • Använd inga långa, krångliga grammatiska konstruktioner. Se till att sammanfattningen är kortfattad och att dina egenskaper och prestationer sticker ut.
Gör inte så här
 • Skapa en sammanfattning som är för torr eller för krånglig (i form av en lång historia om dig själv).
 • Glöm att nämna viktiga egenskaper och prestationer redan i början.

Sammanfattningen ska skrivas på ett ”energiskt” sätt för att dra till sig uppmärksamhet. Försök använda handlingsverb och termer med målande beskrivningar. Undvik långa och grammatiskt komplicerade meningar. På så sätt sticker prestationer och fakta ut. 

Vissa guider rekommenderar att man ska betona sina mål, men vi tycker att en sammanfattning är ett mer robust och universellt verktyg. Målet kan vara viktigt under vissa omständigheter (till exempel när du saknar arbetslivserfarenhet). För mer detaljerad information, kolla in vår artikel om Personlig sammanfattning i ditt cv (Sammanfattningar och Mål).

Så här skriver du en inledande sammanfattning i vår cv-byggare!

Arbetslivserfarenhet: yrkeserfarenhet

Om du har valt formatet omvänd kronologi (vilket du bör göra i 9 fall av 10) så utgör det här avsnittet ryggraden i ditt cv.

Det är inte bara det avsnitt där du samlar dina mest imponerande tidigare anställningar, utan här kan du också presentera varje specifik tjänst genom att ge viktiga fakta, prestationer och data som beskriver dig som en kunnig yrkesperson. Du behöver inte ta med hela din anställningshistorik. Skräddarsy din arbetsbeskrivning så att du imponerar din framtida arbetsgivare med den information som är lämplig för den specifika lediga tjänsten. På så sätt håller du också ditt cv kort och koncist.

Experttips

Om du kan uppge procenttal, siffror eller specifika projekt som bevis på hur produktiv du varit i tidigare jobb - gör det! Hjälpte du företaget att spara pengar? Deltog du i företagsomfattande initiativ? Ledde du ett designteam? Har du kanske ökat antalet användarrecensioner för en onlinetjänst? Rekryterare uppskattar specifik information.

Varje tjänst ska anges i följande (ungefärliga) format:

 • Jobbtitel, företagsnamn, ort
 • Månad och år som du började och slutade
 • Mellan tre och sex punkter som kort beskriver din roll och dina resultat inom företaget

Det är en bra idé att göra en separat fil eller lista med sådant som du kan betraktar som milstolpar; prestationer, projekt och siffor. På så sätt har du alltid en arsenal av åskådliga fakta redo. Gör en djupdykning och lär dig mer om detta viktiga avsnitt i vår inspirerande Guide till arbetslivserfarenhet.

Kompetensavsnittet: färdigheter och superkrafter

Kompetensavsnittet är en lista med dina yrkesfunktioner, superkrafter och färdigheter. 

Det är här du klarar ditt första "kompetensprov". Den här delen är mer pragmatisk än sammanfattningen, eftersom rekryterare och automatiserade system kommer att utvärdera dina kunskaper baserat på en specifik checklista. 

Dessutom finns det vissa hårda färdigheter (ibland även mjuka färdigheter, kolla till exempel in våra guider för Sjuksköterskor eller Lärare) som är absolut nödvändiga för en viss tjänst. Två viktiga råd: prioritera vad du tar med och granska arbetsbeskrivningen noga!

Utrymmet är begränsat och du kanske har många färdigheter. Se till att de färdigheter du beskriver (speciellt de som står först) överensstämmer med de som anges i platsannonsen.

Experttips

Även mycket erfarna yrkesmän blandar ofta hårda och mjuka färdigheter, eftersom gränsen kan vara suddig inom vissa områden. Tumregeln är att mjuka färdigheter mestadels hänför sig till interaktioner mellan människor, emotionell intelligens, organisation och ledarskap.

Hårda färdigheter är pragmatiska kompetenser som utgör ett krav för att få ett visst jobb. Till exempel ett visst programmeringsspråk i en tjänst som utvecklare. Eller att man kunna använda en viss typ av programvara för ett kontorsjobb. Det handlar om dina vardagliga uppgifter.

Behöver du mer information om hur man skriver ett fantastiskt avsnitt om kompetenser? Här är vår Specifika guide till att beskriva kompetenser!

Kompetensavsnittet

Utbildning: en beskrivning av utveckling och intelligens

Hur viktigt utbildningsavsnittet är beror på ditt yrke och din bransch. 

I vår Guide för webbutvecklare betonar vi till exempel det faktum att formell utbildning inte är en ”make-it-or-break-it”-faktor. Många webbutvecklare är i viss utsträckning självlärda. Inget cv är dock komplett utan något sorts utbildningsavsnitt, och många arbetsgivare värdesätter en formell examen.

Det finns ingen ”one size fits all”-strategi för utbildningsavsnittet. Yrken som advokat, läkare och vetenskapsman (kemist, biolog etc.) har en mycket stark betoning på formell utbildning. Du kanske också vill ta med vetenskapliga (eller andra) publikationer i ditt cv (i avsnittet om utbildning eller i en separat kategori).

Experttips

Omvänd kronologisk ordning gäller inte bara arbetslivserfarenhet. När du listar din utbildning bör du börja med dina senaste och mest imponerande akademiska prestationer.

Det är viktigt att notera att nuförtiden, med lättillgänglig information och teknik, så kan din översikt av utbildning även omfatta saker som online-certifikat, bootcamps, specialiserade seminarier, kurser m.m. För att förstå hur du ska prioritera detta avsnitt, kolla in vår inspirerande Utbildningsguide eller ta en ordentlig titt på våra yrkesguider och exempel.

Teknik och psykologi: ATS och rekryterare

Vi har nu presenterat en stor del av de viktiga fundamenten till att sammanställa ett jobbvinnande cv som verkligen drar uppmärksamheten till sig.

Men det finns två mycket viktiga aspekter kvar när det gäller att finslipa ditt cv: interagera med Applicant Tracking Systems (Ansökningshanteringssystem) och att förstå hur en rekryterare tänker.

Ansökningshanteringssystem (ATS) har blivit allt vanligare för stora och medelstora arbetsgivare i de flesta moderna länder runt om i världen. Mängden ansökningar från potentiella anställda som kommer in varje månad gör att mänskliga specialister inte hinner med.

I stället för att göra rekryteringsavdelningarna löjligt stora använder arbetsgivarna sig av automatiserade system för att rationalisera anställningsprocessen. Ansökningshanteringssystemens uppgift är att analysera, filtrera (och ibland poängsätta) ditt cv baserat på nyckelord.

Statistisk insikt

En studie som Preptel utfört (i USA) visar att 75 % av alla cv:n aldrig granskas av människoögon. Automatiserade filter kan bli ett svart hål för cv:n. Så det är viktigt att förstå hur ATS fungerar.

En av de viktigaste anledningarna till att använda online-verktyg till ditt cv, istället för textredigerare, är att ATS ofta är ”oböjliga”. De behandlar ditt cv baserat på en specifik algoritm. Många cv:n filtreras ut oberoende av de professionella innehållet på grund av formateringsfel, bilder, grafer, inkorrekta rubriker etc. Det är anledningen till att det är så otroligt viktigt att använda verktyg som testats i praktiken; de producerar korrekta cv:n utan dolda ”formateringsfallgropar”.

Men hur precis filtrerar och värderar ett ATS ditt cv? Svaret är enkelt: baserat på nyckelord som definierats av arbetsgivaren, rekryteraren eller jobbspecifika systemparametrar.

Det finns tre metoder att urskilja nyckelord: branschkunskap, manuellt analysera arbetsbeskrivningen och att använda ”ordmoln”.

Gör så här
 • Analysera beskrivningen för den öppna tjänsten för att förstå vilka färdigheter eller andra aspekter som ska prioriteras.
 • Använd online verktyg för formatering så att du undviker att filtreras bort.
 • Ta reda på allt du kan om arbetsgivaren.
 • Använd branschkunskap.
 • Använd helst PDF-format.
 • Se till att ditt cv är läsbart för både människor och automatiserade system.
Gör inte så här
 • Ignorera tekniska tester som ATS och formateringsriktlinjer.
 • Använd enkla textredigerare som kan få dig att filtreras ut av ATS.
 • Skicka ett ”one-size-fits-all”-cv till alla arbetsgivare utan att ta hänsyn till företagets specifikationer.
 • Lägg till för många nyckelord på ett konstigt sätt, som gör cv:t oläsligt för människor.

Branschkunskap bygger på din egen expertis och efterforskningar. Du kan lita på din egen erfarenhet eller hänvisa till jobbspecifika guider. I vår Cv-guide för webbutvecklare betonar vi till exempel vilka färdigheter, programmeringsspråk och intressen som har varit trendiga de senaste åren. I vår Guide för sjuksköterskor nämner vi de två statistiskt sett vanligaste färdigheterna som arbetsgivare kräver för denna tjänst.

Att granska arbetsgivarens webbplats är alltid en god idé. Den kan ge dig ledtrådar om företagets värderingar, vilken typ av språk de använder m.m. Sådan kunskap kan vara avgörande ”trumfkort” i spelet om en ledig tjänst.

Arbetsbeskrivningen är din viktigaste bundsförvant när det gäller att välja ATS-nyckelord till dina cv-avsnitt. Arbetsbeskrivningen omfattar ofta de viktigaste kraven samt önskade mjuka färdigheter. Se till att du hittar dem och ta med dem i ditt cv.

Om arbetsbeskrivningen är för vag eller långrandig, oroa dig inte, det finns ett praktiskt verktyg för att reda ut den: Ordmoln. Det är ett användbart instrument (lätt att hitta via Google, t.ex. Wordle eller Worditout.com) där du helt enkelt kan kopiera och klistra in texten i en arbetsbeskrivning och få en bild av terminologin.

Om vi fortsätter med den personliga sidan av anställningsproceduren: tänk på de två huvudpunkter som en rekryterare utgår ifrån när han/hon granskar ditt cv. Först av allt, ha förståelse för mängden ansökningar. Hundratals cv:n är en realitet för vissa företag. Undvik att vara intetsägande, allmängiltig eller tandlös. Du behöver inte överdriva (personalchefer har en skarp blick när det gäller ”onaturligt hajpade” cv:n) men fundera på om din text kanske är alltför lågmäld. 

Experttips

Se till att ditt cv berättar en historia, presenterar dig som människa och prickar in alla viktiga höjdpunkter i din yrkeskarriär. Du måste också förstå att rekryteraren kommer att se dig från synvinkeln "hur kommer den här personen att anpassa sig till företaget?" Fundera på hur din information ser ut från en framtida anställds vinkel.

Kom också ihåg att inte överbelasta rekryteraren med tekniska termer. Alla yrken har sin egen jargong och ”insider-språk”, men inte alla rekryterare är lika kunniga. Framhäv dina tekniska färdigheter, men se till att fördela dem smart (särskilt i sammanfattningen) och nämn mjuka färdigheter och kvaliteter så att du verkar pålitlig och mänsklig.

Internationella och landspecifika cv:n

Sist men inte minst, om du söker jobb utomlands, tänk på geografiskt specifika detaljer.

Varje region eller till och med land, har kulturella, etiska och tekniska nyanser när det gäller cv:n. Vissa aspekter kan skilja sig drastiskt i Asien, Europa och USA. Det är en bra idé att utforska landet i allmänhet samt din specifika, lokala bransch. Leta reda på grupper av expats, gå på nätverksevenemang eller använd dig av online-resurser för att utöka din kunskap.

Gör så här
 • Kolla upp landets anställningspraxis på nätet.
 • Kontakta (online eller off-line) personer som talar ditt språk i den lokala branschen.
 • Ta reda på om du behöver ett cv eller en cv-mall.
 • Tänk på kulturella skillnader och presentationsstil.
 • Leta efter exempel på lokala cv:n.
Gör inte så här
 • Använd samma cv för varje land där du söker jobb.
 • Ignorera den lokala kulturen och synen på etiska och professionella normer.
 • Utgå ifrån att cv:ts formatering och längd är likadan överallt.

De "geografiska" cv-typer som oftast dyker upp är:

 • Ett internationellt cv
 • Amerikanskt cv
 • Brittiskt cv
 • Spanskt cv
 • Asiatiskt cv
 • Ryskt cv
Experttips

Om du söker jobb i ett främmande land, måste din nationalitet, visumstatus och dina språkkunskaper tydligt framgå i cv:t. Det har ingen betydelse om du söker jobb i ditt hemland, men i ett internationellt cv är det superviktig information.

Om du är intresserad av experttips på att skriva ett cv för en viss geografisk ort, kolla in vår guide för regionala cv-mallar: den innehåller alla kategorier som listas ovan, samt tips på hur du skriver ett cv som icke-modermålstalare. 

Vi har försett dig med den mest grundläggande och viktiga informationen som behövs för att skapa ett cv som erbjuder fantastiska möjligheter, men våra praktiska resurser tar inte slut här!

Du kan kolla in våra guider om extra avsnitt och ämnen om du känner att du behöver finslipa dessa.

Hur man skriver ett personligt brev
Liknande artikel
Hur man skriver ett personligt brev

Här får du lära dig hur man skriver ett personligt brev som skiljer sig från mängden och som hjälper en att bli kallad till intervju.

Och glöm inte att titta på cv-byggarens alla fantastiska funktioner på resume.io. Det kommer sannolikt att spara dig tid och möda och förbättra ditt cv avsevärt! 

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
Personligt Brev6 läst
Vad är ett introduktionsbrev och hur skriver man ett sådant?
Vad är ett introduktionsbrev och hur skriver man ett sådant?
CV9 läst
Korrekturläsning
Korrekturläsning
Anställningsintervju7 läst
Hur man skriver ett uppsägningsbrev via e-post
Hur man skriver ett uppsägningsbrev per e-post
CV10 läst
Cv-format
Cv-format
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies