1. Blogg
  2. CV
  3. Förhandla upp lönen - så gör man
Skrivet av Susan ShorSusan Shor

Förhandla upp lönen - så gör man

13 läst
Förhandla upp lönen - så gör man
Vill du förhandla upp lönen? Läs våra råd och tips så kommer löneförhandlingarna att gå smidigt.

"Jag jobbar inte för pengarnas skull."

Det är vad alltför många anställda vill förmedla till sina chefer i ett försök att visa hur passionerade de är över sina arbeten. Och det är precis vad deras chefer vill att de ska säga. I slutändan är lönekostnaderna en av de största kostnadsposterna i företagets balansräkning. 

Faktum är dock att det är ett av de mest fundamentala avtal som finns i samhället, att man ger sitt yttersta för sin arbetsgivare i utbyte mot ekonomisk trygghet. I detta ljus är det inte mer än rimligt att din ersättning ökar i takt med dina arbetsresultat. Många av oss är dock vana vid att tänka på "arbetsavtalet" i mjukare termer. När du ska förhandla om din lön skäms du nästan för att be om en löneförhöjning.

Men även om man trivs på sitt jobb p.g.a. arbetskulturen, samvaron med kollegorna och den personliga utvecklingen, är lönen och bonusarna också viktiga.

Det är samma sak när du söker ett nytt jobb. Du har gått igenom alla turer för att bevisa vilken tillgång du kommer att vara för företaget och är så utmattad i slutet av hela processen att du tackar ja till vilket belopp som helst som de erbjuder dig och tänker: "Åh, ni kommer att ge mig en löneförhöjning trots allt när jag är anställd och bevisar vilken tillgång jag är, tack så mycket."

Var inte så ödmjuk och inställsam. Om du gör ett fantastiskt jobb förtjänar du att få betalt för vad du är värd. 

I den här guiden om hur du kan förhandla upp lönen kommer vi att ta upp följande:

  • Hur löneförhandlar jag på rätt sätt?
  • Hur förhandlar jag om min lön under en intervju?
  • Kan potentiella arbetsgivare ta reda på min nuvarande lön?
  • Hur ber jag om löneförhöjning i mitt nuvarande jobb?
  • Kan det vända sig emot mig att löneförhandla?

Förhandla upp lönen - så gör man

Tycker du att det är dags för löneförhöjning, men vet du inte hur du ska gå tillväga? Har du precis fått ett jobberbjudande och tycker du det är besvärligt att be om en högre startlön? Många tycker det är jobbigt att diskutera pengar, men om du inte förhandlar om din lön - oavsett om du har haft samma tjänst i många år eller nyss bytt jobb - kommer du antagligen att gå miste om pengar. Att be sin arbetsgivare om något (ekonomiskt/personligt) känns sällan bekvämt, men genom att följa våra löneförhandlingstips kan det bli lite lättare.

Experttips

Tips för din löneförhandling

  • Förbered dig väl. Känn till ditt värde, prata med rekryterare, fundera ut möjliga motargument.
  • Känn ditt pris. Välj det högsta beloppet i intervallet av lönestatistiken och motivera det med en gedigen marknadsundersökning. Håll dig till det.
  • Fråga. Var modig. Be om mer än du vill ha. Var inte rädd för ett tidigt "nej". Be sedan om betänketid.
  • Fundera på vad din lön innebär. För att undvika att ge upp, tänk på vad lönen betyder för ditt liv.
  • Använd kontexten för att bygga upp din argumentation. Titta på den bredare bilden av hur du bidrar och vad du är värd.
  • Förhandla. Att förhandla är alltid fram och tillbaka. Var objektiv med dina argument. Kom inte med några hot.

Vad ska man tänka på när man löneförhandlar?

Först och främst föreslår vi att du gör lite efterforskningar om företaget. Vad är du värd? Vad tjänar andra i samma bransch med jämförbar utbildningsnivå och liknande kvalifikationer? Du måste känna till ditt eget värde innan du rimligen kan förhandla om lön. Om du inte är säker på vad du är värd, fråga någon inom branschen - en kollega eller före detta chef. LinkdIn och andra webbtjänster/sociala nätverk och karriärrådgivningssajter kan också vara värdefulla källor. Du kan också kolla lönestatistiken från de olika fackföreningarna för jobb och branscher som matchar ditt. Du kan hitta mycket om detta på fackföreningarnas webbsidor, även utan att vara medlem i respektive fack. Det är viktigt att känna till medellönen inom din bransch, men andra faktorer spelar också in när det handlar om vad en arbetsgivare är villig att betala. Se till att ditt cv och personliga brev presenterar dig på bästa möjliga sätt när du söker jobb, innan att du ens funderar på att förhandla. Med ett utmärkt cv har du goda chanser att få precis den lön du önskar - utan förhandlingar.

Experttips

Ett sätt att ta reda på vad andra tjänar på ditt (nya) företag är att titta på platsannonssajter med aktuella lediga tjänster. Där finns ofta löneuppgifter/-statistik.

Om du inte får ett exceptionellt första erbjudande finns det utrymme för förhandlingar. Tips: Försök att inte avslöja dina planer. Diskutera inte lönen vid anställningsintervjun och se till att personalchefen själv kommer med ett bud. Gå in i löneförhandlingarna med en tydlig plan. Sikta någonstans mellan mitten och den övre delen av lönespannet.

Om du arbetar med en rekryterare kanske du redan känner till lönespannet, eftersom rekryterare sannolikt inte slösar bort tid på kandidater vars löneförväntningar ligger långt utanför vad företaget är redo att betala.

Om du förhandlar om en ny tjänst har du förmodligen fått ett lönerbjudande. Som med alla förhandlingar, ge dig själv lite spelrum genom att nämna ett belopp som är högre än din lägsta acceptabla nivå, men håll dig inom ett rimligt intervall. Du kommer sannolikt att få ett motbud och om du börjar för lågt, kommer du att bli besviken. Å andra sidan, var försiktig med att lansera dig själv bort från jobbet genom att begära för mycket. 

Vanligtvis kommer du att föra förhandlingarna personligen, via telefon eller video. Det är okej att kommunicera via e-post om du fick ditt jobberbjudandet via e-post. 

Kan arbetsgivaren ta reda på min nuvarande lön?

Det varierar. I USA är det i vissa stater olagligt för arbetsgivarna att fråga om din nuvarande lön. På vissa orter är det också förbjudet att begära fram lönehistorik. I Sverige räknas uppgifter om lön som offentlig handling hos vissa arbetsgivare, t.ex. statliga myndigheter. Det innebär att vem som helst kan begära ut uppgifter om löner från arbetsgivaren, eftersom de räknas som en allmän handling. I privat verksamhet där kommun eller landsting inte har ett rättsligt bestämmande eller inflytande (exempelvis där de äger mindre än hälften av aktierna) gäller inte ovan angivna offentlighetsprincip. Där har man alltså inte rätt att få ut uppgifter om lönerna.

Om du tar dig tid att ta reda på vad du verkligen förtjänar, kommer arbetsgivaren att förstå att du menar allvar. Utgå aldrig ifrån att din blivande arbetsgivare tycker att du fick för låg lön i en tidigare tjänst. Förhoppningsvis fick du inte det! Tänk på att förhandlingar aldrig ska kännas motstridiga. Du och din blivande arbetsgivare har i princip samma mål. Hen vill anställa dig och du vill bli anställd. Grundinställningen ska vara att dina kunskaper och färdigheter är värda något, och detta bör förmedlas på ett lättsamt och professionellt sätt. 

Experttips

Ska jag ange mina löneanspråk i mitt cv?

Nej, det vore en dålig idé. Du kanske tror att du kan gallra bort underbetalda jobb med den här strategin, men det viktigaste är att få komma till intervjun och visa arbetsgivaren att du är värd mer än vad de hade tänkt sig att betala. Den här tjänsten kanske inte är på rätt nivå för dig, men du vet aldrig vad arbetsgivaren annars kan erbjuda dig. Prata aldrig om lönen i förväg - varken i ditt cv eller på annat sätt.

När diskuterar jag min lön? 

När du har en lönesumma i åtanke, vänta först på erbjudandet från arbetsgivaren. Smält informationen, ta dig tid att tänka efter och tala sedan om för chefen vad du tycker att du borde få, baserat på din undersökning om löneläget i branschen och din arbetslivserfarenhet. Tålamod är nyckeln. Du bör inte ta upp löneönskemål förrän ett faktiskt erbjudande har skickats till dig. Det är då löneförhandlingarna startar. Om arbetsgivaren kommer med ett rimligt förslag på lön behöver du naturligtvis inte förhandla, men om erbjudandet är under förväntan kan du använda dina nya kunskaper om löneläget i branschen som hävstång i din strävan efter högre lön. Att basera dina löneanspråk på faktiska uppgifter från arbetsmarknaden hjälper. Undvik att ta upp personliga ekonomiska mål. Förklara helt enkelt varför ditt arbete förtjänar en viss lön. 

Experttips

Förväntar arbetsgivare sig att du ska löneförhandla?

Löneförhandling är en vanlig del av anställningsprocessen. Ignorera alla kommentarer om att "andra kandidater finns med i bilden" och sikta på vad du själv tycker är acceptabelt. Arbetsgivarna har stor erfarenhet av löneförhandlingar, så var på alerten när det gäller deras taktik.

Nämn inga ekonomiska problem, vare sig de beror på COVID-19 eller andra anledningar. Ditt jobb är att övertyga personalchefen om vad du är värd för företaget, inte att fiska efter medkänsla.

Kom ihåg att lönen även omfattar olika förmåner. Är du säker på att det är högre lön du vill ha och inte bara ett erkännande eller bättre arbetsvillkor? Fundera på vad som är viktigt för dig. Istället för en stor löneförhöjning kan du kanske höja din livskvalitet genom bättre arbetsvillkor (jobba hemma en dag i veckan, sluta tidigare på fredagar, friskvårdsbidrag eller något annat). Tänk också på ersättning du kan få utöver din grundlön. Prestationslön och resultatlön, provision, bonus och andra typer av lön som varierar över tid kallas ofta för rörlig lön. De rörliga lönedelarna är ofta kopplade till din individuella prestation och dina resultat, men de kan också vara beroende av resultatet för verksamheten, företaget eller koncernen som helhet.

Det är viktigt att tänka till ordentligt innan du bestämmer dig. Tycker du löneerbjudandet är för dåligt? Ta hänsyn till hela förmånspaketet. Sedan kan du eventuellt tacka nej. 

Hur ber man om löneförhöjning? 

Vill du be om löneförhöjning i din nuvarande tjänst? Då går du tillväga på ungefär samma sätt. Det gäller för dig att ta reda på vad andra tjänar som gör samma jobb. Samla sedan alla dina positiva egenskaper och mervärden som du tillför företaget. Dra din slutsats. Tjänar du för lite? Är det värt besväret att förhandla om löneförhöjning? Om svaret är ja, ska du försöka uppnå en känsla hos arbetsgivaren att du är oersättlig, tack vare din kompetens, din erfarenhet och din tid i företaget. Kom dock ihåg att vissa arbetsgivare är begränsade av budgetar och bara kan erbjuda löneförhöjningar under en viss tid på året. Tålamod och förståelse är viktigt i sådana situationer. När du ber att få träffa chefen och diskutera din lön, var väl förberedd! Prata inte om kollegors löner eller säg att du förtjänar en viss lön. Du måste påminna din arbetsgivare om att just du är oumbärlig.

Kom ihåg, hur du ser dig själv är de facto hur andra också ser dig. Om du utstrålar självförtroende är det troligt att din (potentiella) arbetsgivare kommer att se dig i ett mer positivt ljus. Ett ljus som kräver respekt och en högre lön. 

Vad kan man förvänta sig i löneökning 2024?

Det är svårt att säga exakt vad en bra löneökning är i Sverige eftersom det varierar beroende på en mängd faktorer såsom bransch och arbetsgivare – samt din kompetens och prestation. Men 2024 förväntas en generell ökning på mellan 2 - 4 %. En prognos för 30 vanliga yrken utförd av Swedbank tyder på att den genomsnittliga bruttolöneökningen kommer att ligga runt 3,7 %.

Experttips

Kan det vända sig emot dig om du förhandlar om lönen?

Ja, det kan det, men det blir i all sannolikhet inga bestående problem. Du måste vara säker på dina fakta och vara realistisk när det gäller chanserna att lyckas. 

När det gäller ditt nuvarande jobb kan du lägga grunden för förhandlingarna under de veckor eller månader som leder fram till lönesamtalet genom att prata med din chef och känna av hur mottaglig hen kan tänkas vara. Om din nuvarande arbetsgivare vägrar ge dig löneförhöjning kommer du i all sannolikhet inte att få sparken, men det kan skada dina relationer. 

När det gäller ett nytt jobb som du förhandlar om är det värsta som kan hända att du inte får jobbet. men skulle du vilja ha fått jobbet om arbetsgivaren inte inser vad du är värd?

Viktiga slutsatser

Att löneförhandla upp lönen är egentligen ganska enkelt. Om du vet vad du är värd och om lönen är viktig för dig i förhållande till allt annat som jobbet erbjuder, ska du visa arbetsgivaren vad du kan åstadkomma för företaget.

  • Gör din research och håll dig till rationella argument om vad du är värd.
  • Ha förståelse för företagets ekonomiska förutsättningar, men pressa dem hårt.
  • Fokusera alltid på ditt värde i alla lönediskussioner.
  • Ha koll på vilka alternativ som finns ifall du avbryter förhandlingarna.

Om arbetsgivaren inte är villig att lyssna är du skyldig dig själv att söka dig någon annanstans. Om arbetsgivaren inte är rimlig när det gäller frågan om ersättning finns det förmodligen en hel del andra situationer där denna arbetsgivare inte är bra.

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
Personligt Brev11 läst
Vad står cv för?
Vad står cv för?
Anställningsintervju7 läst
Hur man skriver ett uppsägningsbrev via e-post
Hur man skriver ett uppsägningsbrev per e-post
CV11 läst
Funktionellt cv
Funktionellt cv
CV12 läst
Mjuka färdigheter i cv:t
Mjuka färdigheter i cv:t
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies