1. Blogg
  2. CV
  3. Vad är det bästa typsnittet för ett cv eller personligt brev?
Skrivet av Karl KahlerKarl Kahler

Vad är det bästa typsnittet för ett cv eller personligt brev?

29 läst
Vad är det bästa typsnittet för ett cv eller personligt brev?
Det finns många olika åsikter och idéer om vad som är ett perfekt typsnitt till ett cv eller personligt brev. Låt oss vägleda dig och beskriva för- och nackdelar med några vanliga typsnitt.

Vad är då det bästa typsnittet för ett cv eller personligt brev? Först och främst kan vi konstatera att proffsen har väldigt olika åsikter om detta.

Ta till exempel Times New Roman, som vissa experter listar som bland de värsta typsnitt som finns för ett cv. Andra tycker att det är det bästa typsnitt som finns för detta ändamål! 

Hur är det med Helvetica? Vissa hånar det som ett föråldrat, ordinärt typsnitt som du helst bör radera från ditt typsnittsbibliotek. Andra säger att det har bevisat sig vara bäst. Klart slut.

Vad säger experterna om seriff jämfört med sans-serif-typsnitt? Sans-seriff är ett typsnitt utan ”seriffer” (små tvärstreck som avslutar bokstävernas staplar). Vissa säger att sans-seriff är lättare att läsa, andra säger precis tvärtom.

Vad ska man ta sig till med sådana motstridiga råd när man ska till att skriva något så viktigt som ett cv?

Kom ihåg att rekommendationer om typsnitt ofta är en smakfråga. Oavsett hur vetenskapliga vissa artiklar om detta ämne är, eller hur många fotnoter de innehåller, ibland är det som att jämföra äpplen med päron. 

Men det finns trots allt vissa obestridliga principer som vi ska utforska här. Vi ska studera några av de vanligaste typsnittet lite närmare, vare sig de är omtyckta eller ej, samt rekommenderade fontstorlekar för cv:n. Vi förklarar också varför du ska ägna tid åt detta.

(När det gäller definitioner, kom ihåg att när vi pratar om ”cv” så menar vi det som i USA och Kanada kallas ”resume”).

Vilken sorts typsnitt ska man använda till ett cv: seriff eller sans-seriff?

Det är en fråga som ofta kommer upp när man tänker på typsnitt: vad är skillnaden mellan seriff och sans-seriff och vilken typ ska man använda i sitt cv? Låt oss förklara.

Seriff-typsnitt är typsnitt med dekorativa tvärstreck (”seriffer”) som avslutar bokstavsstaplarna. Exempel: i de flesta seriff-typsnitt har bokstaven ”l" som i ”lampa" ett litet tvärstreck längst ner, som en bas som bokstaven vilar på, och ett litet tvärstreck längst upp som pekar åt vänster. 

Det här är Seriff
Det här är Seriff

Sans-seriff-typsnitt Det franska ordet "sans" betyder ”utan”, så sans-seriff-typsnitt har alltså inga seriffer (tvärstreck eller så kallade klackar). Sans-seriff-typsnitt ser ut som de textade bokstäver vi lärde oss i grundskolan, utan krusiduller. 

För- och nackdelar Sans-seriff-typsnitt anses ofta vara ”renare” och mindre röriga. Vissa experter säger att sans-seriff-typsnitt är mer lättlästa på datorskärmar, medan seriff-typsnitt är mer lättlästa i tryck. Det är dock inte en universellt accepterad åsikt. I allmänhet rekommenderar de flesta experter sans-seriff-typsnitt för cv:n och personliga brev.

Det finns dock vissa belägg för att seriff-typsnitt anses mer trovärdiga och respektingivande, medan läsare kan vara mer skeptiska till information som skrivs med informella sans-seriff-typsnitt.

De bästa typsnitten för ett cv

De bästa cv-typsnitten är de som är överskådliga och lättlästa, oavsett vilket format du har valt för ditt cv. 

Vissa typsnitt anses vara lättare att läsa i tryck (där ljuset kommer ovanifrån), medan vissa andra anses vara lättare att läsa på en skärm (där ljuset kommer bakifrån). 

Det finns inte ett speciellt typsnitt som är bättre än alla andra. Men det finns saker att tänka på när du väljer typsnittet till ditt cv. Den viktigaste principen är att du vill att personalchefen och rekryteraren ska läsa innehållet i ditt cv och inte distraheras av ett ovanligt typsnitt.

Vi föreslår att du utgår ifrån nedanstående allmänna principer.

Design- och formateringstips från Google
Design- och formateringstips från Google

Vilka typsnitt passar bäst i ett cv: allmänna regler

  • Överskådligt och lättläst: Se till att det typsnitt du har valt inte ser för bullrigt ut när ditt cv fylls med text. Seriff-typsnitt kan överbelasta ett cv som beskriver en robust karriär med mycket information. Se till att du själv inte får ont i ögonen när du försöker läsa ett tätt skrivet avsnitt eller en punktlista. Om du har svårt att fokusera på grund av ”bullret” i texten, finns det risk för att personalchefen också kommer att ha det.
  • Passar mediet: Ha koll på hur ditt val av typsnitt ser ut på en digital skärm och på papper. Att skicka eller överlämna pappersdokument när man söker jobb är ganska sällsynt numera, men om du planerar att ta med dig ditt cv till en intervju eller dela ut det under ett nätverksevenemang - se till att typsnittet du har valt faktiskt fungerar på ett pappersark.
  • Passar branschen och yrket: Om du skickar ditt cv till ett innovativt IT- eller webbutvecklingsföretag, kan du överväga att använda några av branschens favoriter, som Googles Roboto eller Open Sans eller Ubuntu som webbutvecklare gillar. Om ditt cv är på väg till ett mer traditionellt företag, välj allmänt accepterade typsnitt, som man ofta stöter på i Windows- eller iOS-system; Arial, Calibri eller Georgia. I vissa fall fungerar även kreativa typsnitt som Futura eller Montserrat, eftersom visuella formgivare gillar dem, men tänk dig för och använd dem sparsamt.
     

Typsnitt du INTE ska använda i ett cv 

  • Typsnitt som bara ser konstiga ut: Ovanliga, modernistiska, överdesignade typsnitt är olämpliga i ett cv.
  • Typsnitt som ser kursiva ut: Den enda kursiva texten i din jobbansökan (om du överhuvudtaget ska ha någon kursiv text) bör vara din signatur. Undvik alltså typsnitt som påminner om skrivstil, eller där löpande text ser ut som kursiv.
  • Bara stora eller bara små bokstäver: Typsnitt med versaler (stora bokstäver) lämpar sig inte för brödtexten i ett cv.

Denna regel gäller brödtexten, i rubrikerna finns de lite mer spelrum. Den första och största texten på sidan är i allmänhet ditt namn. Det kan vara lämpligt att välja ett distinkt typsnitt till det.

Snart ska vi förklara vilket typsnitt du bör välja till ditt cv, men låt oss först prata om hur stort det bör vara.

Bäst fontstorlek i ett cv

Generellt rekommenderar man att teckenstorleken för brödtext är 10-12 punkter. Det gäller även cv:n. 

Kom ihåg att ditt mål när du väljer typsnitt (och fontstorlek) är att göra ditt cv så lättläst som möjligt. De flesta personalchefer spenderar bara några sekunder på att skumma igen ett cv, och för ett positivt första intryck kan utseendet vara lika viktigt som innehållet. Om en rekryterare utan problem kan läsa andras cv:n, men måste ta fram läsglasögonen för att tolka ditt, kan det hända att hen lägger det åt sidan direkt.

Å andra sidan, om typsnittet är för stort, kan det se ut som om du skriver för ett barn eller en åldring med nedsatt syn.

En av de viktigaste utgångspunkterna när du väljer fontstorlek är att du vill att texten ska få plats på en A4-sida. (I sällsynta fall kan man acceptera att ett cv är längre än en A4-sida, men det är riskabelt.)

När det gäller fontstorlek ska man tänka på att utseendet även beror på vilket typsnitt man väljer. Vissa typsnitt är lättare att läsa i mindre fontstorlek än andra. Så experimentera gärna lite med storleken för att se hur det påverkar läsligheten. 

Om ditt cv inte får plats på en sida med 12-punkts fontstorlek, prova 10 punkter, men minska inte mer än så. Försök alltid trimma din text innan du använder formateringslösningar som att minska fontstorleken eller marginalerna eller att hoppa över nytt stycke. Se till att texten är tillräckligt ”luftig”, ett cv ska inte vara för tätt skrivet. 

Om du fortfarande har svårt att begränsa cv:t till en A4-sida, KAN du försöka ändra typsnittet till ett som är lite mer komprimerat, men håll dig till de krav och tips som vi beskriver här. Du kanske upptäcker att en typsnittsändring omedelbart löser ditt problem. Men välj INTE ett typsnitt som är så komprimerat att det är svårläst. 

För- och nackdelar

Låt oss titta på några olika typsnitt (de presenteras i alfabetisk ordning) och vilka för- och nackdelar de har. Vi rangordnar dem, från gröna (bra val) till gula (använd med försiktighet) och röda (rekommenderas definitivt inte). 

Vanliga typsnitt i cv:n

Dessa typsnitt anses allmänt vara bra för cv:n.

Arial: Ett säkert kort. Ett populärt och modernt sans-seriff-typsnitt med rena linjer och god läslighet. Vissa tycker dock att Arial bara är en modifiering av Helvetica och att typsnittet snart kommer bli ett offer för sin egen framgång.

Det här är Arial
Det här är Arial 

Calibri: Microsoft Words standardtypsnitt Calibri är ett mycket lättläst, sans-seriff-typsnitt som passar till cv:n - inte lika populärt som Arial, men med få nackdelar förutom att dess popularitet kanske gör att ditt cv inte sticker ut.

Det här är Calibri
Det här är Calibri 

Cambria: Cambria är ett seriff-typsnitt, framtaget på uppdrag av Microsoft och designat för datorskärmar. Funkar bra i små storlekar. Trots att det skapades 2004 beskrivs det redan som ett ”traditionellt” typsnitt. 

Det här är Cambria
Det här är Cambria

Garamond: Oavsett om du kallar det "tidlöst" eller bara ”gammaldags", Garamond är ett klassiskt seriff-typsnitt med 500 år gamla rötter som fortfarande lyckas se distinkt och intressant ut.

Det här är Garamond
Det här är Garamond

Georgia: Detta attraktiva seriff-typsnitt, ett alternativ till Times New Roman, är lättläst även i små storlekar. Men eftersom det är ganska populärt får det inte ditt cv att sticka ut från mängden.

Det här är Georgia
Det här är Georgia

Lato: Ett modernt typsnitt designat av Google för att användas på nätet. Det skapades som ett "seriöst men mjukt" sans-seriff-teckensnitt. Det finns med i Google Font-biblioteket men är inte ett standard Microsoft Word-typsnitt.

Det här är Lato
Det här är Lato 

Trebuchet MS: På uppdrag av Microsoft designades detta eleganta sans-seriff-typsnitt för att se bra ut på en datorskärm, men om du vill använda alla dess funktioner måste du köpa Trebuchet Pro.

Det här är Trebuchet MS
Det här är Trebuchet MS 

Verdana: Verdana är ett populärt san-seriff-typsnitt som designats av Microsoft för datorskärmar. Det är ett bra alternativ till cv:n, men vissa säger att det inte skiljer sig tillräckligt från Arial eller Helvetica.

Det här är Verdana
Det här är Verdana

Acceptabla typsnitt för cv:n

Nedanstående traditionella typsnitt rekommenderas av vissa, men ogillas skarpt av andra, så använd dem varsamt eller inte alls:
 

Helvetica: Detta klassiska, populära sans-seriff-typsnitt är förmodligen världens mest kända typsnitt (det spelar till och med en viktig roll i en dokumentärfilm med samma namn). Men det är så vanligt att det sägs vara för vanligt. 

Det här är Helvetica
Det här är Helvetica

Times New Roman: Tidigare var det Microsoft Office:s standardtypsnitt. Somliga älskar denna klassiker, men andra avskyr det, av samma anledning: Det är gammaldags och tråkigt. 

Det här är Times New Roman
Det här är Times New Roman

Roboto, Open Sans, Ubuntu: Som vi nämnde tidigare är detta vanliga IT-typsnitt som blivit populära via Google och andra teknikgiganter. Det är överskådliga och lättlästa typsnitt, men de kan vara väl "tekniska" för mer traditionella arbetsgivare.

Det här är Roboto
Det här är Roboto
Det här är Open Sans
Det här är Open Sans
Det här är Ubuntu
Det här är Ubuntu

Typsnitt man bör undvika i ett cv

Praktiskt taget alla experter är eniga om att följande typsnitt inte passar till cv:n och personliga brev.

Brush Script: Detta och andra typsnitt som ser ut kursiv, handskriven text kan passa till en bröllopsinbjudan, men använd dem inte i ett cv.

Det här är Brush Script
Det här är Brush Script

Century Gothic: Det här spröda typsnittet kan vara intressant att titta på, men det är definitivt inte det bästa typsnittet för ett cv. 

Det här är Century Gothic
Det här är Century Gothic

Comic Sans: Designat för att se ut som en text som används i serietidningar. Hör inte hemma i ett cv.

Det här är Comic Sans
Det här är Comic Sans

Courier: Courier påminner om texten från en gammaldags skrivmaskin och det kanske känns nostalgiskt, men förutom andra nackdelar har det ett opraktiskt horisontellt avstånd. Det ger samma utrymme för tunna bokstäver som "i" och breda bokstäver som "w".

Det här är Courier
Det här är Courier

Impact: Allt som liknar detta överdrivet maffiga typsnitt spar rekryterare en massa tid - de kommer att lägga undan dokumentet direkt.

Det här är Impact
Det här är Impact

Papyrus: Om du inte håller på att designa en affisch för en film om det forntida Egypten, hör detta pittoreska typsnitt hemma i papperskorgen.

Det här är Papyrus
Det här är Papyrus

Professionella typsnitt i Word eller annan programvara

Vissa proffsiga typsnitt används ofta i Word, den populära Microsoft-applikationen, medan andra oftare används i Google-applikationer och Apple-plattformar.

Word ger stor frihet att välja typsnitt till cv:t, men risken är att man inte ser skogen för alla träd. 

Att välja ett bra typsnitt till ditt cv kompliceras också av det faktum att formateringen i Word-dokument kan se annorlunda ut på din enhet än på andras. Det som ser bra ut på din dator med ett 10-punkts Arial-typsnitt kan se riktigt dåligt ut på någon annans iPhone. 

Det är därför som filformatet PDF i allmänhet passar bäst till cv:n. Med det kan du behålla exakt det visuella intryck du vill förmedla med typsnittet. PDF ”låser” din design så att den ser likadan ut på olika enheter.

Vissa metoder, som online cv-byggare, har en speciell fördel: professionella designers har valt ut de typsnitt som passar bäst till cv-mallarna. 

Att använda en fördesignad mall förenklar processen, eftersom en expertdesigner redan har valt ett lämpligt typsnitt till ditt cv. Allt du behöver göra är att välja en lämplig mallkategori baserat på ditt yrke, följt av rätt exempelguide för yrket.

De bästa typsnitten för personliga brev

Ett cv utan personligt brev är ungefär som en skyltdocka utan kläder - kul att titta på, men leder inte till någon vidare försäljning.

Så när du finslipar den typografiska utformningen på ditt cv, bör du också fundera på vilket typsnitt som passar bäst till ditt personliga brev.

Den allmänna regeln är att ett cv och personligt brev ska utgöra ett ”matchande set”, designat för att passa ihop så att din jobbansökan utgör ett ”visuellt varumärke”. Det visar att du förstår dig på vikten av koherent design. 

Generellt sett betyder det att ditt cv och personliga brev ska ha samma typsnitt, fontstorlek, stil och färger. Det ska vara uppenbart att de två dokumenten har skapats av samma sökande och var tänkta att höra ihop.

Personliga brev skiljer sig lite från cv:n eftersom de är fulla av stycken med sammanhängande svart text, medan cv:n är fulla av listor - arbetsgivare, utbildningsinstitutioner, kompetenser m.m., ofta i punktform. 

Eftersom personliga brev innehåller tätare tex bör man välja typsnitt som är lättlästa i paragrafformat. 

Så när du ska matcha stilen i dina dokument bör du experimentera med typsnitt som passar både i ditt personliga brev och i ditt cv. 

Bäst storlek på typsnitt i ett personligt brev

Fontstorleken för personliga brev ska matcha storleken i cv:t, vilket innebär att det bör ligga mellan 10 och 12 punkter. 

En liten variation i fontstorlek kan vara okej, om det får dokumenten att se bättre ut var för sig, men i princip bör du använda samma fontstorlek till ditt cv och personliga brev.

Vanligtvis är det bästa alternativet att välja professionellt utformade mallar för cv:n och personliga brev som är utformade att höra ihop. Matchande mallar gör att du inte behöver oroa dig för utseendet och kan koncentrera sig helt på innehållet.

För- och nackdelar med typsnitt till personliga brev

När du överväger för- och nackdelar med typsnitt i personliga brev ska du tillämpa samma regler som diskuterats ovan för bästa cv-typsnitt.  

Sträva efter god läslighet, använd typsnitt som inte drar blickarna till sig och använd ett typsnitt som matchar ditt cv.

När du väljer typsnitt till ditt personliga brev ska du alltid komma ihåg att du vill att dina läsare ska fokusera på innehållet och inte distraheras av ett konstigt typsnitt. 

Om du vill ha hjälp, ta en titt på cvkungen.se för professionellt formaterade cv-mallar och mallar för personliga brev. De har förvalda typsnitt och fontstorlekar. Allt du behöver göra är att formulera dig (men det hjälper vi också till med, med förgenererat innehåll)!

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
CV10 läst
Personlig analys: detta är vad folk nämner på sitt CV
Personlig analys: detta är vad folk nämner på sitt CV
Anställningsintervju6 läst
Hur man tackar ja till ett jobberbjudande + kopierbara exempel
Hur man tackar ja till ett jobberbjudande + kopierbara exempel
Personligt Brev8 läst
Hur man skriver ett personligt brev utan erfarenhet
Hur man skriver ett personligt brev utan erfarenhet
Karriär14 läst
Vilka gemensamma drag har Skandinaviens rikaste personer?
Vilka gemensamma drag har Skandinaviens rikaste personer?
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies