1. cv-exempel
 2. Sjuksköterska
Skrivet av Ivan ShovkopliasIvan Shovkoplias

Sjuksköterska cv-exempel & skrivhjälp

Ett beprövat jobbspecifikt cv för att skaffa nytt jobb 2024. Du kan redigera detta Sjuksköterska cv-exempel för att komma igång snabbt och enkelt skapa ett perfekt cv på bara några minuter. Fyll i dina uppgifter, ladda ner ditt nya cv och skicka din ansökan idag!
4.7
Genomsnittlig bedömning
68 Exemplet har redan betygsatts
Sjuksköterska cv-exempel & skrivhjälp
Ändra detta cv

Sjuksköterskorna har en oerhört viktig roll inom vården. De ser till att patienter får rätt vård, ansvarar för medicinska ordinationer, informerar anhöriga och mycket mer. Att jobba som sjuksköterska innebär ett enormt ansvar, men är också väldigt givande. De flesta sjuksköterskor älskar att få hjälpa människor, och det är ofta den viktigaste anledningen till att de valde att arbeta inom branschen. Om du söker (nytt) jobb som sjuksköterska är det viktigt att ha ett välskrivet cv som presenterar din yrkeskompetens och engagemang på rätt sätt. 

Hur skriver man ett cv åt en sjuksköterska?

Ett cv åt en (legitimerad) sjuksköterska bör tydligt förmedla personens yrkeskännedom och erfarenhet inom vårdsektorn. Det ska innehålla avsnitt som är välskrivna och övertygande. Det ska på ett effektivt sätt sammanfatta kandidatens färdigheter och insatser inom vården. När det gäller arbetslivserfarenheten bör du accentuera tjänster inom det medicinska området. Om du tidigare haft ett betydelsefullt jobb inom en helt annan bransch kan du ta med det i cv:t, men se till att fokusera på de jobb som relaterar till vårdsektorn.

Till att börja med måste du veta vilka avsnitt som ska ingå:

 • Rubrik
 • Sammanfattning
 • Avsnitt om arbetslivserfarenhet
 • Avsnitt om färdigheter
 • Avsnitt om utbildning

Eftersom vårdbranschen är ett så brett område måste du ägna stor uppmärksamhet åt att skräddarsy ditt cv för varje jobb du söker. Undersök allt du kan hitta om den specifika tjänsten, vårdinrättningen och medarbetarna. 

Välj rätt cv-format åt en sjuksköterska

Ett kronologiskt cv, även kallat cv med omvänd kronologisk ordning, är det bästa formatet när din arbetslivserfarenhet överensstämmer väl med de krav som ställs i platsannonsen. Det fungerar bra för arbetssökande inom nästan alla yrken, inklusive sjuksköterskor.

Ibland passar andra cv-format bättre, t.ex. om man är ny på arbetsmarknaden eller på väg att byta karriär, eller för personer med varierad yrkesbakgrund. Då kan man välja ett funktionellt cv-format. De fokuserar på kompetenser, talanger och expertis, snarare än på arbetslivserfarenhet. 

Presentera dina kontaktuppgifter

Rubriken i ditt cv fungerar som ett visitkort. Det ska tydligt presentera din kontaktinformation i linje med din yrkesmässiga utstrålning Se till att din informationen är överskådlig och har en proffsig layout. Det här ska ingå:

 • Fullständigt namn och titel. Uppge ditt för- och efternamn och din yrkestitel.
 • En yrkesmässig e-postadress. Använd ett enkelt, professionellt format som [email protected].
 • Telefonnummer. Uppge ett kontaktnummer (där det verkligen går att nå dig)och tala in ett proffsigt röstmeddelande.
 • Ort. Nämn endast din bostadsort och eventuellt kommun/län.
 • LinkedIn. Ta med din LinkedIn-profil om den är aktuell och relevant.

Undvik att nämna födelsedatum, personliga uppgifter som civilstånd, personnummer eller ID/pass-nummer. 

Gör så här

Ditt cv ska vara överskådligt och ge en tydlig bild av dina kunskaper och erfarenheter. Dela upp cv:t i avsnitt med tydliga rubriker.

Gör inte så här

Ett cv ska inte innehålla personlig information som inte är relevant för tjänsten, exempelvis familjesituation, relationsstatus, husdjur eller fritidsintressen (om det inte är kopplat till kunskap som är relevant för tjänsten).

Exempel på personlig sammanfattning

Sammanfattningen i ditt cv som sjuksköterska är troligen det första rekryteraren läser eftersom avsnittet befinner sig högst upp i dokumentet. Det ska vara en kort och koncis beskrivning av din karriär och hur du arbetar i din roll inom vården.

Kom ihåg att inkludera nyckelord som lyfter fram dina mest relevanta eller imponerande egenskaper och yrkesmässiga prestationer. Här ska du fånga rekryterarens intresse och övertala hen att fortsätta läsa.

Exempel på personlig sammanfattning åt en erfaren sjuksköterska:

Ambitiös legitimerad sjuksköterska med fem års erfarenhet på geriatrisk avdelning, dvs arbete med personer som har drabbats av åldersrelaterade sjukdomar. Till arbetsuppgifterna hör att bedöma, behandla, lindra och ibland bota symtom. Har ett starkt intresse för människor och god empatisk förmåga. Stresstålig, psykiskt stabil och besitter förmågan att läsa av situationer snabbt och på rätt sätt.

Har kopierat!
Exempel på personlig sammanfattning för en sjuksköterska som är ny i branschen:

Nyutexaminerad specialistsjuksköterska inom akutsjukvård är redo för alla de utmaningar som finns på akutmottagningen. Har under utbildningen lärt mig att arbetsmiljön är spännande och bitvis stressig, men samtidigt otroligt rolig och givande. Är en trygg och stabil person och har inga problem med att fatta snabba beslut.

Har kopierat!
Exempel på personlig sammanfattning för en sjuksköterska

Empatisk och hängiven legitimerad sjuksköterska med nio års erfarenhet inom åldringsvården. Började som undersköterska, men är nu legitimerad sjuksköterska, med de allra sista vetenskapliga rönen i bagaget. Jag är driven och gillar utmaningar. Förutom de vanliga arbetsuppgifterna försöker jag alltid skapa god stämning på arbetsplatsen och i teamet. Jag strävar dessutom alltid efter att se människan bakom patienten. Jag är noggrann, pålitlig och stresstålig.

Har kopierat!

Exempel på arbetslivserfarenhet som sjuksköterska

Att skriva om arbetslivserfarenhet i ett cv hör till det viktigaste, men också till det svåraste.

I det här avsnittet beskriver man tidigare tjänster och erfarenhet på ett trovärdigt sätt vilket ska lägga grunden till en ansökan eller anställningsintervju.

Att lyfta fram din arbetslivserfarenhet kräver lite extra eftertanke. Det här är ingen simpel uppräkning av arbetsuppgifter. I stället bör avsnittet belysa din kompetens genom att beskriva bedrifter, framgångar och utmaningar, t. ex hur du upptäckte, analyserade och löste problem. Var specifik när du beskriver dina bedrifter i punktform. 

Om du har tidigare haft ett betydelsefullt jobb inom en helt annan bransch kan du ta med det i cv:t, men se till att fokusera på de jobb som relaterar till vårdsektorn.

Om du söker ditt allra första jobb har du praktikerfarenhet som räknas. Visa exempel på hur din kompetens och ditt ansvar har ökat. 

Om du använder det vanliga kronologiska cv-formatet, lista dina jobb i omvänd ordning med din nuvarande tjänst först. Glöm inte att anpassa dina beskrivningar efter nyckelorden i platsannonsen.

Anpassningsbart exempel på arbetslivserfarenhet

Sjuksköterska, Ersboda Vård- och Omsorgsboende, Umeå
Januari 2023 - Mars 2024 

 • Ansvarade för patienter som var var multisjuka; ledde omvårdnadsarbetet och organiserade det så att varje person fick rätt vård vid rätt tillfälle.
 • Arbetade både självständigt och i team med annan vårdpersonal.
 • Assisterade läkare och annan personal när så behövdes.
 • Arbetsuppgifterna omfattade även att informera patienter och närstående om hur man kan främja hälsan.


Undersköterska, Äldreboende Ekedal, Skövde
September 2019 - December 2020

 • Arbetade nära människor med fokus på personlig omvårdnad och medicinska insatser.
 • Gav individuell vård och omsorg till de äldre; hjälp och stöd vid personlig hygien, av- och påklädning, måltidssituationer samt vid sociala aktiviteter.
 • Följande medicinska uppgifter ingick även i arbetet; ge medicin, lägga om sår, linda ben, sondmata, kontrollera puls, temp och blodtryck samt hantera katetrar.
 • Erbjöd bästa möjliga vård och försökte, även i tuffa situationer, behålla ett leende på läpparna.


Hemtjänsten, Umeå
Augusti 2020 - September 2019 

 • Stödde och motiverade vård- och omsorgstagare att göra det de själva klarar av för att leva ett så självständigt liv som möjligt.
 • Hade stor förståelse för situationen och kunde ge rätt stöd och vård.
 • I äldreomsorgen är undersköterskan en del av vård- och omsorgstagarens vardag.
 • Samarbetade väl med övrig personal.
Har kopierat!

Exempel på färdigheter som en sjuksköterska behöver

De färdigheter som presenteras i ditt cv gör det enkelt för personalchefen eller rekryteraren att skumma igenom dokumentet och upptäcka dina talanger. 

Inom vården handlar arbetet alltid om människor. Det innebär ofta fingertoppskänsla, utmaningarna är många och särskilda förmågor krävs, t.ex. att visa empati. 

10 viktiga egenskaper som en sjuksköterska bör ha:
 • Lyhörd
 • Omtänksam
 • Noggrann
 • Ansvarsfull
 • Flexibel
 • Empatisk
 • Självständig
 • Driven
 • Positiv
 • Stresstålig
Har kopierat!

Många färdigheter i den här branschen är mjuka, sådant som krävs för att hantera människor. Men underskatta inte heller hårda färdigheter. Sjuksköterskor måste ha en omfattande medicinsk kunskap och teknisk kompetens för att kunna utföra sina uppgifter. En sjuksköterska måste givetvis också vara legitimerad.

Utbildning för en sjuksköterska

Sjuksköterskeutbildning erbjuds på Sjuksköterskeprogrammet som är en treårig högskoleutbildning. Huvudämnet är omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap och teori varvas med praktik. Sjuksköterskor kan även vidareutbilda sig inom många olika områden. För arbete med exempelvis diabetespatienter, astmapatienter och med smärtlindring finns särskilda påbyggnadskurser. 

En bra grundutbildning ges på gymnasiets Vård- och omsorgsprogram.

Sjuksköterska är ett av sjukvårdens legitimationsyrken. Det innebär att man efter den treåriga högskoleutbildningen ansöker om legitimation hos Socialstyrelsen. Att vara legitimerad betyder att man på eget initiativ håller sig uppdaterad om ny forskning inom sitt område och ser till att ha kunskap och följer de lagar och föreskrifter som reglerar sjuksköterskans arbete.

Utbildningsavsnittet i ditt cv ska vara en tydlig översikt av dina examina i omvänd kronologisk ordning. Om du har en högre akademisk titel kan du hoppa över gymnasiet. Om du är nyutexaminerad sjuksköterska kan du nämna dina praktikplatser.

Anpassningsbart exempel på utbildning

Sjuksköterskeprogrammet 180 h, Umeå universitet, Umeå
Augusti 2020 - Juni 2023 

Vård- och omsorgsprogrammet, Västerhöjdsskolan, Skövde
Augusti 2012 - Juni 2015  

Har kopierat!

Layout och design i ett cv åt en sjuksköterska

Tumregeln är att dokumentets design inte ska stå i vägen för informationen. Prydligt och lättläst är viktiga nyckelord för ditt cv. Det första intrycket kommer att hänga kvar, så se till att det blir bra. Du vill fånga och hålla kvar läsarens uppmärksamhet.

Tänk på att ha:

 • Lättläst kontaktinformation
 • Tydligt rubricerade avsnitt
 • Varierande radlängd för ett luftigt intryck
 • Konsekvent teckenstorlek och typsnitt
 • 2,5 cm marginaler på alla sidor

Undvik:

 • För mycket eller för starka färger
 • Stora textblock
 • Kolumner och tabeller
 • Information i sidhuvud och sidfot
Experttips

Spara alltid ditt cv som pdf-fil. Vårt intuitiva cv-verktyg uppmanar dig att göra det för att undvika formateringsproblem som kan uppstå med olika ordbehandlingsprogram. Dubbelkolla sedan att justering, punktlistor och mellanrum stämmer.

Nedladdningsbart cv-exempel åt en sjuksköterska

Profil

Empatisk och hängiven legitimerad sjuksköterska med nio års erfarenhet inom åldringsvården. Började som undersköterska, men är nu legitimerad sjuksköterska, med de allra sista vetenskapliga rönen i bagaget. Jag är driven och gillar utmaningar. Förutom de vanliga arbetsuppgifterna försöker jag alltid skapa god stämning på arbetsplatsen och i teamet. Jag strävar dessutom alltid efter att se människan bakom patienten. Jag är noggrann, pålitlig och stresstålig.


Arbetslivserfarenhet

Sjuksköterska, Ersboda Vård- och Omsorgsboende, Umeå
Januari 2023 - Mars 2024 

 • Ansvarade för patienter som var var multisjuka; ledde omvårdnadsarbetet och organiserade det så att varje person fick rätt vård vid rätt tillfälle.
 • Arbetade både självständigt och i team med annan vårdpersonal.
 • Assisterade läkare och annan personal när så behövdes.
 • Arbetsuppgifterna omfattade även att informera patienter och närstående om hur man kan främja hälsan.


Undersköterska, Äldreboende Ekedal, Skövde
September 2019 - December 2020

 • Arbetade nära människor med fokus på personlig omvårdnad och medicinska insatser.
 • Gav individuell vård och omsorg till de äldre; hjälp och stöd vid personlig hygien, av- och påklädning, måltidssituationer samt vid sociala aktiviteter.
 • Följande medicinska uppgifter ingick även i arbetet; ge medicin, lägga om sår, linda ben, sondmata, kontrollera puls, temp och blodtryck samt hantera katetrar.
 • Erbjöd bästa möjliga vård och försökte, även i tuffa situationer, behålla ett leende på läpparna.


Hemtjänsten, Umeå
Augusti 2020 - September 2019 

 • Stödde och motiverade vård- och omsorgstagare att göra det de själva klarar av för att leva ett så självständigt liv som möjligt.
 • Hade stor förståelse för situationen och kunde ge rätt stöd och vård.
 • I äldreomsorgen är undersköterskan en del av vård- och omsorgstagarens vardag.
 • Samarbetade väl med övrig personal.


Färdigheter

 • Lyhörd
 • Omtänksam
 • Noggrann
 • Ansvarsfull
 • Flexibel
 • Empatisk
 • Självständig
 • Driven
 • Positiv
 • Stresstålig


Utbildning

Sjuksköterskeprogrammet 180 h, Umeå universitet, Umeå
Augusti 2020 - Juni 2023 

Vård- och omsorgsprogrammet, Västerhöjdsskolan, Skövde
Augusti 2012 - Juni 2015  

Har kopierat!

Ditt cv är nyckeln till framgång. Du har färdigheter, erfarenhet och utbildning. Och vi på cvkungen.se har ett bibliotek på över 350 cv-exempel, mallar, layoutförslag och skrivguider som hjälper dig att presentera dig själv på bästa möjliga sätt.

Om du inte vill ägna någon tid alls åt design, låt cvkungen.se hjälpa dig. Använd en av våra expertdesignade cv-mallar.

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
4.7
Ändra detta cv
Dela denna artikel

Snygga cv-mallar

Övertyga arbetsgivare och rekryterare genom att använda en av våra 25+ eleganta, professionellt designade cv-mallar.
4 av 5
baseras på 3 068 recensioner på Trustpilot
Använd denna mallStockholm resume template
Stockholm
8 700 000 användare valde denna mall
Använd denna mallNew York resume template
New York
4 000 000 användare valde denna mall
Använd denna mallWien resume template
Wien
2 200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSydney resume template
Sydney
1 900 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLondon resume template
London
3 700 000 användare valde denna mall
Använd denna mallDublin resume template
Dublin
3 900 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMoskva resume template
Moskva
730 000 användare valde denna mall
Använd denna mallAmsterdam resume template
Amsterdam
1 700 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMadrid resume template
Madrid
1 500 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSantiago resume template
Santiago
1 300 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSingapore resume template
Singapore
720 000 användare valde denna mall
Använd denna mallOslo resume template
Oslo
580 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKapstaden resume template
Kapstaden
57 000 användare valde denna mall
Använd denna mallParis resume template
Paris
550 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBerlin resume template
Berlin
1 500 000 användare valde denna mall
Använd denna mallGenève resume template
Genève
33 000 användare valde denna mall
Använd denna mallVancouver resume template
Vancouver
510 000 användare valde denna mall
Använd denna mallTokyo resume template
Tokyo
350 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMilano resume template
Milano
930 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLissabon resume template
Lissabon
230 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBarcelona resume template
Barcelona
490 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKöpenhamn resume template
Köpenhamn
100 000 användare valde denna mall
Använd denna mallChicago resume template
Chicago
150 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRio resume template
Rio
200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRom resume template
Rom
200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBoston resume template
Boston
120 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRirekisho resume template
Rirekisho
52 000 användare valde denna mall
Använd denna mallcv resume template
cv
3 400 användare valde denna mall
Använd denna mallAten resume template
Aten
110 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBryssel resume template
Bryssel
69 000 användare valde denna mall
Använd denna mallPrag resume template
Prag
18 000 användare valde denna mall
Använd denna mallShanghai resume template
Shanghai
30 000 användare valde denna mall
Använd denna mallToronto resume template
Toronto
2 000 000 användare valde denna mall
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies