Hur man skriver ett cv för en servitör/servitris
Ett proffsigt cv för en servitör/servitris ska visa upp kandidatens förmåga att servera mat på ett professionellt och tilltalande sätt. Som servitör/servitris eller hovmästare är man restaurangens eller caféets ansikte utåt och huvuduppgiften är att se till att gästerna blir mätta och belåtna. Ditt cv bör uppvisa en positiv och gästvänlig attityd. Ett lyckat cv för en servitör/servitris bör accentuera din förmåga att jobba hårt, vara stresstålig, välorganiserad och serviceinriktad. Avsnittet med arbetslivserfarenhet bör dra uppmärksamheten till viktiga tjänster du haft, med särskild betoning på jobb inom restaurang-/livsmedelsbranschen. Var noga med att också lista referenser som är villiga att ge utmärkta rekommendationer om dig som servitör/servitris. Om du använder ett av CVkungens cv:n, som testats i praktiken, och följer dessa praktiska tips, kommer det att leda dig till jobbet som du längtar efter.
Exempel på Profil
Här fokuserar du på dina största bedrifter och bästa egenskaper. Försök vara kort och koncis, men också personlig, i sammanfattningen. Se exempel nedan.
Professionell och entusiastisk servitris med över tre års erfarenhet av att ta beställningar och servera mat i välbesökta restauranger. Skicklig på att leverera förstklassig service till alla gäster, vilket ökar restaurangens positiva rykte. Jag är en effektiv person med mycket energi, förmåga att multitaska och arbeta väl under press. Extremt kundfokuserad och hängiven. Ser till att alla säkerhetskrav och hygienregler för restaurang- och livsmedelsindustrin uppföljs.
Exempel på Tidigare Anställningar
Lista alla tjänster med motsvarande arbetsuppgifter och/eller nödvändiga färdigheter som krävs för serveringspersonal. Kom ihåg att använda kärnfulla ”handlingsverb” och att ta med jobbspecifika bedrifter som bevisar att du är en utmärkt kandidat. Se exempel nedan.
- Tog emot beställningar på mat och dryck från restaurangens gäster och gav råd vid val av maträtter och dryck.
- Hade full koll på menyn och speciella (säsongs)erbjudanden.
- Kom med förslag till gästerna baserade på allergier eller andra specifika önskemål.
- Samarbetade väl med övrig serverings- och restaurangpersonal för att uppnå vårt gemensamma mål; nöjda kunder.
- Hanterade livsmedel på ett hygieniskt och säkert sätt.
Exempel på Utbildning
Lista alla betyg och certifieringar här. Eventuella utmärkelser o.d. bör också noteras här. Om du har en examen som är högre än kandidatexamen, kan du lämna bort informationen om vilket gymnasium du gått på. Se exempel nedan.
- 2016 – idag Stockholms Hotell- & Restaurangskola, Stockholm
- 2014 - 2016 Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Vackstanäsgymnasiet, Södertälje
Exempel på Färdigheter
Ett suveränt cv för en servitör/servitris bör innehålla imponerande färdigheter som arbetsgivaren eller intervjuaren är på jakt efter. Rekryterare som letar efter en servitör/servitris vill ha en uthållig, engagerad kandidat med erfarenhet inom restaurang- eller livsmedelsbranschen. Se till att du tar med jobbspecifika färdigheter. Se exempel nedan.
- Exceptionellt serviceinriktad
- Följer alltid gällande livsmedelssäkerhetspraxis
- Goda kommunikationsfärdigheter; är uppmärksam och lyhörd
- Vänlig och social med en öppen attityd
- Bra på multitasking
Vad gör serveringspersonal?
Som servitör/servitris är man restaurangens ansikte utåt och huvuduppgiften är att se till att gästerna blir mätta och belåtna. En servitör/servitris tar upp beställningar, serverar mat och dryck och tar hänsyn till allergier och andra specifika önskemål. En servitör/servitris är social och hjälpsam och utstrålar energi och entusiasm under hela arbetsdagen. De ansvarar för att behandla alla gäster på ett trivsamt sätt så att de är nöjda med besöket. Serveringspersonal strävar alltid efter att uppfylla gästernas behov.