1. Guider
  2. Hur man skriver ett cv
  3. Kronologiskt cv
Skrivet av Karl KahlerKarl Kahler

Kronologiskt cv

12 läst
Kronologiskt cv
Ett kronologiskt cv är det vanligaste cv-formatet, men det finns ett antal missuppfattningar om det. Här kan du läsa om det är bäst alternativ för just dig, om hur du formaterar cv:t, vilken information du ska ta med och hur du delar in de olika avsnitten.

Använda ett kronologiskt cv för att hitta jobb

Du har bestämt dig för att det är dags att skapa ett cv eller uppdatera det du redan har. Du har kollat upp de olika alternativen och kommit fram till att ett kronologiskt cv passar dig bäst. So far so good. Men vet du verkligen vad ett kronologiskt cv är och hur man skriver ett?

Kort sammanfattat kan man säga att ett kronologiskt cv är den vanligaste typen av cv. Det visar upp yrkeserfarenhet och utbildning i omvänd kronologisk ordning (börjar med den senaste kursen/tjänsten). Fokus ligger på din arbetslivserfarenhet, medan man i ett kompetensbaserat cv fokuserar på ”hårda färdigheter” snarare än på anställningshistorik.

Låt oss fördjupa oss lite i det kronologiska cv:t för att se om det är bäst alternativ för dig. I den här guiden kommer vi att beskriva:

  • Vad är ett kronologiskt cv?
  • Format och indelning för denna typ av cv
  • Valfria avsnitt
  • Vad du INTE ska ta med

Förklaring kronologiskt cv

Ett kronologiskt cv, även kallat cv med omvänd kronologisk ordning, är det bästa formatet när din erfarenhet och kompetens överensstämmer väl med de krav som ställs i platsannonsen.

Det används ofta av personer som har stor erfarenhet och kunskaper om branschen, som kan visa upp de har bidragit till tidigare arbetsgivares verksamhet och har haft en utvecklande karriär. Tyngdpunkten ligger på erfarenhet, vilket är vad arbetsgivaren söker (enligt beskrivningen i platsannonsen).

Det finns flera fördelar med detta cv-format. Bland annat:

  • Formatet är väl känt bland rekryterare, så det är lätt för dem att läsa och förstå.
  • Det är lätt att skriva - det finns många exempel och mallar tillgängliga på internet.
  • Det visar upp vad du har uppnått hos tidigare arbetsgivare, vilket kan vara precis det som den potentiella arbetsgivaren söker.
  • Det visar upp erfarenhet med andra företag i branschen, vilket åskådliggör dina kontakter och kännedom om företagets behov och utmaningar.
  • Det berättar om din karriärutveckling, med växande erfarenhet, ansvar och prestationer.

Men medaljen har två sidor. Det finns också vissa nackdelar med att använda ett kronologiskt utformat cv;

  • Det är svårt att urskilja dig från mängden eftersom majoriteten använder detta format. Det är det vanligaste formatet, dvs inte särkskit iögonenfallande.
  • Det kan avslöja luckor i din anställningshistorik. Luckorna kan vara legitima, men svåra att förklara i ett cv.
  • Det kanske är ”hopp mellan jobb”, vilket gör att arbetsgivaren kan bli tveksam.

Det bästa sättet att komma över dessa nackdelar är att se till att du har ett snyggt och välstrukturerat cv.

Om dessa nackdelar uppväger fördelarna kan du överväga att använda ett av de andra vanliga cv-formaten; ett funktionellt eller kombinerat cv (det är en kombination av ett kronologiskt och funktionellt cv).

Kronologiskt cv, format

Ett kronologiskt CV har ett något stramt format och bör inte ändras för mycket. Om du gör det, kommer det att se konstigt ut eller bli svårläst.

Grundformatet för ett kronologiskt cv:

  • Namn och kontaktuppgifter (e-post, telefonnummer och eventuellt ort, men aldrig adress).
  • Titel - Ska matcha titeln på tjänsten som du söker.
  • Sammanfattning av tillämplig arbetslivserfarenhet som överensstämmer med arbetsbeskrivningen.
  • Kompetenslista - Både hårda och mjuka färdigheter.
  • Erfarenhet - Arbetsgivare, titel, datum, sammanfattning av vad du bidragit med, förteckning över uppgifter och ansvarsområden.
  • Utbildning - Formell utbildning samt branschrelaterade certifikat.
  • Valfria avsnitt - Exempel är medlemskap i branschföreningar eller volontärarbete.
Cv-format
Liknande artikel
Cv-format

Det finns tre vanliga cv-format att välja mellan: kronologiskt, funktionellt och kombinerat. Här förklarar vi vilket som passar just dig.

Kronologiskt cv, indelning

Namn och kontaktuppgifter - Högst upp i ditt cv ska ditt namn och dina kontaktuppgifter stå. Det är viktigt att det står högst upp på sidan och i tillräckligt stort typsnitt för att synas ordentligt. Uppgifterna ska innefatta:

  • För- och efternamn
  • Mobilnummer
  • E-postadress
  • URL LinkedIn-profil

Du kan antingen placera denna information överst på första sidan eller, vilket är ännu bättre, lägga den i en huvudtext, så att den visas på alla sidor.

Titel - Nästa punkt är titeln på tjänsten. Detta bör vara samma titel som på den tjänst du söker. På så sätt vet rekryteraren exakt vilken tjänst du är intresserad av och det sätter tonen när han/hon granskar cv:t.

Sammanfattning - Inled gärna ditt cv med en sammanfattning (på 2 - 3 meningar) av dina färdigheter, din erfarenhet eller utbildning som relaterar till det jobb du söker. Det gör att rekryteraren snabbt kan identifiera dina meriter och det uppmuntrar honom/henne att läsa resten av cv:t.

Kompetenser - Efter sammanfattningen kan du lista de kompetenser som är relevanta för jobbet. Dessa presenteras vanligen i punktform och omfattar olika relevanta färdigheter. Det passar bra att placera dem i en sidokolumn i cv:t. Ta med både ”hårda” färdigheter som har med jobbet att göra samt ”mjuka” färdigheter. I platsannonsen anges de hårda färdigheterna vanligtvis som krav. De mjuka färdigheterna förbättrar dina kvalifikationer och skiljer dig från mängden. Mjuka färdigheter kan omfatta saker som ”bra på att kommunicera”, lagarbete och ledarskap.

Yrkeserfarenhet - Avsnittet innehåller detaljer om de jobb du haft de senaste tio åren. Även om du har mer erfarenhet än så, är det allt du behöver ta med, eftersom det du gjort tidigare inte längre är relevant eller redan har diskuterats i andra arbetsbeskrivningar. De anställningar du haft bör specificeras i omvänd kronologisk ordning. Börja med den senaste tjänsten.

När du listar dina tidigare anställningar, ta med;

  • Tjänst eller tjänstetitel
  • Arbetsgivare - Ort - Anställningsdatum (år/månad - år/månad)

Sedan ger du en sammanfattning på 1 till 2 meningar av dina ansvarsområden och viktiga bedrifter. Efter sammanfattningen presenterar du 3-4 punkter som beskriver viktiga resultat, bidrag eller specifika uppgifter som relaterar till den tjänst du söker. Om din roll är evident, kan du hoppa över sammanfattningen och bara ge informationen i punkter.

Utbildning - Nästa steg är att beskriva din formella (och eventuellt informella) utbildning. Börja med din senaste eller mest avancerade examen och arbeta bakåt i tiden med andra (kortare) utbildningar. Om det är relativt länge sedan du tog din formella examen, kan du också börja med andra certifikat som du tagit eller informell utbildning du gått för att förbättra dina kompetenser.

När du redogör för din utbildning listar du;

  • Uppnådd examen (t.ex. akademisk eller annan eftergymnasial examen) och eventuella kompletterande utbildningar.
  • Skolan eller institutionens namn.
  • Övriga aktiviteter som medlemskap i klubbar, idrottslag, utgivna publikationer, större projekt eller praktikplatser.

Se till att du också tar med information om alla fortbildningskurser du gått eller certifikat du har tagit och som är relevanta för jobbet du söker.

Utbildning
Liknande artikel
Utbildning

Läs mer om bästa praxis för att lista utbildning i ditt cv, plus tips för speciella fall.

Valfria avsnitt

När du har avslutat utbildningsavsnittet i ditt cv är du i princip färdig. Du kan dock överväga att ta med ytterligare information. Gör det bara om det bidrar till att förklara varför du är kvalificerad för den tjänst du söker. Om ditt cv består av mindre än en sida, kan du överväga att lägga till information i dessa avsnitt.

Tänk på att du skriver för rekryteraren när du skapar ditt cv. Allt du tar med i ditt cv bör uppfylla kraven för det jobb du söker. Detta kommer att uppmuntra rekryteraren att bjuda in dig till en intervju, vilket givetvis är syftet med ett cv. Kom ihåg att arbetsgivarna anställer personal av (en av) dessa anledningar:

  1. För att de ska tjäna pengar åt dem
  2. Spara pengar
  3. Spara tid
  4. Lösa problem

Allt du presenterar i ditt cv bör alltså främja ett (eller flera) av dessa mål. Hoppa annars över det. Sammanfattningsvis, extra uppgifter som du kan ta med är:

  • Certifikat, utmärkelser eller beröm.
  • Branscher eller organisationer som du är medlem i och som är relevanta för jobbet.
  • Volontärarbete.
  • Patent eller publikationer.
  • Främmande språk som du talar flytande.

Du kan själv bestämma hur du delar in uppgifterna, men stilen bör överensstämma med de andra avsnitten i ditt cv. Det är enklast att använda samma format som i utbildningsavsnittet.

Saker du bör undvika

Det finns vissa saker du aldrig bör ta upp i ett cv. Bland annat:

  • Personlig information - t.ex. ålder, kön, ras eller familjeförhållanden. Om du tar med dessa uppgifter i ditt cv kan det hända att du inte blir inbjuden till intervju på grund av frågor som rör diskriminering.
  • Referenser - Moderna cv:n innehåller inte referenser eller ens ett uttalanden som "Referenser lämnas på begäran.”

Kronologiskt cv, sammanfattning

Om du har stor erfarenhet inom ett specifikt område eller bransch och din bakgrund, inklusive erfarenheter, färdigheter och utbildning, överensstämmer med kraven för det jobb du söker, är det bästa formatet för dig ett kronologiskt cv. Fokus ligger på din erfarenhet, samtidigt som du beskriver dina färdigheter och utbildning.

Det finns massor med hjälp att få när du ska till att skriva ett cv. Du får exempel och mallar så att du lätt kan komma igång. Du behöver bara lägga till specifik information om din yrkesbakgrund.

Tänk på att du skriver för rekryteraren när du skapar ditt cv. Allt du tar upp i ditt cv bör uppfylla kraven för det jobb du söker. Det kommer att uppmuntra rekryteraren att bjuda in dig till en intervju, vilket givetvis är syftet med cv:t.

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
CV5 läst
Datorkunskaper i ett cv: Vilka ska man ta med och när bör de uppdateras?
Datorkunskaper i ett cv: Vilka ska man ta med och när bör de uppdateras?
Karriär7 läst
Varför vill du arbeta här? Bra och dåliga svar på denna tuffa intervjufråga
Varför vill du arbeta här? Bra och dåliga svar på denna tuffa intervjufråga
Personligt Brev11 läst
Personligt brev via e-post
Personligt brev via e-post
Karriär8 läst
Karriär: Svenskt arbetsliv i förändring
Karriär: Svenskt arbetsliv i förändring
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies