Tycker du att det är dags för löneförhöjning, men vet du inte hur du ska gå tillväga? Har du precis fått ett jobberbjudande och tycker du det är besvärligt att be om en högre startlön? Många tycker det är jobbigt att diskutera pengar, men om du inte förhandlar om din lön - oavsett om du har haft samma tjänst i många år eller nyss bytt jobb - kommer du antagligen att gå miste om pengar. Att be sin arbetsgivare om något (ekonomiskt/personligt) känns sällan bekvämt, men genom att följa våra löneförhandlingstips kan uppdraget bli lite lättare.
Vad ska man tänka på när man löneförhandlar?
Först och främst föreslår vi att du gör lite efterforskningar om företaget. Vad är du värd? Vad tjänar andra i samma bransch med jämförbar utbildningsnivå och liknande kvalifikationer? Du måste känna till ditt eget värde innan du rimligen kan förhandla om lön. Om du inte är säker på vad du är värd, fråga någon inom branschen - en kollega eller före detta chef . LinkdIn och andra webbtjänster/sociala nätverk och karriärrådgivningssajter kan också vara värdefulla källor. Det är viktigt att känna till medellönen inom din bransch, men andra faktorer spelar också in när det handlar om vad en arbetsgivare är villig att betala. Se till att ditt cv och personliga brev presenterar dig på bästa möjliga sätt innan du ens funderar på att förhandla. Med ett utmärkt cv kan du få precis den lön du önskar - utan förhandlingar.
Ett sätt att ta reda på vad andra tjänar på ditt (nya) företag är att titta på platsannonssajter med aktuella lediga tjänster. Där finns ofta löneuppgifter/-statistik.
Om du inte får ett exceptionellt första erbjudande finns det utrymme för förhandlingar. Tips: Försök att inte avslöja dina planer. Diskutera inte lönen vid anställningsintervjun och se till att personalchefen själv kommer med ett bud. Gå in i löneförhandlingarna med en fastställd plan. Sikta någonstans mellan mitten och den övre delen av lönespannet.
Om du arbetar med en rekryterare kanske du redan känner till lönespannet, eftersom rekryterare sannolikt inte slösar bort tid på kandidater vars löneförväntningar ligger långt utanför vad företaget är redo att betala.
Om du förhandlar om en ny tjänst har du förmodligen fått ett lönerbjudande. Som med alla förhandlingar, ge dig själv lite spelrum genom att nämna ett belopp som är högre än din lägsta acceptabla nivå, men håll dig inom ett rimligt intervall. Du kommer sannolikt att få ett motbud och om du börjar för lågt, kommer du att bli besviken. Å andra sidan, var försiktig med att lansera dig själv bort från jobbet genom att begära för mycket.
Vanligtvis kommer du att föra förhandlingarna personligen, via telefon eller video. Det är okej att kommunicera via e-post om du fick ditt jobberbjudandet på samma sätt.
Kan arbetsgivaren ta reda på min nuvarande lön?
Det varierar. I USA är det i vissa stater olagligt för arbetsgivarna att fråga om din nuvarande lön. På vissa orter är det också förbjudet att begära fram lönehistorik. I Sverige räknas uppgifter om lön som offentlig handling hos vissa arbetsgivare, t.ex. statliga myndigheter. Det innebär att vem som helst kan begära ut uppgifter om löner från arbetsgivaren, eftersom de räknas som en allmän handling. I privat verksamhet där kommun eller landsting inte har ett rättsligt bestämmande eller inflytande (exempelvis där de äger mindre än hälften av aktierna) gäller inte offentlighetsprincipen. Där har man alltså inte rätt att få ut uppgifter om lönerna.
Om du tar dig tid att ta reda på vad du verkligen förtjänar, kommer din arbetsgivare att förstå att du menar allvar. Utgå aldrig ifrån att din arbetsgivare tycker att du fick för låg lön i en tidigare tjänst. Förhoppningsvis fick du inte det! Tänk på att förhandlingar aldrig ska kännas motstridiga. Du och din blivande arbetsgivare har i princip samma mål. Hen vill anställa dig och du vill bli anställd. Grundinställningen ska vara att dina kunskaper och färdigheter är värda något, och detta bör förmedlas på ett lättsamt och professionellt sätt.
När diskuterar jag min lön?
När du har en lönesumma i åtanke, vänta först på erbjudandet från din arbetsgivare. Smält informationen, ta dig tid att tänka efter och tala sedan om för chefen vad du tycker att du borde få, baserat på din undersökning om löneläget i branschen och din arbetslivserfarenhet. Tålamod är nyckeln. Du bör inte ta upp löneönskemål förrän ett faktiskt erbjudande har skickats till dig. Det är då löneförhandlingarna startar. Om arbetsgivaren kommer med ett rimligt förslag på lön behöver du naturligtvis inte förhandla, men om erbjudandet är under förväntan kan du använda dina nya kunskaper om löneläget i branschen som hävstång i din strävan efter högre lön. Att basera dina löneanspråk på faktiska uppgifter från arbetsmarknaden hjälper. Undvik att ta upp personliga ekonomiska mål. Förklara helt enkelt varför ditt arbete förtjänar en viss lön.
Nämn inga ekonomiska problem, vare sig de beror på COVID-19 eller andra anledningar. Ditt jobb är att övertyga personalchefen om vad du är värd för företaget, inte fiska efter medkänsla.
Kom ihåg att lönen även omfattar olika förmåner. Är du säker på att det är högre lön du vill ha och inte bara ett erkännande eller bättre arbetsvillkor? Fundera på vad som är viktigt för dig. Istället för en stor löneförhöjning kan du kanske höja din livskvalitet genom bättre arbetsvillkor (jobba hemma en dag i veckan, sluta tidigare på fredagar eller något annat). Tänk också på ersättning du kan få över din grundlön. Prestationslön och resultatlön, provision, bonus och andra typer av lön som varierar över tid kallas ofta för rörlig lön. De rörliga lönedelarna är ofta kopplade till din individuella prestation och dina resultat, men de kan också vara beroende av resultatet för verksamheten, företaget eller koncernen som helhet.
Det är viktigt att tänka till ordentligt innan du bestämmer dig. Tycker du löneerbjudandet är för dåligt? Ta hänsyn till hela förmånspaketet. Sedan kan du eventuellt tacka nej.
Hur ber man om löneförhöjning?
Vill du be om löneförhöjning i din nuvarande tjänst? Då går du tillväga på ungefär samma sätt. Det gäller för dig att ta reda på vad andra tjänar som gör samma jobb. Samla sedan alla dina positiva egenskaper och mervärden som du tillför företaget. Dra din slutsats. Tjänar du för lite? Är det värt besväret att förhandla om löneförhöjning? Om svaret är ja, ska du försöka uppnå en känsla hos arbetsgivaren att du är oersättlig, tack vare din kompetens, din erfarenhet och din tid i företaget. Kom dock ihåg att vissa arbetsgivare är begränsade av budgetar och bara kan erbjuda löneförhöjningar under en viss tid på året. Tålamod och förståelse är viktigt i sådana situationer. När du ber att få träffa chefen och diskutera din lön, var väl förberedd! Prata inte om kollegors löner eller säg att du förtjänar en viss lön. Du måste påminna din arbetsgivare om att just du är oumbärlig.
Kom ihåg, hur du ser dig själv är de facto hur andra också ser dig. Om du utstrålar självförtroende är det troligt att din (potentiella) arbetsgivare kommer att se dig i ett mer positivt ljussken. Ett ljussken som kräver respekt och en högre lön.