1. Exempel
 2. Lärare
Skrivet av Anna MuckermanAnna Muckerman

Exempel på personligt brev Lärare

Använd det här exemplet på personligt brev för Lärare för att avrunda din ansökan och bli anställd snabbt– utan krångel och frustration. Det här exemplet har specialdesignats för ett jobb som Lärare 2024. Dra fördel av våra förslag på termer och fraser samt våra experttips. Ladda ner det perfekta personliga brevet på bara några minuter.
4.7
Genomsnittlig bedömning
45 Exemplet har redan betygsatts
Exempel på personligt brev Lärare
Redigera detta personliga brev

Som lärare tillbringar du otaliga timmar med att förbereda dina elever för att lyckas i skolan och i världen utanför den. Din passion för skolväsendet betyder att du investerar i dina elever, din klass och kvaliteten på lektionerna du ger. Över hela landet och runt om i världen söker rektorer efter kandidater med erfarenhet av undervisning som är bra på att motivera elever och som kan hantera stökiga klassrum. Så hur får de kontakt med varandra? Under anställningsprocessen kan ditt cv bara förklara en del. Därför är ett välskrivet personligt brev, som drar ögonen till sig, ett viktigt verktyg när det gäller att skaffa ett nytt lärarjobb. Den här guiden, tillsammans med våra proffsiga mallar för personliga brev, kommer att:

 • Förklara syftet och teorin bakom ett övertygande ansökningsbrev.
 • I detalj beskriva de väsentliga delarna i ett proffsigt personligt brev.
 • Utrusta dig med beprövade psykologiska tips och tricks som du kan använda i ditt eget brev.
 • Visa syftet med ett genomtänkt format på personligt brev.

Personligt brev för lärare, indelning och exempel

De flesta personliga brev följer samma grundprinciper som när man samlar sina tankar för att presentera sig själv. En personalchef eller rektor förväntar sig följande:

 • Rubrik
 • Hälsningsfras
 • Inledning
 • Brödtext
 • Sammanfattning
 • Underskrift

Låt oss ta en närmare titt på hur man sammanställer dessa olika avsnitt.

Rubriken till ditt personliga brev

En rubrik i ett personligt brev kan verka som en formalitet som man kan klara sig utan, men i själva verket har den ett syfte, både vad det gäller funktion och estetik. Rubriken introducerar helt enkelt den sökandes namn och kontaktuppgifter på ett tydligt sätt och ger platschefen möjlighet att, när som helst, hitta och hänvisa till informationen. Brevet kan också komma att cirkulera inom personalavdelningen, så det är viktigt att alla som har att göra med det, vet vem det tillhör och hur de kan komma i kontakt med kandidaten. Rubriken ger också dokumentet en fräsch fläkt genom att tillföra vitt utrymme högst upp. Om du har mycket att säga i brödtexten, vill du kanske ha en så kortfattad rubrik som möjligt. Det är hur som helst en bra idé att bara ha med nödvändig information i rubriken, speciellt om du söker jobb online.

Tidigare var den sökandens fysiska postadress vanlig i personliga brev. Nuförtiden kan du ta med namn, telefonnummer och e-postadress, samt personalchefens namn (om du känner till det) samt företagets namn och adress. Om du verkligen vill minimera rubriken, kan du välja att bara ta med namn och kontaktinformation. Målet med detta avsnitt: Identifiera dokumentet, se till att personalchefen lätt kan hålla koll på din ansökan och skapa en visuellt intressant formatering.

Hälsningsfras

Din hälsning kommer troligen bara innehålla ett par korta ord, men det måste vara rätt ord. En hälsning som är antingen för formell eller för avslappnad kan få en anställningschef eller rektor att skaka på huvudet när de börjar läsa ditt brev. Det första du bör tänka på när du väljer inledande fras är ditt yrke. Skolväsendet är ganska formellt, jämfört med exempelvis ett nystartat teknikföretag eller lokalt kafé. Det passar antagligen bäst för dig att skriva ”Bästa”, tillsammans med namn eller annat tilltalsord: ”Bästa Anna Eriksson”. I formella, opersonliga brev som gäller ett bestämt ärende, behöver man i Sverige inte ha någon hälsningsfras alls. Då kan det räcka med en ärenderubrik. Målet med detta avsnitt: Använd yrkesmässigt och stilmässigt rätt hälsningsfras. Försök skapa personlig kontakt genom att använda personalchefens eller rektorns för- och efternamn, om du känner till det.

Vem ska man vända sig till?

Folk älskar att höra sitt eget namn. Det gäller i alla sammanhang, personliga eller affärsmässiga. Det är alltså klokt att ta reda på namnet på personalchefen och adressera brevet direkt till hen. Det visar att du bryr dig och vill fördjupa dig i företaget. Men hur gör man om det gäller en lärartjänst? I vissa länder (kommuner eller orter) anställs lärare och annan skolpersonal av ett team på skolan som sedan skickar kandidaternas brev vidare till rektorn. På mindre orter eller skolor kan det vara rektorn som bestämmer direkt. Ett artigt telefonsamtal kan ge dig svar på frågan. Om du förklarar att du är en intresserad sökande som vill vara säker på att ditt brev hamnar hos rätt person, kommer sekreteraren förmodligen att berätta om de första anställningsbesluten fattas på kommun- eller skolnivå.

Om det visar sig att ditt brev kommer att läsas av ett team av chefer, kan du välja en mer allmän hälsning, i stil med ”Bästa personal på Gårdaskolan”, eller ”Bästa Team Gårdaskolan”. Om du vet att ditt brev förr eller senare kommer att landa på rektorns bord, så kan du ta med hens namn också: ”Bästa Maria Eriksson och övrig ledning på Gårdaskolan” Undvik hur som helst det föråldrade uttrycket "Till den det berör”. I brev som riktar sig till enskilda personer och inte är så formella är ”Hej!” med utropstecken idag det vanliga hälsningsuttrycket.

Inledning

Inledningen är ”kroken” i ditt brev som ska fånga personalchefens eller rektorns uppmärksamhet och locka hen att läsa resten av brevet. Meningar som ”Jag skriver till er för att utrycka intresse för den lediga tjänsten som fysiklärare på Blackebergs gymnasium” kan låta lite stela och föråldrade. Du kan göra texten lite mer spännande genom att lägga till en personlig anekdot om en lyckad lektion. På så sätt kan du bidra med lite personlighet och lyfta fram din kompetens. Men håll det kort, så att du inte tappar läsarens uppmärksamhet. Målet med detta avsnitt: skapa en smidig och intresseväckande introduktion till din personlighet och erfarenhet med en eller två meningar.

Brödtext 

Om du har fått ihop inledningen som du tänkt dig, kommer förhoppningsvis brödtexten att flyta på av sig självt. Styrkan med en anekdotisk början är att du får möjlighet att presentera dina färdigheter och prestationer i brödtexten på ett naturligt sätt. Vänta inte för länge med att nämna den roll du söker och varför just du är den perfekta kandidaten, inklusive tidigare erfarenheter och prestationer som exempel på dina kompetenser. Den så kallade STAR -metoden (Situation, Task, Action, positive Result) kan hjälpa dig att organisera ditt skrivande för att fånga den positiva inverkan du hade på eleverna och deras prestationer. Låt dina mjuka färdigheter, din passion och personlighet stråla i det här avsnittet, men visa också gärna upp hårda färdigheter som höjer dig ovanför dina konkurrenter. Till exempel genom att förklara innovativa tillvägagångssätt som du använt dig av i klassrummet. Målet med detta avsnitt: Förklara varför du är rätt kandidat för tjänsten genom tidigare utmaningar, prestationer och personliga strategier.

Avslutning och underskrift

En av de mest frustrerande delarna av skrivprocessen kan vara avslutningen. Du har så många gånger försökt hitta på ett originellt slut på ditt brev att du bara har lust att skrika ”Ring mig!” Men som tur är finns det faktiskt ett professionellt sätt att göra det på. En ”Call to Action” är en uppmaning till platschefen att ta kontakt. Försök hitta balansen mellan vänligt och formellt med en mening som ”Jag ser fram emot att höra mer om högskolans personal och studenter. För frågor kan ni nå mig på (din e-postadress) eller (ditt telefonnummer)”. Avsluta ditt brev med ”Med vänlig hälsning” eller ”Med vänliga hälsningar” följt av ditt namn. Målet med detta avsnitt: Få arbetstagaren att kontakta dig på ett vänligt och inte krävande sätt. Avsluta artigt och vänligt.

Personliga brev åt lärare och vanliga misstag

Vanliga fallgropar och tips på hur man undviker dem:

 • Ett tråkigt brev. Som lärare är det ditt jobb att skapa energi och livsglädje i klassrummet. Ett intetsägande, allmänt brev utstrålar det motsatta. Ett ansökningsbrev som är fullt av ”rörelse” och entusiasm ger dig mycket större chans att få jobbet.
 • Konfidentiell information. Även om du måste visa upp din effektivitet som lärare är det viktigt att du utelämnar personlig information om dina elever och/eller deras familjer. Även om personalchefen inte känner till den specifika situationen, kommer hen antagligen att undra om man verkligen kan lita på att du kan hantera elevers personuppgifter korrekt.
 • För mycket personlig information. Under ansökningsprocessen är det din personlighet som räknas. Det är därför viktigt att det märks att brevet handlar om en äkta, levande person. Men överdriv inte. Se till att du inte ger dig in på området För Mycket Information. Familjeliv, fritidsintressen och helgaktiviteter är bäst att inte ta med i ett personligt brev, såvida det inte kan kopplas direkt till undervisningssituationen eller tjänsten.
 • Problem med tonfall, stavning eller grammatik. Du kanske brinner för skolutbildning, men okomplicerade, träffande meningar är något annat är pedagogisk jargong. På samma sätt kan stavfel eller grammatiska fel vara störande för en personalchef, speciellt om hen ska till att anställa en lärare.

Formatera för att imponera

Hur du formaterar ditt ansökningsbrev är minst lika viktigt som innehållet. Alla som läser ditt brev ser först layouten, utseendet, teckensnittet och färgschemat innan de fortsätter med innehållet. Det är därför viktigt att hålla sig till pålitliga cv-standarder - san serif-typsnitt som Helvetica eller Georgia och en typstorlek på 10 - 12. Du kan också överväga att matcha formateringen på din rubrik med ditt cv. Det är ett utmärkt sätt att presentera en konsekvent, proffsig bild av allt ditt ansökningsmaterial. Det kan vara lite knepigt att få till utan en grafisk design-utbildning, men som tur är kan du enkelt ladda ner en av våra mallar och skapa ett stilfullt dokument med bara ett par klick. 

För fler formateringstips, ta en titt på denna praktiska guide.

Viktiga tips

 • Ditt cv är starkare om det kombineras med ett personligt brev. De två dokumenten samarbetar för att ge arbetsgivaren en välavvägd bild av dig som kandidat.
 • En personalchef förväntar sig att se vissa delar i ditt personliga brev. Om du visar att du känner till och följer reglerna kommer arbetsgivaren bli intresserad och imponerad.
 • Att förklara situationer du har varit med om och hanterat på ett bra sätt är bevis på dina färdigheter, speciellt inom ett föränderligt yrke som läraryrket.
 • Att använda anekdoter och situationer som är bekanta för din potentiella nya rektor är ett sätt att övertyga hen om att du passar perfekt för tjänsten.
 • Formatering är ett viktigt inslag i ett starkt personligt brev. En mall kan spara tid och gör att du enkelt kan matcha formateringen på ditt ansökningsbrev och cv.

Spara tid och möda genom att skapa ett perfekt personligt brev med cv-kungen.se. Vill du ha drömjobbet? Tveka inte. Sätt igång!

 

Sammanställ ditt personliga brev på 15 minuter
Sammanställ ditt personliga brev på 15 minuter
Se till att just du och din ansökan sticker ut. Använd våra proffsiga mallar för personliga brev så får du drömjobbet.
Skapa ett personligt brev

Gratis professionellt utformade mallar

CVkungen.se är den ledande karriärbyggaren online där över 10 miljoner CV:n och personliga brev har skapats
4 av 5
baseras på 3 083 recensioner på Trustpilot
Använd denna mallStockholm cover_letter template
Stockholm
1 400 000 användare valde denna mall
Använd denna mallNew York cover_letter template
New York
440 000 användare valde denna mall
Använd denna mallWien cover_letter template
Wien
120 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSydney cover_letter template
Sydney
160 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLondon cover_letter template
London
280 000 användare valde denna mall
Använd denna mallDublin cover_letter template
Dublin
240 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMoskva cover_letter template
Moskva
62 000 användare valde denna mall
Använd denna mallAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMadrid cover_letter template
Madrid
150 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSantiago cover_letter template
Santiago
140 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSingapore cover_letter template
Singapore
52 000 användare valde denna mall
Använd denna mallOslo cover_letter template
Oslo
56 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKapstaden cover_letter template
Kapstaden
7 700 användare valde denna mall
Använd denna mallParis cover_letter template
Paris
35 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBerlin cover_letter template
Berlin
92 000 användare valde denna mall
Använd denna mallGenève cover_letter template
Genève
3 300 användare valde denna mall
Använd denna mallVancouver cover_letter template
Vancouver
45 000 användare valde denna mall
Använd denna mallTokyo cover_letter template
Tokyo
61 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMilano cover_letter template
Milano
51 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLissabon cover_letter template
Lissabon
29 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBarcelona cover_letter template
Barcelona
29 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKöpenhamn cover_letter template
Köpenhamn
22 000 användare valde denna mall
Använd denna mallChicago cover_letter template
Chicago
19 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRio cover_letter template
Rio
29 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRom cover_letter template
Rom
5 500 användare valde denna mall
Använd denna mallBoston cover_letter template
Boston
17 000 användare valde denna mall
Använd denna mallToronto cover_letter template
Toronto
100 000 användare valde denna mall
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies