1. cv-exempel
 2. Städare
Skrivet av Anna MuckermanAnna Muckerman

Städare cv-exempel & skrivhjälp

Ett beprövat jobbspecifikt cv för att skaffa nytt jobb 2024. Du kan redigera detta Städare cv-exempel för att komma igång snabbt och enkelt skapa ett perfekt cv på bara några minuter. Fyll i dina uppgifter, ladda ner ditt nya cv och skicka din ansökan idag!
4.5
Genomsnittlig bedömning
66 Exemplet har redan betygsatts
Städare cv-exempel & skrivhjälp
Ändra detta cv

Finns det något bättre än att kliva in i ett fläckfritt hotellrum efter en lång dags resande och slänga sig på en perfekt bäddad säng? Men bakom alla vackert vikta handdukar finns en människa, en flitig och hårt arbetande städare. Hotellets “skyddsänglar” ser till att den röra som en gäst förorsakar inte blir en otrevlig överraskning för nästa besökare. 

Ett städjobb kan utgöra ett bra heltids- eller deltidsjobb för personer utan skolutbildning. Även om städning kan vara fysiskt påfrestande så innehåller jobbet också samarbete och laganda och många städare är stolta över renligheten och utstrålningen på de platser de städar. Städare finns förstås inte bara på hotell, utan även på sjukhus, kontor, i privata hem och företag. Städpersonal kallas även lokalvårdare, ibland städhjälp eller vaktmästare. Alla dessa tjänster hör till städbranschen.

Hur skriver man ett cv åt en städare?

För att komma igång med din jakt på ett bra städjobb måste du börja med ett fantastiskt cv. Denna guide, tillsammans med vårt cv-verktyg och cv-mallar som testats i praktiken, kommer att:

 • Framhäva din uthållighet och de personliga egenskaper som gör dig lämpad för jobbet.
 • Skapa ett snyggt och överskådligt cv som sticker ut.
 • Förmedla din pålitlighet och förmåga att arbeta i grupp.
 • Skapa ett cv som uppfyller moderna krav på hygien och säkerhet på hotell, kontor och andra lokaler som ska städas.

Vad gör en (hotell)städare?

Städning är ett jobb som kräver olika rengörings-, städnings- och organiseringsfärdigheter samt noggrann tidsplanering. Om 40 gäster checkar ut från sina hotellrum klockan 11, betyder det att det kan finnas 40 nya gäster som väntar på att checka in klockan 15. Det är ett ganska tajt schema, även vid standard rengöring utan extraordinär oreda eller smuts. När du skriver ditt cv, betona din förmåga att arbeta organiserat och effektivt. 

Nya hotellstädare tajmar ofta sig själva för att ta reda på sin genomsnittshastighet när det gäller att plocka undan, rengöra och ställa i ordning ett (hotell)rum och försöker sedan korta ner den tiden. En typisk utcheckning kräver att en städare tömmer och bäddar om sängen, gör rent toalett, handfat, golv och dusch i badrummet, dammsuger mattor och fyller på minibaren, toalettartiklar, handdukar och andra bekvämligheter. 

Experttips

Personalomsättningen för städare kan vara hög. Om en medarbetare slutar, sker det vanligtvis inom de första 3 månaderna av anställningen. Hotell, särskilt i semesterorter, har de senaste åren upplevt brist på tillgängliga städare. Det betyder att arbetsgivaren värdesätter tillförlitliga, pålitliga anställda extremt högt. Om du kan förmedla sådana egenskaper i ditt cv är det en fördel gentemot konkurrenterna.

Hotellstädare har vanligtvis timlön men kan också få dricks från gästerna. Även om ett finare hotell kan kräva extra uppmärksamhet när det gäller detaljer, tjänar städare generellt mer i där. Ett välskrivet cv kan ge dig en boost för att få ett högre avlönat hotelljobb. 

Personalomsättning 

Inom många branscher som håller på med städning, rengöring eller service, är personalomsättningen ofta hög – ända upp till 30 procent! Det betyder att många nyanställda lämnar sina jobb nästan direkt efter att de har anställts. Det är ett stort huvudbry för hotellägare som måste stå för alla kostnader som har att göra med anställning och utbildning av nyanställda. Så när det gäller att skriva ett cv åt en städare, är motivation och envishet kanske det allra viktigaste. Vissa hotellchefer föredrar till och med att anställa personer med mindre yrkeserfarenhet men med rätt personliga egenskaper. De vet att en bra arbetsmiljö tillsammans med en stark arbetsmoral är rätt recept för att minska den höga personalomsättningen.

Utsikter på arbetsmarknaden

Enligt ONET, en amerikansk databas för arbetsmarknadsstatistik, kommer behovet av städare att minska med ungefär 2 procent under det kommande decenniet. Även om det kan verka som dåliga nyheter, är det ett faktum att duktiga och kapabla städare alltid är efterfrågade. Den höga personalomsättningen bland hotellpersonal kommer att fortsätta vara ett problem, och det betyder att det alltid kommer finnas lediga platser och chans att få ett bra jobb - om du har ett matchande och välskrivet cv. Låt oss titta närmare på hur du ska skriva ett cv:

Exempel på personlig sammanfattning: Städa undan konkurrenterna

Som städare handlar hela ditt jobb om presentation. Det är viktigt att ditt cv också förmedlarlkjlett engagemang för proffsighet och organiserande, så börja direkt i den personliga sammanfattningen. Det här avsnittet fungerar som en första, personlig, presentation inför en hotellchef som letar efter en lämplig kandidat som inte hoppar direkt första veckan. Det här är en rätt plats att visa arbetsgivaren att du är en mångsidig kandidat, envis och med en positiv inställning. 

Du kan skriva en utmärkt personlig sammanfattning genom att fundera på dina starkaste egenskaper och använda dem för att beskriva dig själv. Lägg sedan till några rader som sammanfattar din tidigare erfarenhet och dina färdigheter. Här kan du också presentera eventuella unika egenskaper. Kanske du blev uppmärksammad för ditt ledarskap eller din effektivitet i ett tidigare jobb? Kanske du har erfarenhet av att beställa städmaterial? Eller är skicklig på någon annan specifik uppgift. Det är ett utmärkt sätt att visa en potentiell arbetsgivare vad du är värd.

Exempel på personlig sammanfattning åt en städare

Pålitlig och erfaren städhjälp med över tio års erfarenhet av att städa bostäder och kontor. Duktig på att utföra grundläggande städuppgifter såsom dammsugning, moppning, fönsterputs, rengöring av kök och badrum m.m. på ett tidseffektivt sätt. Entusiastisk och social person som alltid strävar efter att överlägsen service och glada kunder.

Har kopierat!

Exempel på arbetslivserfarenhet: Nu kör vi

Det är bäst att lista din erfarenhet i omvänd kronologisk ordning, dvs du börjar med den senaste tjänsten och jobbar sedan bakåt tills du har minst tre relevanta exempel. Om du inte har arbetat som (hotell)städare tidigare, kan liknande aktiviteter också visa upp ditt engagemang för service och fysisk uthållighet. Kom ihåg att du inte bara ska lista dina tidigare jobb, utan också presentera detaljer och kontext. Det är det den korta punktlistan under varje tjänstetitel är till för. Det är också viktigt att använda specifika handlingsverb för att förmedla vilken sorts arbete du gjorde, oavsett om det var som städare eller något annat.

Istället för: Skriv:
 • Städade rum
 • Rengjorde badrum
 • Plockade upp skräp
 • Kollade lagren
 • Dammsög och skrubbade golv
 • Torkade och desinficerade badrum
 • Samlade ihop och tömde skräp
 • Beställde och fyllde på förnödenheter

Siffror är också ett utmärkt sätt att lägga tyngd bakom orden. Till exempel: Hur många rum städade du under ett genomsnittligt skift? Hur stort var hotellet? Hur stor var personalstyrkan? Hur många stjärnor hade hotellet? Sådana uppgifter ger arbetsgivare känslan av att du inte är rädd för en utmaning och att du strävar efter excellens i ditt arbete. 

Exempel på arbetslivserfarenhet i ett cv åt en städare

Hemhjälp på Hjälphemma AB, Falkenberg 
November 2017 - Nuvarande 

 • Torkar av damm på alla plana ytor, dammsuger, fuktmoppar, avlägsnar fläckar från dörrkarmar, dörrhandtag och strömbrytare i alla rum, tvättar speglar och andra glasytor.
 • Utför även tilläggstjänster såsom fönstertvätt, strykning och tvätt.
 • Har alltid kunden i fokus och arbetar med respekt för kunders privatliv.
 • Dokumenterar och rapporterar enligt överenskommelse.
 • Uppnådde 100% kundnöjdhet fem år i rad.

 

Medarbetare i hemtjänsten på Falkenbergs kommun, Falkenberg 
September 2008 - Oktober 2017 

 • Utförde förstklassiga städtjänster.
 • Sopade, dammade och dammsög.
 • Rengjorde badrum och toalett.
 • Tog ut sopor.
 • Källsorterade vid behov.
 • Samarbetade väl med kollegor.
Har kopierat!

Exempel på utbildningsavsnitt i: Polerat och redo

Städning är ett bra nybörjarjobb för människor utan högskoleexamen eller annan formell utbildning. Oftast sker arbetet dagtid och inomhus. Hotellstädare kan ibland öka sin inkomst med dricks från kunderna, dricks som ökar med antalet stjärnor som hotellet har. Även om ingen officiell utbildning krävs, föredrar de flesta hotellchefer städare som har gått ut gymnasiet. Du kan presentera din gymnasieutbildning genom att skriva de datum du gick där, skolans namn och ort, i den ordningen. De flesta städare lär sig den största delen av arbetet på plats, handledda av huvudstädaren. Eftersom detta avsnitt inte är det viktigaste i ditt cv som städare, är det bäst att hålla det kort, såvida du inte har specifika kvalifikationer som relaterar till jobbet.

Exempel på utbildningsavsnitt i ett cv åt en städare

Vård- och omsorgsprogrammet, Falkenbergs gymnasieskola, Falkenberg 
Augusti 2005 - Juni 2008

Har kopierat!

Ytterligare certifikat m.m.

Större och finare hotell betyder högre lön och bättre dricks. Det betyder också mer arbete och större ansvar när det gäller att få rummen att glänsa. Om du vill ta din karriär till nya nivåer skadar det inte att vidareutbilda dig och/eller certifiera dig inom området. Det amerikanska utbildningsinstitutet för hotell och logi erbjuder till exempel titeln “Certified Hospitality Housekeeping Executive”, som omfattar utbildning i städning, ekonomisk förvaltning, ledarskap och personalfrågor. I certifieringen ingår också ett prov på tid. Oavsett vilken organisation du bestämmer dig för att arbeta för, kan ett imponernade utbildningsavsnitt vara nyckeln till att få en bra städtjänst.

Exempel på färdighetsavsnitt åt en städare: en personlig touch

Om du någonsin har bäddat en säng eller städat ett vardagsrum, har du redan några av de färdigheter som behövs för att bli en framgångsrik yrkesstädare. I själva verket kan du helt sakna tidigare erfarenhet av städning, men med rätt blandning av hårda och mjuka färdigheter kommer du klara av en (lokal) utbildning och lära dig jobbet på nolltid. I ditt cv är det viktigt att framhäva båda dessa typer av färdigheter för att ge arbetsgivaren rätt helhetsintryck av dig och din arbetsstil. 

Hårda färdigheter

Hårda färdigheter är sådana som kräver föremål, verktyg, exakta kunskaper eller material. I ditt dagliga arbete kommer du behöva en hel del hårda färdigheter för att rengöra utrymmena. Fundera på vilka uppgifter du utför och vilka sorts redskap du känner dig bekväm med att använda. Lista sedan alla hårda färdigheter du har. Senare kan du ta bort eventuella alltför nischade färdigheter, såvida du inte tror att just den specifika färdigheten kan vara svår att hitta hos andra kandidater.

Exempel på kompetensavsnitt i cv för städare
 • Superstädare
 • Noggran och pålitlig
 • Serviceinriktad
 • Problemlösare
 • Ansvarsfull
 • Positiv
Har kopierat!

Mjuka färdigheter

Mjuka färdigheter är nästan lika viktiga för (hotell)städare. Du måste fungera bra i grupp och ha utmärkta organisations- och tidsplaneringsfärdigheter. Du måste också vara serviceinriktad, ha bra kontakt med gäster, kunna ta hand om problem snabbt och korrekt. En städare med bara hårda färdigheter men inga mjuka, kommer inte att överleva länge på ett hotell.

Kom ihåg att avsnittet med färdigheter i allmänhet inte är så stort, så överdriv inte. Överväg hur mycket fritt utrymme du har kvar på sidan, hur viktig varje färdighet är och hur avgörande den kan vara för en arbetsgivare eller chef.

Språk

Beroende på var arbetar, kan ett hotell ha många tvåspråkiga städare eller medarbetare som talar ett annat språk än landets officiella. Hotellchefen kommer att utgå ifrån att du har grundläggande kunskaper i det språk som talas i landet, men andra språkkunskaper kan vara en bonus, speciellt om det gäller ett hotell med många internationella gäster.

Exempel på språk i cv
 • Finska
 • Ungerska
Har kopierat!

cv-layout: Ren och fräsch

Kom ihåg att ditt jobb som städare handlar om att vara prydlig och ordningsam. Dessa egenskaper bör sträcka sig ända till layouten på ditt cv. En upptagen hotellchef måste snabbt kunna bedöma dina färdigheter och din erfarenhet, och de kommer inte kunna göra det med en förvirrande layout. För ett städjobb är en överskådlig layout bäst, och undvik onödiga färgklickar eller bilder. På cvkungen.se finns mallar som testats i praktiken. Med en sådan mall kan du konstruera ett cv på nolltid. För en tjänst som städare rekommenderar vi en cv-mall i kategorin “enke” för en proper känsla utan onödiga utsmyckningar. 

Du kanske lämnar in ditt cv personligen, i utskriven form, eller mejlar det till hotellchefen i förväg. I vilket fall som helst är PDF det bästa filformatet för att vara säker på att formateringen förblir densamma mellan datorer eller på papper. Cvkungen.se:s verktyg gör det enkelt att lägga till dina uppgifter, anpassa mallen och ladda ner dokumentet som PDF. Det tar bara ett par klick. Det finns också en redigerbar Word-version om du föredrar det. Cvkungen.se erbjuder dessutom en funktion att spara cv:n i olika format!

Viktiga slutsatser

 • Även om behovet av städpersonal generellt minskar, finns det många jobb för städare som är effektiva och envisa.
 • Glöm inte bort dina mjuka färdigheter (t.e.x punktlig, bra på tidsplanering och organiserande) eftersom dessa är minst lika viktiga som din rengöringskompetens.
 • Pålitlighet är nyckeln när det gäller att dra blickarna till sig om en arbetsgivare lider av hög personalomsättning inom branschen.
 • Att arbeta på ett mångstjärnigt hotell eller som huvudstädare kan leda till högre lön, men ditt cv behöver visa engagemang och entusiasm för att få en sådan tjänst.

Nu är det din tur att skapa ett perfekt cv! Om du behöver lite hjälp att komma igång, kolla in våra cv-mallar på cvkungen.se. De har testats i praktiken. Tillsammans med våra verktyg får du städjobbet du är ute efter på nolltid.

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
4.5
Ändra detta cv
Dela denna artikel

Snygga cv-mallar

Övertyga arbetsgivare och rekryterare genom att använda en av våra 25+ eleganta, professionellt designade cv-mallar.
4 av 5
baseras på 3 068 recensioner på Trustpilot
Använd denna mallStockholm resume template
Stockholm
8 700 000 användare valde denna mall
Använd denna mallNew York resume template
New York
4 000 000 användare valde denna mall
Använd denna mallWien resume template
Wien
2 200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSydney resume template
Sydney
1 900 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLondon resume template
London
3 700 000 användare valde denna mall
Använd denna mallDublin resume template
Dublin
3 900 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMoskva resume template
Moskva
730 000 användare valde denna mall
Använd denna mallAmsterdam resume template
Amsterdam
1 700 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMadrid resume template
Madrid
1 500 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSantiago resume template
Santiago
1 300 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSingapore resume template
Singapore
720 000 användare valde denna mall
Använd denna mallOslo resume template
Oslo
580 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKapstaden resume template
Kapstaden
57 000 användare valde denna mall
Använd denna mallParis resume template
Paris
550 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBerlin resume template
Berlin
1 500 000 användare valde denna mall
Använd denna mallGenève resume template
Genève
33 000 användare valde denna mall
Använd denna mallVancouver resume template
Vancouver
510 000 användare valde denna mall
Använd denna mallTokyo resume template
Tokyo
350 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMilano resume template
Milano
930 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLissabon resume template
Lissabon
230 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBarcelona resume template
Barcelona
490 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKöpenhamn resume template
Köpenhamn
100 000 användare valde denna mall
Använd denna mallChicago resume template
Chicago
150 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRio resume template
Rio
200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRom resume template
Rom
200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBoston resume template
Boston
120 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRirekisho resume template
Rirekisho
52 000 användare valde denna mall
Använd denna mallcv resume template
cv
3 400 användare valde denna mall
Använd denna mallAten resume template
Aten
110 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBryssel resume template
Bryssel
69 000 användare valde denna mall
Använd denna mallPrag resume template
Prag
18 000 användare valde denna mall
Använd denna mallShanghai resume template
Shanghai
30 000 användare valde denna mall
Använd denna mallToronto resume template
Toronto
2 000 000 användare valde denna mall
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies