1. Blogg
  2. Personligt Brev
  3. Vad står cv för?
Skrivet av Karl KahlerKarl Kahler

Vad står cv för?

11 läst
Vad står cv för?
Vad står cv för och vad förväntar sig rekryterarna när de vill ha ett cv? Ett cv (curriculum vitae) är vanligtvis en kort sammanfattning av en arbetssökandes erfarenheter och kvalifikationer. Men i vissa fall menas ett "akademiskt cv", en utförligare beskrivning av forsknings- och utbildningserfarenheter som används inom den akademiska världen.

Cv är en förkortning av curriculum vitae, som är latin och betyder "livets lopp". Ett cv är ett kort dokument i vilket en arbetssökande beskriver sin utbildning, arbetslivserfarenhet, utbildning och andra arbetsrelaterade kvalifikationer.

Vad är ett cv?

Det är viktigt att sätta sig in i detaljerna kring vad ett cv egentligen är. För de flesta jobbansökningar krävs ett cv eller en meritförteckning i ett standardformat. Det beror på att det är ett relativt standardiserat sätt att presentera din yrkeserfarenhet på. Vi kommer att gå in mer i detalj på skillnaderna mellan cv och meritförteckning senare i denna blogg. 

Ett vanligt cv ryms på en eller två sidor, vilket gör det enkelt för rekryterare att på några sekunder se hur väl lämpad du är för den lediga tjänsten. 

Ett cv består vanligtvis av följande avsnitt:

  • Rubrik
  • Sammanfattning (även kallat profil eller personligt uttalande)
  • Arbetslivserfarenhet
  • Utbildning
  • Färdigheter

I denna blogg kommer vi att gå igenom de olika avsnitten i ett cv mer i detalj. Men om du är intresserad av att lära dig ännu mer om hur du skriver ett cv kan du alltid läsa vår omfattande guide om hur man skriver ett cv.

Skillnaden mellan ett cv och en meritförteckning

I Sverige används begreppen cv och meritförteckning oftast som synonymer. Meritförteckning är den term som ursprungligen användes i Sverige och termen cv har kommit från utlandet. Men en meritförteckning är egentligen kortare än ett cv. En meritförteckning är en sammanställning av en persons kvalifikationer, men i en betydligt snävare form än i ett cv och med fokus enbart på meriterna, utan vidare förklaring. Men, som sagt, används dessa begrepp nuförtiden ofta som synonymer. 

Ett undantag är det akademiska cv:t, som du kan läsa mer om i avsnittet här nedan.

Vad är ett akademiskt cv?

"Akademiskt CV" är ett begrepp som används i hela världen, även i USA och Kanada. Det här är ett längre dokument som vanligtvis används inom den akademiska världen, för medicinska yrken och inom vissa vetenskapliga områden. Ett akademiskt cv innehåller en ganska uttömmande lista över akademiska meriter, publikationer, priser, utmärkelser, stipendier och andra betydelsefulla framgångar.

Experttips

Det finns ingen gräns för längden på ett akademiskt cv, medan det råder bred enighet om att ett vanligt cv i regel inte bör överstiga två sidor. Mer information om detta kan du läsa i vår artikel "cv vs. meritförteckning (CV): Vad är skillnaden?"

Vad ska ingå i ett cv eller en meritförteckning?

Det här ska ingå:

Både vanliga cv:n och meritförteckningar ska innehålla fem grundläggande element:

  1. Rubrik med kontaktinformation. Rubriken i ditt cv fungerar som ett visitkort. Den ska tydligt presentera din kontaktinformation. Se till att informationen är överskådlig och har en proffsig layout. Rubriken bör inkludera ditt namn, yrke, adress, telefonnummer och e-post. Man kan välja att ha med sin LinkedIn-profil och/eller ett foto.
  2. Sammanfattning/profil. Det här avsnittet går under olika namn, men i samtliga fall handlar det om ett uttalande på 2-4 meningar som kommer efter rubriken och som sammanfattar kandidatens främsta kvalifikationer för det sökta jobbet. Det kan gälla arbetslivserfarenhet, utbildning, färdigheter eller allt detta.
  3. Arbetslivserfarenhet. I det här avsnittet listar du din relevanta arbetslivserfarenhet, vanligtvis som punktlistor, under ”rubriker” med arbetsgivarens namn, i omvänd kronologisk ordning. Om din yrkesbakgrund är omfattande ska du vara selektiv och specifik när du beskriver dina mest relevanta erfarenheter, helst med konkreta resultat. Du behöver inte ange tjänster som ligger mer än 10 eller 15 år tillbaka i tiden.
  4. Utbildning. Här listar du dina (yrkes)utbildningar. Börja med din högsta examen, plus eventuella certifikat eller specialutbildningar som du har fått inom ett område (och som är relevant för tjänsten).
  5. Färdigheter. Din cv eller meritförteckning bör innehålla en lista över dina arbetsrelaterade färdigheter, inklusive hårda färdigheter (tekniska förmågor) och mjuka färdigheter (interpersonella färdigheter).

Vilket är bästa formatet för ett cv eller en meritförteckning?

Det vanligaste cv-formatet är det kronologiska. Här listas arbetslivserfarenheten i omvänd kronologisk ordning — senaste jobbet först, första jobbet sist. Detta format är lämpligt för arbetssökande med mer traditionella karriärvägar, där man gått från ett heltidsjobb till nästa.

Ett annat cv-format är det funktionella. Här grupperas dina meriter utifrån tidigare erfarenhet och. Detta format kan vara lämpligt för arbetssökande som är nya på arbetsmarknaden eller som byter karriär. Eller så kan det vara att föredra för frilansare eller entreprenörer som vill lyfta fram projekt som de har utfört för olika kunder. 

Vilken layout är bäst för ett cv eller en meritförteckning?

Tumregeln är att dokumentets design inte ska stå i vägen för informationen. Prydligt och lättläst är viktiga nyckelord för ditt cv. Det första intrycket kommer att hänga kvar, så se till att det blir bra. Du vill fånga och hålla kvar rekryterarens uppmärksamhet.

Tänk på att ha:

  • Lättläst kontaktinformation
  • Tydligt rubricerade avsnitt
  • Varierande radlängd för ett luftigt intryck
  • Enkelt och stilrent typsnitt, t.ex. Arial eller Times New Roman.
  • Konsekvent teckenstorlek och typsnitt
  • 2,5 cm marginaler på alla sidor

Vad ska ingå i ett akademiskt cv?

Ett akademiskt cv går in mycket mer i detalj på en persons akademiska meriter. Den här typen av cv används av personer som söker jobb inom den akademiska världen eller kanske ansöker om ett stipendium, en postdoc.

Utöver de grundläggande delarna som anges ovan finns här några ytterligare uppgifter som kan ingå i ett akademiskt cv:

  • Erfarenhet av forskning och undervisning
  • Akademiska avhandlingar/dissertationer
  • Publikationer
  • Presentationer
  • Hedersbetygelser och utmärkelser
  • Stipendier
  • Medlemskap i akademiska eller yrkesmässiga organisationer
  • Deltagande i konferenser
  • Referenser

Kan jag använda termen cv istället för meritförteckning?

Som nämnts tidigare, är en meritförteckning och ett vanligt cv i praktiken oftast samma sak. Oavsett namnet är det en sammanfattning på maximalt två sidor av din yrkeserfarenhet, utbildning och färdigheter allt du behöver för de allra flesta jobb, oavsett yrke. 

De flesta arbetssökande behöver aldrig skriva ett långt akademiskt cv. Det är snarare så att ett cv som är längre än två sidor oftast är en nackdel för de flesta jobbansökningar.

Hur vet jag vilken typ av cv jag ska använda?

Akademiska cv:n är förbehållna den akademiska världen och vissa medicinska eller vetenskapliga områden. I regel handlar det om kandidater som söker bidrag, stipendier eller forskningsjobb. 

Om du inte tillhör någon av dessa kategorier räcker det med ett kort och enkelt cv. 

Om du befinner dig i en gråzon där du inte vet om ett kort eller ett långt cv behövs kan du fråga rekryteraren vilken variant som krävs eller föredras.

Hur skriver jag ett cv eller en meritförteckning?

För att skriva ett bra cv eller en bra meritförteckning måste du för det första känna till ditt yrkesområde och veta vad arbetsgivare letar efter hos kandidaterna.

Du bör därför börja med att noga studera platsannonserna för att förstå vad arbetsgivare är på jakt efter. Ditt cv/din meritförteckning ska inte vara hugget i sten, utan ska skräddarsys för varje jobbansökan.

Tänk alltid i termer av vad arbetsgivaren behöver, inte vad du själv behöver, och försök att skapa ett cv som beskriver just den person som den rekryterande arbetsgivaren letar efter.

Experttips

Vad står cv för? Nu vet du det! Men hur är det med ATS?

Ett applicant tracking system är ett effektivt mjukvaruprogram som scannar, sorterar och rankar inkommande cv:n och jobbansökningar. Hur ska man göra för att slippa hamna i papperskorgen direkt? Granska platsannonserna mycket noggrant och försök använda samma ordval när du beskriver dina yrkeskvalifikationer. Uppmärksamma också språket som används i platsannonsen och använd samma terminologi i ditt cv. 

Internationella skillnader när det gäller cv:n och meritförteckningar

Det finns vissa skillnader mellan olika länder i hur man utformar cv:n och meritförteckningar. I USA får cv:n inte innehålla personlig information som ålder, kön, etnisk tillhörighet eller civilstånd. Det beror på att lagar om icke-diskriminering förbjuder arbetsgivarna att ta hänsyn till sådana faktorer i sina anställningsbeslut. 

I andra länder är det fortfarande vanligt att den här typen av personlig information finns med i cv:n och meritförteckningar. Men det finns en trend att bli mer återhållsam med att inkludera personlig information i cv:n.

Detsamma gäller frågan om man ska bifoga ett foto på sig själv eller inte.. I USA är man mycket återhållsam med det och i andra länder rekommenderas det numera ofta att endast bifoga ett foto om man är säker på att det inte kan vara till nackdel.

Viktiga lärdomar

  1. Vad står cv för? Curriculum vitae, naturligtvis.
  2. Meritförteckning/resume är den term som föredras i USA och Kanada, medan de flesta andra engelskspråkiga och europeiska länder använder ordet "cv" för att beskriva ett 1 till 2-sidigt ansökningsdokument.
  3. Ett "akademiskt cv" är ett längre och mer detaljerat dokument som främst används inom den akademiska världen.
  4. Se till att utnyttja de viktigaste avsnitten i ditt cv/meritförteckning för att maximera dina chanser att överlista ATS och imponera på arbetsgivaren.
  5. Det finns internationella skillnader och nya utvecklingar i hur man utformar ett cv, t.ex. om man använder foto eller inte och om man uppger personuppgifter.
Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
CV12 läst
Nyckelord i cv:n
Nyckelord i cv:n
CV4 läst
Hur man listar utmärkelser i ett cv (med exempel)
Hur man listar utmärkelser i ett cv (med exempel)
Karriär17 läst
Hur man skriver ett uppsägningsbrev (och andra tips hur man säger upp sig på ett elegant sätt)
Hur man skriver ett uppsägningsbrev (och andra tips hur man säger upp sig på ett elegant sätt)
CV8 läst
Referenser
Referenser
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies