1. Blogg
 2. Personligt Brev
 3. Hur man skriver eller ber om ett rekommendationsbrev
Skrivet av Paul DruryPaul Drury

Hur man skriver eller ber om ett rekommendationsbrev

15 läst
Hur man skriver eller ber om ett rekommendationsbrev
Illustrationer av:Evgeniya Skubina
Jakten på jobb kan förenklas avsevärt om man lägger till ett trovärdigt externt perspektiv: ett rekommendationsbrev.

Det finns vissa situationer när rekommendationsbrev krävs, men för det mesta är det inte obligatoriskt när man söker jobb. Men om arbetsgivaren ber om ett rekommendationsbrev, eller om omständigheterna kräver det, eller om det skulle vara till ens fördel, så finns det ett par saker man bör tänka på när man skriver - eller ber om - ett rekommendationsbrev.

När man söker jobb gäller det att skapa trovärdighet, så att låna trovärdigheten från en ledande person hos din tidigare arbetsgivare är ett bra sätt att få en objektiv bedömning. Rekommendationsbrev kanske inte alltid blir lästa, särskilt inte om du är en kandidat som inte har så stor chans att bli anställd, men om du har gått igenom ett par intervjuomgångar och har en stark konkurrent är det bra att ha ett rekommendationsbrev i dina ansökningshandlingar.

Att skriva eller be om ett rekommendationsbrev är inte så lätt som du kanske tror.

I denna blogg förklarar vi:

 • Vad är ett rekommendationsbrev?
 • Vem behöver ett rekommendationsbrev?
 • Hur ber man om ett rekommendationsbrev?
 • Lämpligt format på rekommendationsbrev
 • 5 egenskaper för ett bra rekommendationsbrev
 • Tips för att skriva ett rekommendationsbrev

Ett rekommendationsbrev kan göra stor skillnad i en annars skakig ansökningsprocess. När det krävs extra information eller bakgrund kan ett rekommendationsbrev ge dig den trovärdighet som kan vara avgörande för om du blir kallad till intervju eller får ett jobberbjudande.

Vad är ett rekommendationsbrev? 

Ett rekommendationsbrev kan vara ett betydelsefullt verktyg i jakten på jobb. När en kandidat beskriver sina färdigheter är innehållet förstås alltid subjektivt, men när perspektivet är en kollegas eller en tidigare chefs, blir det trovärdigt på ett helt annat sätt. Genom att dela med sig av ett rekommendationsbrev visar man också upp specifika sociala färdigheter i intervjuprocessen.

Förstärk din ansökan med alla verktyg du har till ditt förfogande. En kandidat som anstränger sig för att lägga fram starka argument är en person som uppenbarligen vill ha jobbet. Det är viktigt för en arbetsgivare.

Ett rekommendationsbrev bekräftar kandidatens arbetslivserfarenhet, kompetenser eller utbildningsresultat. Det bekräftar påståenden som gjorts i ett cv och under intervjuer, vilket stärker trovärdigheten och befäster andra budskap. Om du kan ge bevis på framgångar, blir även andra meriter mer trovärdiga.

Ett idealiskt rekommendationsbrev kommer från någon som har arbetat nära den sökande, som vet vad hen kan bidra med och som kan förklara med konkreta exempel och genomtänkt feedback varför hen skulle passa utmärkt för den aktuella tjänsten. Det kan vara en kollega, chef, lärare eller nära bekant, beroende på omständigheterna.

Referenspersonens trovärdighet är en avgörande aspekt för ett starkt rekommendationsbrev - personen måste ha en tillräckligt nära relation till kandidaten. Personen bör också vara tillräckligt högt uppsatt för att imponera på en rekryterande chef, men inte för högt uppsatt för att inte känna kandidaten väl. Det gäller att ha en bra balans här.

Experttips

Fundera på varifrån rekommendationen ska komma och undvik att be om ett rekommendationsbrev från någon som har fördel av att du anställs, t.ex. en leverantör som kan tänkas vilja göra affärer med företaget.

Vem behöver ett rekommendationsbrev?

De flesta rekryterare tar inte emot rekommendationsbrev om de inte uttryckligen har bett om det. Det är cv:n och det personliga brevet som ska göra jobbet, men det finns vissa omständigheter när det kan vara bra att skicka in ett rekommendationsbrev - även om det inte finns någon specifik begäran om det.

1. Ansökningar till skola, universitet, specialutbildning eller stipendium

Det är vanligt att specialutbildningar ber om minst två rekommendationsbrev. Det beror delvis på att många studenter inte har så mycket arbetslivserfarenhet att visa upp. Men det framhäver också styrkan i ett rekommendationsbrev som verktyg när det gäller att förstå framtida potential. Antagningsavdelningen behöver ett komplement till en students personliga presentation.

2. Yrken där det krävs ett tillägg till cv:n och personliga brev

Vissa yrkesbranscher som sjukvården och utbildningsväsendet har traditionellt sett rekommendationsbrev som en del av sin ansökningsprocess. När en tjänst innebär samverkan med andra människor som har potential att ändra ens liv (på ett positivt eller negativt sätt) möjliggör denna externa kontroll rationella anställningsbeslut. Se till att kolla upp vad rekommendationsbrevet ska innehålla - fråga tidigare sökande eller leta efter tips på nätet. Om du söker jobb på ett prestigefyllt företag bör det finnas gott om råd om vilka ansökningshandlingar företaget önskar få.

3. Brist på erfarenhet eller karriärbyte

Oavsett om det gäller brist på erfarenhet eller om en person vill byta karriär, söker en ny tjänst eller en ny bransch, så kan en relativt svag ansökan ha nytta av ett rekommendationsbrev. En karaktärsreferens från en tidigare kollega eller vän kan göra stor skillnad. Om det finns en kontakt inom ett önskat område som kan vittna om ens kvalifikationer, så är det förstås ännu bättre. Ett omöjligt steg ligger då plötsligt lite mer inom räckhåll. Under vissa omständigheter kan ett rekommendationsbrev komplettera ett personligt brev för att ge lite mer underlag till varför du vill ha rollen och varför du skulle passa in perfekt. 

Experttips

När du skriver eller begär ett rekommendationsbrev ska du se till att det är anpassat till situationen. Inget jobb och ingen kandidat är den andra lik, så det behövs alltid en unik matchning mellan talang och tjänsten. Undvik rekommendationsbrev som skulle kunna ha skrivits för vilket jobb som helst.

Hur man skriver ett personligt brev
Liknande artikel
Hur man skriver ett personligt brev

Här får du lära dig hur man skriver ett personligt brev som skiljer sig från mängden och som hjälper en att bli kallad till intervju.

Hur ber man om ett rekommendationsbrev?

I rekommendationsbrevets karaktär ligger att det kommer från en nära bekant, så självklart vill din referens vara till din hjälp. Detta betyder dock inte att begäran inte ska vara artig och genomtänkt. Det finns mycket att ta hänsyn till när man ska be om ett rekommendationsbrev. Men om marken är jämnad, är chansen större att resultatet blir gott.

 • Försök helst att be om ett rekommendationsbrev under ett personligt samtal istället för via e-post eller något annat opersonligt sätt.
 • Bifoga arbetsbeskrivningen och förklara din specifika situation.
 • Dela cv:t så att referensen kan förstå hur den sökande säljer sig själv.
 • Tala om för hen vad du tänkt dig ska tas med (och vad som bör utelämnas).
 • Överväg att ta med en mall som kan vägleda och forma brevet.
 • Ge referensen gott om tid att skriva brevet och ange en realistisk deadline.

Viktigast av allt är att uttrycka tacksamhet när man ber om ett rekommendationsbrev. Den som blir ombedd behöver ju inte åta sig uppgiften, men om hen förstår vad det betyder för dig, kommer hen att göra sitt bästa för att formulera sig väl. Och om de har arbetat med dig tidigare (vilket förhoppningsvis är fallet) kan de se din resa som en del av deras resa, så det kan vara ett nöje för dem att skriva rekommendationsbrevet när de inser vilken roll de har spelat i din karriär.

Experttips

Be om en rekommendation på LinkedIn

Världen av rekommendationer på LinkedIn är fylld av oklara ömsesidighets- och algoritmtaktiker. Många får rekommendationer från kontakter som de aldrig har pratat med och som är från helt andra branscher. Be bara om rekommendationer från personer du känner personligen, och se till att rekommendationen är sanningsenlig och relaterar till den arbetssökandens kompetens.

Lämpligt format på rekommendationsbrev

När du skriver ett bra rekommendationsbrev är det viktigt att tänka på både formatering och ordval. Här nedan har vi samlat exempel på rekommendationsbrev som innehåller följande avsnitt: 

 • Inledning och uppgifter
 • Översikt och anledningar till rekommendationen
 • Personlig anekdot med specifika och skräddarsydda argument
 • Rekommendationsbrevets avslutning

1. Inledning och uppgifter

Det är viktigt att den som skriver ett rekommendationsbrev redogör för både sin relation till den sökande och sin egen expertis. Detta behövs för att rekommendationen ska bli trovärdig. 

En rekommendation ska vara mycket positiv och otvetydig i sitt stöd för kandidaten. Låt tonen vara entusiastisk och positiv. Innehållet i brevet kan komma att användas som underlag för frågor under en senare intervju, så ju mer entusiastisk, desto bättre.

Rekommendationsbrev exempel

Det är ett nöje för mig att få rekommendera Helén Hansson för en tjänst som grafisk designer på Hus & Hem. Jag har känt Helen i fem år och arbetat nära henne i min egenskap av art director på Residence. Jag har alltid tyckt att Helén är en kreativ och dynamisk kollega, som är benägen att hitta gudomliga designlösningar för varje projekt.

Har kopierat!

2. Översikt och anledningar till rekommendationen

Ett bra rekommendationsbrev går rakt på sak när det gäller de personliga egenskaper och prestationer som referensen anser gör den sökande till rätt person för jobbet. 

Ta med de typer av yrkesmässiga och akademiska meriter som kommer att stärka kandidatens argument i jobbsökandet. Och gör det tydligt att brevskrivaren har bevittnat dessa kvaliteter med egna ögon.

Rekommendationsbrev exempel

Helén är särskilt begåvad när det gäller fotoillustration, men hon är också fantastiskt bra på att rita och måla. Hon var alltid min go-to för att skapa cover art när det behövdes, och med tanke på hennes samarbetsvilja och glada sinne älskade alla att arbeta med henne.

Har kopierat!

3. Personlig anekdot med specifika och skräddarsydda argument

Att berätta en personlig anekdot som beskriver kandidatens specifika kompetenser och som relaterar till hur hen kommer att prestera i framtiden är ett perfekt sätt att påverka en framtida chef. Ge bakgrundsinfo och backa upp åsikterna med konkreta belägg.

Rekommendationsbrev exempel

Residence var stolt över att ta hem fem Society of News Design-priser förra året, och jag kunde inte låta bli att notera att Heléns namn fanns med på tre av dem. Helén är inte bara bra - hon gör alla omkring sig bättre.

Har kopierat!

4. Rekommendationsbrevets avslutning 

Att uppmuntra personalchefen att överväga att anställda den sökande är det bästa (och mest logiska) sättet att avsluta ett rekommendationsbrev. Kom med ett sista argument och avsluta med en positiv fras. Om du vill kan du meddela rekryteraren att du är beredd att ge mer information per telefon eller e-post.

Rekommendationsbrev exempel

Vilken tidskrift som helst skulle vara lycklig över att ha Helén bland sina medarbetare. Du är välkommen att ringa eller skriva om du vill veta mer.

Har kopierat!

5 egenskaper för ett bra rekommendationsbrev

Om man lägger till ett extra dokument till ansökningshandlingarna är det viktigt att det bidrar till kandidatens positiva sidor (istället för att bagatellisera dem). Om rekommendationsbrevet har följande fem egenskaper, är chansen stor att det leder till något positivt.

 1. Rekommendationsbrevet kommer från en trovärdig källa.
  Det spelar stor roll vem som skriver rekommendationsbrevet. Personen måste ha erfarenhet av den aktuella branschen och vara så högt uppsatt att rekryteraren respekterar hens åsikt. Helst ska personen ha arbetat nära kandidaten.
   
 2. Det är unikt och skräddarsytt för den aktuella tjänsten.
  När en rekryterare vill ha specifika svar om en kandidats lämplighet finns det inget värre än ett rekommendationsbrev som ser ut att ha skrivits för alla möjliga jobb. Helst bör brevet nämna namnet på målföretaget och tala om vilken tjänst kandidaten söker. 
   
 3. Budskapet är genuint positivt.
  Brevet är avsett för att rekommendera kandidaten. Det krävs inte att man skriver en balanserad bedömning av lämpligheten, rekommendationsbrevet bör ha en otvetydigt positiv ton.
   
 4. Det berättar en anekdot med en genomtänkt detaljnivå.
  Desto fler detaljer författaren kan berätta, desto djupare kommer läsaren att ta till sig budskapet. Det är bättre att dela med sig av en detaljerad anekdot än att ge en ytlig lista över anledningar att anställa någon.
   
 5. Brevet rekommenderar att kandidaten anställs.
  Det är inte brevskrivarens uppgift att tala om för arbetsgivare vad de ska göra. Men budskapet bör vara att det här är en utmärkt kandidat som skulle vara en stor tillgång för arbetsgivaren.

Viktiga tips

Rekommendationsbrev är vanligast när man byter karriär eller i början av sin karriär. Du bör inte överösa en potentiell arbetsgivare med information innan den har visat intresse för dig, så du bör överväga om du ska vänta tills du har fått en bekräftad intervju innan du skickar över ett rekommendationsbrev. Omdöme är viktigt, men om du har ett fantastiskt brev att dela med dig av finns det egentligen inget att förlora på att bifoga det.

 • I vissa situationer, till exempel när studenter söker en viss utbildning, kan ett rekommendationsbrev vara ett viktigt verktyg.
 • Undvik att skicka ett rekommendationsbrev om en potentiell arbetsgivare inte har bett om det.
 • När du skriver ett rekommendationsbrev, var försiktig så att du inte tynger ner brevet med för mycket information.
 • Följ en klassisk layout och se till att ta med detaljer om din personliga kontakt med kandidaten.
 • Skriv inte rekommendationsbrevet själv eftersom din personliga skrivstil kan avslöja dig. Många referenspersoner har ont om tid och kan be dig att skriva brevet, men se till att hitta någon som är villig att skriva brevet själv. Om brevet "låter" som du, kommer det att väcka tvivel.

Gillade du detta innehåll? Besök vår sida med cv-exempel  och skapa det bästa cv:t för dig.

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
Personligt Brev14 läst
Hur man formaterar ett ansökningsbrev 2024: exempel och tips
Hur man formaterar ett ansökningsbrev 2024: exempel och tips
Anställningsintervju5 läst
Hur skriver man ett tackbrev när man fått ett jobberbjudande? (med exempel)
Vet du hur man skriver ett tackbrev efter ett jobberbjudande? (med exempel)
Karriär8 läst
Hur ska jag förklara mig om jag blivit sparkad? Läs vår expertguide.
Hur ska jag förklara mig om jag blivit sparkad? Läs vår expertguide.
CV12 läst
ATS-optimera dina ansökningshandlingar: Skapa ett perfekt cv.
ATS-optimera dina ansökningshandlingar: Skapa ett perfekt cv.
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies