Dtt cv för jobb som näringsfysiolog ska vara genomtänkt. Du måste presentera dina kunskaper och färdigheter på rätt sätt och skapa ett proffsigt cv som får personalchefens puls att öka. Men som tur är, är du en skicklig på att förmedla budskap. Och vi hjälper dig med de svåraste bitarna. Vi på cvkungen har expertis, över 350 cv- exempel, gratis mallar och den här skrivguiden som ger dig råd och tips när du ska presentera dig själv.
Hur skriver man ett cv som näringsfysiolog?
Näringsfysiologer (som även kallas kostrådgivare, dietist eller nutritionist) vägleder och informerar människor om kost och om hur kosten påverkar kroppen och själen. Som näringsfysiolog utvärderar du klienternas specifika näringsbehov och utvecklar individuella planer för att hjälpa dem att nå sina mål. Näringsfysiologer kan vara egenföretagare eller arbeta för en mottagning, ett rehabiliteringscenter eller ett sjukhus. Näringsfysiologer kan arbeta med särskilda grupper av människor, t.ex. idrottare, barn eller andra personer med olika behov.
Ett cv åt en näringsfysiolog bör tydligt förmedla personens yrkeskännedom och erfarenhet inom branschen. Det ska innehålla avsnitt som är välskrivna och övertygande och som på ett effektivt sätt sammanfattar kandidatens färdigheter och insatser.
Dessa avsnitt ska ingå i ditt cv som näringsfysiolog:
- Rubrik
- Sammanfattning
- Arbetslivserfarenhet
- Färdigheter
- Utbildning
Eftersom man kan vara kostrådgivare till olika typer av kunder och i olika institutioner måste du ägna stor uppmärksamhet åt att skräddarsy ditt cv för varje jobb du söker och lyfta fram din specialitet. Gör research och ta reda på allt du kan hitta om det specifika jobbet och arbetsplatsen.
Överlista ATS. Ett applicant tracking system är ett effektivt mjukvaruprogram som scannar, sorterar och rankar inkommande cv:n och jobbansökningar. Hur ska man göra för att slippa hamna i papperskorgen direkt? Granska platsannonserna mycket noggrant och försök använda samma ordval när du beskriver dina yrkeskvalifikationer. Uppmärksamma också språket som används i platsannonsen och använd samma terminologi i ditt cv.
Exempel på nyckelord i en platsannons för en kostrådgivare:
- Motivera
- Lyhörd
- Individanpassning
- Coacha
- Främja hälsa och livskvalitet
- Fundera först på vad som ska vara med i ett cv så att du sedan kan tänka igenom hur du ska formulera och formge informationen.
- Läs platsannonsen, och läs den sedan en gång till. Ta en ordentlig titt på vad företaget i fråga söker och vad de betonar. Leta också efter viktiga nyckelord som du kan ta med i ditt cv (mer om det senare).
- Det handlar om den potentiella arbetsgivaren. Så förklara hur du kan hjälpa det aktuella företaget att nå sina mål.
- Börja skriva utan att förbereda dig. På så sätt skapar du inte ett jobbvinnande cv.
- Börja inte skriva ditt cv när du har läst jobbannonsen bara en gång.
- Skriv inte bara ner de saker du vill uppnå. Det handlar inte (bara) om dig.
Välj rätt format för ditt cv som näringsfysiolog
Ett kronologiskt cv är det bästa formatet när din arbetslivserfarenhet överensstämmer väl med de krav som ställs i platsannonsen. Det fungerar bra för arbetssökande inom nästan alla yrken, inklusive näringsfysiolog.
Ibland passar andra cv-format bättre, t.ex. om man är ny på arbetsmarknaden eller på väg att byta karriär, eller för personer med blandad yrkesbakgrund. Då kan man välja ett funktionellt cv-format som fokuserar på kompetenser, talanger och expertis, snarare än på arbetslivserfarenhet.
Presentera dina kontaktuppgifter
Rubriken i ditt cv fungerar som ett visitkort. Det ska tydligt presentera din kontaktinformation i linje med din yrkesmässiga utstrålning Se till att din informationen är överskådlig och har en proffsig layout. Det här ska ingå:
- Fullständigt namn och titel. Uppge ditt för- och efternamn och din yrkestitel.
- En yrkesmässig e-postadress. Använd ett enkelt, professionellt format som fö[email protected].
- Telefonnummer. Uppge ett kontaktnummer (där det verkligen går att nå dig) och tala in ett proffsigt hälsningsmeddelande.
- Ort. Nämn endast din bostadsort och eventuellt kommun/län.
- LinkedIn. Ta med din LinkedIn-profil om den är aktuell och relevant.
Undvik att nämna födelsedatum, personliga uppgifter som civilstånd, personnummer eller ID/pass-nummer.
Exempel på personlig sammanfattning
Den personliga sammanfattningen (även kallad profil) är troligen det första rekryteraren läser eftersom avsnittet befinner sig högst upp i dokumentet. Det ska vara en kort och koncis beskrivning av din karriär, ditt arbetssätt och ditt engagemang.
Kom ihåg att inkludera nyckelord som lyfter fram dina mest relevanta eller imponerande egenskaper och yrkesmässiga prestationer. Här ska du fånga rekryterarens intresse och övertala hen att fortsätta läsa.
Ambitiös licentierad dietist med goda kunskaper om hur kostvanor kan förbättra hälsan och med viljan att utvecklas. Har erfarenhet av att arbeta i vårdteam för att ge helhetsbehandling och stöd till unga patienter med cancersjukdomar. Gedigna kunskaper om pedriatri, njursjukdomar och sport. Älskar att hjälpa andra att må bättre.
Empatisk och driven nyexaminerad kostrådgivare med examen från Sverigehälsan. Jag är särskilt intresserad av vegetarisk mat och sport. Min utbildning och min praktik har gett mig de färdigheter och kunskaper som krävs för att framgångsrikt guida och stödja människor på deras väg mot en hälsosammare och hållbar livsstil.
Exempel på arbetslivserfarenhet som näringsfysiolog
Att skriva om din arbetslivserfarenhet kräver lite extra eftertanke. Det här är ingen simpel uppräkning av arbetsuppgifter. I stället bör avsnittet belysa din kompetens genom att beskriva bedrifter, framgångar och utmaningar, t. ex hur du hjälpte dina kunder att ändra sina kostvanor och få bättre hälsa. Var specifik när du beskriver dina bedrifter i punktform.
Du kan t.ex. beskriva dina tidigare erfarenheter så här:
- Genomförde kostbedömningar och analyserade klienternas näringsintag och hälsotillstånd.
- Skapade individuella kostplaner baserade på specifika behov, mål och eventuella medicinska tillstånd.
- Lärde mina klienter och hälso- och sjukvårdspersonal om hälsosam kost och näringsämnen.
- Arbetade som legitimerad dietist som en del av ett vårdteam för att ge helhetsbehandling och stöd till patienter.
- Följde upp och utvärderade framsteg och justerade kostplaner vid behov.
Om du har tidigare haft ett betydelsefullt jobb inom en helt annan bransch kan du ta med det i cv:t, men se till att fokusera på de jobb som relaterar till kostrådgivning.
Om du använder det vanliga omvända kronologiska cv-formatet, lista dina jobb i omvänd ordning med din nuvarande tjänst först. Glöm inte att anpassa dina beskrivningar efter nyckelorden i platsannonsen.
Alternativt kan du välja att skriva ett kronologiskt cv. Då ska du tänka på din arbetslivserfarenhet på samma sätt som du tänker på din klients hälsotillstånd: Du börjar med några små ändringar i klientens kostvanor och i takt med att de nya kostvanor blir en naturlig del av din klients dagliga rutiner ökar du antalet ändringar. Du vill visa att din karriär har utvecklats på liknande sätt.
Legitimerad dietist på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Stockholm
Mars 2020 — Nuvarande
- Arbetar med barn mellan 6 och 12 år.
- Genomför kostbedömningar och analyserar klienternas näringsintag och hälsotillstånd.
- Lär mina klienter, deras vårdnadshavare och hälso- och sjukvårdspersonal om hälsosam kost och näringsämnen.
- Skapar individuella kostplaner baserade på specifika behov, mål och eventuella medicinska tillstånd.
- Följer upp och utvärderar framsteg och justerar kostplaner vid behov.
Instruktör/ledare gym och spinning på Friskis & Svettis, Uppsala Oktober 2016 — December 2019
Varje år avger människor nyårslöften. De vanligaste är ”att gå ner i vikt”, ”att börja träna” och ”sluta röka”. För det mesta handlar det alltså om att skaffa nya hälsosamma vanor. Att ändra sina vanor är svårt för de flesta människor, vilket förklarar varför så många misslyckas med att hålla sina nyårslöften. En näringsfysiolog kan hjälpa till med att formulera tydliga och realistiska mål som man kan arbeta mot när det kommer till kosthållning och hälsa. Något att fokusera på när du skräddarsyr ditt cv?
Exempel på färdigheter som passar en näringsfysiolog
I färdighetsavsnittet ska du välja ut 5-10 egenskaper som du tror kommer att imponera på den blivande arbetsgivaren. Som näringsfysiolog behöver man både hårda (teoretiska) färdigheter som exempelvis kunskap om näringslära, fysiologi och hur sjukdomar kan behandlas med rätt kost, samt mjuka färdigheter som människokännedom, samtalsmetodik och att coacha och hjälpa klienterna på ett bra sätt.
Exempel på viktiga färdigheter för en näringsfysiolog:
- Kunskap om näringslära
- Kunskap om hur man kan förebygga och behandla sjukdomar med rätt kost
- Kommunikationsförmåga
- Empatisk förmåga
- Motiveringsförmåga
- Social kompetens
- Kommunikation och presentation
- Aktivt lyssnande bra på att lyssna lyhörd
- Ledarförmåga
Utbildning näringsfysiolog
Avsnittet om utbildning i ditt cv är viktigt eftersom det ska möta kraven som ställs för tjänsten du söker. I begreppet utbildning ingår även (fristående) kurser och fortbildning, internutbildningar, workshops m.m.
Om man vill bli legitimerad dietist är minimumkravet att ha avlagt en dietistexamen, dvs. en kandidatexamen (3 år) från ett universitet. Sedan kan man ansöka om legitimation från Socialstyrelsen.
Du kan även gå en kortare utbildning i kostrådgivning på t.ex. via Komvux.
Dietistexamen (180 hp), Uppsala universitet, Uppsala
2017 — 2020
Licensierad ledare/tränare, Friskis & Svettis
Augusti 2016 — Oktober 2016
Layout och design i ett cv för jobb som näringsfysiolog
Dokumentets design ska inte ska stå i vägen för informationen som du vill förmedla. Översiktligt och lättläst är viktiga nyckelord för ditt cv. Det första intrycket kommer att hänga kvar, så se till att det blir bra. Du vill fånga och hålla kvar läsarens uppmärksamhet.
Tänk på att ha:
- Lättläst kontaktinformation
- Tydligt rubricerade avsnitt
- Varierande radlängd för ett luftigt intryck
- Enkelt och stilrent typsnitt, t.ex. Arial eller Times New Roman.
- Konsekvent teckenstorlek och typsnitt
- 2,5 cm marginaler på alla sidor
Undvik:
- För mycket eller för starka färger
- Stora textblock
- Kolumner och tabeller
- Information i sidhuvud och sidfot
Profil
Empatisk och inspirerande legitimerad dietist med goda kunskaper om hur kostvanor kan förbättra hälsan och med viljan att utvecklas. Har erfarenhet av att arbeta i vårdteam för att ge helhetsbehandling och stöd till unga patienter med obesitas. Gedigna kunskaper om pedriatri, njursjukdomar och sport. Älskar att hjälpa andra att må bättre.
Arbetslivserfarenhet
Legitimerad dietist på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Stockholm
Mars 2020 — Nuvarande
- Arbetar med barn mellan 6 och 12 år.
- Genomför kostbedömningar och analyserar klienternas näringsintag och hälsotillstånd.
- Lär mina klienter, deras vårdnadshavare och hälso- och sjukvårdspersonal om hälsosam kost och näringsämnen.
- Skapar individuella kostplaner baserade på specifika behov, mål och eventuella medicinska tillstånd.
- Följer upp och utvärderar framsteg och justerar kostplaner vid behov.
Instruktör/ledare gym och spinning på Friskis & Svettis, Uppsala Oktober 2016 — December 2019
Kompetens
- Social kompetens
- Kommunikation och presentation
- Aktivt lyssnande bra på att lyssna lyhörd
- Ledarförmåga
Utbildning
Dietistexamen (180 hp), Uppsala universitet, Uppsala
2017 — 2020
Licensierad ledare/tränare, Friskis & Svettis
Augusti 2016 — Oktober 2016
Om du inte vill ägna någon tid alls åt design, låt cvkungen hjälpa dig. Använd en av våra expertdesignade mallar.