1. Hem
  2. Blogg
  3. CV
  4. Nyckelord i ditt cv
Skrivet av Britta JohanssonBritta Johansson

Nyckelord i ditt cv

Skapa ditt cv
17 läst
Nyckelord i cv:n
Nyckelord i cv:n är inte bara trendiga modeord som presenteras i HR-bloggar. På dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad är nyckelord viktiga för att din ansökan ska ta sig förbi automatiserade ”grindvakter” (Applicant Tracking Systems, ATS) och verkligen hamna i händerna på rekryteraren eller personalchefen.

Nyckelord i cv:n är inte bara trendiga modeord som presenteras i HR-bloggar. På dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad är nyckelord viktiga för att din ansökan ska ta sig förbi automatiserade ”grindvakter” (Applicant Tracking Systems, ATS) och verkligen hamna i händerna på rekryteraren eller personalchefen.

I den här artikeln kommer vi att förklara allt du behöver veta om dessa irriterande (men extremt viktiga!) nyckelord. Bland annat:

  • Hur definierar man nyckelord?
  • Var hittar man nyckelord?
  • Bäst plats för nyckelorden i ditt cv.
  • Exempel på nyckelord för olika branscher.

Vad är nyckelord i ett cv?

Nyckelord är specifika ord och fraser som är eftertraktade av både programvara som scannar cv:n och andra ansökningshandlingar samt personalchefer som är på jakt efter de mest kvalificerade kandidaterna. När det handlar om online ansökningssystem fungerar ATS (Applicant Tracking Systems) som en buffert mellan inlämnandet av ditt cv och personalchefen. 

Överlista ATS 

I företag där rekryteringsavdelningen tar emot hundratals eller kanske tusentals cv:n är automatiska ansökningshanteringssystem (ATS) det enda möjliga sättet att effektivisera processen och filtrera bort kandidater som troligen är helt olämpliga. Nyckelorden kan relatera till branscher eller tjänster och innehåller ofta specifika kunskaper och erfarenheter. Läs mer i vår blogg om buzzwords i cv:n.

Vad är vitsen med nyckelord när man söker jobb?

Med tanke på konkurrensen inom modern rekrytering är ATS-nyckelord (sökord för automatiska ansökningshanteringssystem) något man måste ta hänsyn till när man söker jobb. En enda ledig tjänst kan locka mer än 200 kandidater, så för att snabbt begränsa fältet använder rekryterare och personalchefer ATS, Applicant Tracking Systems (på svenska: ansökningshanteringssystem, spårningssystem eller rekryteringssystem). ATS-algoritmer ingår i många av de vanligaste online ansökningsportalerna. 

ATS scannar cv:na på jakt efter nyckelord, jämför och rangordnar dem och filtrerar bort alla kandidater som inte rankas tillräckligt högt. I slutändan behöver en rekryteringschef bara utvärdera en liten del av de cv:n som skickades in, vilket spar tid och pengar åt företaget.

Genom att registrera dig godkänner du våra Användarvillkor och vår Integritetspolicy.

Vilka nyckelord letar arbetsgivarna efter i ett cv?

Arbetsgivare letar efter nyckelord som beskriver kunskaper och färdigheter som signalerar att kandidaten är idealisk för den specifika tjänsten. Nyckelord gör det lättare för dem att snabbt och effektivt hitta, och anställa, rätt personer. Att ta upp nyckelord och nyckelfraser i ditt cv hör till det bästa du kan göra för att ta dig förbi ATS, men glöm inte att det slutliga målet är att ditt cv blir läst av en människa. Se till att dina nyckelord inte distraherar. Ditt cv måste i första hand vara överskådligt och lättläst. Gör ditt bästa för att infoga nyckelorden på ett naturligt sätt.

Var hittar man rätt nyckelord?

När det gäller att hitta nyckelord till sitt cv, är platsannonsen/jobbeskrivningen rätt plats att börja på. Tänk på arbetsbeskrivningen som ett litet fönster till företagets behov och prioriteringar. Ser du ord som upprepas flera gånger? Då är det förmodligen ett nyckelord till ditt cv. Det gäller även ord i fetstil eller ord som accentueras på annat sätt.

Läs jobbeskrivningen flera gånger för att se till att du inte har missat några viktiga kvalifikationer. De är ofta en bra utgångspunkt i jakten på ATS-nyckelord. Avsnittet om tjänstens ansvarsområden är också en källa till s.k. handlingsverb som kan vävas in i ditt erfarenhetsavsnitt för att visa att du redan behärskar de färdigheter som behövs för den nya tjänsten.

Hur använder man nyckelord?

När du har identifierat de viktigaste nyckelorden och fraserna till ditt cv kan du börja införliva dem i texten. Tvinga aldrig in nyckelord på platser där de inte hör hemma. Se till att texten är logisk och försök inte ta med nyckelord som inte matchar din erfarenhet. ATS kanske inte förstår sig på dina tricks, men även små lögner kommer sannolikt få en rekryteringschef att kasta ditt cv rakt ner i papperskorgen.

Lista hobbyer och intressen på ditt cv
Liknande artikel
Lista hobbyer och intressen på ditt cv

Du kan ge ditt cv en personlig touch genom att lista dina hobbyer och intressen. I det här blogginlägget får du lära dig varför det rekommenderas att lägga till (ett par) hobbyer och intressen i ditt cv och hur du ska göra det.

Bäst plats för nyckelorden i ditt cv

Hur optimerar man sitt cv för nyckelord?

Se till att ta med nyckelord i alla avsnitt av ditt cv och ägna särskild uppmärksamhet åt den personliga sammanfattningen och kompetensavsnittet. Till exempel, om jobbeskrivningen ber om ”minst 3 års erfarenhet av grafisk design", så är det bra termer som enkelt kan införlivas i din sammanfattning (om det överensstämmer med din erfarenhet, förstås).

Experttips

När du hittat passande nyckelord, se till att införliva dem i din text på exakt samma sätt. Om det i platsannonsen till exempel krävs erfarenhet av att "underhålla IT-infrastrukturer”, använd den frasen istället för till exempel "underhåll av infrastrukturer inom IT."

Här visar vi ett exempel på en platsannons och hur du kan identifiera, och använda, nyckelord.

IT-Supporttekniker

Arbetsbeskrivning

Är du en tekniskt kunnig problemlösare med en passion för IT och en vilja att arbeta i en internationell miljö? På Teknika erbjuder vi dig möjligheten att bli en del av vårt globala team, där innovation och teknisk spetskompetens driver vår framgång.

Om tjänsten 

På Teknika välkomnas du in i en dynamisk och internationell miljö där innovation och teknisk spetskompetens står i fokus. Som IT-Supporttekniker blir du en del av det globala IT Operations-teamet. I din roll kommer du att identifiera och lösa IT-relaterade problem för Teknika Mixing i Forsheda och Teknika Sealing Profiles i Värnamo, samt i viss mån övriga europeiska bolag inom Teknika-koncernen. Detta ger dig det bästa av två världar – nära relationer och internationella kontaktytor. 

Din huvuduppgift blir att agera first line support inom IT-infrastruktur, vilket inkluderar nätverk, servrar, datorer, skärmar och telefoner. Vid behov delegerar du problem till kollegor på second line support som är placerade runt om i Europa. I tjänsten ingår även att aktivt delta i det löpande förbättringsarbetet inom IT Operations på global nivå. 

Har kopierat!

Exempel på nyckelord i ovanstående platsannons: 

  • problemlösare 
  • passion för IT 
  • internationell miljö 
  • innovation
  • teknisk spetskompetens
  • identifiera och lösa IT-relaterade problem
  • internationella kontaktytor
  • first line support
  • IT-infrastruktur
  • förbättringsarbete
  • IT Operations

Exempel på hur en kandidat kan använda nyckelorden i den personliga sammanfattningen i sitt cv:

”Självständig problemlösare med passion för IT har 7 års erfarenhet av att identifiera och lösa IT-relaterade problem. Tjänsten som IT-expert på internationella Global Teknik har gett mig bred kompetens och förståelse inom IT/infrastruktur, nätverk, servrar, och hårdvara. Ansvarade för first line support och för kontakt med second line support runt om i världen.”

Formatera dina nyckelord

Det är inte bara viktigt att nyckelorden finns med i ditt cv, de måste också formateras så att ATS enkelt kan hitta dem. Här är tre tips för att formatera dina sökord för ATS:

  1. Använd ett vanligt typsnitt: ATS kan ha svårt att förstå ovanliga eller skriptade typsnitt. Det kan leda till att dina nyckelord förbises. Några av de vanligaste typsnitten till cv:n är Georgia, Helvetica och Arial – stilar som är lättlästa både för ATS och mänskliga ögon.
  2. Skapa en överskådlig layout: Ditt cv bör ha en logisk ordningsföljd som börjar med din sammanfattning och går vidare till utbildning eller arbetslivserfarenhet. Om avsnitten är utspridda över hela sidan, kommer ATS inte att veta var det ska leta. En cv-mall kan hjälpa till att organisera din text.
  3. Rubricera avsnitten korrekt. Även om det kan vara frestande att vara kreativ med rubriker, kommer ATS-programmen sannolikt inte förstå att "professionella vägar" är detsamma som din ”arbetslivserfarenhet”. Se till att använda termer som både robotar och mänskliga läsare förväntar sig.
  4. Spara ditt cv i rätt filtyp: De flesta online ansökningssystem anger exakt vilka filtyper programvaran kan hantera. Om portalen ber om en PDF- eller Docx-fil (de två vanligaste typerna), se till att spara ditt cv i ett av dessa format och dubbelkolla innan du skickar det. På så sätt undviker du eventuella formateringsproblem.

Lämpliga nyckelord i ett cv

Vad som är bra nyckelord i ett cv beror på din bransch, arbetsgivare och tjänst. Det är därför du ska skräddarsy ditt cv med specifika nyckelord för varje enskild jobbansökan. Ett allmänt cv är en bra startpunkt för att hjälpa dig att söka jobb snabbt, men glöm inte att fokusera på nyckelord i annonsen!

Gör så här
  • infoga nyckelord naturligt i ditt cv
  • använd exakt samma stavning eller frasering som i jobbeskrivningen
  • korrekturläs och kör stavningskontroll av ditt cv innan du skickar in det
Gör inte så här
  • upprepa nyckelord onaturligt många gånger
  • inkludera nyckelord i underliggande vit text bara för att överlista ATS
  • tvinga fram sökord som inte överensstämmer med din erfarenhet
Experttips

Glöm inte din utbildning! I vissa yrken utgör en kandidat- eller magisterexamen en viktig del av ditt cv. När du lägger till examina i utbildningsavsnittet, se till att skriva alla titlar, förkortningar m.m. på precis samma sätt som i arbetsbeskrivningen.

Lista med nyckelord för olika branscher

Nedan hittar du exempel på lämpliga nyckelord för jobb (via en online ansökan) i 25 olika branscher:

Hälsa och sjukvård  primärvård, kronisk vård, kontinuitet, specialistkompetens, legitimerad
Teknik/ingenjörsvetenskap  3D-modellering, utvecklingscykel, projektkostnader, kvalitetsanalys, regelefterlevnad
Redovisning & finansiering  kostnadsredovisning, kostnads-/nyttoanalys, ekonomisk planering, driftsbudget, riskhantering
Marknadsföring marknadsföringsstrategier, analys, varumärkeshantering, konkurrensanalys, marknadslansering, 
Myndigheter upphandling, samhällsuppsökande, policyutveckling, PR, strategisk planering
Administration budgetadministration, sekretess, regulatorisk rapportering, personalutveckling, arbetsflödesplanering, prioritering
Utbildning  fältundervisning, holistiskt lärande, individualiserad utbildning, arbetsförmedling, programutveckling
Hotell- och restaurangbranschen  gastronomi, livsmedelssäkerhet, front-of-house, försäljningsställe, leverantörsförsörjning
Informationsteknologi  AI, dataåterställning, maskininlärning, nätverksadministration, systemkonfiguration
Human resources förändringsledning, elektronisk screening av sökande, lika möjligheter, förhandlingar, prestationsincitament
Försäljning kundbehållning, direktförsäljning, incitamentsplanering, marknadspositionering, försäljningsprognoser
Transport affärsresor, utrustningskontroll, ruttplanering, säkerhet, biljettförsäljning
Transport & Logistik leveranskedja, expeditionsverksamhet, chaufförsleasing, hamndrift, hazmat
Fastighetssektorn konkurrensutsättning, förebyggande underhåll, projektutveckling, fastighetsförvaltning, platsutveckling
Socialarbete  beteende, följsamhet, bidragsskrivning, funktionshinder, kris
Business & Management:  affärsutveckling, ekonomistyrning, långsiktig planering, marknadsutveckling, prestationsstandarder
Byggbranschen:  regelefterlevnad, kommersiell utveckling, miljöefterlevnad, arbetsledare, boende
Beauty & Wellness:  licensierad, kosmetik, trender, salongshantering, massage
Sport & Fitness:  kost, kundtillfredsställelse, individualiserad, holistisk, resultat
Övrigt: Adobe, provision, portfolio, specialistutbildning, webbdesign
Juridik: förvaltningsrätt, jurisläkare, juridik, lagprövning, medling
Detaljhandeln: kontohantering, benchmarks, kundretention, lagerkontroll, förlustförebyggande
Säkerhet: skyddsobjekt, företagssäkerhet, hemliga operationer, förebyggande av brott, kriskommunikation
Produktion: distributionsledning, vagnparkshantering, hälsa och säkerhet, belastningsanalys, arbetsflödesoptimering
Underhåll och reparation elsystem, VVS, mekanik, felsökning, ledningar
Experttips

Att använda nyckelord är ett sätt att skräddarsy ditt cv. Och det är inte bara ATS som kommer att uppskatta specifika nyckelord utan även rekryteraren/personalchefen kommer att se att du har ansträngt dig. Men det gäller förstås att passa in nyckelorden naturligt i texten och de måste stämma överens med din erfarenhet!

Sammanfattningsvis…

Kom ihåg att om du vill bli bjuden på anställningsintervju så måste du ta hänsyn både till ATS-programmen och den mänskliga rekryteraren eller personalchefen. Se till att du använder passande nyckelord, men behåll en personlig feeling i ditt cv. Med det du lärt dig i den här guiden borde det vara en enkel match. Behöver du mer tips och inspiration? Ta en titt på våra cv-exempel och cv-mallar. Lycka till och hoppas din jobbjakt blir smidig och framgångsrik!

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Språk
Rolf BaxRolf BaxSpråk
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
Anställningsintervju17 läst
> 25 jobb för tonåringar (med råd och tips)
 > 25 jobb för tonåringar (med råd och tips)
CV12 läst
Analys: vilka färdigheter är populära i cv:n?
Analys: vilka färdigheter är populära i cv:n?
Karriär8 läst
Hur ska jag förklara mig om jag blivit sparkad? Läs vår expertguide.
Hur ska jag förklara mig om jag blivit sparkad? Läs vår expertguide.
CV10 läst
Kompetenser
Kompetenser
Bläddra allt