1. Exempel
 2. Studenter

Exempel på personligt brev Studenter

Använd det här exemplet på personligt brev för Studenter för att avrunda din ansökan och bli anställd snabbt– utan krångel och frustration. Det här exemplet har specialdesignats för ett jobb som Studenter 2023. Dra fördel av våra förslag på termer och fraser samt våra experttips. Ladda ner det perfekta personliga brevet på bara några minuter.
4.9
Genomsnittlig bedömning
31 Exemplet har redan betygsatts
Exempel på personligt brev Studenter
Redigera detta personliga brev

Dags att ta itu med ditt allra första personliga brev? Du har kanske alltid trott att cv:n och personliga brev hör till vuxenvärlden? Men studenter kan, av olika skäl, också behöva ett personligt brev. Oavsett om det handlar om en specifik kurs, praktikplats, stipendium eller ditt första jobb - ett bra personligt brev kan hjälpa dig att sticka ut från mängden och presentera dig på ett passionerat och övertygande sätt. Både på gymnasiet och högskolan kan konkurrensen mellan begåvade elever/studenter vara hård. Tentaresultat och betyg är bara en del av sanningen. Ett bra personligt brev kan vara ditt hemliga vapen för att överträffa studenter som har perfekta betyg men saknar karisma och karaktär.

Indelning och exempel personliga brev för studenter

Som student kommer du förmodligen att använda ditt personliga följebrev för en mängd olika ändamål - efter att ha skräddarsytt det för varje ändamål förstås! Som tur är skiljer sig inte indelningen i ett proffsigt följebrev så mycket (beroende på bransch eller jobb). Upplägget funkar också för stipendier, kurser eller andra typer av ansökningar som du kan behöva fylla i. Här är de viktigaste avsnitten:

 • Rubrik
 • Hälsningsfras
 • Inledning
 • Brödtext
 • Sammanfattning
 • Underskrift

Rubriken till ditt personliga brev

En gång i tiden skickade folk ansökningar (och personliga brev) med (e-)post. Som tur är för dig kommer majoriteten av dina ansökningar att vara online. Förr i tiden var det noga med att man följde en fast, formell brevmall. Om du, mot förmodan, skulle skicka ett ansökningsbrev på gammaldags sätt, bör du fortfarande använda denna modell. Men annars har rubriken i det personliga brevet bara ett viktigt syfte: att visa att dokumentet hör till dig. Utöver det innehåller rubriken ditt telefonnummer, e-postadress, LinkedIn och annan kontaktinformation som en personalchef kan behöva och som gör att det blir lätt att hitta ditt brev på ett stort kontor. Det är smart att hålla rubriken kortfattad så att du får mer utrymme för att övertyga arbetsgivaren om att du är rätt person. Målet med detta avsnitt: Se till att alla som kommer i kontakt med ditt brev vet vem det tillhör och att de har din kontaktinformation till hands.

Rubriken till ditt personliga brev spelar också en roll när det gäller att formatera brevet. Det är här som du eventuellt kan lägga till lite färgstänk eller ett ”starkare” textavsnitt beroende på vilken bransch eller organisation du söker jobb på. För att finslipa utseendet kan du också matcha stilen i dina olika dokument. Det betyder att du använder samma rubrik i ditt cv, personliga brev, eventuella bilagor och annat ansökningsmaterial. En mall kan förenkla arbetet när det gäller att hitta rätt balans mellan professionalism och kreativitet. 

Hälsningsfras

Hälsningsfrasen i ditt personliga brev hör till de kortaste delarna, men den spelar en viktig roll när det gäller att göra ett gott första intryck. Din hälsning sätter tonen för resten av brevet och den bör visa respekt och professionalism. I Sverige är vi dock ganska informella av oss, så det gäller att göra rätt avvägning. ”Bästa” följt av namn fungerar oftast bra. Gäller det ett personligt brev som du skickar via e-post, räcker det ofta med ”Hej”. Med utropstecken eller komma. Målet med detta avsnitt: Skapa en artig öppning som tilltalar läsaren korrekt och professionellt.

Det är vetenskapligt bevisat att folk tycker om att höra sina egna namn nämnas. Du kan använda denna gyllene regel genom att adressera ditt följebrev till den som kommer att läsa det. I många fall uppger arbetsgivare och organisationer som arbetar med studenter namnet på kontaktpersonen i annonsen. Ibland kan det också funka som ett test för att se vilka studenter som är tillräckligt uppmärksamma för att ta med det i sina brev.

Om det gäller en stor organisation, där många personer kan tänkas läsa ditt brev, behöver du inte överdriva när det gäller att hitta rätt namn. Men undvik hur som helst det föråldrade uttrycket "Till den det berör”. Försök istället att få med företagsnamnet i din hälsning följt av ett kollektivt substantiv som "Team" eller ”Styrelsen”.

Inledning

Inledningen är ”kroken” på ditt brev. Det inledande avsnittet är din chans att fånga läsarens uppmärksamhet med en intressant anekdot, häftigt uttalande eller energisk öppningsfras. Företag och organisationer tycker ofta om att arbeta med studenter för deras kreativa approach och fräscha idéer. Se till att din läsare inte somnar genom att använda en halvhjärtad öppning som "Jag skriver för att informera om den lediga tjänsten som...” Uppmuntra dem istället att fortsätta läsa hela brevet genom att ge prov på dina bästa egenskaper redan i inledningen. Målet med detta avsnitt: Skapa ett djärvt och iögonenfallande första avsnitt som gör att läsaren vill fortsätta läsa.

Brödtext 

Brödtexten utgör huvuddelen i ditt brev. Här kan du göra en djupdykning i dina framgångar, milstolpar och framtidsmål. Om formen känns för fri, kan du välja att dela upp brödtexten i två underavdelningar. I den första kan du använda ”STAR”-metoden för att beskriva en ”Situation”, ”Task” (uppgift), ”Action” (åtgärd) och vilket positivt ”Result” (resultat) det ledde till. Kom ihåg att begränsa varje anekdot till några få rader för att hålla fast läsarens uppmärksamhet genom hela dokumentet. I det andra avsnittet kan du fördjupa dig i dina relevanta färdigheter, fritidsaktiviteter och din arbetslivserfarenhet. Se till att varje exempel relaterar till den tjänst du söker och visa varför du passar perfekt inom organisationen. Målet med detta avsnitt: Erbjuda information om dina unika färdigheter och tidigare erfarenhet, ge specifika exempel på problemlösningsfärdigheter och samarbetsförmåga.

Avslutning och underskrift

Grattis, du är nästan färdig med ditt personliga brev! Allt du behöver göra nu är att skriva ett avslutande stycke som på ett artigt sätt uppmuntrar läsaren att ta kontakt med dig för att lära sig mer om vilken fantastisk kandidat du är. Bästa sättet att göra det på är via en så kallad ”Call to Action”. Denna textrad visar att du är angelägen att gå vidare och uppmanar läsaren att ta kontakt med dig. Du vill låta självsäker och beslutsam utan att verka skrytsam eller presumtiv. Avrunda sedan ditt brev med en standard hälsningsfras såsom ”Med vänlig hälsning”. Målet med detta avsnitt: Avsluta brevet med en stark och positiv not, skapa en effektiv Call to Action som på ett artigt och professionellt sätt uppmuntrar läsaren att ta kontakt.

Personliga brev åt studenter och vanliga misstag

Några fallgropar och tips på hur du undviker dem:

 • Oväsentlig information: Som student finns det faktiskt tillfällen då dina hobbyer och intressen kan utgöra användbar information i ett personligt brev (detta gäller särskilt för gymnasieelever). Men om ansökan är av professionell karaktär är det bäst att lämna bort familjeliv, klubbar och vänner och fokusera på din koppling till tjänsten.
 • Formatering och stil: Generellt sett bör din formatering stämma med den bransch och den tjänst du söker. Ljusa färger och grova teckensnitt passar inte till formella arbetsgivare, så se till att du får till rätt ton. En professionell mall kan hjälpa.
 • Skrivfel och grammatiska fel: Du har bara en timme på dig tills ansökan ska vara inne och du vill bara få iväg den! Hm, det låter inte bra. Nästa gång ska du se till att du har tillräckligt med tid över att korrekturläsa texten och köra stavningskontroll. Ännu bättre är det att be en kompis att titta på allt och kommentera.
 • Allmänna eller alltför formella formuleringar: Tonen i ditt personliga brev ska låta professionell, men ändå naturlig, så att det syns att det handlar om en verklig människa. En läsare märker lätt om du har kopierat och klistrat in någon annans text eller om orden är för ”stora” och komplicerade. Då ser det ut som om du bara försöker visa hur duktig du är. Det är mycket bättre att använda egna ord.

Viktiga tips

 • Med ett välskrivet personligt brev kan du övertyga personalchefer och arbetsgivare att välja just dig. Det är oerhört viktigt och mycket användbart, trots att det sällan krävs för en praktikplats.
 • Lär dig dela in brevet korrekt och kom ihåg målen för varje avsnitt.
 • Var trovärdig, men använd gärna känslor och psykologi för att presentera dina kompetenser.
 • Använd dig av rätt tonfall och kom ihåg vad en arbetsgivare söker i en praktikant.
 • Undvik generaliseringar och formateringsfällor i textredigeraren. Använd visuell stil (inklusive designelement) för att dra uppmärksamheten till dig.

Med hjälp av cvkungen.se kan du skapa ett perfekt personligt brev för studenter på bara några minuter. Ingen tvekan, inget krångel. Gå ut och ta för dig!

Sammanställ ditt personliga brev på 15 minuter
Sammanställ ditt personliga brev på 15 minuter
Se till att just du och din ansökan sticker ut. Använd våra proffsiga mallar för personliga brev så får du drömjobbet.
Skapa ett personligt brev
Sammanställ ditt personliga brev på 15 minuter
Sammanställ ditt personliga brev på 15 minuter
Se till att just du och din ansökan sticker ut. Använd våra proffsiga mallar för personliga brev så får du drömjobbet.
Skapa ett personligt brev

Gratis professionellt utformade mallar

CVkungen.se är den ledande karriärbyggaren online där över 10 miljoner CV:n och personliga brev har skapats
4 av 5
baseras på 2 827 recensioner på Trustpilot
Använd denna mallStockholm cover_letter template
Stockholm
1 000 000 användare valde denna mall
Använd denna mallNew York cover_letter template
New York
320 000 användare valde denna mall
Använd denna mallWien cover_letter template
Wien
83 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSydney cover_letter template
Sydney
110 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLondon cover_letter template
London
160 000 användare valde denna mall
Använd denna mallDublin cover_letter template
Dublin
140 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMoskva cover_letter template
Moskva
43 000 användare valde denna mall
Använd denna mallAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
110 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMadrid cover_letter template
Madrid
100 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSantiago cover_letter template
Santiago
92 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSingapore cover_letter template
Singapore
36 000 användare valde denna mall
Använd denna mallOslo cover_letter template
Oslo
39 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKapstaden cover_letter template
Kapstaden
5 100 användare valde denna mall
Använd denna mallParis cover_letter template
Paris
24 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBerlin cover_letter template
Berlin
68 000 användare valde denna mall
Använd denna mallGenève cover_letter template
Genève
2 100 användare valde denna mall
Använd denna mallVancouver cover_letter template
Vancouver
31 000 användare valde denna mall
Använd denna mallTokyo cover_letter template
Tokyo
45 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMilano cover_letter template
Milano
37 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLissabon cover_letter template
Lissabon
18 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBarcelona cover_letter template
Barcelona
21 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKöpenhamn cover_letter template
Köpenhamn
16 000 användare valde denna mall
Använd denna mallChicago cover_letter template
Chicago
14 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRio cover_letter template
Rio
20 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRom cover_letter template
Rom
3 300 användare valde denna mall
Använd denna mallBoston cover_letter template
Boston
10 000 användare valde denna mall
Använd denna mallToronto cover_letter template
Toronto
55 000 användare valde denna mall
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies