1. Blogg
  2. CV
  3. Europass: Ett europeiskt cv – ett par fördelar och många nackdelar
Skrivet av Karl KahlerKarl Kahler

Europass: Ett europeiskt cv – ett par fördelar och många nackdelar

14 läst
Europass: Ett europeiskt cv – ett par fördelar och många nackdelar
Om du bestämmer dig för att använda Europass ställer du dig i en milslång kö av kandidater som ingen kommer att lägga märke till. Låt det inte hända dig! Kolla upp för- och nackdelarna med ett cv från Europass.

”Europass” kan betyda två saker: en europeisk tågbiljett eller ett online verktyg för att skapa cv:n med som du kan använda om du söker jobb i Europa. Det är ganska komplicerad materia. Men oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig och vi kan förklara de olika fördelarna - och de många nackdelarna - med ett cv från Europass. 

Europass-verktyget är ett välmenande initiativ för att standardisera pappersarbetet för människor som söker jobb i Europa. Det är ett webbaserat system för att skapa ett gratis elektroniskt dokument som innehåller personuppgifter, arbetslivserfarenhet, utbildning och andra uppgifter som behövs för att söka jobb. 

Med andra ord, det är ett online verktyg för det som amerikaner kallar ”resume” och européer kallar ”cv” (tidigare även ”meritförteckning”). Tyvärr är det en enda röra. Europass-cv:t är allmänt känt för att ha dålig formgivning, vara föråldrat och ineffektivt. Det är vad många kallar ”discount resume”, alltså ett rabatt-cv, och tyvärr stämmer det till viss del.

Det är ett försök att få den spretande, flerspråkiga europeiska byråkratin att standardisera ett dokument som presenterar individers arbetslivserfarenhet och kompetenser på en sida. Teoretiskt sett skulle detta gratis, webbgenererade dokument ge alla i världen samma chanser att konkurrera om jobben i Europa. Men tyvärr uppfyller det inte målen.

Det är som om hela Asien, eller hela Afrika, eller varför inte hela Sydamerika, plötsligt skulle bestämma sig för en ”one-size-fits-all”-lösning för miljoner människor på dessa stora kontinenter. Så att alla kan söka jobb på samma sätt. Det är en bra idé, men tyvärr det fungerar bara inte. 

Europa är en mångfacetterad kontinent med marknadsekonomi, vilket innebär att cv:n är mer effektiva om de följer arbetsmarknadens kvalitetsstandarder snarare än byråkratiska enheter. För att inte tala om det faktum att arbetsmarknaden reagerar snabbt på förändringar.. och statliga tjänster aldrig gör det.

Idén bakom Europass

Den lilla, men mångsidiga, europeiska kontinenten har gjort många lovvärda ansträngningar att förena sig och ta bort onödiga gränser. År 1999 uppnådde EU ett fantastiskt mål genom att avskaffa de nationella valutorna till förmån för den universellt accepterade euron. Försök att göra det på någon annan kontinent!

Europa har blivit ett samvälde, med olika språk, kulturer och seder. Det finns inte längre några gränskontroller och få andra hinder mellan de individuella EU-länderna. Så varför inte standardisera ett system så att italienare lätt kan söka arbete i Tyskland eller schweizare i Spanien? Det är tanken bakom Europass, att förenkla processen för européer att ta sig över gränserna för att få jobb.

2004 antog EU-parlamentet den europeiska kommissionens förslag om ”ett ramverk för insyn i kvalifikationer och kompetenser”. Detta kvalifikationsramverk blev Europass. Sedan dess har mer än 100 miljoner cv:n skapats online.

Verktygslådan består av fem Europass-dokument som du kan använda som digital referens:

Låter det som överdrivet mycket information? Ja, förmodligen. De flesta arbetsgivare föredrar cv:n på bara en sida. Personalchefer gillar effektivitet och korta, kompakta texter, inte en tröttsam lista av byråkratiska krav.

Fördelar med Europass

Den största fördelen med Europass är nog att det är gratis. Det är det cv-format som används oftast inom Europa. Du kan skapa, spara och dela cv:t på 29 olika språk. Europass kan också hjälpa dig att skriva ett personligt brev. 

Du behöver inte komma från Europa för att använda Europass-verktyget för att skapa ett cv. Det är utformat för Europa, men du måste inte vara europé för att använda det. Vissa europeiska arbetsgivare är kanske vana vid formatet, och till och med föredrar det. Men ett Europass-cv är aldrig ett krav för att söka jobb i Europa, och många arbetsgivare ratar det.

Sanningen är att Europass bara är en fördel om en kandidat inte har tid eller resurser att investera i ett bra cv. Eller om rekryteraren inte bryr sig om kvaliteten på cv:t.

Låter det som en situation som du vill befinna dig i? Nej, antagligen inte. Dessutom har sådana jobb nästan dött ut. Ett bra cv gör att rekryteraren får upp ögonen för dig som kandidat... och ett dåligt cv kan skada dina karriärmöjligheter ordentligt.

Nackdelar med Europass

Här är några kommentarer om Europass som du hittar om du söker på nätet.

  • ”Varför man ska undvika Europass-cv:n som pesten?”
  • ”Ditt Europass-cv ruinerar dina chanser”
  • ”Varför Europass är dåligt för din karriär”
  • ”Varför jag inte gillar Europass-cv:n”
  • ”Varför du inte ska använda ett Europass-cv”

Låt oss utforska varför.

Ett cv från Europass känns oattraktivt.

Stora mellanrum som äter upp dyrbart utrymme. En fånig logotyp som tar ännu mer utrymme i anspråk. Stora mellanrum mellan punkter och text. Viktig text delar upp ord på konstiga sätt. Sidor där nästan all information visas till vänster och högra delen är tom. Fula teckensnitt och typografifel.

Vi hoppas att personerna som har skapat designen förlåter oss, men (och vi baserar oss på årtionden av erfarenhet inom branschen): detta cv ser förfärligt ut. Det går inte att komma ifrån, hur ovänligt det än låter. Googla på ”Europass cv bilder” så ser du vad vi menar. Europass cv har en vedervärdig design som kommer att gå arbetsgivaren på nerverna innan hen ens har läst ett enda ord.

Den moderna världen är väldigt visuell. Vi kan inte låtsas att design inte spelar någon roll. För det gör det. Vi gillar appar med snygga gränssnitt. Hemsidor med eleganta menyer. Telefoner med moderna former och färger... och arbetsgivare gillar väldesignade cv:n.

Europass online cv-verktyg: Förskräckliga gränssnitt 

Vi försökte oss på att skapa ett personligt Europass-cv. Vi tyckte det var extremt frustrerande. Först måste man skapa en profil med kontaktinformation, arbetslivserfarenhet, utbildning, språk - och en massa andra onödiga kategorier som man lyckligtvis kan hoppa över. Om man fyller i alla alternativ kommer cv:t antagligen att bestå av 10 sidor.

När profilen är klar kommer man till en återvändsgränd. Det finns ingen ”Nästa”- eller ”Ladda ner cv”-knapp. Vi tillbringade en halvtimme med att försöka lista ut vad vi skulle göra sedan och gav nästan upp.

Det fick oss att tänka ”är det här värt tiden”? Eller den stress och frustration man känner?

Till slut listade vi ut att man måste klicka på ”Jag”-knappen. Då visas en rullgardinsmeny (men inga vidare instruktioner). Av en ren slump upptäckte vi att man måste klicka på ”Jag”-knappen två gånger för att hitta alternativet ” Skapa ett cv”. Det verkar som om den som skapade detta gränssnitt borde tänka över hur hen behandlar sina användare.

På nästa sida, om man missar instruktionen att man måste välja vilka delar av profilen som ska ingå i cv:t, laddar man ner ett dokument som inte innehåller annat än ens namn! Varför skulle någon skapa ett alternativ som låter dig ladda ner ett “cv” som inte innehåller något mer än ditt namn?

Nästan en timme hade gått utan att vi ens skymtade ett färdigt cv. Bara ett tomt dokument. Som du förstår var vi i detta skede ganska frustrerade och undrade varför vi hade anmält oss till Europass.

Buggar på hemsidan

På tre ställen ändrade hemsidan de datum vi hade fört in. Ett födelsedatum, 13 juni, ändrades till den 12 juni, och när vi insisterade på att välja den 13 juni ändrades datumet till den 11 juni!   

Ett startdatum för högskolestudier, 1986, ändrades till 1985, och det gick inte att rätta felet. Ett årtal för anställning, 1989, ändrades till 1988, och sedan vägrade webbplatsen att rätta till det också. 

Av någon anledning ber man på hemsidan om ett ”motto”. Men om du fyller i ett motto, visas det aldrig på cv:t, så vad är poängen?

Trial-and-error-redigering

Om du vill ha ett cv som inte överskrider mer än en sida - vilket rekommenderas - måste du göra ditt allra bästa. Nej, du måste rent ut sagt fajtas med webbplatsen för att uppnå det.

Hemsidan erbjuder en sorts förhandsgranskning, men den visar inte sidbrytningar. Så du kan behöva ladda ner ett cv på två sidor flera gånger, efter att ha valt bort vissa delar, innan du når ett resultat som får plats på en sida.

På grund av allt bortkastat utrymme som finns inbakat i cv-designen, slutade det med att vi raderade en e-postadress, hemsida, LinkedIn-sida, språk och ett tidigare jobb. Ändå skulle all denna information ha fått plats om sidan hade varit smart utformad.

Massor av bortkastat utrymme

Det uppenbara slöseriet med plats i cv-mallarna är inget annat än ett designfel. I en mall var all information västerjusterad och horisontellt utrymme slösades bort genom att högersidan av dokumentet lämnades tom. Till exempel fanns det en rad vardera för 1) namn, 2) nationalitet, 3) telefonnummer, 4) födelsedatum, 5) kön, 6) e-postadress, 7) webbplats och 8) postadress. Denna information stod till vänster med generösa mellanrum. Det tog upp en fjärdedel av sidan!

Cv-mallar/-designs som dessa kommer ge de flesta rekryterare en panikattack.

Hur man förbereder ett bra europeiskt cv

Många arbetsgivare som får ännu ett Europass-cv på skrivbordet, kommer troligen att lägga undan det direkt. Till förmån för ett professionellt utformat cv som faktiskt ser bra ut. Att använda ett cv från Europass kan faktiskt göra mer skada än nytta. Det är därför det finns så många artiklar på nätet med titlar som ”Varför Europass skadar dina karriärchanser”.

Vilket annat verktyg som helst är nog bättre... Du kan använda ett betalt, professionellt cv-verktyg, det är väl värt det. Det erbjuder antagligen fler alternativa mallar, mer intuitiva verktyg och en enklare redigeringsprocess. Viktigast är att du får en mycket bättre slutprodukt. 

Eller om du har design-skills, gör jobbet själv. Du kan hämta inspiration från olika exempel på nätet. Sätt på datorn, starta upp Microsoft Word och sätt igång. Det är svårt att göra ett sämre jobb än med Europass.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man säga att Europass är ett bristfälligt system som gör det möjligt för vem som helst att skapa ett gratis cv. Men systemet är svårt att använda, mallarna är dåligt utformade och slutprodukten är så föga tilltalande att det blir som en vägg för många arbetsgivare.

Du kan använda Europass om det är ditt enda alternativ, men då hamnar du i samma kö som miljontals andra arbetssökande som skickar oattraktiva cv:n som skapats med ett minimum av ansträngning. Ännu värre, genom att använda Europass hamnar du bland alla de kandidater som kommer att förbises. Låt det inte hända dig av en sådan trivial anledning som går att undvika.

Det bästa är att använda en professionell cv-service/-byggare som levererar en avancerad produkt - eller till och med sitta vid datorn och skapa din egen.

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Cv-format
Paul DruryPaul DruryCv-format
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
Karriär17 läst
Hur man skriver ett uppsägningsbrev (och andra tips hur man säger upp sig på ett elegant sätt)
Hur man skriver ett uppsägningsbrev (och andra tips hur man säger upp sig på ett elegant sätt)
CV5 läst
De vanligaste favorithobbyerna i svenska cv:n
De vanligaste favorithobbyerna i svenska cv:n
Anställningsintervju7 läst
Hur man skriver ett uppsägningsbrev via e-post
Hur man skriver ett uppsägningsbrev per e-post
CV9 läst
Kommunikationsfärdigheter: hur visar man upp dem i sitt cv?
Kommunikationsfärdigheter: hur visar man upp dem i sitt cv?
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies