När du söker jobb är det jätteviktigt att ha ett välskrivet cv. Oavsett om du är nybörjare på arbetsmarknaden eller har många års erfarenhet inom en eller flera branscher. I den här utförliga guiden visar vi dig hur du skriver ett cv som är så bra och intresseväckande att det tar dig vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen: jobbintervjun. Vi ger smarta tips och presenterar verktyg, cv-mallar och cv-exempel som får ditt cv att sticka ut från mängden.
Viktiga steg när du skapar ditt cv
I den här artikeln kommer vi att ta upp:
- Viktiga grundregler för att skriva ett cv
- Format
- Indelning
- Personlig sammanfattning
- Arbetslivserfarenhet
- Hårda och mjuka färdigheter
- Utbildning
- Extra avsnitt (valfritt)
- ATS
Om våra skribenter: cvkungen.se praktiska cv-mallar har hjälpt mängder med kandidater att skapa proffsiga cv:n. Vårt team jobbar hängivet för att hjälpa dig i din strävan efter en fantastisk karriär och vi vill att vägen dit är så enkel och bekväm som möjlig.
Viktiga grundregler
Föreställ dig två fantastiska yrkespersoner med utmärkta referenser, talanger och fackkunskaper. En av dem ignoreras av rekryterare och dumpas av automatiserade ansökningssystem. Den andra får komma på flera intervjuer i veckan på branschledande företag.
Vad är det för skillnad mellan de två personerna? Det kan vara kontakter eller omständigheter. Men ofta är det cv:t som påverkar ansökningssituationen. Marknadsföring är lika viktigt för kandidaterna som för företagen. Det är ofta små detaljer som gör störst skillnad.
Använd moderna cv-verktyg
Låt oss börja med en gyllene regel när det gäller att skapa proffsiga cv:n: använd inte old-school textredigerare som t.ex. MS Word. Det är tidsödande, opraktiskt och leder nästan alltid till formateringsproblem.
Moderna online cv-byggare är idealiska för att skapa översiktliga, koncisa och snygga cv:n i PDF-format. De har specialkonstruerats för att skapa visuellt slående, tekniskt fulländade cv:n med bästa tänkbara innehåll.
Det vanligaste filformatet för cv:n är PDF. Fördelarna är uppenbara: det är ett universellt format som inte ändras oavsett var filerna öppnas och det kan läsas av de flesta programvarusystem.
Använd professionellt utformad layout och verktyg som har testats av personalchefer och ansökningshanteringssystem (ATS).
Använd old-school textredigeringsprogram som är tidsödande och ofta är oförenliga med arbetsgivarens programvara.
Utstrålning: ett cv som drar blickarna till sig
Vi är alla visuella varelser. Våra första intryck baserar sig alltid på estetik, symmetri och bilder.
Inför en anställningsintervju väljer vi kläder med omsorg, så varför inte lägga ner samma möda på våra cv:n? Ett cv fungerar som en sorts ambassadör, som presenterar oss innan det verkliga mötet.
Studier har visat att rekryterare lägger ner i genomsnitt 6 sekunder på ett cv innan de går vidare till nästa. Under denna korta tid tar de ofta ett undermedvetet beslut och det baserar sig på cv:ts utstrålning. Om det är överskådligt och snyggt kommer personalchefen sannolikt att ägna mer tid åt det.
Du kan skapa egna mallar, men om du inte är en professionell designer är det bäst att använda exempel som testats i praktiken. Ta en titt på cvkungens omfattande utbud av cv-mallar.
Använd proffsig design och mallar som har optimerats för bästa möjliga innehåll, psykologisk effekt och utstrålning.
Tillbringa timmar eller kanske dagar på att skapa en perfekta design/layout från grunden, för att sedan upptäcka att formatet inte funkar tekniskt sett.
Cv-format
När du är klar med utstrålningen är det dags att fortsätta med formatet. De tre vanligaste cv-formaten är:
- Kronologiskt cv
- Funktionellt cv
- Kombinerat cv
Ett cv med omvänd kronologisk ordning är vanligast och det format som de flesta arbetsgivare och branscher föredrar. Det är överskådligt, enkelt att förstå och har en linjär struktur.
Arbetslivserfarenhet (och utbildning) presenteras i omvänd kronologisk ordning, det vill säga du börjar med att beskriva din senaste tjänst. Det passar perfekt när man vill visa upp kontinuerlig utveckling, t.ex. att du har fått allt mer ansvar och fler befogenheter. Men om du nyligen har tagit examen eller har luckor i din anställningshistorik? Då kan ett funktionellt eller kombinerat cv passa bättre.
I ett funktionellt cv accentuerar du dina färdigheter. Du kan ha förvärvat dem både i yrkeslivet och på fritiden. Om du inte har någon arbetslivserfarenhet alls, för att du nyligen avslutat din utbildning, eller om du håller på att byta bransch, är det här ett lämpligt format. Du kan också göra ditt cv mer robust genom att nämna volontärarbete, praktikplatser m.m.
Kombinerat cv. Ett kombinerat format lägger lika stor vikt på färdigheter som arbetslivserfarenhet och är därför lämpligt för många tekniska yrken (men även andra branscher).
Ett cv med omvänd kronologisk ordning är också en fördel om man vill dra upptagna rekryterares uppmärksamheten till sig. Det gör du genom att först presentera dina senaste, mest imponerande tjänster. Rekryteraren ögnar igen ett cv 6-7 sekunder. Se till att du utnyttjar den korta tiden!
För att lära dig mer om hur du kan dela in ditt cv, ta en titt på vår blogg om cv-format.
Vilka avsnitt ska ingå i ditt cv?
Det kan vara svårt att veta vad man ska ta med i sitt cv. Det är inte så konstigt, eftersom vi alla är olika och har olika erfarenhet. Alla cv:n bör innehålla följande avsnitt:
- Rubrik
- Personlig sammanfattning (även kallad profil)
- Arbetslivserfarenhet
- Färdigheter
- Utbildning
Övriga avsnitt som du kan välja att lägga till:
- Speciella färdigheter eller erfarenheter som du vill lyfta fram
- Sociala projekt och initiativ, volontärarbete
- Certifikat, utmärkelser, goda vitsord
- Hobbyer och intressen
Tänk på att alltid skräddarsy ditt cv efter det specifika jobb som du söker!
Profiltext: varför just du är rätt person för jobbet
Det är mycket viktigt att cv:t är kort och koncist, men ofta leder det till att det känns intetsägande eller känslokallt. Det kan du kompensera med en bra inledande sammanfattning, även kallad profiltext. Här kan du lägga till lite personlighet. Du kan du visa upp ditt engagemang, din positiva inställning och kortfattat förklara varför just du är rätt person för jobbet.
Den personliga sammanfattningen bör omfatta:
- Din titel, tjänst eller yrkeskategori (till exempel ”Erfaren marknadsföringsspecialist” eller ”Målmedveten och kreativ webbutvecklare”)
- Respektingivande prestationer och fakta.
- Mjuka och hårda färdigheter (bara de viktigaste!).
- Jobbspecifik inriktning eller specialitet inom yrket (som matchar den lediga tjänsten)
- Skriv en sammanfattning med personlig touch, energisk frasering, ”handlingsverb” och en beskrivning av dina mjuka/hårda färdigheter som yrkesperson.
- Skriv kortfattat (2-3 meningar) och se till att dina egenskaper och prestationer sticker ut.
- Använd långa, krångliga, grammatiska konstruktioner.
- Skriv en torr, långrandig historia om dig själv.
- Glöm att nämna viktiga egenskaper och prestationer redan i början.
På IFAU:s hemsida (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) kan du läsa mer om forskning gällande arbetsmarknaden, arbetsgivare och rekrytering och andra relevanta ämnen.
Arbetslivserfarenhet: dina yrkesmässiga bedrifter
Om du har valt omvänt kronologiskt format (vilket du bör göra i 9 fall av 10) så utgör det här avsnittet ryggraden i ditt cv.
Här listar du dina mest imponerande tidigare anställningar. Du kan gå in på detaljer, presentera viktiga fakta, prestationer och uppgifter som beskriver dig som en kunnig yrkesperson. Du behöver inte ta med hela din anställningshistorik, det räcker med de tjänster du haft de senaste 10 åren. Skräddarsy avsnittet så att du imponerar på din framtida arbetsgivare med precis den information som hen letar efter och som matchar tjänsten.
Varje tjänst ska presenteras på följande sätt:
- Jobbtitel, företagsnamn, ort
- När du började och slutade (år och månad)
- Tre till sex punkter som kort beskriver din roll och dina resultat
Om du kan uppge procenttal, siffror eller andra mått på bedrifter eller specifika projekt som bevis på hur produktiv du varit i tidigare jobb - gör det! Hjälpte du företaget att spara pengar? Deltog du i företagsomfattande initiativ? Ledde du ett designteam? Har du kanske ökat antalet användarrecensioner för en onlinetjänst? Rekryterare uppskattar specifik information.
Färdigheter: dina superkrafter
En färdighet är när du kan utföra något praktiskt i en verklig situation. Kompetens är förmågan och viljan att utföra en uppgift genom att tillämpa kunskaper och färdigheter. Först behövs rätt kunskap för att sedan, efter övning, få en färdighet.
Det här avsnittet är mer pragmatiskt än profiltexten eftersom rekryterare och ATS kommer att utvärdera dina färdigheter baserat på en specifik checklista.
Hårda färdigheter utgör dessutom ofta ett krav för att få ett visst jobb. Till exempel ett visst programmeringsspråk i en tjänst som utvecklare. Eller att man behärskar en viss typ av programvara för ett kontorsjobb. Mjuka färdigheter kan också vara absolut nödvändiga för en viss tjänst (kolla till exempel in våra guider för sjuksköterska eller lärare).
Utrymmet är begränsat och du kanske har många färdigheter. Två viktiga råd: granska arbetsbeskrivningen noga och prioritera omsorgsfullt!
Försök att blanda hårda och mjuka kunskaper så att du inte blir ensidig i din kommunikation av vad du kan tillföra en arbetsgivare. Hitta en bra mix som lever upp till kraven för tjänsten.
Behöver du mer information om hur man skriver ett fantastiskt avsnitt om färdigheter och kompetenser? Här är vår guide om kompetenser i ett cv!
Utbildning: en beskrivning av utveckling och intelligens
Hur viktigt utbildningsavsnittet är beror på ditt yrke och din bransch.
Det finns ingen ”one size fits all”-strategi för det här avsnittet. Yrken som advokat, läkare eller kemist har en mycket stark betoning på formell utbildning. Men för exempelvis webbutvecklare är en formell utbildning inte en avgörande faktor Många webbutvecklare är i viss utsträckning självlärda (se vår guide för webbutvecklare). Inget cv är dock komplett utan något sorts utbildningsavsnitt, och många arbetsgivare värdesätter en formell examen.
Tänk också på att kursutbudet har ändrats de senaste åren. Det finns allt fler distansutbildningar. De är inte mindre viktiga och hör också hemma i ditt cv. Dit hör också fortbildning, legitimering, sommarkurser m.m
Som akademiker vill du kanske också ta med (vetenskapliga) publikationer i ditt cv, antingen i utbildningsavsnittet eller i en separat kategori.
Omvänd kronologisk ordning gäller inte bara arbetslivserfarenhet. När du listar din utbildning bör du börja med dina senaste och mest imponerande akademiska prestationer.
Övriga avsnitt
Det är viktigt att din ansökan är personlig och att den väcker arbetsgivarens intresse. Förutom de obligatoriska avsnitten kan du välja att lägga till egna avsnitt, t.ex. en lista med hobbyer.
Hur (och när) ska man lista hobbyer i ett cv?
Det gäller att tänka som en rekryterare. De flesta arbetsgivare söker kandidater som har mjuka färdigheter - uppmärksam på detaljer, villig att ta sig an nya utmaningar, bra på att kommunicera - utöver specifik praktisk erfarenhet och utbildning. Om dina fritidsaktiviteter indirekt överensstämmer med detta, förtjänar de kanske en plats i ditt cv. Hobbyer kan också måla upp en bild av din personlighet och ditt engagemang, vilket gör att du sticker ut från mängden.
Tips:
- Skräddarsy ditt cv med hobbyer och färdigheter som relaterar till den lediga tjänsten.
- Gör en kompakt lista som liknar kompetensavsnittet.
- Variera dina hobbyer för att visa balans, men överdriv inte.
- Undvik att lista hobbyer som är väldigt personliga eller politiska.
- Håll dig till max 2-3 hobbyer.
ATS och hur man överlistar systemen
Nu har vi presenterat en stor del av det som ska ingå i ett proffsigt, jobbvinnande cv.
Men det finns två mycket viktiga aspekter kvar när det gäller att finslipa ditt cv: interagera med ATS, Applicant Tracking Systems (på svenska: ansökningshanteringssystem, sökandespårningssystem eller rekryteringssystem) och att förstå hur en rekryterare tänker.
ATS har blivit allt vanligare för stora och medelstora företag. Mängden ansökningar som kommer in gör att mänskliga granskare inte hinner med.
I stället för att utöka HR-avdelningen använder arbetsgivarna automatiserade system för att rationalisera anställningsprocessen. ATS-systemens uppgift är att analysera, filtrera (och poängsätta) cv:n baserat på nyckelord.
Men hur precis filtrerar och värderar ATS ditt cv? Svaret är enkelt: baserat på nyckelord som definierats av arbetsgivaren, rekryteraren eller jobbspecifika systemparametrar. Hur gör man då för att överlista ATS?
- Lusläs jobbeskrivningen för att se vilka färdigheter eller andra aspekter som ska prioriteras.
- Använd online verktyg så att indelningen blir korrekt.
- Ta reda på allt du kan om arbetsgivaren.
- Använd PDF-format.
- Se till att ditt cv är läsbart för både människor och automatiserade system.
- Ignorera ATS och riktlinjer för formatering.
- Använd gammaldags textredigerare som gör att du sorteras ut av ATS.
- Skicka ett ”one-size-fits-all”-cv till alla arbetsgivare utan hänsyn till specifika krav.
- Lägg till för många nyckelord på ett konstlat sätt, som gör cv:t oläsligt för människor.
Nu är du redo att skriva ett perfekt cv! Men glöm inte att komplettera det med ett välskrivet personligt brev! Här hittar du vår guide om personliga brev.