1. Blogg
 2. Personligt Brev
 3. Hur man avslutar ett personligt brev (med exempel)
Skrivet av Paul DruryPaul Drury

Hur man avslutar ett personligt brev (med exempel)

11 läst
Hur man avslutar ett personligt brev (med exempel)
Illustrationer av:Evgeniya Skubina
När du avslutar ditt personliga brev för att söka ditt drömjobb måste du lämna ett gott intryck, omsorgsfullt utformat till allra sista ordet.

Avslutningen på det personliga brevet har ett syfte. Den ska vara unik. Minnesvärd. Och ha rätt effekt. Avslutningen är det sista som rekryterarna läser innan de överväger om de ska bjuda dig på intervju eller ej. Eller åtminstone övertygas om att titta på ditt cv en gång till. Om det personliga brevet läses innan ditt cv kommer avslutningen på brevet att avgöra om cv:t blir läst överhuvudtaget!

Om din framtida chef läser avslutningen har ditt personligt brev definitivt bockat av några viktiga punkter. Men om du misslyckas med avslutningen kan du allt det imponerande arbetet vara förgäves. Låt oss utforska hur man avslutar ett personligt brev och får rekryteraren att skicka en intervjuinbjudan:

 1. Utforska våra starka exempel på hur man avslutar ett personligt brev.
 2. Frågor att fundera över när det gäller tonfallet i din avslutning.
 3. Checklista för att avsluta ett personligt brev.

5 mäktiga exempel på hur man avslutar ett personligt brev

Alla kandidater kommer att ha olika starka sidor och olika motivation som de vill framhäva, så det finns inte EN specifik metod för en perfekt slutkläm på ditt personliga brev. Individualiteten i avslutningen återspeglar dina unika starka sidor som person.

Vanligtvis avslutar man med en mening som säger att man ser fram emot att få komma på intervju. Men förutom det finns det ett antal andra sätt att avsluta ett välskrivet personligt brev. Här är 5 smarta tillvägagångssätt att avsluta ditt personliga brev för att få komma på intervju:

 1. Avsluta genom att ta itu med de “dolda behov” som rekryteraren har.
 2. Länka ditt personliga "varför" till företagskulturen.
 3. Avsluta brevet genom att upprepa specifika saker för att göra intryck.
 4. Inled en historia i avslutningen brevet. Sikta på att fortsätta din berättelse under anställningsintervjun.
 5. Uppge en personlig kontakt i slutet av det personligt brevet.

Låt oss utforska detta lite mer i detalj, med ett par exempelmeningar:

1. Avsluta ditt personliga brev genom att ta itu med de “dolda behov” som rekryteraren har. 

Alla rekryterare vill ha medarbetare som förstår sig på hens behov. Om du visar att så är fallet när du avslutar ditt personliga brev (innan du ens har träffat hen personligen), kommer det att placera dig i främsta linjen. Se till att rekryteraren undrar hur du kunde veta exakt vad de är på jakt efter. Om någon är så uppmärksam och förstående innan de ens har börjat jobbet, kommer hen att vara otroligt engagerade när de väl börjat, inte sant?

Varför det funkar: Om du har dig tid att sätta dig ned och verkligen fundera på varför rekryteraren behöver just dig vid sin sida, kommer du att göra något som de flesta anställda inte ens överväger. Avsluta ditt personliga brev genom att visa empati och förståelse så kommer din framtida chef att se dig som ett sällsynt fynd. 

2. Länka ditt personliga "varför" till deras företagskultur i avslutningen på det personliga brevet. 

Det finns inget mer imponerande än kandidater som kan formulera varför de vill ha jobbet, inte på grund av pengar eller status, utan för att de känner att de hör hemma där. Att förstå vårt personliga "varför" är en bedrift i sig, men att koppla det till en karriär eller ett sätt att leva är på en helt annan wow-nivå.

Om du gör det, se till att du är uppriktig. Om ditt "varför" på något sätt inte överensstämmer med företagets mål, är det bäst att prata om något annat. Du vill inte hamna i en situation att där du försöka övertyga en arbetsgivare om att du passar in (efter att ha blottat din själ). 

Varför det fungerar: Det finns något förföriskt i att träffa någon som är så självmedveten att hen förstår sin plats på jorden och vad hen vill göra med sitt liv. Om du i avslutningen på ditt personligt brev kan visa att det är relevant för din framtida arbetsgivare och företagsmålen, kommer du att lämna ett utmärkt intryck och omedelbart skapa ett samtalsämne tidigt i intervjuprocessen.

3. Avsluta ditt personligt brev genom att använda “upprepningstaktiken” för att göra intryck. 

Du kanske hoppas och tror att rekryteraren har njutit av vartenda ord i ditt personliga brev, men eftersom HR-personal alltid är väldigt upptaget, så har hen förmodligen läst igenom det snabbt. Att avsluta ditt personliga brev med att upprepa några nyckelpunkter är ett bra sätt att betona ditt mervärde.  

Du kanske är rädd för att upprepa dig, men oroa dig inte, rekryteraren läser troligen inte så detaljerat. Det är nyttigare att upprepa ett nyckelbudskap än att förmedla ett annat, nytt budskap. 

Varför det fungerar: Att upprepa viss information (med olika ord) hjälper till att fästa dem i vårt minne . Det finns ett visst självförtroende i att upprepa nyckelpunkterna i ett avslutande påstående och effektiviteten av sådan (muntlig) teknik är belagd. Imponera på rekryteraren, först i huvudtexten och sedan en gång till för säkerhets skull när du avslutar ditt personliga brev.

4. Avsluta ditt personliga brev med en inledning till en historia. Gör rekryteraren nyfiken och syfta till att avsluta historien under anställningsintervjun. 

Det finns inget mer spännande än att börja en historia och sedan låta lyssnaren vänta på en rafflande upplösning. Att börja en historia i slutet av ditt personliga brev är likvärdigt med en cliff hanger i en soap.  

Varje mening i ansökningskorrespondensen är en inbjudan att diskutera mer under en intervju. Rekryteraren kanske inte uppmärksammar varje mening, men om det finns tillräckligt många kan du vara säker på att få en intervjuinbjudan.  

Varför det fungerar: När du endast har 300 ord att skapa en berättelse om din karriär med, är det bara naturligt att lämna lite lösa trådar. Om du sparar en av dina starkaste historier till slutet av ditt personliga brev, är det ett bra sätt att låta rekryteraren ana att det finns mycket mer att komma med under intervjustadiet.

5. Nämn en personlig kontakt i slutet av det personliga brevet. 

Syftet med det personliga brevet är att visa att man passar för tjänsten/rollen. Att avsluta med att berätta om en personlig kontakt kan bidra till att befästa intresset. Det kan vara en person som du känner eller som har samhörighet med företaget – beskriv hur det har gjort skillnad för dig. 

Du börjar som total främling. I slutet av ditt personliga brev och i ditt cv börjar rekryteraren lära känna dig lite. Om du har nämnt en person som du känner kan du utgå ifrån att rekryteraren kommer att be hen om en personlig rekommendation och ta reda på mer. 

Varför det fungerar: När rekryteraren börjar läsa ditt personliga brev känner hen dig inte. Du är en total främling. Sedan, efter att din historia har börjat fånga hens intresse, så avslutar du med en personlig notis som kan få dem att fundera på om du verkligen är en främling trots allt. Ju mer de får känslan av att du skulle kunna vara "en av dem", desto troligare är det att du får komma på den eftertraktade intervjun. 

Frågor att fundera över när det gäller tonfallet i avslutningen.

Medan tonen i hela ditt personliga brev bör vara positiv och optimistisk, är raderna i avslutningen särskilt viktiga för att skapa ett bestående intryck. Här gäller det att hitta rätt balans mellan självförtroende och hopp för att få till det precis rätt. Tre viktiga frågor att fundera på när det gäller tonen i ditt personliga brev:

 • Hur vill man att rekryteraren ska känna sig när hen läser avslutningen på det personliga brevet?
 • Ska man avsluta ett personligt brev på optimistiskt eller förväntansfullt sätt?
 • Kan man be om en intervju i de avslutande meningarna i det personliga brevet?

Hur vill man att rekryteraren ska känna sig när hen läser avslutningen på det personliga brevet? 

Det fins alla möjliga ord för att beskriva hur en rekryterare skulle vilja känna sig efter att ha läst ett personligt brev:

 • Förtröstansfull över att de gör rätt val.
 • Nyfiken på att veta mer om kandidaten.
 • Entusiastisk över vad kandidaten kan bidra med.
 • Försäkrad om att den sökande förstår vad jobbet innebär.
 • Inspirerad av kandidatens historia och imponerad över vad hen har gjort.

Bestäm hur den specifika rekryteraren vill känna sig och skriv ett avslutande stycke i det personliga brevet som påverkar på rätt sätt. Håll det enkelt. Hoppa inte från ytterst självsäker till ödmjuk på två meningar – det blir bara förvirrande.

Kan man be om en intervju i avslutningen på det personliga brevet?

Det korta svaret är: ja, det kan man faktiskt. Hela syftet med ansökningsprocessen är att bevisa att du är lämplig för rollen. Det skulle vara konstigt om en kandidat inte uttryckte en önskan att få träffa rekryteraren och få reda på mer om möjligheterna.

Om du har skrivit ett starkt personligt brev och har valt en eller två meningar enligt exemplen ovan, har du all rätt att säga: “Jag hoppas få chansen att få komma på en intervju för att diskutera…” eller något liknande. 

Om du inte nämner ordet “intervju” överhuvudtaget i det sista stycket kommer det inte att finnas någon typ av uppmaning åt rekryteraren att vidta åtgärder. Du måste så ett frö i deras tankar att du blivit inbjuden till intervjuer på annat håll och att de inte har någon tid att förlora.

Hur avslutar man ett personligt brev? Hur avslutar man huvudtexten i ett formellt brev? Kan man avsluta ett personligt brev med ett tack? Vilka ord väljer man att avrunda med? Det är konstigt hur mycket tid folk ägnar åt att bestämma vilken fras som ska användas i avslutningen. “Med vänlig hälsning” är standards på svenska och ett säkert kort, men eftersom så många människor använder det kan man eventuellt överväga ett alternativ. Om du vill framstå som originell är det säkert värt att fundera på. Å andra sidan finns det andra avslutningar som bör undvikas till varje pris.

Vad kan jag använda i stället för “Med vänlig hälsning”?

 • Med vänliga hälsningar
 • Vänliga hälsningar
 • Tack på förhand
 • Varma hälsningar
 • Hoppas höra av dig
 • Bästa hälsningar
 • Vi hörs

Checklista för att avsluta ett personligt brev 

Som med allt skrivande är redigeringsstadiet den fas där du ska korta ned och finputsa dina funderingar. På så sätt kan du till slut presentera ett mästerverk som uppfyller alla behov.

Förhoppningsvis kommer denna avslutande checklista hjälpa dig att få ditt personliga brev på rätt spår. Avslutningen på ditt personliga brev bör syfta till att uppnå dessa mål:

 • Nämna en eller två exempen på din motivation.
 • Välja rätt tonfall för att få rekryteraren att känna sig trygg.
 • Låta blygsamt hoppfull, samtidigt som du är tillräckligt modig för att be om en intervju.
 • Visa upp essensen av vem du är och varför du skulle vara bra på jobbet.
Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
CV9 läst
10 Ledarskapsförmågor för ditt cv + exempel
10 Ledarskapsförmågor för ditt cv + exempel
CV11 läst
Visa upp dina starka sidor i ditt cv
Visa upp dina starka sidor i ditt cv
CV7 läst
Hobbyer
Hobbyer
CV6 läst
Vem kan du använda som referens till ditt första jobb?
Vem kan du använda som referens till ditt första jobb?
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies