Vad gör läkarassistenter?
Läkarassistent, som förr i tiden även kallades läkarlärling, är ett steg på vägen när man utbildar sig till läkare. Nuförtiden är läkarassistent beteckningen på en läkarstudent som, vanligtvis under sommaren, vikarierar på ett sjukhus. Kort sagt har läkarassistenten till stor del samma arbetsuppgifter som en underläkare, men allt arbete måste handledas eller ske under delegering av en ansvarig läkare Läkarassistenten skriver även in- och ut patienter, dikterar journaler med mera. Läkarassistenter har vanligtvis läst sju eller åtta terminer på läkarprogrammet, efter den nionde terminen kan läkarstudenten istället arbeta som vikarierande underläkare.
Överlista ATS
ATS eller Applicant Tracking Systems (ansökningshanteringssystem) är automatiseringsverktyg som används av företag för att effektivisera sina anställningsprocesser. Dessa system skannar cv:n på nyckelord som används i arbetsbeskrivningen och betygsätter dem. Bara de ”bästa” cv:na hamnar på personalchefens bord. ATS används även inom vårdbranschen, så det gäller att överlista systemet.
Personlig sammanfattning: bara det väsentliga
Din inledande personliga sammanfattning är en ögonblicksbild av dina starka sidor, din erfarenhet och dina kompetenser som blivande läkare. Du är lyhörd och empatisk och på mottagningen hälsar du alltid dina patienter varmt välkomna. Dessa sociala aspekter ska finnas med i din personliga sammanfattning. Tänk på vad de viktigaste färdigheterna för en läkarssistent (och alla annan vårdpersonal) är: att vara proffsig, uppmärksam på detaljer och välorganiserad, vänlig, lyhörd och bra på att kommunicera. Och självklart att sätta patienten i första rummet. Dina medicinska yrkeskunskaper är givetvis också viktiga: till exempel att utföra medicinska kontroller, ge injektioner och förbereda patienter för ingrepp.
Entusiastisk och hängiven läkarstudent (8:e terminen) som söker tjänst som läkarassistent. De senaste åren har jag vikarierat på olika sjukhus och har framförallt arbetat med administration. Skicklig på att föra journalanteckningar, sköta tidbokning, inregistrering i kvalitetsregister, DRG-kodning, remisshantering m.m. Jag är också van att ansvara för verksamhets- och utvecklingsadministration samt redovisning av kvalitetsregister och statistik. Jag är specialist på medicinsk dokumentation och håller mig informerad om nyheter och förändringar inom min bransch och (fack)språk.
Arbetslivserfarenhet
I avsnittet om arbetslivserfarenhet kan du i detalj gå in på vad du hittills gjort under din tid inom vården. Oavsett om det gäller kliniskt arbete eller administration, här kan du visa upp all din erfarenhet. Som läkarstudent är praktikarbetet ytterst viktigt.
Medicinsk sekreterare, Skånes Universitetssjukhus, Malmö
Oktober 2020 - juni 2021
- Gav professionell hjälpt till patienter, besökare och vårdgivare, både via telefon och på plats.
- Ansvarade för medicinsk dokumentation, diagnos- och åtgärdsregistrering, kvalitetsregister, remisshantering m.m.
- Såg till att behandlingsrummen var redo, rena och inbjudande.
- Informerade patienter och familjemedlemmar om behandling, mediciner, dieter eller specifika råd från läkaren.
Biträdande vårdadministratör, Skånes Universitetssjukhus, Malmö
September 2018 - mars 2019
- Assisterade administratörer och vårdpersonal på välbesökt avdelning.
- Hanterade journalanteckningar och register för 7.000 patienter.
- Gav utmärkt kundservice till alla besökare, patienter och personal.
- Hanterade frågor och bekymmer angående integritet på ett korrekt sätt.
- Kommunicerade väl med patienter och anhöriga, löste problem och gav information.
- Förberedde intagning och utskrivning av patienter, planerade återbesök m.m.
Utbildning
Läkarprogrammet är i Sverige ett utbildningsprogram vid universitet som leder till läkarexamen. Det nya sexåriga läkarprogrammet är på tolv terminer och 360 hp. Läkare som genomgått den här versionen av programmet får yrkeslegitimation i samband med examen. Som läkarstudent kan man vikariera som läkarassistent.
Läkarprogrammet, Lund Universitet
Augusti 2010 - Nuvarande
Utbildning till Hälso- och vårdadministratör, 400 YH-poäng, Yrkeshögskolan Landskrona
Augusti 2007 - augusti 2009
Kompetenser: en perfekt balans
Kompetensavsnittet är rätt plats att visa upp hur dynamisk du är. När det gäller vårdbranschen handlar all utbildning och erfarenhet om specifika kompetenser. Därför är det här avsnittet utan tvekan det viktigaste i ditt cv som läkarassistent. Här visar du upp dina specialiteter. När du tar itu med kompetensavsnittet kan du dela upp dina medicinska kompetenser i tre kategorier: medicinska för kliniska procedurer, administrativa för pappersarbete och programvara samt mjuka färdigheter som gäller inom alla områden.
- Serviceinriktad och kundvänlig
- Samvetsgrann och ackurat
- Medicinska fackkunskaper
- Mycket god organisationsförmåga
- Administrativa färdigheter
Välja rätt cv-format och cv-mall
Se till att layouten på ditt cv är överskådlig och lättläst så att läsaren inte missar viktig information. Alla mallar på Cvkungen.se har testats i praktiken, så du kan vara säker på att formatet passar dig och ditt cv. En cv-mall kan hjälpa dig att använda rätt teckensnitt och -storlek och få en lämplig balans mellan tomrum och text. Med en mall kan du skapa ett attraktivt och lättläst cv på bara några minuter.