1. Exempel
 2. Karriärbyte
Skrivet av Karl KahlerKarl Kahler

Exempel på personligt brev Karriärbyte

Använd det här exemplet på personligt brev för Karriärbyte för att avrunda din ansökan och bli anställd snabbt– utan krångel och frustration. Det här exemplet har specialdesignats för ett jobb som Karriärbyte 2024. Dra fördel av våra förslag på termer och fraser samt våra experttips. Ladda ner det perfekta personliga brevet på bara några minuter.
4.3
Genomsnittlig bedömning
64 Exemplet har redan betygsatts
Exempel på personligt brev Karriärbyte
Redigera detta personliga brev

Har du varit historielärare, men bestämt dig för att det inte finns någon framtid i det? Du kanske är född till ledare, men har aldrig fått chansen att visa upp det? Eller du kanske har en fingertoppskänsla för design, som bara inte hunnit frodas och blomstra? Att byta karriär ger dig chansen att uppfylla dina ambitioner - ambitioner som tidigare lagts åt sidan på grund av omständigheter eller brist på möjligheter. Det är ett djärvt drag, och du behöver vara väl förberedd. En av strategierna när du söker nytt jobb är att skapa ett välskrivet personligt brev.

Cvkungen.se är här för att hjälpa till med expertråd och support. Våra jobbvinnande resurser inkluderar en omfattande allmän skrivguide, en bred samling yrkesspecifika guider och gratis mallar och exempel på personliga brev. 

Vilka avsnitt det personliga brevet ska innehålla när du byter karriär

Vi har mängder av exempelbrev och guider på vår hemsida - en expertresurs för arbetssökande inom alla branscher och i alla skeden av karriären. I den här guiden, och tillhörande exempelbrev, kommer vi att ta upp hur man väljer bäst format, vilka avsnitt som ska ingå och hur man maximerar effekten av varje avsnitt. Vi kommer också med olika tips och förklarar vilka misstag man bör undvika. 

För de allra flesta yrken, dvs också för dig som överväger en ny karriär, bör det personliga brevet innehålla följande avsnitt:

 • Rubrik. Börja med att ange dina kontaktuppgifter och datum på ett prydligt sätt.
 • Hälsningsfras. Här får du chansen att skapa lite personlig kontakt. Tilltala personalchefen eller rekryteraren med namn – det visar att du har gjort din research.
 • Inledning. Fånga läsarens uppmärksamhet genom att presentera dig själv och dela din entusiasm för tjänsten.
 • Brödtext. Tänk på det här avsnittet som hjärtat i din berättelse. Dyk ner i relevanta erfarenheter, färdigheter och prestationer. Visa hur de stämmer överens med behoven, kraven och värderingarna för tjänsten och låt dem ge färg åt din professionella berättelse.
 • Sammanfattning. Avrunda din historia genom att sammanfatta dina kvalifikationer och upprepa ditt intresse för tjänsten. Glöm inte att ta med en ”call for action”, dvs en uppmaning till handling.
 • Underskrift. Avsluta med en formell hälsningsfras och ditt namn.

Kom ihåg att varje avsnitt av ditt personliga brev är en integrerad del av berättelsen om din professionella resa och passion för (det nya) yrket. Sikta på ett kortfattat, överskådligt personligt brev som inte bara listar dina färdigheter utan också väver in dem i en fängslande berättelse som matchar jobbeskrivningen. Du kan hitta designtips och råd om tonfall och innehåll i vår omfattande allmänna guide om att skriva personliga brev. 

Anpassningsbart exempel på personligt brev vid karriärbyte

Bästa Anna Tosse,

Efter att ha avlutat mina studier i Sales och Marketing management för fem år sedan, har jag byggt upp en karriär inom sälj- och marknadsbranschen. Många företag brottas idag med att bygga en friktionsfri och kostnadseffektiv helhet, inte minst när det kommer till att skapa samspel mellan sälj- och marknadsenheterna. Det har blivit mitt specialistområde.

Det handlar om arbetsprocesser, kanalstrategier, leadgenerering, förändringsprocesser och mycket mer. Dagens komplexa digitala medielandskap och kundernas snabbrörliga köpbeteende i detta landskap, har ställt helt nya krav på mig som ansvarig ledare. För många skulle det vara ett drömjobb, men mina drömmar har tagit en ny vändning. Jag vill nu bredda mig och arbeta mer med modern teknik.

Jag är fascinerad av Virtual Reality, datatekniken som simulerar verkliga eller inbillade miljöer och vår närvaro och interaktion i dem. Tekniken kring VR-miljöer används ju främst inom spel- och filmbranschen, men utvecklas även snabbt inom andra områden. Även marknadsföring. Spelutveckling har varit en av mina stora hobbyer de senaste åren. Jag skapar verklighetstrogna digitala och artificiella miljöer med hjälp av 3D teknik och 360-graders filmer.

Användarens sinnen påverkas och övertygas genom bland annat aktivt interagerande. På fritiden har jag utbildat mig inom olika områden som 3D-grafik, kamerahantering, modellering, ljussättning, animering, shading och texturering. Jag har också testat agila projektmetoder som SCRUM, Reature Driven Development och Kandan, kamerateknik med skapande av VR-miljöer i 360 grader, bildbehandling och redigering av 360-gradersfilmer för VR, implementering och publicering, tester av spellogik, analys av prestanda och publicering på en VR-hårdvara.

Som passionerad spelare har jag också deltagit i olika konferenser och produktlanseringar. Jag vet att din interna utbildning är fantastisk, och jag är övertygad om att jag har de personliga egenskaper som krävs för att lyckas - både innehållsligt och kommunikationsmässigt.
Att ta steget över till VR-branschen känns logiskt för mig och jag hoppas kunna får förklara mig mer under en intervju.

Med vänlig hälsning,
Glenn Karlgren

Har kopierat!

Inledning i ett personligt brev vid karriärbyte

Sedan coronapandemin har många omvärderat sina karriärer. Vissa tvingades till det eftersom miljontals företag stängde sina dörrar, och somliga ”återuppfann” sig själva enligt nya normer. Man har upptäckt att många jobb kan utföras på distans (även om trenden nu är att vistas åtminstone en del av tiden på kontoret) men inom många områden är det fortfarande omöjligt. 

Naturligtvis bytte folk karriär långt innan covid uppstod. Ibland inser folk att de har valt ett yrke som de helt enkelt inte tycker om. Eller så har man inte (ännu) den utbildning som krävs. 

Oavsett hur din personliga situation ser ut är vägen till ett nytt jobb ett välskrivet cv och personligt brev, och vi på cvkungen.se kan hjälpa dig med det. Faktum är att vi redan har skrivit en guide om hur man skapar ett cv om du byter karriär. Men du kommer att behöva ett utmärkt personligt brev också - speciellt om ditt cv inte matchar den erfarenhet som behövs inom ditt nya område. För mer allmänna råd, ta en titt på vår omfattande guide om personliga brev. 

Skriva brödtexten i ett personligt brev när du byter karriär

Efter rubriken, hälsningsfrasen och inledningen kommer den så kallade brödtexten. Följ en tydlig struktur när du skriver:

 • Lyft fram dina färdigheter och erfarenheter.
 • Visa varför just du är en perfekt kandidat för tjänsten och företaget.
 • Få till en imponerande sammanfattning.
 • Avsluta med en övertygande uppmaning som gör rekryteraren angelägen om att kontakta dig.
Gör så här
 • Byt karriär!
 • Sök nytt jobb!
Gör inte så här
 • Gå omkring och må dåligt på jobbet.
 • Tyck illa om din chef.
 • Var stressad eller uttråkad på arbetet.
 • Ogilla dina arbetsuppgifter.
 • Känn dig ouppskattad.
 • Förstå att du inte har möjlighet att avancera.

Varför just du är lämplig för tjänsten (färdigheter & erfarenhet)

Här ska du framhäva alla viktiga egenskaper som gör dig till den perfekta kandidaten för tjänsten och företaget eller organisationen. Ditt mål är att bevisa att du har rätt utbildning, kompetens och erfarenhet.

I brödtexten (det mittersta avsnittet) i ditt personliga brev, ska du presentera dina hjältedåd. Normalt sett skulle avsnittet accentuera din arbetserfarenhet inom ditt område, men om du byter karriär behöver du ett mer kreativt förhållningssätt. 

Accentuera din utbildning. Du kanske har skolat om dig? Det finns olika utbildningstyper att välja för den som vill byta karriär.

Har du erfarenhet inom andra områden som förberett dig inför ett karriärbyte? Du kanske vill gå från hobby till jobb? 

Vilka är de färdigheter du har fått i en bransch som hjälper dig att göra ett utmärkt jobb i en annan? Inom vården har du kanske lärt dig att vara empatisk och social, vilket även passar i många andra sektorer.

Du själv känner till din personliga situation, och du måste presentera den på ett sätt som understryker din kompetens att hoppa från en jobbkategori till en annan. 

Målet med det här avsnittet: visa upp alla de styrkor du tillför den nya tjänsten genom relevanta kopplingar till din bakgrund i ett annat yrke. 

Experttips

För att visa upp dina färdigheter (inom en tidigare bransch) kan du använda ”STAR-metoden” för att accentuera alla dina anmärkningsvärda bedrifter. Förklara först en Situation och uppgift (Task) och avslöja sedan vilken åtgärd (Action) du vidtog och det positiva Resultat det ledde till. 

Se till att det personliga brevet matchar tjänsten/företaget

Att skräddarsy ditt personliga brev är jätteviktigt. Lusläs jobbannonsen, googla företaget eller organisationen. Anpassa texten efter den specifika tjänsten. Se till att du matchar kraven och förväntningarna i beskrivningen och fokusera på dina starka sidor som kan vara till nytta för företaget och det specifika jobbet. Ge exempel på hur dina värderingar och erfarenheter stämmer överens med dessa aspekter, och visa att du inte bara passar för tjänsten utan också inom företaget, vad det gäller värderingar och “feeling”.

Kom alltid ihåg att syftet med det personliga brevet inte är att övertyga någon om att du förtjänar ett jobb. Det är att övertyga din potentiella arbetsgivare om att du kan hjälpa till att lösa hens problem med hjälp av din unika erfarenhet, kompetens och drivkraft. 

Anpassningsbart exempel på brödtext i ett personligt brev

Det handlar om arbetsprocesser, kanalstrategier, leadgenerering, förändringsprocesser och mycket mer. Dagens komplexa digitala medielandskap och kundernas snabbrörliga köpbeteende i detta landskap, har ställt helt nya krav på mig som ansvarig ledare. För många skulle det vara ett drömjobb, men mina drömmar har tagit en ny vändning. Jag vill nu bredda mig och arbeta mer med modern teknik.

Jag är fascinerad av Virtual Reality, datatekniken som simulerar verkliga eller inbillade miljöer och vår närvaro och interaktion i dem. Tekniken kring VR-miljöer används ju främst inom spel- och filmbranschen, men utvecklas även snabbt inom andra områden. Även marknadsföring. Spelutveckling har varit en av mina stora hobbyer de senaste åren. Jag skapar verklighetstrogna digitala och artificiella miljöer med hjälp av 3D teknik och 360-graders filmer.

Användarens sinnen påverkas och övertygas genom bland annat aktivt interagerande. På fritiden har jag utbildat mig inom olika områden som 3D-grafik, kamerahantering, modellering, ljussättning, animering, shading och texturering. Jag har också testat agila projektmetoder som SCRUM, Reature Driven Development och Kandan, kamerateknik med skapande av VR-miljöer i 360 grader, bildbehandling och redigering av 360-gradersfilmer för VR, implementering och publicering, tester av spellogik, analys av prestanda och publicering på en VR-hårdvara.

Har kopierat!

Sammanfattning och call-to-action

Du har gjort ett utmärkt jobb med att skapa starka argument för varför du förtjänar tjänsten, nu är det dags att avsluta brevet och skicka det. Det bästa sättet att avsluta med är en ”call-to-action”, det vill säga en uppmaning till handling. I denna mening visar du upp din passion och entusiasm för jobbet och på ett proffsigt sätt ber du personchefen att ta kontakt. Du kan till och med välja att lämna dina kontaktuppgifter en gång till i det här avsnittet. Avrunda med en standardfras som "Med vänlig(a) hälsning(ar)" och ditt namn. 

Karriärbyte - Misstag du måste undvika

Här är några av de värsta misstagen du kan göra när du skriver ett personligt brev vid karriärbyte: 

 • Försumma att få med en koppling mellan din tidigare erfarenhet och ditt nya jobbmål. Du måste vara transparent med att du vill byta karriär, och du bör förklara varför.
 • Ett alltför allmänt brev. Varje personligt brev bör skräddarsys för det specifika företaget/jobbet.
 • Skriv- och slarvfel. Korrekturläs din text eller, ännu hellre, låt en vän göra det.

Cvkungen.se förenklar skrivprocessen med proffsigt designade verktyg som hjälper dig att skapa ett personligt brev på bara några minuter! Som inspiration erbjuder vi också många yrkesspecifika exempel på personliga brev, skrivguider, anpassningsbara mallar och massor med praktiska råd.

Nu är du redo att ta itu med din nya karriär. Lycka till!

Sammanställ ditt personliga brev på 15 minuter
Sammanställ ditt personliga brev på 15 minuter
Se till att just du och din ansökan sticker ut. Använd våra proffsiga mallar för personliga brev så får du drömjobbet.
Skapa ett personligt brev

Gratis professionellt utformade mallar

CVkungen.se är den ledande karriärbyggaren online där över 10 miljoner CV:n och personliga brev har skapats
4 av 5
baseras på 3 083 recensioner på Trustpilot
Använd denna mallStockholm cover_letter template
Stockholm
1 400 000 användare valde denna mall
Använd denna mallNew York cover_letter template
New York
440 000 användare valde denna mall
Använd denna mallWien cover_letter template
Wien
120 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSydney cover_letter template
Sydney
160 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLondon cover_letter template
London
280 000 användare valde denna mall
Använd denna mallDublin cover_letter template
Dublin
240 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMoskva cover_letter template
Moskva
62 000 användare valde denna mall
Använd denna mallAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMadrid cover_letter template
Madrid
150 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSantiago cover_letter template
Santiago
140 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSingapore cover_letter template
Singapore
52 000 användare valde denna mall
Använd denna mallOslo cover_letter template
Oslo
56 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKapstaden cover_letter template
Kapstaden
7 700 användare valde denna mall
Använd denna mallParis cover_letter template
Paris
35 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBerlin cover_letter template
Berlin
92 000 användare valde denna mall
Använd denna mallGenève cover_letter template
Genève
3 300 användare valde denna mall
Använd denna mallVancouver cover_letter template
Vancouver
45 000 användare valde denna mall
Använd denna mallTokyo cover_letter template
Tokyo
61 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMilano cover_letter template
Milano
51 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLissabon cover_letter template
Lissabon
29 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBarcelona cover_letter template
Barcelona
29 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKöpenhamn cover_letter template
Köpenhamn
22 000 användare valde denna mall
Använd denna mallChicago cover_letter template
Chicago
19 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRio cover_letter template
Rio
29 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRom cover_letter template
Rom
5 500 användare valde denna mall
Använd denna mallBoston cover_letter template
Boston
17 000 användare valde denna mall
Använd denna mallToronto cover_letter template
Toronto
100 000 användare valde denna mall
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies