1. Blogg
  2. Anställningsintervju
  3. Varför ska vi anställa dig? 10 tips på bra svar
Skrivet av Charlotte GraingerCharlotte Grainger

Varför ska vi anställa dig? 10 tips på bra svar

15 läst
Varför ska vi anställa dig? 10 tips på bra svar
När man frågar dig under en anställningsintervju ”varför ska vi anställa dig?” kanske du stelnar till. Få inte panik, du kan klara detta galant! Läs våra expertråd med bra svar på frågan ”varför ska vi anställa just dig?”

Dina handflator är svettiga, dina knän svaga och intervjuaren har just ställt frågan som du fruktade: ”Varför ska vi anställa just dig?" Du vet inte var du ska börja. Men få inte panik. Här på cvkungen.se ger vi dig alla tips du behöver. I denna guide kommer vi att ge dig följande:

  • Tips på hur du svarar på denna vanliga intervjufråga
  • Exempel på bra svar på frågan "Varför ska vi anställa dig?"
  • Vanliga misstag som du bör undvika när du svarar på denna fråga

Behöver du mer inspiration? Lär dig hur du svarar på en rad olika intervjufrågor med hjälp av den här kompletta guiden!

Hur man svarar på denna vanliga fråga: 10 tips och exempel

Då sätter vi igång! Lyckligtvis finns det flera sätt att besvara frågan ”varför ska vi anställa dig?". Allt beror på vilken infallsvinkel du vill ha. Låt oss ta en titt på 10 tips och exempel som hjälper dig att ge ett perfekt svar. 

Tips 1: Svara självsäkert 

Viktigast av allt är att du svarar självsäkert på den här frågan . Om du söker ett jobb inom exempelvis försäljning eller med kundkontakter är det viktigt att du har gott självförtroende. Visa att du har förstått frågan och att du har självförtroende.

Exempel

”Det är en bra fråga! Som jag har visat under intervjun hittills möter jag de krav som anges i befattningsbeskrivningen, brinner för det lediga jobbet och har de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta i en bransch med högt tempo. Jag är helt övertygad om att jag kan komma igång snabbt och vara med och driva teamet framåt om ni väljer att anställa mig för tjänsten.”

Har kopierat!
Din kompletta intervjuguide
Liknande artikel
Din kompletta intervjuguide

Det är lätt att stressa upp sig inför en anställningsintervju. Det bästa sättet att göra sig redo inför den stora dagen är att förbereda sig väl och öva. Här får du hjälp med allt du ska tänka på innan intervjun så att du slipper bli stressad och presterar så bra som möjligt.

Tips 2: Fokusera på din kompetens 

Söker du dig till en ny bransch? Om du inte har så mycket erfarenhet av branschen kanske du tycker att frågan ”varför ska jag anlita dig” är knepig. Men oroa dig inte! Du kan fokusera på de färdigheter som du har och som gör dig perfekt för jobbet. Kanske har du lärt dig färdigheter som behövs för detta jobb genom volontärarbete, i skolan eller på andra arbetsplatser. Lyft fram det när du svarar.

Exempel

”Jag är en god kommunikatör som är mycket välorganiserad. Det visade jag när jag koordinerade volontärer på matbanken i min hemkommun. Även om jag inte har erfarenhet av direktförsäljning är jag övertygad om att jag snabbt kan sätta mig in i era arbetsprocesser. Tack vare min roll som volontär har jag fått en ”jag kan göra detta”-attityd som jag kommer att ta med mig in i den här tjänsten.”

Har kopierat!

Tips 3: Ställ en fråga till intervjuaren 

Du vill inte framstå som övermodig. När en intervjuare frågar dig ”varför ska vi anställa dig?” vill de också kolla att du förstår vad den lediga tjänsten innebär. Vad vet du om tjänsten och, framför allt, hur uppfyller du kraven? Ett sätt att svara på den här frågan är att nämna vad du tror att arbetsgivaren söker och sedan fråga om du har uppfattat det korrekt. 

Exempel

"Bra fråga! Utifrån vad du har berättat hittills tror jag att ni letar efter en driven och initiativrik person som förstår hur man leder ett litet team. Har jag uppfattat detta korrekt?"

"Ja? Jag anser att jag har alla de egenskaper som du har nämnt och som beskrivs i er annons. I min tidigare roll på ABC Sales fick jag hantera mitt eget fullspäckade schema och se till att jag nådde mina veckomål. Jag överträffade faktiskt ofta de mål som min närmaste chef hade satt upp för mig. Under de senaste två åren har jag fått arbetsledaransvar, inklusive ansvar för att utbilda och handleda nya säljare. Tack vare den här erfarenheten är jag väl insatt i hur man styr ett team."

Har kopierat!

Tips 4: Lyft fram din specifika branscherfarenhet 

Om du till exempel söker ett jobb där du behöver vissa tekniska färdigheter. Låt oss säga att du söker jobb som content manager på ett förlag.

När du under intervjun får frågan ”varför ska vi anställa dig?” är det smart att lyfta fram den erfarenhet du redan har inom branschen. Du kan lyfta fram den särskilda expertis som gör dig perfekt för rollen. Kom ihåg att ju mer specifik du är, desto bättre!

Exempel

"”Det är en bra fråga! Jag har arbetat som skribent och redaktör i sju år nu och har under den tiden haft möjlighet att fördjupa mina färdigheter. I min senaste roll på Media AB var det min uppgift att redigera texterna som jag hade skrivit och ladda upp dem på företagets webbsida med hjälp av WordPress. Men jag är också insatt i andra CMS-plattformar och verktyg."

"Eftersom jag är van vid den snabba takten inom online content är jag en mycket produktiv medarbetare som kan erbjuda snabb leverans och fläckfria texter. Jag känner till de senaste trenderna inom branschen och är väl förtrogen med SEO-tekniker. Jag är därför övertygad om att jag tack vare min erfarenhet av publicering kommer att vara väl lämpad för rollen som content manager hos er." 

Har kopierat!

Tips 5: Nämn din unika säljargument (USP)

Vad är det som gör att du utmärker dig i jämförelse med andra kandidater? Det är den fråga som intervjuaren egentligen ställer när hen frågar ”varför ska vi anställa dig?”. Du måste därför fokusera på dina starkaste säljargument. 

Du kan göra detta på flera olika sätt. Du kan nämna ett pris som du har vunnit eller lyfta fram någon ytterligare utbildning som du har avrundat. Se bara till att det som du lyfter fram är något som är mycket bra. 

Exempel

"Vad bra att du frågar det! Som vi redan har talat om är jag en självdriven yrkesperson med erfarenhet av kundservice." 

"Men en sak som jag ännu inte har nämnt är ett pris som jag nyligen fick. För en månad sedan fick jag utmärkelsen "Årets Kundservicemedarbetare" av företaget där jag arbetar i nuläget tack vare den goda servicen som jag ger kunderna. Ledningen valde ut mig bland de totalt 51 medarbetare som arbetar på företagets olika kundtjänstkontor runt om i landet." 

"Jag strävar alltid efter att bli bra på allt som jag gör och är väldigt glad över att ha blivit uppskattad för mitt hårda arbete. Dessutom kommer jag att ta med mig den här inställningen in i framtida jobb."

Har kopierat!

Tips 6: Erkänn dina brister men lägg till värde 

Okej, du kanske inte är helt perfekt för jobbet... Låt oss säga att du är nyutexaminerad och saknar den erfarenhet som skulle vara bra för tjänsten. 

Att försöka dölja detta kommer inte att hjälpa dig här. Det är bättre att hantera frågan ”varför ska vi anställa dig?” på ett uppriktigt sätt. Börja med att erkänna dina brister, men fortsätt sedan med att komplettera ditt svar med saker som är av värde i jobbet. Du kan till exempel betona din entusiasm för tjänsten eller dina färdigheter.

Exempel

"Jag är glad att du ställer frågan. Som nyutexaminerad vet jag att jag kanske inte har den erfarenhet som andra kandidater har samlat på sig. Men det jag saknar i erfarenhet kompenserar jag med entusiasm och en vilja att lära mig." 

"Jag är mycket intresserad av att få börja min yrkesbana och bevisa mig själv som en mycket kompetent revisor på ert företag. I mina studier lärde jag mig hur man använder de viktigaste principerna inom detta område och jag är redo att omsätta mina kunskaper i handling på er avdelning."

Har kopierat!

Tips 7: Visa hur du möter kraven

Är du säker på att du är perfekt för jobbet? Om du tycker att du uppfyller alla urvalskriterier har du nu chansen att framhäva det.

Du kanske redan har beskrivit dina färdigheter och erfarenheter tidigare under intervjun. Det gör ingenting. Ditt svar på frågan ”varför vi ska anställa dig” kan hänvisa till det och förstärka bilden av att du passar för jobbet.

Exempel

"Det är en viktig fråga. Som vi har talat om har jag några av de nyckelkompetenser ni söker så att jag kan bli en tillgång för er i den här rollen. Tack vare att jag har arbetat som teamledare i tre år nu är jag duktig på både konfliktlösning och på att skapa kontakter." 

"I mitt senaste jobb ökade jag teamets produktivitet med hela 13 procent på ett år. Därför är jag övertygad om att jag är som klippt och skuren för tjänsten hos er och att jag kan till och med överträffa era förväntningar."

Har kopierat!

Tips 8: Ange att du vill växa 

Anställningsansvariga tänker på framtiden. De letar efter kandidater som kommer att växa och utvecklas i sina roller. Om du redan har visat hur du uppfyller kraven för tjänsten är det nu dags att blicka framåt. 

Till exempel, om det ingår en internutbildning i jobbet kan du visa att du är entusiastisk över den möjligheten. Allt handlar om att låta intervjuaren veta att du är seriös när det gäller tjänsten och att du är redo att ge allt. 

Exempel

"Vad bra att du frågar det! Som kvalificerad säljchef har jag kommit så långt som jag kan gå i min nuvarande tjänst. Så jag letar efter ett företag där det finns utrymme att utvecklas, lära mig mer och vidareutveckla mina befintliga färdigheter. Jag tror att Nilssons Trävaru AB är det perfekta stället för detta." 

"Jag skulle uppskatta möjligheten att få delta i er internutbildning och kunna använda mina nya kunskaper direkt i jobbet. Jag har redan en djup förståelse för moderna säljmetoder, men jag skulle gärna vilja utveckla dessa ytterligare och använda dem för att överträffa månadsmålen."

Har kopierat!
Hur svarar man på intervjufrågan “Vad motiverar dig?”
Liknande artikel
Hur svarar man på intervjufrågan “Vad motiverar dig?”

Den som ansvarar för en anställningsintervju vill förstås känna att kandidaten är supermotiverad att börja sitt nya jobb. Skälen kan naturligtvis variera, men det är viktigt att kunna övertyga på rätt sätt. Vad motiverar dig att gå till jobbet?

Tips 9: Visa att du har tagit till dig det som sagts under intervjun

Har du lyssnat noga och aktivt under intervjun? Det borde du ha gjort! Om du har gjort minnesanteckningar under intervjuns gång ska du visa det för rekryteraren. 

Att återkoppla vad hen redan har sagt till dig visar att du är lyhörd och att du tar den här processen på allvar. Dessa två egenskaper är mycket uppskattade. Ta en titt på följande exempel på svar på frågan "Varför ska vi anställa dig?".

Exempel

"Bra fråga. Du har sagt att ni letar efter en event manager med utmärkt organisationsförmåga som har erfarenhet av bröllopsindustrin." 

"Jag uppfyller båda dessa krav! Jag har arbetat som bröllopsplanerare i mer än tre år och har under den tiden lärt mig hur man planerar och organiserar på bästa sätt." 

"Som du själv vet kan det vara svårt att planera och genomföra evenemang om man inte har ett strukturerat system. Jag är bekväm med att arbeta i en fartfylld miljö och att ha koll på mitt eget schema så att jag kan hålla deadlines och skapa oförglömliga evenemang för kunderna."

Har kopierat!

Tips 10: Förklara varför du vill ha just detta jobb

Varför vill du ha just det här jobbet? Letar du efter vilket jobb som helst eller har du fastnat för något särskilt med den här tjänsten? När du svarar på frågan ”varför ska vi anställa dig?”, får du berätta vad som gör detta jobb unikt och intressant för dig.

Om du håller detta i åtanke när du svarar visar du för intervjuaren att du har gjort din research och varit selektiv i din ansökan. Det är smickrande för arbetsgivaren och visar samtidigt att du är angelägen om att få just den här tjänsten hos dem. Visa varför du är både intresserad och lämpad för jobbet.

Exempel

"Bra fråga! Jag tycker att det vore bra för er att anställa mig eftersom jag brinner för att arbeta för XYZ Marketing. Sedan jag började min karriär för sju år sedan har jag följt era kampanjer och imponerats av ert fantastiska arbete. Jag skulle gärna vilja vara en del av det i min roll som marknadssamordnare."

"Därför tror jag att jag är den perfekta kandidaten för tjänsten. Jag har många års branscherfarenhet och gedigen kompetens. Det förstärks av min entusiasm för ert företag och att jag mycket gärna vill lära mig nya saker i er regi."

Har kopierat!

Misstag som du bör undvika

Du har nu fått några exempel på hur du kan svara på frågan ”varför ska vi anställa dig?” och vi hoppas att du nu har en bra uppfattning om var du ska börja. Avslutningsvis kommer här några av de vanligaste misstagen som du bör undvika: 

  • Ge inte ett allmänt svar. Intervjuaren vet att du vill ha jobbet (annars skulle du inte vara där!). Beskriv i detalj hur du möter de kriterier som ställs för tjänsten.
  • Försök att inte låta arrogant. Använd i stället en självsäker och trygg ton.
  • Överförklara inte. Håll ditt svar kort, koncist och rakt på sak.

Att undvika ovanstående misstag är viktigt för att du ska svara helt rätt. Du kan lära dig mer om hur du går tillväga genom att läsa vår intervjuguide. Med hjälp av våra expertråd och vårt stöd bör du lätt kunna imponera på intervjuaren.   

Viktiga slutsatser

  • Intervjufrågan ”varför ska vi anställa dig?” kan vara knepig! Se till att du förbereder några svarsalternativ i förväg.
  • Glöm inte att säga till intervjuaren att du uppskattar frågan eller att det är en ”bra fråga” innan du går in på själva svaret.
  • Om du har erfarenhet från branschen eller specialistutbildning, ska du nämna detta när du svarar på frågan.
  • Se till att din ton är självsäker och entusiastisk. Intervjuaren kommer att leta efter kandidater som är ivriga att komma igång!
Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
CV6 läst
Vem kan du använda som referens till ditt första jobb?
Vem kan du använda som referens till ditt första jobb?
CV19 läst
Hur man skriver ett cv
Hur man skriver ett cv
CV10 läst
Personlig analys: detta är vad folk nämner på sitt CV
Personlig analys: detta är vad folk nämner på sitt CV
Anställningsintervju6 läst
Hur svarar man på intervjufrågan “Vad motiverar dig?”
Hur svarar man på intervjufrågan “Vad motiverar dig?”
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies