1. Blogg
  2. Karriär
  3. 12 drömjobb - och hur du hittar ditt
Skrivet av Karl KahlerKarl Kahler

12 drömjobb - och hur du hittar ditt

16 läst
12 drömjobb - och hur du hittar ditt
Drömjobb går i uppfyllelse! Med rätt kombination av hårt arbete och tålamod kan du faktiskt få betalt för att göra det du älskar. I den här bloggen kommer vi att lista 12 av de vanligaste drömjobben och erbjuda hjälp och tips för hur du kan fixa ditt drömjobb.

Begreppet ”drömjobb” används ofta för att beskriva ett betalt jobb som nästan är för bra för att vara sant - det är roligt, spännande, givande och välbetalt. Arbetet är kanske t.o.m. något som du skulle vilja hålla på med, även om du inte skulle få betalt. Drömjobben kan vara svåra att hitta, men det är värt besväret att söka. Eller, som det välkända ordspråket säger, friskt vågat, hälften vunnet!

Hur man definierar ett ”drömjobb” är ganska subjektivt. En persons dröm kan vara någon annans mardröm. Olle kanske drömmer om att bli tungviktsboxare, medan Janne tycker att det är den värsta aktivitet man kan tänka sig att utdela slag i en boxningsring. Anna drömmer om friheten att jobba hemifrån, medan Siv längtar efter att umgås med kunniga och intressanta kollegor i en elegant kontorsbyggnad och inte kan tänka sig att vara ensam hela dagarna.

Men generellt sett har de flesta drömjobb några gemensamma drag:

  • De innebär att du gör något du gillar.
  • De är krävande, men du har de unika kompetenser som behövs.
  • Du kan skapa varor eller tjänster som du är stolt över.
  • Lönen och de övriga anställningsvillkoren är utmärkta.
  • De ger dig stor frihet, flexibilitet och fritid.
  • Både dina chefer och dina kollegor är trevliga att arbeta med.

Många skulle säga ”Rena rama önskedrömmen!” när de ser denna lista. Men drömmar kan bli verklighet. Folk säger ofta: ”Det är ett smutsigt jobb, men någon måste göra det.” Samma sak gäller för drömjobb - någon måste göra dem.

Så även om listor med drömjobb varierar från person till person, kommer här några exempel på jobb som kan få dig att drömma. Vi ger dig även tips på information från cvkungen.se om hur du kan fixa dessa jobb.

12 exempel på drömjobb

1. Pilot

Pilot är nog det i särklass populäraste drömyrket. Du har stort ansvar, hög status, bra lön och du får resa mycket.

Nuförtiden måste piloter ibland också ta itu med bråkiga passagerare. Men fördelarna består och du får en häftig uniform på köpet!

Trafikflygare är mycket respekterade, eftersom vi lägger våra liv i deras händer varje gång vi går ombord på ett flygplan. Och privatpiloter behövs också för att flyga alla privatjet som många VD:ar och rika personer använder.

Kolla in dessa artiklar om du är redo att lyfta:

2. Vd/entreprenör/innovatör

Ingen visste att vi inte kunde leva utan mobiltelefoner, Facebook eller Instagram innan de skapades. Och nästa mångmiljardidé har fortfarande inte uppfunnits, men finns där ute och väntar på att bli upptäckt. Tekniken utvecklas i svindlande takt, och kreativa individer med talang för innovation och en gedigen affärsförmåga kommer att ha en gyllene framtid. 

Om du vill vli nästa stora innovatör är det bäst att du startar ett eget företag. Om din uppfinning blir en stor succé blir du vd den största aktieägaren och kanske miljardär.

Som verkställande direktör (vd) leder du företaget och är dess ansikte utåt. Det kan gälla kontakter med kunder,andra företag, myndigheter och massmedier. Du har också ansvar för att övriga medarbetare på företaget får det stöd de behöver och ges möjligheter till att utvecklas.. Det är ett ansvarfullt och mångsidigt uppdrag, som tar en hel del tid och energi. Men om det blir framgångsrikt får du mycket i gengäld.

Om du har en fantastisk idé på gång kan du kolla in de här artiklarna:

3. Skådespelare/modell/musiker

Om du längtar efter kändisskap, glamour och höga inkomster kan dessa yrken hjälpa dig att nå dit. Men vägen kan vara lång och innebära mycket svett och tårar innan du når toppen.

Om du älskar att spela teater, vara modell eller spela elgitarr behöver du inte ha en exklusiv lyxvåning på Östermalm eller vara med i Stoppa Pressarna. Tiotusentals människor som vi aldrig har hört talas om försörjer sig inom dessa områden, eller fyller åtminstone ut sina inkomster genom att göra det de älskar.

Reklamfilmer,såpoperor och teateruppsättningar sysselsätter många okända konstnärer. Många modeller syns i annonser i tryck, på TV och online utan att någonsin ha medverkat i H & M:s kampanjer.

Och vad sägs om den där administratören eller inköparen som vid sidan av sitt vanliga arbete ibland medverkar som statist i spännande filmer?

4. Grafisk formgivare

”Konstnär” finns med på mångas listor över drömjobb, och det är inte så konstigt, eftersom konst är något som många människor gör för nöjes skull, som en hobby. 

Konstnärer kan arbeta med konst och skapa målningar eller skulpturer som säljs till allmänheten. Men de kan också vara kommersiella konstnärer såsom grafiska formgivare, illustratörer och grafiker som skapar och producerar visuella element för reklam, böcker, tidskrifter, tidningar, videospel, förpackningar med mera. Grafiska formgivare kommunicerar visuella budskap både i tryck och via digitala kanaler.

Om du är redo att skapa konst och få betalt för det, kan du ta en titt på följande artiklar:

5. Journalist

Om du är en skicklig ordkonstnär, kan du drömma om  att försörja dig på att skriva om ämnen som du brinner för. Till exempel som journalist, skribent eller reporter. 

Sportjournalister försörjer sig på att delta i sportevenemang - och deras biljetter till ishockey-VM eller resorna till OS? Det ingår. Om du är matkritiker får du betalt för att äta på bra restauranger och får dessutom ersättning för maten. Filmkritiker får betalt för att gå på bio. Resejournalister reser jorden runt för att besöka intressanta resmål och skriva om sina intryck. Och för nöjesskribenter kan en pratstund med Lady Gaga eller George Clooney vara en del av det dagliga arbetet.

En journalist kan också jobba som programledare i radio, tv eller på nätet.

Ta en titt på dessa artiklar om hur du vill komma igång inom denna drömbransch:

6. Mjukvaruutvecklare

Som mjukvaruutvecklare (som också kallas mjukvarudesigner eller programvaruutvecklare), skapar man datorprogram och applikationer för att lösa problem eller uppfylla specifika behov.

Man skapar och utvecklar appar, spel, programvaror och informationssystem.

För att bli mjukvaruutvecklare måste du lära dig programmeringsspråk, ha god problemlösningsförmåga och en relevant högskoleexamen, t.ex. i datavetenskap eller en kodningsutbildning. Teknik utvecklas ständigt och därför måste du hålla dina färdigheter uppdaterade.

Knäck koden till jobb som mjukvaruutvecklare med hjälp av dessa guider:

7. Personlig tränare

Personliga tränare (som även kallas PT, fystränare eller fysinstruktörer) hjälper människor att komma i toppform. De lägger upp och genomför skräddarsydda träningsscheman för att hjälpa kunderna att nå sina träningsmål. De kan arbeta på ett gym eller inom rehabilitering och friskvård. Även kost- och näringsråd ingår i deras jobb. 

Du kan utbilda dig till personlig tränare bland annat på en yrkeshögskola, folkhögskola eller hos privata utbildningsanordnare. Före detta professionella idrottsutövare kan också bli PT efter att de har avslutat sina karriärer. Du kan också skaffa dig nödvändig kunskap och erfarenhet genom att bli instruktör på ett fitnesscenter/gym. Fitnesscentren utbildar sina instruktörer innan de får börja arbeta där.

Det finns en certifiering enligt europeisk standard som gör att (nyutexaminerade) PT även kan arbeta internationellt.

Om du vill hjälpa andra till bättre hälsa och kondition, via din egen passion för sport, kolla in dessa artiklar:

8. Fotograf

Fotografer skapar bilder som förmedlar känslor, händelser eller historier med hjälp av en kamera. De arbetar inom många olika områden, från porträtt- och bröllopsfotografering till mode, natur och journalistik. 

För att vara fotograf måste du kunna hantera din kamera, ha ett utvecklat öga för detaljer, bygga upp en portfölj och nätverka för att få kunder och möjligheter. Bra grundläggande utbildning finns på gymnasiets estetiska program. Inom yrkeshögskolan finns flera eftergymnasiala utbildningar inom området. Det finnas även kurser hos privata anordnare samt inom konst- och kulturutbildningar. En del folkhögskolor, studieförbund och fristående skolor har utbildningar i foto, film, TV och video av olika slag och på olika nivåer.

Om du vill hitta arbete som fotograf kan du kolla in de här guiderna:

9. Barista

En barista tillreder kaffedrycker av olika slag. Förutom att hantera maskiner och tekniker behöver baristan också ha kunskap om kafferåvaran, till exempel olika kaffebönors ursprung, kaffeblandningar och rostningar. Om en kund frågar, ska baristan kunna redogöra för vilka bönor som ligger i kaffekvarnen.

En barista bör tåla stress, ha gott ordningssinne, vara flexibel och gilla ett högt tempo. Stundtals, särskilt kring de tider på dagen då människor äter eller fikar, kan det bli mycket att göra och hålla reda på. Andra egenskaper som en barista bör ha är öppenhet och entusiasm som får kunderna att slappna av och tycka om stället. Samarbetsförmåga är också en självklarhet då man behöver kunna samarbeta med sina kollegor och driva arbetet framåt, särskilt när tempot är högt.

Om du tycker att det låter som en dröm att få betalt för att bereda olika sorters kaffe och vara det glada ansikte som många människor ser när de får sin favoritdryck, kan du kolla in dessa artiklar:

10. Civilingenjör

Civilteknik är ett brett och spännande område! Civilingenjörer arbetar inom många olika områden och arbetsuppgifterna varierar beroende på om det gäller privat eller offentlig sektor, stora eller små företag. Det kan vara allt från att konstruera byggnader, broar eller att utveckla nya sätt att kommunicera. Analyser, planering, ledning och administration hör också till arbetsuppgifterna.

Alla akademiska civilingenjörsutbildningar är minst fem år på heltid, på högskolan är ingenjörsutbildningarna minst tre år.

Ingenjörer gör att världen fungerar. Är en karriär som ingenjör något för dig? 

11. Sjuksköterska och undersköterska

Sjuksköterskor ger viktig hälso- och sjukvård, hjälper till med patientvård, medicinering och ger känslomässigt stöd. De arbetar på sjukhus, kliniker och andra vårdmiljöer.

För att bli sjuksköterska eller undersköterska måste du utbilda dig inom området, t.ex. gå ett gymnasialt vård- och omsorgsprogram, eller sjuksköterskeprogrammet vid ett universitet och skaffa dig den legitimation som krävs.

Utvecklad empati, stark kommunikations- och anpassningsförmåga är viktiga. Vårdyrken är mycket givande och du kommer att bidra till att förbättra människors liv.

Läs själv  dessa artiklar:

12. Polis

Att vara polis innebär en hel del risker, men man kan också göra mycket positivt för samhället.

Du kanske tillbringar mycket tid med att köra runt i en bil, men spänningen är aldrig långt borta, oavsett om det handlar om en hetsig grannfejd, en rattfull förare, ett bankrån eller att stoppa trafiken så att ankungar kan korsa vägen.

Som polis behöver du bland annat ha ett stabilt psyke, god fysik, social kompetens och empatisk förmåga. 

För att bli polis måste du gå polishögskolan i 2,5 år. 

Titta på vår information om hur man kan bli polis:

Så hittar du ditt drömjobb

En anledning till att de flesta drömjobb är så lockande är att de ofta kräver en färdighet som vi redan besitter eller till och med gör på fritiden. För att hitta just ditt drömjobb är det viktigt att du funderar noggrant över dina intressen och styrkor och letar efter karriärer eller roller som matchar dessa.

När du har identifierat en potentiell tjänst eller ett område som kan vara ditt drömjobb, se till att ta kontakt med personer som redan arbetar i branschen. Ställ frågor om deras dagliga rutiner och arbetsuppgifter. Inget är värre än att investera en massa tid och pengar för att få drömjobbet och sedan upptäcka att det inte alls är vad du förväntade dig.

Här följer några tips för dig som vill byta yrkesbana:

  • Förlita dig på relevanta färdigheter som du kan använda dig av i din nya roll. Fokusera på dessa när du skriver ditt cv och personliga brev.
  • Ta initiativ. Om du måste konkurrera med andra kandidater som har mer erfarenhet än du, kan initiativtagande och personliga kompetenser räcka långt. Om du brinner för att skriva, kan du bygga upp en följarskara för din personliga blogg. Vill du få betalt för att skapa konst? Förbättra din portfolio på fritiden.
  • Visa engagemang och motivation: Mjuka färdigheter som beslutsamhet, tålamod och uthållighet kan övertyga en arbetsgivare om att det skulle vara en fröjd att arbeta med dig och att du kan utvecklas i rollen.

Viktiga lärdomar

  • Drömjobb anses i allmänhet vara betalda tjänster som överensstämmer väl med ens intressen, kompetenser och arbetsstil - vilket gör dem till den perfekta typen av sysselsättning.
  • Pilot, vd, skådespelare och läkare anses vara några av de populäraste drömjobben.
  • För att lyckas fixa ditt drömjobb efter att ha arbetat inom ett annat område bör du fokusera på dina färdigheter som du kan överföra till ditt nya jobb och personliga projekt som visar på din passion och motivation.
Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
CV9 läst
10 Ledarskapsförmågor för ditt cv + exempel
10 Ledarskapsförmågor för ditt cv + exempel
Personligt Brev11 läst
Hur man avslutar ett personligt brev (med exempel)
Hur man avslutar ett personligt brev (med exempel)
Anställningsintervju10 läst
Exempel på arbetsuppgifter som ingår i populära tjänster
Exempel på arbetsuppgifter som ingår i populära tjänster
CV12 läst
Analys: vilka färdigheter är populära i cv:n?
Analys: vilka färdigheter är populära i cv:n?
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies