1. Blogg
 2. CV
 3. Funktionellt cv
Skrivet av Anna MuckermanAnna Muckerman

Funktionellt cv

11 läst
Funktionellt cv
Vad är ett funktionellt cv och vem bör använda det? Plus tips, exempel och gratis cv-mallar.

Borde jag använda ett funktionellt cv-format? Det beror på...

Du är redo för ett nytt steg i din karriär, men det har gått ett tag sedan du uppdaterade ditt cv. Dags att damma av det (atjooo!) och aktualisera det. Men vilket format ska du använda för att beskriva vem du vill vara och vad du vill bli?

Ett funktionellt cv fokuserar på dina kompetenser och talanger. Det visar läsaren hur du kan bidra till arbetsgivarens organisatoriska mål från allra första stund. Det hjälper också till att dölja eventuella problem med din anställningshistorik som ett kronologisk cv kan avslöja, till exempel begränsad erfarenhet eller luckor.

Den här guiden hjälper dig att bekräfta att ett funktionellt cv är det bästa alternativet för dig. Vi lär dig:

 • Att presentera det funktionella cv:t som ett alternativ.
 • Att formatera ditt cv.
 • Att förstå vilken information du ska ta med i ett funktionellt cv.
 • Hur du ska organisera de olika avsnitten.
 • Att fundera över extra avsnitt som du kan ta med.

The functional resume: An introduction

Det funktionella cv-formatet passar personer med avancerad utbildning och/eller en ordentlig uppsättning arbetsrelaterade färdigheter och kompetenser. Det gäller till exempel nyutexaminerade eller erfarna arbetstagare som flyttar till en ny bransch där färdigheter och utbildning är viktiga komponenter. Cv-formatet passar också personer som har arbetat inom ett begränsat antal organisationer och vars färdigheter är viktigare än de arbetsgivare de har haft.

Ett funktionellt cv accentuerar dina färdigheter och talanger, samt hur de relaterar till jobbet du söker. Ofta överensstämmer dina kunskaper med dem som beskrivs i platsannonsen. Denna typ av cv passar bäst för personer som arbetar inom tekniska eller ”kompetensbaserade” yrken eller för personer som är på väg att byta karriär.

Ett funktionellt cv ser ut så här.

Funktionellt cv, format

Formatet för ett funktionellt cv är mycket specifikt. Det är utformat så att rekryteraren snabbt kan fastställa om du är kvalificerad för jobbet och uppmuntrar honom/henne att läsa hela cv:t för att få reda på mer om dig. Ett enkelt sätt att formatera ditt cv är att välja en mall som du kan hitta online. Sedan lägger du helt enkelt till din personliga information i lämpliga avsnitt, enligt anvisningarna i mallen. Du måste dock fortfarande känna till hur strukturen i ett funktionellt cv ser ut.

Grundstrukturen för ett funktionellt cv är:

 • Namn och kontaktuppgifter (e-post, telefonnummer och eventuellt ort, men aldrig adress).
 • Titel - Ska matcha titeln på tjänsten som du söker.
 • En sammanfattning av färdigheter och erfarenhet som överensstämmer med det som anges i platsannonsen.
 • Hårda färdigheter - här ligger tonvikten. Det är de kompetenser som relaterat direkt till jobbet.
 • Andra färdigheter - Kompletterande, mjuka färdigheter.
 • Utbildning - Formell (akademisk eller yrkes-) utbildning och övrig kurser som gett specifika färdigheter (Obs - denna information kan ges före färdighetsavsnittet om du är nyutbildad eller nyligen har gått en kurs som kvalificerar dig för tjänsten).
 • Erfarenhet - En kort översikt av arbetsgivare, datum och tjänstetitel.
 • Branschrelaterade certifieringar.
 • Branschorganisationer.
 • Volontärarbete.

Innehållet i ditt funktionella cv

Den grundläggande informationen i ditt cv kommer alltid vara densamma, oavsett vilket format du väljer. Hur allt organiseras och hur mycket information du tillhandahåller för varje avsnitt varierar dock beroende på vilken typ av cv du skriver. Här visar vi innehåll och rekommendationer för det funktionella cv-formatet.

Kontaktuppgifter

Högst upp i ditt cv står dina kontaktuppgifter. Med hjälp av kontaktuppgifterna kan arbetsgivaren kontakta dig för att bjuda in dig till en intervju, vilket givetvis är syftet med cv:t. Kontaktuppgifterna ska innehålla:

 • Namn
 • Telefonnummer
 • E-postadress
 • URL LinkedIn-profil

Dessa uppgifter bör finnas högst upp på varje sida i cv:t så att arbetsgivaren vet vems information han/hon läser. Ditt namn bör skrivas med större typsnitt än resten av din kontaktinformation. Din e-postadress och LinkedIn URL kan innehålla länkar som arbetsgivaren kan klicka på. Allt du kan göra för att förenkla läsandet för arbetsgivaren kommer att hjälpa dig att få komma på intervju.

Sammanfattning av din arbetslivserfarenhet

Nästa avsnitt i ditt cv, oavsett formatet, är en kort sammanfattning av din yrkesmässiga bakgrund. På så sätt kan arbetsgivaren lära känna dig lite och texten ska uppmuntra dem att vilja läsa resten av ditt cv. Den inledande sammanfattningen bör vara densamma som din ”hisspresentation” eller ditt svar på den ökända intervjufrågan ”Berätta om dig själv”. Här ska dina färdigheter, erfarenheter och förmåga att bidra till arbetsgivarens affärsmål sammanfattas i 2-3 meningar.

Färdigheter

Nästa avsnitt kan innehålla både "hårda färdigheter", som är direkt relaterade till jobbet du ansöker till, och "mjuka färdigheter", som är karaktärsdrag. Den senare kategorin visar upp din förmåga att passa in (och prestera väl) i arbetsgivarens miljö. Här handlar det till exempel om kommunikation, teamwork, uppmärksamma detaljer m.m.

Om du använder ett funktionellt cv-format är kompetensavsnittet allra viktigast och du bör spendera mer tid åt det än i andra typer av cv:n. De specifika färdigheterna kommer att grupperas i liknande kategorier och beskrivas i detalj. Det kan också innehålla exempel på prestationer som relaterar till färdigheterna.

Arbetslivserfarenhet

I likhet med kompetensavsnittet kommer anställningshistorik eller arbetslivserfarenhet i cv:t att variera beroende på vilket cv-format du använder. För alla format gäller att du ska ta med följande grundläggande information:

 • Tjänstetitel
 • Arbetsgivare (företagets namn)
 • Plats
 • Anställningsdatum

Informationen listas i omvänd ordning, börjar med din senaste tjänst och går bakåt. Du bör bara ta med jobb som du haft de senast 10 åren. Allt du gjort innan dess är antingen inte längre relevant för nuvarande tjänster eller så har du redan beskrivit erfarenheten i någon aktuellare lista.

I ett funktionellt cv är det all information du ger. I detta format ligger fokus på dina färdigheter, som du redan har beskrivit i detalj.

Utbildning

Här beskriver du både formell och informell utbildning som relaterar till jobbet du söker. Den formella utbildningen listas i omvänd ordning. Börja med den senaste eller längsta utbildningen (akademiska eller eftergymnasiala utbildningar). Ta med följande information:

 • Examen, inklusive eventuella ”majors” och ”minors” (huvudämnen och tillvalskurser).
 • Namn på universitet, skola eller annan institution.
 • Övriga aktiviteter inklusive befattningar, organisationer, viktiga projekt eller publikationer.

Om du gått en informell utbildning som har med jobbet (som du haft tidigare eller söker) att göra, ta med den också. Beskrivningen ska innehålla:

 • Namnet på kursen, betyget eller certifikatet.
 • Institutionen eller organisationen som gett ut examensbeviset.
 • Datum.

Dessa punkter bör endast tas med om de förbättrar dina kvalifikationer för jobbet. Om en utbildning, en kurs eller ett certifikat anges som ”obligatoriskt" i den platsannons du är intresserad av, kanske du vill flytta avsnittet och placera det direkt under ”Färdigheter” och före ”Erfarenhet”.

Valfria avsnitt i ett funktionellt cv

Du kan också välja att ta med ytterligare information. Gör det bara om det bidrar till att förklara varför du är kvalificerad för den tjänst du söker. Tänk på att arbetsgivaren bara kommer att anställa dig om du kan göra något av följande:

 • Tjäna pengar åt dem.
 • Spara pengar.
 • Spara tid.
 • Lösa deras problem.

Allt du presenterar i ditt cv bör alltså främja ett (eller flera) av dessa mål. Hoppa annars över det. Sammanfattningsvis; extra information som du kan ta med, oberoende av formatet, är:

 • Certifikat, utmärkelser eller bevis på uppskattning.
 • Branscher eller organisationer som du är medlem i och som är relevanta för jobbet.
 • Volontärarbete.
 • Patent eller publikationer.
 • Främmande språk som du talar flytande.

Du kan själv bestämma hur du delar in uppgifterna, men stilen bör överensstämma med de andra avsnitten i ditt cv. Det är enklast att använda samma format som i utbildningsavsnittet.

Funktionellt cv: Avslutande funderingar

De flesta människor är bra på sina arbetsuppgifter, men tycker det är svårt att beskriva dem skriftligt. Som tur är finns det många olika hjälpmedel att ta till när du ska sammanställa ditt cv. Det viktigaste är att välja rätt cv-format för just din situation och sedan fylla det med rätt innehåll och rätt formuleringar.

Efter att du har valt format, kan du antingen skriva cv:t själv eller välja att använda en mall. Det finns mallar på internet som är enkla att använda när du vill skapa ett professionellt cv. Du fyller helt enkelt i din specifika information i rätt avsnitt och sparar eller skriver ut cv:t.

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
Personligt Brev11 läst
Hur man avslutar ett personligt brev (med exempel)
Hur man avslutar ett personligt brev (med exempel)
CV12 läst
Nyckelord i cv:n
Nyckelord i cv:n
Anställningsintervju6 läst
Hur svarar man på intervjufrågan “Vad motiverar dig?”
Hur svarar man på intervjufrågan “Vad motiverar dig?”
Karriär19 läst
Granskning av AI-revolutionen: De verkliga vinnarna och förlorarna på arbetsmarknaden
AI-revolutionen: Vinnarna och förlorarna på arbetsmarknaden
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies