1. Hem
  2. Blogg
  3. Anställningsintervju
  4. Styrkor och svagheter – hur du hanterar dem på en jobbintervju
Skrivet av Anne SaarnakAnne Saarnak

Styrkor och svagheter – hur du hanterar dem på en jobbintervju

14 läst
Styrkor och svagheter – hur du hanterar dem på en jobbintervju
Du har fått en inbjudan till en jobbintervju. Spännande! Du vet att det säkert kommer frågor om dina styrkor och svagheter. Vad ska du svara för att klara intervjun?

Du är nervös för du vill verkligen ha jobbet. Vad är rekryterarna egentligen ute efter när de ställer den oundvikliga frågan: ”Vad är dina styrkor och svagheter?” 

Finns det ett ”rätt svar” på den frågan? Vad är bra exempel på styrkor och svagheter och hur kan du anpassa dem efter din situation så att ditt svar inte låter som en kliché (typ ”Min största svaghet är att jag jobbar för hårt”)?

Utmärk dig genom att ge ett svar som är anpassat efter jobbet du söker. Beskriv en styrka som gör dig till en lämplig kandidat och en svaghet som inte är avgörande för jobbet.

I den här artikeln tittar vi närmare på:

  • exempel på bra svar på frågor om styrkor och svagheter
  • vilka styrkor som arbetsgivare söker efter i en jobbintervju
  • hur du hittar dina styrkor och svagheter för att vara redo för en jobbintervju

Ta en titt på våra cv-exempel och exempel på personliga brev för mer inspiration.

”Vad är dina styrkor”? – Exempel på bra svar

Personen som intervjuar dig och frågar om dina styrkor vill inte höra ett svar som bara består av ett fåtal ord. Ge en beskrivning av varför just detta är dina styrkor. Förklara varför dina styrkor gör dig till den mest lämpliga kandidaten för jobbet.

Här kommer fem exempel på svar på frågan ”Vad är din största styrka?”.

1. Bra på att se helheten

Min största styrka är min förmåga att se helheten i olika sammanhang. I mitt nuvarande jobb fick jag uppdraget att gå igenom och uppdatera dokumentation för ett tillämpningsprogram. Jag kom på ett sätt att effektivisera granskningen för all dokumentation och presenterade det för min chef. Mitt förslag gjorde processen mycket snabbare, så att teamet fick mer tid att utveckla nya applikationer.

Observera att svaret innehåller mer information än bara styrkan. Svaret förklarar hur denna styrka kan användas i arbetet och vilka fördelar den kan medföra för företaget. Förklara först styrkan på ett lättförståeligt sätt och gå sedan in i detalj på vad det kan innebära för en framtida arbetsgivare.

2. God social kompetens

Jag har god social kompetens, och med det menar jag mycket mer än att jag kommer bra överens med mina kollegor. Jag är bra på att bygga relationer och i min nuvarande roll fungerar jag som en samordnande länk mellan produktionsutvecklingen och marknadsföringsavdelningen. Alldeles nyligen redde jag ut ett missförstånd om en produkt som kunde ha lett till en vilseledande marknadsföringskampanj.

I det här fallet förtydligar svaret vad ”social kompetens” innebär för den jobbsökande. Se till att personen som intervjuar dig förstår precis vad dina styrkor innebär för dig. Social kompetens är en styrka som ofta nämns, så ge ditt svar så mycket sammanhang som möjligt.

3. Mångsidighet

Jag ser mig själv som en allroundspelare eftersom jag tycker om att utföra olika typer av arbetsuppgifter. Jag kan utföra nästa alla uppgifter på min nuvarande avdelning, Under det senaste halvåret har jag två gånger fått hoppa in för någon som var sjukskriven, samtidigt som jag utförde mina egna arbetsuppgifter.

Svaret visar inte bara att den jobbsökande är mångsidig utan också att han eller hon är en lagspelare som är villig att hoppa in där det behövs. Det utstrålar självförtroende och engagemang. Tveka inte att visa att du är stolt över dina insatser.

4. Detaljorienterad

Det är kanske givet att man är detaljorienterad som redovisningsekonom, men det är verkligen min största styrka. Det är en av anledningarna till att jag valde det här yrket. Jag gillar att kontrollera att alla siffror stämmer och att budgeten går ihop. Jag känner mig stolt när jag hittar små fel som kan växa till stora problem över tid.

I det här exemplet erkänner den jobbsökande att det inte är överraskande att en redovisningsekonom är detaljorienterad, men också att det är en nödvändig egenskap för jobbet. Svaret förklarar också varför han eller hon tycker om sitt jobb, och det är positivt för arbetsgivaren.

5. Anpassningsförmåga

Som lärare har jag alltid behövt anpassa mig efter nya omständigheter och situationer. Min förmåga att kunna anpassa mig efter ändrade läroplaner och ny teknik har hjälpt mig att bli en ännu bättre lärare under årens lopp. Dessa erfarenheter kommer väl till pass nu när jag vill byta karriär och arbeta med utbildningsmaterial i stället för undervisning.

Anpassningsförmåga en mjuk färdighet som arbetsgivare gärna ser hos sina anställda. Här visar den jobbsökande att denna egenskap inte bara har hjälpt honom eller henne att göra ett bra jobb i tidigare anställningar, utan också kommer väl till pass i ett karriärbyte.

Experttips

Är du nervös inför jobbintervjun? I vår blogg hittar du en intervjuguide och fler artiklar som kan hjälpa dig att förbereda dig inför intervjun.

”Vad är dina svagheter”? – Exempel på bra svar

Precis som för frågan om dina styrkor så är det bra att ge en beskrivning och förklaring av dina svagheter. När det gäller svagheter så vill du visa att du vet hur du ska hantera dem och att de inte kommer att hindra dig från att utföra ditt jobb.

Här kommer fem exempel på svar på frågan ”Vad är din största svaghet?”.

1. Rädd för att tala inför publik

Jag blir väldigt nervös när jag måste presentera något för en stor grupp. Första gången jag gjorde det fick min chef ta över och läsa upp min presentation eftersom jag var för nervös för att kunna tala. Nu klarar jag det bättre, särskilt om det är inför mina närmaste kollegor. Om jag måste tala inför en större grupp så övar jag mycket, och då brukar det gå bra även om jag fortfarande blir nervös. Jag tycker det är lättare om vi är två personer som gör det tillsammans.

Här delar den jobbsökanden med sig av en rädsla som är ganska vanlig, och förklarar sedan på vilket sätt han eller hon hanterar detta problem. Det kan kännas bra att prata om en rädsla som säkert fler på arbetsplatsen har, och veta att det finns sätt att hantera den.

2. Ett rörigt skrivbord

Mitt skrivbord kan bli väldigt rörigt! Jag har en tendens att sätta upp post-it-lappar överallt och förr låg det alltid mappar och papper i högar. Mina kollegor brukade skoja att de skulle dra ut en mapp längst ner i högen så att allt skulle välta. Som tur är arbetar jag mest med digitala mappar nuförtiden och tycker det går mycket lättare att organisera skrivbordet på datorn. Post-it-lapparna kollar jag alltid igenom innan jag går hem och rensar ut alla som inte längre behövs.

Det här svaret lättsamt och avslöjar en stor dos personlighet. Det visar också att problemet till största delen är löst. Humor kan lätta upp stämningen på en intervju och i det här fallet tar det udden av en svaghet som skulle kunna ge upphov till jobbiga frågor. Försök dock inte att skämta bort frågorna på intervjun, utan var proffsig och ärlig.

3. Självkritisk

Förr kunde jag älta varje litet misstag jag gjorde och känna mig misslyckad. Det gjorde att jag fastnade, så att jag till och med missade deadlines eftersom jag oroade mig över små detaljer. Men sedan dess har jag lärt mig att man ska lära sig av sina misstag men inte älta dem. Min mentor brukade säga att ”perfektionism står i vägen för framsteg” och det uttrycket har hjälpt mig.

Svaret visar att den jobbsökande är både självkritisk och perfektionistisk men också att han eller hon är öppen för att utvecklas och ta hjälp av andra. Var ärlig om dina svagheter men visa också att du vet hur du ska hantera dem och att de inte hindrar dig i jobbet.

4. Otålighet med byråkrati

Jag blir väldigt otålig när ett projekt pausas för att det saknas dokument eller om jag får motstridiga svar från olika chefer. Sådana saker händer ofta i mitt nuvarande jobb. Det är därför jag söker den här tjänsten, jag gillar att arbeta i ett mindre företag där det är mindre byråkrati och lättare att få saker gjorda.

Den här förklaringen svarar både på frågan ”Varför vill du jobba här?” och ”Vad är din största svaghet?”. Den är också ett exempel på en svaghet som inte kommer att vara ett problem på jobbet som personen söker.

5. Tycker inte om att ta risker

Jag tycker inte om att ta risker på jobbet. Till exempel så klagade alla på jobbet på vårt arbetsflöde. Jag kände till ett ärendehanteringsprogram som en vän på ett annat företag använde och var nöjd med. Jag berättade det för en kollega men vågade inte ta upp det med chefen. Till slut berättade min kollega det för chefen, som tyckte att programmet var fantastiskt. Som tur är berättade min kollega för chefen att det var min idé, men chefen undrade varför jag inte själv sagt något. Jag jobbar på att bli mer självsäker.

I vissa företag, där det krävs att alla jobbar självständigt och vågar ta risker, är detta inte ett bra svar. Men för en tjänst som inte innebär några självständiga beslut eller risktagande spelar denna svaghet inte så stor roll. Fundera på om detta skulle vara en svaghet – eller kanske till och med en styrka – i din bransch och för ditt yrke. 

Styrkor som arbetsgivare söker efter i en jobbintervju

Nu har du sett några exempel på bra svar, men hur vet du vilka styrkor som du ska nämna i en jobbintervju? Det finns inte ett enkelt svar på den frågan, det beror på din egen personlighet och jobbet du söker. Generellt kan man säga att om du har kommit så långt som en intervju så har du förmodligen de grundläggande färdigheter som krävs för jobbet. Rekryterare söker efter egenskaper som är svårare att kvantifiera, som gör att du passar för just det specifika jobbet.

Dessa egenskaper handlar ofta om mjuka färdigheter eller din förmåga att arbeta med andra och passa in i arbetsmiljön. Här är en kort lista över styrkor:

  • Kreativitet
  • Anpassningsförmåga
  • Nyfikenhet
  • Mångsidighet
  • Flexibilitet
  • Engagemang
  • Uppfinningsförmåga
  • Ärlighet
  • Detaljorientering
  • Tålamod

Denna lista är långt ifrån komplett, men den kan vara en utgångspunkt när du brainstormar om dina styrkor.

Experttips

Har du svårt att komma på dina styrkor? Du kanske hittar dem genom att göra en sammanställning av din arbetslivserfarenhet och de framgångar som du har uppnått.

Hur hittar du dina styrkor och svagheter?

Det är inte alltid enkelt att inse vad ens egna styrkor är. Rannsaka dig själv. Tänk igenom vilken kompetens du har, inte bara den kompetens som krävs för att utföra arbetsuppgifterna, utan också alla egenskaper som göra dig till en värdefull medarbetare. Var stolt över dina styrkor. Det hjälper dig att sammanställa en utförlig lista och ger dig självförtroende när du ska berätta om dina styrkor i en intervju.

Tveka inte att be vänner och kollegor om hjälp, låt dem berätta vilka styrkor de tycker du har. Kanske samma svar dyker upp om och om igen, eller kanske du får en lång lista över styrkor. Oavsett så kan du använda detta för att förbereda dig inför intervjun. Tänk inte bara på saker som du alltid har varit bra på utan också på färdigheter som du nyligen har lärt dig. Styrkor utvecklas.

Gör samma sak för svagheter. Vi har alla saker vi kan förbättra, så rannsaka dig själv med kritiska ögon. Be sedan vänner och kollegor att ärligt berätta vilka svagheter du har. Försök att inte ta det personligt. Ta det som en möjlighet att förbereda dig inför intervjun – och samtidigt lära dig något om dig själv.

Sammanfattning

  • Anpassa dina styrkor efter jobbet du söker: visa att de gör dig till en lämplig kandidat.
  • Välj svagheter som inte är avgörande för jobbet och visa att du vet hur du ska hantera dem.
  • Rannsaka dig själv och ta hjälp av vänner och kollegor för att hitta dina styrkor och svagheter.

Cvkungen hittar du massor av verktyg för ditt jobbsökande, till exempel våra mallar för cv:n och personliga brev och en blogg full av intressanta artiklar.

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
CV8 läst
Språk
Språk
Anställningsintervju8 läst
Exempel på arbetsuppgifter i cv
Exempel på arbetsuppgifter som ingår i populära tjänster
CV18 läst
Förbättra ditt cv med handlingsord
6 handlingsord för ett vassare cv
Anställningsintervju17 läst
> 25 jobb för tonåringar (med råd och tips)
 > 25 jobb för tonåringar (med råd och tips)
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies