1. Blogg
 2. CV
 3. Personlig sammanfattning: Vad är det, varför är det viktigt och hur skriver man en?
Skrivet av Karl KahlerKarl Kahler

Personlig sammanfattning: Vad är det, varför är det viktigt och hur skriver man en?

14 läst
Personlig sammanfattning: Vad är det, varför är det viktigt och hur skriver man en?
Illustrationer av:Evgeniya Skubina
Den inledande, personliga sammanfattningen är en av de viktigaste delarna av ditt cv, och det är förmodligen den mest utmanande delen att skriva.

En utmaning, men samtidigt en perfekt möjlighet att sammanfatta dina yrkeskompetenser med egna ord - som om du skulle skapa ett skriftligt självporträtt. Om du lyckas väl kan den personliga sammanfattningen inleda ditt cv med en skräll som omedelbart drar personalchefens uppmärksamhet till sig. Om inledningen inte är bra kan det däremot bli nobben direkt.

I den här guiden svarar vi på nedanstående frågor och ger exempel på riktiga personliga sammanfattningar:

 • Vad är en personlig sammanfattning?
 • Vad är syftet med en personlig sammanfattning?
 • Bör du ha en personlig sammanfattning i ditt cv?
 • Hur skriver du en personlig sammanfattning?

Vad är en personlig sammanfattning?

En inledande personlig sammanfattning i ditt cv, även kallad profilöversikt, visar vem du är, vad du kan, vad du gjort hittills i karriären och vad som driver dig. Texten tjänar till att sammanfatta dina erfarenheter, färdigheter och andra kvalifikationer för alla jobb du söker. 

Till skillnad från resten av ditt cv består sammanfattningen inte av en lista, utan den är personlig och skriven med egna ord. Det innebär att den personliga sammanfattningen är ett unikt tillfälle att lyfta fram dina mest imponerande kvalifikationer samt att visa upp din personlighet, passion och drivkraft. 

Varje cv bör innehålla minst fem avsnitt: 

 • Rubrik med kontaktinformation
 • Personlig sammanfattning
 • Arbetslivserfarenhet
 • Utbildning
 • Kompetenser

Observera att alla avsnitt, förutom den personliga sammanfattningen, är listor: listade kontaktuppgifter, listor med tidigare jobb, skolor och utbildningar och dina kompetenser. Det finns inte mycket utrymme för kreativitet i dessa avsnitt - det är helt enkelt fakta som du lägger fram.

Men den personliga sammanfattningen är som en ”hisspresentation”. Här ska du presentera dig själv och det är okej att skryta lite för att förklara varför just du är rätt kandidat för tjänsten du söker. Det är alltså viktigt att väga dina ord på guldvåg.

Den inledande personliga sammanfattningen kallas ibland för ”jobbmål” eftersom den kan användas för att förklara exakt vilken typ av jobb du söker. Det är dock inte alltid nödvändigt. Om din personliga sammanfattning handlar om din erfarenhet som exempelvis revisor, visar din utbildning, certifiering och kompetens tydligt vilken typ av arbete du söker. Men om du behöver förtydliga vilken typ av tjänst det är du letar efter, kan du också göra det i ditt personliga brev.

En inledande personlig sammanfattning bör i princip bestå av 3-4 meningar, högst upp i ditt cv. Observera att det inte behöver vara fullständiga meningar. Du behöver inte använda ordet ”jag”.

Vad är syftet med en personlig sammanfattning?

Syftet med den personliga sammanfattningen är att erbjuda rekryteraren en ”snabböversikt” som gör att hen snabbt kan ”scanna” vad du anser är dina viktigaste meriter. 

Personalchefen kanske inte har tid att läsa vartenda ord i ditt cv, så fundera noga över dina punktlistor och bearbeta beskrivningen av dina kompetenser. Den personliga sammanfattningen, högst upp i cv:t, ska visa upp de mest relevanta och imponerande sakerna.

Om sammanfattningen inte lämnar ett positivt intryck kommer antagligen inte resten av cv:t göra det heller. Men om din proffsiga sammanfattning får rekryteraren att utbrista: ”Wow, det här låter fantastiskt!” kommer hen troligen att lusläsa resten av ditt cv. Vilket i sin tur ökar chansen att du får ett positivt svar på din ansökan.

Bör du ha en personlig sammanfattning på ditt cv?

Svaret på den frågan är ett rungande JA! Kom ihåg att om du söker jobb utomlands kan det hända att olika termer används, både för cv och personlig sammanfattning. I USA och Canada pratar man t.ex. om ett ”resume” istället för cv. Men oavsett vad det kallas, en personlig sammanfattning i ditt cv är ett måste.

Bakgrunden och syftet är desamma. 

1) Alla rekryterare skulle tycka det var konstigt om du hoppade över sammanfattningen. Det är ett av grundelementen i cv:t. 2) Utan en personlig sammanfattning skulle du gå miste om en unik möjlighet att med egna ord beskriva varför just du är en perfekt kandidat. 

Om du frestas att hoppa över den personliga sammanfattningen, kanske för att spara utrymme, glöm det! Det är förmodligen det viktigaste avsnittet i hela cv:t.

Använd inte för många verbböjningar
Använd inte för många verbböjningar

Hur skriver man en personlig sammanfattning?

När du sätter dig ner för att skriva din personliga sammanfattning, ta dig tid att fundera på vad som är dina starkaste egenskaper, tillsammans med de erfarenheter som bäst visar upp dina kompetenser för jobbet du söker. Tips:

 • Sätt dig ner och kör lite brainstorming.

Brainstorming är en process då du skriver ner ALLA idéer som du kommer på, bra och dåliga, även om listan blir alldeles för lång. Den här sortens ocensurerat tänkande kommer oundvikligen att leda till att du måste slopa saker. Men det kan också leda till att du kommer på oanade klenoder som du inte skulle kommit på om du försökt redigera listan i tankarna utan att skriva ner något.

 • Tänk över alla kvalifikationer, inte bara det som är självklart.

Mångårig erfarenhet inom din bransch, en avancerad examen eller imponerande certifikat - det är självklarheter för ditt cv.

Men försök se bortom din erfarenhet, utbildning och kompetens. Det finns säkert mindre uppenbara aspekter av din kandidatur. Det kan till exempel vara medfödd drivkraft, passion, kreativitet och uppfinningsrikedom. 

 • Använd kraftfullt, lite provocerande språk.

Undvik slappt, svagt, vagt språkbruk. Leta i ditt ordförråd efter starka handlingsverb, beskrivande adjektiv och övertygande, originella uttryckssätt. Din skrift ska vara fri från klichéer och ”fluff” - språk som låter tjusigt men inte säger något alls.

 • Upprepa dig inte.

Försök undvika att upprepa viktiga ord i din yrkessammanfattning. Till exempel, beskriv inte dig själv som en ”erfaren pedagog” och säg inte sedan att du har ”10 års erfarenhet av att undervisa på grundskolan”. Säg inte att du är en ”passionerad grafisk formgivare” och sedan att du ”har en passion för effektiv design”. Den här sorters upprepande skrivande är ett tecken på lathet och fantasilöst tänkande. 

 • Sträva efter att använda olika meningskonstruktioner och se till att texten har ”flow”.

Från skrivtorka till flow? ”Flow” är ett skrivsätt där texten liksom flyter på av sig själv, där den ena meningen övergår naturligt till nästa. Det gäller att variera sig, både vad det gäller ordval, stil och rytm. Men se till att slutresultatet inte blir hackigt. Ett sätt att kontrollera om det är bra flöde är att läsa din personliga sammanfattning högt för att se till att det “låter rätt” när du går igenom allt från början till slut.

 • Anpassa din personliga sammanfattning till ATS-program.

Applicant Tracking Systems (ATS) är programvara som arbetsgivare använder för att filtrera cv:n med hjälp av kritiska nyckelord. Om till exempel en renommerad advokatbyrå söker en advokat med specifik erfarenhet av fusioner och förvärv kommer de sannolikt att programmera ATS-programmet att söka efter de exakta termerna ”fusioner och förvärv”. Om advokatbyrån får 500 meritförteckningar och 100 av dem inte innehåller dessa termer, kommer programmet sannolikt att dirigera dem till papperskorgen. Då kan den levande varelse som ansvarar för anställningsproceduren fokusera på de 400 cv:n som visst innehåller dessa termer. 

Det bästa sättet att överlista ATS är att granska platsannonsen noggrant. Vilka exakta kvalifikationer söker arbetsgivaren? Försök ta med samma termer i ditt cv. Den personliga sammanfattningen är ett perfekt ställe att göra det på.

En relaterad fråga: cv:n ska vara anpassningsbara dokument som skräddarsys till varje specifik ansökan. Cv:n kan presenteras i olika format, men sten är inte något tillgängligt format :-). Var beredd att revidera ditt cv så att det passar varje ny potentiell arbetsgivare.

 • Korrekturläs noggrant.

Läs ditt cv mycket omsorgsfullt, och speciellt den personliga sammanfattningen. Se till att det inte innehåller några tryck- eller stavfel, grammatiska fel eller konstiga skiljetecken. I ett dokument på en A4-sida kan ett enda skrivfel sänka skeppet.

Exempel personlig sammanfattning

Praktikexempel är perfekta som inspiration. Nedan presenterar vi ett par personliga sammanfattningar för fyra olika yrken. Granska dessa exempel innan du börjar så blir det enklare att skriva en egen text:

Exempel personlig sammanfattning: Jurist

Erfaren, engagerad och initiativrik företagsjurist med passion för miljörätt. Specialiserad på de regler som syftar till att reglera nyttjandet av naturresurserna, begränsa utsläpp och bevara den biologiska mångfalden. Har goda kunskaper om EU:s miljölagstiftning. Välorganiserad och skicklig på att tala inför publik. Kritisk, men med god samarbetsförmåga. Stresstålig. 

Har kopierat!
Exempel personlig sammanfattning: Personalchef

Erfaren och motiverad personaladministratör med fem års erfarenhet av att övervaka personalavdelningen på ett stort teknikföretag, implementera nya strategier för att förbättra anställningsmetoder, utbildning och medarbetarsamtal. Har stor kunskap om arbetsrätt och effektiv organisationsplanering. Mycket kompetent kommunikatör, duktig på att ta egna initiativ för att förbättra lönsamhet och tillväxt.

Har kopierat!
Exempel personlig sammanfattning: Webbutvecklare

Erfaren webbutvecklare, skicklig på alla delar av avancerad webbutveckling. Har djup kunskap om användargränssnitt, testning och felsökningsprocesser. Expert inom design, installation, testning och underhåll av webbsystem. Behärskar ett brett urval av frondendtekniker på webben (HTML, CSS och JavaScript) samt backendspråk såsom Java, JavaScript, Python, Ruby och C#. Kan effektivt sköta mig själv under oberoende projekt, men samarbetar även väl i ett team.

Har kopierat!
Exempel personlig sammanfattning: Marknadsföringschef

En kunnig branschveteran med 12 års erfarenhet av intern och extern kommunikation. Ansvarar för digitala marknadsföringsstrategier, nya varumärken på utländska marknader, samordning av medieköp, PR-kampanjer, traditionella supportbaserade metoder för bättre ROI m.m. Ansvarar och koordinerar olika undersökningar för att analysera marknadens behov och att se till att företagets marknadsplan efterföljs. Skriver pressrelease åt företaget, ansvarar och följer upp marknadsplaner och ger rapporter till styrelsen.

Har kopierat!

Använd dessa exempel på personlig sammanfattning som inspiration och följ våra tips för att skapa en egen sammanfattning som kommer att imponera på rekryterarna. 

Cvkungen.se är ledande leverantör av cv-mallar och yrkesspecifika skrivguider och våra verktyg gör det enkelt att skapa egna proffsiga dokument. Lycka till!

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
CV12 läst
Kronologiskt cv
Kronologiskt cv
Personligt Brev11 läst
Hur man avslutar ett personligt brev (med exempel)
Hur man avslutar ett personligt brev (med exempel)
CV7 läst
Hobbyer
Hobbyer
CV31 läst
Hur man skriver ett cv
Hur man skriver ett cv
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies