1. Blogg
 2. Anställningsintervju
 3. > 25 jobb för tonåringar (med råd och tips)
Skrivet av Paul DruryPaul Drury

> 25 jobb för tonåringar (med råd och tips)

17 läst
 > 25 jobb för tonåringar (med råd och tips)
Illustrationer av:Varya Schuka
Det finns alla möjliga sorters jobb för tonåringar. Möjligheterna varierar givetvis lokalt, men det finns viktiga lärdomar att dra när tonåringar ska till att tjäna sina första pengar. Vi utforskar några av de vanligaste jobben.

De flesta tonåringar stirrar nog med tom blick på sina föräldrar när de blir tillsagda att "skaffa ett jobb".

Jag är förälder till två barn i tidiga tonåren, och ett sådant samtal förväntar jag mig inom kort. Jag ser framför mig en fullständigt tom blick och det svar som de oftast använder när de vill undvika ett samtalsämne: "Vad menar du?"

Kanske är det bara i min familj, men det verkar som om tonåringar måste få ALLT förklarat för sig. De vet nog hur det hänger ihop, djupt inom sig, men det verkar inte landa på riktigt förrän det har dryftats ett par gånger. Förhoppningsvis kommer de att acceptera allt om förklaringen är vettig.

Saken är den att när det gäller jobb för tonåringar så är "skaffa ett jobb" långt ifrån en enkel uppgift. Det är antagligen första gången som barnen ger sig ut för att tjäna sitt levebröd. Vi kommer att lista massor av bra jobb för tonåringar i den här artikeln, men vissa av dem är inte så enkla att få. Vi kommer därför att erbjuda några extra rekryteringstips för både föräldrar och barn. I den här artikeln kommer vi att ta upp:

 • De 10 bästa jobben för tonåringar
 • 5 onlinejobb för tonåringar
 • 5 sommarjobb för tonåringar
 • 5 sportjobb för tonåringar

Du kommer att behöva kolla upp ålderskraven för ditt specifika land eftersom de varierar, och vissa tjänster kräver en viss emotionell mognad och/eller intellektuell kapacitet.

De flesta ungdomar från 15 års ålder och uppåt kommer att kunna tjäna lite pengar med nedanstående jobb.

Hur hittar man jobb som tonåring? Det handlar inte bara om kontakter. Det finns många jobbsajter och appar som kopplar ihop unga arbetssökande och potentiella arbetsgivare. En Google-sökning kan också funka. Att vara proaktiv och leta efter lokala arbetsgivare är en annan idé för påhittiga arbetssökanden. Skicka ett brev, berätta vad du letar efter och hur det gynnar dem att anställa dig.

De 10 bästa jobben för tonåringar

Det finns oräkneliga jobb för ungdomar, men här är tio av de populäraste. De flesta föräldrar har nog jobbat med något av dem i sin ungdom.

Barnvakt

Att vara barnvakt, det vill säga ta hand om någons småbarn medan föräldrarna är borta, är ett gammalt och beprövat sätt för ungdomar att tjäna pengar. Ett extra plus när man söker kan vara en första hjälpen-kurs och tidigare referenser.

För tonåringar med yngre syskon är barnpassning inget konstigt. Bada barnen, mata dem, leka med dem, lära dem saker eller bara vara sällskap. Meningsfullt och roligt.

Butikspersonal

Butikspersonal som butiksbiträden, butiksplockare och kassapersonal är vanligtvis personer i början av sin karriär eller i slutet av den. Många butiker bemannas av ungdomar och det finns alltid massor av manuellt arbete förutom att betjäna kunder. 

Detaljhandeln är en bransch med hög personalomsättning, så den ständiga strömmen av ungdomar är en välsignelse för alla butiker. Om du kommer överens med ledningen är det ett flexibelt jobb när det gäller arbetstider.

Dagispersonal

Att arbeta inom barnomsorgen är ett mycket varierat och meningsfullt jobb. Din uppgift som barnskötare är att ge barnen en trygg och stimulerande vistelse under den tid då föräldrarna arbetar. Fantasi och kreativitet är ett måste.

Ett krav för att arbeta i skola eller förskola i Sverige är ett rent belastningsregister. Man kan inte börja arbeta i förskola eller skola innan man visat upp detta! 3-årig gymnasial utbildning, Barn- och fritidsprogrammet, kan vara en lämplig utbildning om man vill inrikta sig mot arbete inom barnomsorgen.

Barista

Baristan arbetar professionellt med kaffe i olika former, men jobbet handlar lika mycket om att ge kunderna en trevlig upplevelse. Ungdomar med ett naturligt glatt sinnelag kommer att blomstra i rollen och få kunderna att komma tillbaka.

Många kaféer erbjuder utbildning på plats, både vad det gäller att hantera maskiner och tekniker och kundservice, något som kommer att visa sig ovärderligt i många senare karriärer. 

Städare

Det här är ett av de minst glamorösa jobben för ungdomar, men det är ett jobb som inte kan automatiseras och med förbättrad teknik är det inte det smutsiga och eländiga jobb som det var förr i tiden. Kanske inte ett av de bästa jobben för tonåringar, men det är fortfarande populärt.

Ungdomar kanske inte är så aktiva inom bostadsstädningsbranschen, men det finns möjligheter inom industri- och kontorsstädning. Städare/lokalvårdare är ett utpräglat serviceyrke. God kondition är ett plus.

Trädgårdsarbetare

Tonåringar har kanske inte den nivå av erfarenhet som krävs för att utföra alla sorters trädgårdsjobb, men det mycket fysiskt arbete som ingår i trädgårdsskötsel och parkarbete som kräver ungdomlig energi och entusiasm. Ett trevligt sommarjobb som eventuellt kan övergå till snöröjning på vintern.

Oavsett om du klipper gräsmattor, trimmar kanter, planterar buskar, beskär häckar, rensar ogräs eller vattnar rabatter, är trädgårdsarbete ett bra sätt att röra på sig och få en massa frisk luft.

Snabbrestaurangbiträde

Stereotypen finnig tonåring som jobbar på en snabbmatsrestaurang är gammal som gatan. Det är inget glamoröst jobb, men det är perfekt för ungdomar som vill ha en fast inkomst.

Medarbetare på snabbrestauranger är på benen hela dagen, så stora mängder energi och uthållighet krävs för att orka. Arbetet är ganska repetitivt, så det gäller att vara motiverad.

Rasta hundar

Att rasta hundar är ett populärt jobb för ungdomar. Vem vill inte tillbringa sin tid i naturen med en massa uppspelta hundar? Många hundägare ser sina husdjur som en del av familjen, men har kanske inte tid att ge dem den motion de behöver.

Om du har en fast grupp kunder, kan du rasta flera hundar samtidigt och tjäna en ansenlig summa pengar. Hundpromenader kan också enkelt kombineras med studier.

Paket-/matleverans

Även om du som tonåring kanske inte har körkort än, kan du jobba som matbud eller paketbud. Antingen med moped och cykel. I stadskärnor kan trafiken vara besvärlig och där sker matleveranser ofta via transportmedel som även tonåringar kan manövrera. Att vara cykelbud är ett bra sätt att hålla sig i form.

Snabb och effektiv leverans är viktigt och det gäller att hantera varorna korrekt. Färdiglagad mat ska levereras varm och helst se ut precis som när den lämnar köket.

Biltvätt

Även om många bilägare numera tar sina bilar till en automatisk biltvätt, lever traditionen kvar att tvätta bilen för hand. På helgerna kan man se påhittiga tonåringar som smyger runt sina bostadsområden på jakt efter kunder, med en hink och svamp i handen. 

Biltvättsfirmor kan också anlita ungdomar, inte för att köra biltvätten, men kanske för att ta betalt eller utföra andra serviceinriktade tjänster. 

Om du söker ett populärt jobb gäller det att reagera snabbt. Se till att du registrerar dig för jobbaviseringar på appar och webbplatser. Du behöver ansöka så snabbt som möjligt eftersom vissa tjänster kommer att tillsätts otroligt snabbt. Arbetsgivarna kommer inte att vänta tills de samlat en kandidatpool att välja bland. Om du har passande erfarenhet gäller “först till kvarn…”.

5 Onlinejobb för tonåringar

Många ungdomar är vana vid att spendera mycket tid framför dator- och teveskärmar, så att mängden av onlinejobb har ökat är inte förvånande.

Sociala medier

Jag vill inte vara den som påstår att en karriär som Instagram-stjärna är ett realistiskt alternativ för en tonåring. Det är ju en väldigt liten procentandel ungdomar som lyckas göra karriär som influencer. Men det finns också massor av “manuellt” arbete inom sociala medier som kan utföras av ungdomar. 

Till exempel hjälpa företag att hantera sina sociala media-flöden, engagera följare och vara kreativa med egna inlägg. Allt kan inte automatiseras, så det är perfekta aktiviteter för en tonåring.

Webbplatsdesigner

Det finns många webbplatsbyggverktyg som är barnsligt enkla, men eftersom många småföretagare inte har någon “webbkunskap” alls är ungdomars färdigheter att bygga, designa och underhålla webbplatser mycket användbara och uppskattade. Grundläggande kodningskunskaper är ett plus, men inget måste.

Webbplatsdesigners kan hitta jobb via specialiserade jobbsajter eller göra lite egen reklam på sociala medier. En utmärkt introduktion till arbetslivet.

Datainmatare

Datainmatning är en aktivitet som vanligtvis utförs av myndiga ungdomar eftersom det kan få allvarliga konsekvenser om något går fel. Beroende på bransch och innehåll, kan jobbet vara bra betalt.

Du måste ha ett utmärkt öga för detaljer och en imponerande skrivhastighet. Ett datainmatningsjobb är bra i fråga om inkomst, men det lär dig inga sociala färdigheter som är bra att ha i början av en karriär.

Kundtjänstmedarbetare

Alla gillar att ha att göra med riktiga människor och även om vissa kundtjänstjobb helst utförs av erfarna anställda, finns det gott om företag som erbjuder grundläggande tjänster som kan skötas av ungdomar.

Du kanske måste vara över 16 år i vissa länder, men om du har en bra internetanslutning, ett bra headset och en bra telefonröst är du redo att köra igång. Kundtjänstjobb kan ge tonåringar många viktiga kunskaper om affärer.

Fylla i enkäter och titta på annonser

Att få betalt för att fylla i enkäter och titta på annonser online kan vara ganska själsdödande, men om en tonåring vill tjäna snabba pengar på sin mobila enhet utan att behöva engagera sig intellektuellt, kan det vara ett bra alternativ.

Annonsbranschen på nätet är bra på att blanda in AI-bottar, så det här är en vanlig aktivitet för ungdomar som vill ha lite extra fickpengar och som kan utföra jobbet från vilken plats som helst.

Var medveten om att det kan finnas åldersbegränsningar. När man har fyllt 13 år är det fritt fram att söka semesterjobb men det är också viktigt att komma ihåg Sveriges arbetsmiljölag. När man är minderårig får man inte arbeta hur som helst eller med vad som helst. Vissa av jobben i den här artikeln kommer inte att vara tillgängliga förrän du är över 15 eller kanske myndig, dvs 18 år. Det kan variera i olika länder, så det är värt att kolla upp.

5 sommarjobb för tonåringar

Även om ledighet och umgås med vänner står högst upp på tonåringars prioritetslista, vill många tjäna pengar under somrarna. 

Lägerledare

Att hjälpa yngre barn på olika sorters sommarläger är ett mycket varierat, roligt och meningsfullt jobb för tonåringar. Denna "ledighet" kan vara en kombination av att ha kul med de andra ledarna och jobba - man lär sig mycket om teamwork, organisation, kommunikationsfärdigheter och att ta ansvar.

Lägerledare spelar en viktig roll när det gäller att organisera olika läger och koloniverksamhet - det är ofta ett tufft arbete, så det gäller att ha bra kondition och stort engagemang. 

Tivoli-, marknad- eller nöjesparksmedarbetare

Det näst bästa efter att gå på nöjesfält är att jobba på nöjesfält. Visst, många av de jobb som är öppna för ungdomar är ensidiga och enkla sysslor, men du får se leenden och höra glädjerop från besökare hela dagarna. Du får känna hur det är att vara barn igen!

En entusiastisk inställning och ett evigt leende på läpparna är obligatoriskt, vilket kan bli tröttsamt om du själv har bekymmer i livet. Det här jobbet är perfekt för glada och optimistiska typer.

Badvakt

Att jobba som badvakt på en strand, vid en utomhusbassäng eller i en simhall är endast för dem som är utmärkta simmare, och du måste också vara behörig (ha rätt utbildning/certifikat). Unga liv är i dina händer, så total uppmärksamhet är absolut avgörande.

Att vara badvakt är ett perfekt jobb för tonåringar när det gäller att imponera på framtida arbetsgivare eftersom du måste vara alert hela dagen, måste hantera svåra situationer och kunna lite på att du gör ditt jobb.

Guide/hjälpreda

Det finns gott om sevärdheter som behöver massor av hjälp och som inte kräver några kvalifikationer. Du kanske hjälper besökare att parkera sina bilar, säljer godis, visar besökare runt en labyrint eller ger tips om de intressantaste utställningarna eller aktiviteterna.

Guider finns på plats för att öka besökarnas upplevelse, så de bör vara engagerande kommunikatörer och kundinriktade problemlösare.

Fruktplockning

Det här är ett fysiskt tufft arbete, men det finns sämre sätt att tillbringa en sommar eller två ute på åkrar och fälten. Bär och frukt av olika slag mognar under sommarsäsongen, så du kan bokstavligen plocka vad du vill. Det är förstås en fördel om du bor i närheten av odlingarna.

Lönen för fruktplockning är vanligtvis låg, men om träning är viktigt för dig är det ett jobb där du kan utmana dig själv fysiskt. Ju mer du plockar, desto mer tjänar du.

5 Sportiga jobb för tonåringar

För sportiga ungdomar är ett jobb som (assistent)tränare ett vanligt nästa steg och utmärkt sätt att tjäna lite pengar på. Unga, talangfulla idrottsmän- och kvinnor kan på så sätt dela med sig av sin erfarenhet.

Juniortränare

Många ungdomar har redan förlorat sin önskan att bli proffs inom sin sport/idrott, men tränar fortfarande och delar gärna med sig av sin entusiasm. Även om de kanske bara spelar eller tränar på helgerna med sina vänner. Ett alternativ är att tjäna lite pengar på sin talang och kunskap och själv träna yngre barn/ungdomar. Många klubbar organiserar grundläggande kurser för tränare.

Ungdomar kan engagera sig som (assistent)tränare inom alla typer av träning/sport.

(Junior)domare

Proffsdomare får inte mycket betalt för att döma juniormatcher och det är inte alltid det finns tillräckligt med volontärer, så att skaffa utbildning/behörighet för att arbeta med de yngsta deltagarna är också ett bra sätt att förbli engagerad inom en sport man älskar.

Unga domare måste vara beredda på att medla i konflikter, fatta svåra beslut och klara av det oundvikliga missnöje som ofta uppstår. Det gäller att vara förstående och tjockhudad.

Golf caddie

Många ungdomsjobb innebär att man arbetar tillsammans med vuxna, men rollen som caddie är fascinerande. Kortfattat kan man säga att caddien är som en lagkamrat eller tränare till golfaren. Du får ta hand om utrustningen och se till att klubborna är i bra skick. Du får ge information och tips. På tävlingar ser man ofta caddien och spelaren diskutera inför olika slag. 

Golf caddies måste vara i fysisk god form, men också goda lyssnare och samtalspartner. 

Kassaarbete

Att arbeta i kassan på en arena eller i snacks- eller souvenirbutiker är ett bra jobb för dem som vill arbeta under helgerna. Studenter kan utgöra flexibel arbetskraft under större matcher eller turneringar och många arbetar för sina egna (idrotts)föreningar under hela skol-/studietiden.

Att arbeta i kassan är ett bra jobb för en tonåring. Arbetet är inte överdrivet komplicerat, men innebär en hel del ansvar.

(Junior)tränare

Träna yngre barn har blivit populärare de senaste åren. Föräldrarna till en 7-åring vill kanske inte att barnet ska tränas av en vuxen. Och de kan tycka att det är roligare med en tränare som är mer jämnårig.

Unga juniortränare kan skapa bra träning och de har den energi och entusiasm som gör att träningspassen blir så roliga. Det är en speciellt populär uppgift på olika typer av sommarläger.

Experttips

Öva dina mjuka färdigheter. Ungdomsjobb är perfekta tillfällen att utveckla mjuka färdigheter som kommer att vara användbara senare i karriären - på det första "riktiga" jobbet efter avslutad utbildning. Ungdomar har onekligen mycket att dela med sig av, så kör igång: skapa ett cv med hjälp av en av våra cv-mallar!

SAMMANFATTNING

Det finns en mängd olika jobb för tonåringar. De flesta gäller serviceyrken med kundtjänst- eller praktiska uppgifter. 

De viktigaste att fundera över är:

 • Kontrollera (lokala) ålderskrav. Vissa arbetsuppgifter får inte utföras av unga.
 • Onlinejobb kan vara smidiga att kombinera med studier.
 • Sommarjobb erbjuder möjlighet att tjäna pengar och samtidigt ha kul.
 • Sportrelaterade jobb passar aktiva tonåringar.
 • Mjuka färdigheter och arbetslivserfarenhet är ovärderliga i framtiden.
 • Var proaktiv i din jobbsökning - visa initiativförmåga.
 • Ha tålamod, det kan ta tid att hitta det perfekta extrajobbet.

Oavsett vilket jobb du väljer, kommer du att lära dig massor och mogna som person. Lycka till med jobbjakten!

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
Karriär9 läst
Karriär: Svenskt arbetsliv i förändring
Karriär: Svenskt arbetsliv i förändring
CV7 läst
Ladda upp ditt cv till LinkedIn (3 metoder)
Ladda upp ditt cv till LinkedIn (3 metoder)
Karriär14 läst
Vilken utbildning har världens rikaste personer?
Vilken utbildning har världens rikaste personer?
Personligt Brev6 läst
Vad är ett introduktionsbrev och hur skriver man ett sådant?
Vad är ett introduktionsbrev och hur skriver man ett sådant?
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies