1. Blogg
 2. CV
 3. Nyckelord i cv:n
Skrivet av Anna MuckermanAnna Muckerman

Nyckelord i cv:n

12 läst
Nyckelord i cv:n
Illustrationer av:Liza Gagarina
Nyckelord i cv:n är inte bara trendiga modeord som presenteras i HR-bloggar. På dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad är nyckelord viktiga för att din ansökan ska ta sig förbi automatiserade ”grindvakter” (Applicant Tracking Systems, ATS) och verkligen hamna i händerna på rekryteraren eller personalchefen.

I nedanstående avsnitt kommer vi att förklara allt du behöver veta om dessa irriterande (men extremt viktiga!) nyckelord:

 • Hur man definierar ett cv-nyckelord?
 • Var hittar man nyckelord?
 • Bäst plats i cv:t för nyckelorden
 • Exempel på nyckelord för olika branscher

Vad är nyckelord i ett cv?

Nyckelord är specifika ord och fraser som är eftertraktade av både automatiska cv-lässystem och personalchefer på jakt efter de mest kvalificerade kandidaterna. När det handlar om online ansökningssystem fungerar ATS (Applicant Tracking System) som en buffert mellan inlämnandet av ditt cv och personalchefen. 

I företag där rekryteringsavdelningen tar emot hundratals eller tusentals cv:n är automatiska ansökningshanteringssystem det enda sättet att effektivisera processen och filtrera bort kandidater som troligen är helt olämpliga. Nyckelorden kan vara relaterade till branscher eller tjänster och innehåller ofta specifika kunskaper och erfarenheter. Du kan också läsa vår blogg om cv-buzzwords. 

Vad är nyckelord när man söker jobb?

Med tanke på konkurrensen inom modern rekrytering är ATS-nyckelord (sökord för automatiska ansökningshanteringssystem) något man måste ta hänsyn till när man söker jobb. En enda ledig tjänst kan locka mer än 200 kandidater, så för att snabbt begränsa fältet använder rekryterare och personalchefer Applicant Tracking System eller ansökningshanteringssystem som det kallas på svenska. ATS-algoritmer ingår i många av de vanligaste online ansökningsportalerna. 

ATS kontrollerar cv:na på jakt efter nyckelord, jämför och rangordnar dem och filtrerar bort alla kandidater som inte rankas tillräckligt högt. I slutändan behöver en rekryteringschef bara utvärdera en liten del av de cv:n som skickades in, vilket spar tid och pengar åt företaget.

Lista hobbyer och intressen på ditt cv
Liknande artikel
Lista hobbyer och intressen på ditt cv

Ett Curriculum vitae används för att söka jobb. Det ger dig chansen att lyfta fram dina professionella egenskaper, men det är i sig ett ganska formellt och trist dokument. Man kan lägga till en personlig touch genom att skapa en personlig inledning och att lista sina hobbyer. I det här blogginlägget får du lära dig varför det rekommenderas att lägga till (ett par) hobbyer och intressen i ditt CV och hur du ska göra det.

Vilka ord letar arbetsgivarna efter i cv:t?

Arbetsgivare letar efter nyckelord som beskriver kunskaper/färdigheter som signalerar att kandidaten är idealisk för den specifika tjänsten. Nyckelord gör det lättare för dem att snabbt och effektivt anställa rätt personer. Att ta upp nyckelord och nyckelfraser i ditt cv hör till det bästa du kan göra för att ta dig förbi ATS, men glöm inte att det slutliga målet är att få ditt cv läst av en människa. Se till att dina nyckelord inte distraherar. Ditt cv måste i första hand vara överskådligt och lättläst. Se till att infoga nyckelorden på ett naturligt sätt.

Var hittar man rätt nyckelord?

När det gäller att hitta nyckelord till sitt cv, är annonsen/jobbeskrivningen rätt plats att börja på. Tänk på arbetsbeskrivningen som ett litet fönster till företagets behov och prioriteringar. Ser du ord som upprepas flera gånger? Då är det förmodligen ett cv-nyckelord. Det gäller även ord i fetstil eller ord som accentuerats på annat sätt.

Läs jobbeskrivningen flera gånger för att se till att du inte har missat några viktiga kvalifikationer. De är ofta en källa till ATS-nyckelord. Avsnittet om tjänstens ansvarsområden är också en bra källa till s.k. handlingsverb som kan vävas in i ditt erfarenhetsavsnitt för att visa att du redan behärskar de färdigheter som behövs för den potentiellt nya tjänsten.

Hur använder man nyckelord?

När du har identifierat de viktigaste nyckelorden och fraserna till ditt cv kan du börja införliva dem i texten. Tvinga aldrig in nyckelord på platser där de inte hör hemma. Se till att texten är logisk och försök inte ta med nyckelord som inte matchar din erfarenhet. ATS kanske inte förstår sig på cv-nyckelordstricks, men även små lögner kommer sannolikt att få en rekryteringschef att kasta ditt cv rakt ner i papperskorgen.

Mjuka färdigheter i cv:t
Liknande artikel
Mjuka färdigheter i cv:t

Mjuka färdigheter hör till de viktiga egenskaper som kan skilja dig från mängden när det är dags att söka jobb. Att ta med sådana ”icke-tekniska” talanger och personliga egenskaper i ditt cv bidrar till att visa att du förstår dig på företagskulturen och passar in perfekt, från första stund.

Så hur optimerar man sitt cv för nyckelord?

Se till att inkludera nyckelord för söksystemen i varje avsnitt av ditt cv, och ägna särskild uppmärksamhet åt din personliga sammanfattning och kompetensavsnittet. Till exempel, om jobbeskrivningen ber om ”minst 3 års erfarenhet av grafisk design", så är det bra termer för ett cv som enkelt kan införlivas i din sammanfattning (om det överensstämmer med din erfarenhet, förstås).

Formatera dina nyckelord

Det är inte bara viktigt att nyckelorden finns med i ditt cv, de måste också formateras så att ATS enkelt kan hitta dem. Här är tre tips för att formatera dina sökord för ATS:

 1. Använd ett vanligt typsnitt: ATS kan ha svårt att förstå ovanliga eller skriptade typsnitt. Det kan leda till att dina nyckelord förbises. Några av de vanligaste typsnitten för ett cv är Georgia, Helvetica och Arial – stilar som är lättlästa både för ATS och mänskliga ögon.
 2. Skapa en överskådlig layout: Ditt cv bör ha en logisk ordningsföljd som börjar med din sammanfattning och går vidare till utbildning eller arbetslivserfarenhet. Om avsnitten är utspridda över hela sidan, kommer ATS inte att veta var den ska leta. En cv-mall kan hjälpa till att organisera din text.
 3. Märk dina avsnitt korrekt. Även om det kan vara frestande att vara kreativ med rubriker, kommer ATS-programmen sannolikt inte förstå att "professionella vägar" faktiskt är detsamma som din ”arbetslivserfarenhet”. Se till att använda termer som både robotar och mänskliga läsare förväntar sig.
 4. Spara ditt cv i rätt filtyp: De flesta online ansökningssystem anger exakt vilka filtyper programvaran är optimerad för. Om portalen ber om en PDF- eller Docx-fil (de två vanligaste typerna), se till att spara ditt cv i något av formaten och kontrollera filen för att undvika eventuella formateringsproblem innan du skickar den.

Bra nyckelord för ett cv

Vad som är bra nyckelord för ett cv beror på din bransch, arbetsgivare och tjänst. Det är därför du ska anpassa ditt cv med specifika nyckelord för varje enskild jobbansökan. Ett allmänt cv är en bra startpunkt för att hjälpa dig att ansöka snabbt, så länge du inte glömmer jobbeskrivningens nyckelord innan du skickar in.

Gör så här
 • infoga nyckelord naturligt i ditt cv
 • använd exakt samma stavning eller frasering som i jobbeskrivningen
 • korrekturläs och kör stavningskontroll av ditt cv innan du skickar in det
Gör inte så här
 • upprepa nyckelord onaturligt många gånger
 • inkludera nyckelord i underliggande vit text bara för att överlista ATS
 • tvinga fram sökord som inte överensstämmer med din erfarenhet

Lista med nyckelord för cv:n

Nedan hittar du de 5 bästa nyckelorden för jobbansökningar (med en online ansökan) i mer än två dussin branscher:

Hälsa och sjukvård  ärendehantering, kronisk vård, kontinuitet inom vården, preventiv vård
Teknik/ingenjörsvetenskap  3D-modellering, utvecklingscykel, projektkostnader, kvalitetsanalys, regelefterlevnad
Redovisning & finansiering  kostnadsredovisning, kostnads/nyttoanalys, ekonomisk planering, driftsbudgetar, riskhantering
Marknadsföring analys, varumärkeshantering, konkurrensanalys, marknadslansering, handelsmarknadsföring
Myndigheter kampanjer, samhällsuppsökande, policyutveckling, PR, strategisk planering
Administration budgetadministration, sekretess, regulatorisk rapportering, personalutveckling, arbetsflödesplanering, prioritering
Utbildning  fältundervisning, holistiskt lärande, individualiserad utbildning, arbetsförmedling, programutveckling
Hotell- och restaurangbranschen  gastronomi, livsmedelssäkerhet, front-of-house, försäljningsställe, leverantörsförsörjning
Informationsteknologi  AI, dataåterställning, maskininlärning, nätverksadministration, systemkonfiguration
Human resources förändringsledning, elektronisk screening av sökande, lika möjligheter, förhandlingar, prestationsincitament
Försäljning kundbehållning, direktförsäljning, incitamentsplanering, marknadspositionering, försäljningsprognoser
Transport affärsresor, utrustningskontroll, ruttplanering, säkerhet, biljettförsäljning
Transport & Logistik leveranskedja, expeditionsverksamhet, chaufförsleasing, hamndrift, hazmat
Fastighetssektorn konkurrensutsättning, förebyggande underhåll, projektutveckling, fastighetsförvaltning, platsutveckling
Socialarbete  beteende, följsamhet, bidragsskrivning, funktionshinder, kris
Business & Management:  affärsutveckling, ekonomistyrning, långsiktig planering, marknadsutveckling, prestationsstandarder
Byggbranschen:  regelefterlevnad, kommersiell utveckling, miljöefterlevnad, arbetsledare, boende
Beauty & Wellness:  licensierad, kosmetik, trender, salongshantering, massage
Sport & Fitness:  kost, kundtillfredsställelse, individualiserad, holistisk, resultat
Övrigt: Adobe, provision, portfolio, specialistutbildning, webbdesign
Juridik: förvaltningsrätt, jurisläkare, juridik, lagprövning, medling
Detaljhandeln: kontohantering, benchmarks, kundretention, lagerkontroll, förlustförebyggande
Säkerhet: skyddsobjekt, företagssäkerhet, hemliga operationer, förebyggande av brott, kriskommunikation
Produktion: distributionsledning, vagnparkshantering, hälsa och säkerhet, belastningsanalys, arbetsflödesoptimering
Underhåll och reparation elsystem, VVS, mekanik, felsökning, ledningar

Kom ihåg att om du vill komma på intervju så måste du ta hänsyn till både ATS-programmen och den mänskliga rekryteraren eller personalchefen. Se till att du använder rätt nyckelord, men behåll en personlig feeling i din cv-text. Med det du lärt dig i den här guiden borde det vara en enkel match. Lycka till och hoppas din jobbjakt blir smidig och framgångsrik!

Gillade du detta innehåll? Besök vår sida med CV-exempel och skapa den bästa CV:n för dig.

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
CV12 läst
Analys: vilka färdigheter är populära i cv:n?
Analys: vilka färdigheter är populära i cv:n?
Karriär17 läst
Hur man skriver ett uppsägningsbrev (och andra tips hur man säger upp sig på ett elegant sätt)
Hur man skriver ett uppsägningsbrev (och andra tips hur man säger upp sig på ett elegant sätt)
CV12 läst
ATS-optimera dina ansökningshandlingar: Skapa ett perfekt cv.
ATS-optimera dina ansökningshandlingar: Skapa ett perfekt cv.
Anställningsintervju6 läst
Hur man tackar ja till ett jobberbjudande + kopierbara exempel
Hur man tackar ja till ett jobberbjudande + kopierbara exempel
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies