1. Blogg
  2. CV
  3. ATS-optimera dina ansökningshandlingar: Skapa ett perfekt cv.
Skrivet av Karl KahlerKarl Kahler

ATS-optimera dina ansökningshandlingar: Skapa ett perfekt cv.

12 läst
ATS-optimera dina ansökningshandlingar: Skapa ett perfekt cv.
Ditt cv och ATS - Läs vår heltäckande guide och överlista Applicant Tracking Systems med vår praktiska ATS-anpassade cv-byggare.

Nej, ATS betyder inte “Always Target Specifically”. Men det är precis det du bör göra - det vill säga, sätta upp specifika mål - för att skapa ett cv som besegrar de Applicant Tracking Systems (ansökningshanteringssystem) som många arbetsgivare numera använder för att filtrera cv:n. ATS är ett automatiseringsverktyg som spar tid och möda åt arbetsgivaren. Programmet söker efter nyckelord i cv:t som beskriver önskvärda kvalifikationer hos kandidaterna. 

Dessa program skannar innehållet i cv:t på jakt efter passande nyckelord. Sedan rangordnas cv:na efter hur många passande, eftertraktade nyckeltermer de innehåller. De cv:n som får minst poäng kommer troligen att avvisas utan någon mänsklig granskning, medan de som rankas bäst, hamnar högst upp i högen som personalchefen kommer att läsa.

En tidskrift kan till exempel vara på jakt efter en ”art director med fem års erfarenhet, styrkt kompetens och begåvning vad det gäller illustrationer och design samt utmärkta färdigheter inom Photoshop, Adobe Illustrator and InDesign”. Orden som skrivs i fetstil här, kommer sannolikt att matas in i ansökningshanteringssystemet av rekryteraren, så att det automatiskt kan söka efter just dessa nyckelord.

Du kanske uppfyller alla krav och är en idealisk kandidat för jobbet. Men anta att du beskriver dig själv som en ”grafisk konstnär med stor erfarenhet av att skapa slående vektorritningar och layouts med hjälp av branschens allra modernaste datorprogram”. ATS-programmet kommer sannolikt att bedöma ditt cv som dåligt, eftersom det inte känner igen dina termer och du inte uppfyller någon av de önskade kompetenserna! 

Du har beskrivit din arbetslivserfarenhet med ord som systemet inte känner till eftersom de inte fanns i platsannonsen/jobbeskrivningen; t.ex. tjänstetiteln (art director versus grafisk konstnär). Det kan antingen leda till du rankas lägst av alla kandidater eller avvisas direkt om kraven för denna specifika tjänst är speciellt stränga.

Uppskattningsvis 75 procent av alla cv:n avvisas automatiskt av ATS-system på grund av sådana skäl - utan att de någonsin har granskats av en mänsklig varelse. Det är därför absolut nödvändigt för arbetssökande att förstå hur ATS-program fungerar och hur man optimerar sitt cv för att överlista dem. Här är 5 tips för ATS-optimering som hjälper dig att besegra boten (ett datorprogram som konstruerats för att automatiskt genomföra operationer).

Granska platsannonserna mycket noggrant och försök använda samma ordval när du beskriver dina yrkeskvalifikationer

En fiskare som använder bete som inte fisken gillar, kommer aldrig att fånga någon fisk. Arbetssökande som ignorerar det som arbetsgivarna är intresserade av, kommer aldrig att få jobbet. Det är absolut nödvändigt att noggrant analysera vilka färdigheter som efterfrågas för att förstå vad arbetsgivaren är på jakt efter. Självfallet ska du aldrig ljuga i ditt cv genom att hävda att du har kvalifikationer som du inte har. Men om du har de kvalifikationer och meriter som anges i platsannonsen, måste du accentuera dem i ditt cv. Det är det som behövs för att skapa ett ATS-anpassat cv. 

Uppmärksamma språket som används i platsannonsen och använd samma terminologi i ditt cv. Vissa ATS-program känner igen synonymer, förkortningar och akronymer, men det är bäst att inte ta några risker. Om en arbetsgivare till exempel letar efter en expert inom sökmotoroptimering, lita inte på att ATS känner till förkortningen ”SEO”. I så fall är det bäst att nämna både hela termen och förkortningen: "sökmotoroptimering (SEO)."

Ibland kan det hända att din jakt efter jobb har lett dig till en viss arbetsgivare utan en specifik arbetsbeskrivning att utgå ifrån. Om så är fallet, ta reda på lite mer om företaget genom att granska dess hemsida eller andra relevanta källor. För att identifiera ord som används ofta på en webbplats kan du kopiera och klistra in dem i en ”ordmoln”-generator som WordClouds eller Wordle. Var noggrann. Chansa inte.

ATS-optimera ditt cv

Att ATS-optimera ett cv liknar sökmotoroptimering (SEO). Båda fokuserar på att använda nyckelord och fraser som sökmotorer kommer leta efter. Men överdriv inte, för det kan ge omvänt resultat. Inom SEO-världen är ”keywoord stuffing” ett sätt att överanvända önskvärda nyckelord för att försöka påverka sökmotorerna att skicka mer. Men det ses ofta som en typ av skräppost och i slutändan gör det mer skada än nytta. Det får sökmotorer att nedgradera ditt innehåll – och det vill du förstås inte.

Om man använder för många nyckelord i en och samma text blir meningarna onaturliga, nästan oläsliga. Kom ihåg att om du lyckas besegra boten, så är nästa steg i ansökningsprocessen en äkta människa som läser ditt cv och ansvarar för själva anställningsproceduren. När du har identifierat de nyckelord du behöver, använd dem med omsorg i cv:t. Sprid gärna ut dem över olika avsnitt. Vissa ord kan passa bra i avsnittet om arbetslivserfarenhet, andra i kompetensavsnittet eller i profiltexten. 

Använd nyckelord på ett sätt som låter naturligt. Det är okej att upprepa dem, men inte om och om igen.

Skräddarsy ditt cv för varje enskild ansökan

Se till att din text inte är uppstyltad och statisk. Ditt cv måste vara ett dynamiskt, anpassningsbart dokument som är skräddarsytt för varje blivande arbetsgivare. Förr i tiden var ett cv ett papper som man skickade per post. Dina föräldrar gick antagligen till en printshop och skrev ut 50 kopior på extra fint papper. Det var ett ”one-size-fits-all”-cv som skickades till alla potentiella arbetsgivare. Men det var på den tiden. Numera är ett cv ett redigerbart dokument som ska skrivas och anpassas individuellt för varje presumtiv arbetsgivare. Det är det vi menar med att ”Always Target Specifically”.

Använd en proffsig ATS-anpassad cv-mall

Det finns många potentiella fallgropar när det gäller formgivning och formatering, till exempel filtyper, teckensnitt, punktlistor och grafik som ATS-program inte kan läsa. Vissa ATS-program har problem med att läsa seriff-teckensnitt - typsnitt där bokstavsstapeln avslutas med ett litet tvärstreck. Sans-serif-teckensnitt är teckensnitt som saknar dessa tvärstreck. De är i allmänhet lättare att hantera för ATS-program. Välj alltså helst ett sans serif-typsnitt som Calibri eller Arial.

Punktlistor med avvikande punkter - de små typografiska symboler som används för att presentera text i listform - kan också vara förvirrande för ATS. Så håll dig till vanliga runda, fyllda eller tomma, punkter eller fyrkanter, men undvik fantasifulla varianter. ATS-program klarar inte heller av grafiska framställningar. Du har kanske förvandlat till namn till en snygg logga som du vill placera högst upp i cv:t, men om det är en .jpeg, .png eller .tif-fil kan programmet inte hantera den. Konvertera aldrig text till bildformat i ett cv.

Professionella cv-mallar erbjuder också vägledning för hur du ska organisera ditt cv. Det ska ha A) en rubrik med kontaktinformation, B) en profiltext eller sammanfattning, C) arbetslivserfarenhet, D) utbildning och E) kompetenser. Förresten, om du frestas att kalla ditt kompetensavsnitt för ”superpowers”, glöm det! ATS måste veta vilket avsnitt av ditt cv det läser, och programmet baserar sig på ovanstående termer.

Sist men inte minst, välj rätt filtyp. Om du väljer fel kan det betyda slutet på ditt mästerverk. En PDF-fil är att föredra, även om det finns vissa ATS-program som inte kan läsa PDF och föredrar Word. Kolla upp det innan du laddar upp ditt cv. Om en arbetsgivare ber om ett Word-dokument, skicka då absolut en .doc- eller .docx-fil. I alla andra fall håller du dig till PDF. Det bästa sättet att undvika alla dessa fallgropar är att använda en proffsig mall som har testats i praktiken. En mall från cvkungen.se. Vi har löst alla problem åt dig i förväg - allt du behöver göra är att fylla i dina uppgifter.

Vikten av mjuka digitala färdigheter jämfört med hårda digitala färdigheter
Vikten av mjuka digitala färdigheter jämfört med hårda digitala färdigheter

ATS-optimerade cv:n – det viktigaste

  • Försök inte vara rolig. Använd inte ovanliga typsnitt, fräsig grafisk formgivning eller andra påhitt.
  • Och vad det gäller innehållet; försök inte uppfinna hjulet på nytt. Håll dig till ett beprövat format med logisk hierarki.
  • Försök inte proppa i så mycket som möjligt. Ingen vill läsa ett cv som bara består av svart tätskriven text. Lämna utrymme mellan avsnitten.
  • Blanda inte ihop nyckelord och modeord. Undvik klichéer såsom ”lagspelare” och ”self-starter”.
  • Glöm inte att bifoga ett personligt brev. Att inte skriva ett personligt brev är en av de vanligaste anledningarna till att ett cv avvisas.
  • Gör inga språkfel. I undersökningar som utförts av rekryterare visar det sig att den vanligaste anledningen till att ett cv avvisas beror på skrivfel, stavfel och dålig grammatik.
  • Glöm inte bort att ditt cv, efter ATS-systemet, kommer att granskas av en människa. Skapa ett cv som är tilltalande, välskrivet och minnesvärt.

Cvkungen.se är en ledande leverantör av professionella cv-mallar som har testats i praktiken. För alla branscher. Vi publicerar detaljerade, gratis cv-mallar och skrivguider för alla tänkbara yrken. Med vårt online verktyg kan du skapa ett professionellt CV från början till slut på överraskande kort tid. 

För att komma igång, bläddra bland våra professionella mallar, välj en variant som du gillar och fyll i dina upplysningar. Det svåraste måste du fortfarande klara av själv - skriva cv:t - men vi erbjuder ett beprövat ramverk och förslag på fraser. Undvik problem genom att välja ett färdigt format som har visat sig vara effektivt i praktiken.

 

 

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
CV7 läst
Hobbyer
Hobbyer
CV5 läst
Datorkunskaper i ett cv: Vilka ska man ta med och när bör de uppdateras?
Datorkunskaper i ett cv: Vilka ska man ta med och när bör de uppdateras?
Karriär30 läst
Är det dags för ett karriärbyte? Vad ska du göra i så fall?
Är det dags för ett karriärbyte? Vad ska du göra i så fall?
Personligt Brev6 läst
Undersökning: hur skiljer sig personliga brev åt i olika delar av världen?
Undersökning: hur skiljer sig personliga brev åt i olika delar av världen?
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies