1. cv-exempel
 2. Hemmamamma/hemmapappa
Skrivet av Charlotte GraingerCharlotte Grainger

Hemmamamma/hemmapappa cv-exempel & skrivhjälp

Ett beprövat jobbspecifikt cv för att skaffa nytt jobb 2024. Du kan redigera detta Hemmamamma/hemmapappa cv-exempel för att komma igång snabbt och enkelt skapa ett perfekt cv på bara några minuter. Fyll i dina uppgifter, ladda ner ditt nya cv och skicka din ansökan idag!
4.7
Genomsnittlig bedömning
67 Exemplet har redan betygsatts
Hemmamamma/hemmapappa cv-exempel & skrivhjälp
Ändra detta cv

Som hemmamamma/hemmapappa är du chef för hemmet. Du är kock, städare, arbetsledare, lärare, lekkamrat och samordnare. Ja, hemmaföräldrar har verkligen fullt upp. När du bestämmer dig för att stanna hemma och ta hand om barnen på heltid kommer du snabbt att märka att det inte är någon simpel aktivitet. Men hur kan man återvända till arbetslivet efter en sådan period? Om du vill öka dina chanser att få en intressant yrkestjänst är det klokt att skapa ett övertygande cv för din roll som hemmamamma/-pappa.

Det finns mycket du måste tänka på. Du ska inte bara dela med dig av spännande detaljer från ditt tidigare arbetsliv, utan också visa vad föräldraskapet har lärt dig. Att kombinera dessa två typer av erfarenhet kommer att vara den största utmaningen. Men det betyder inte att det är omöjligt. Du måste bara veta var du ska börja.

Det är här vi kommer in i bilden. Här på Cvkungen.se har vi allt du behöver för att starta om din yrkeskarriär. Vi erbjuder cv-exempel på över 350 yrken plus expertråd för att skriva varje specifikt avsnitt. Om du letar efter ett sätt att kortfattat visa upp din kompetens och erfarenhet för potentiella arbetsgivare har du kommit rätt. I följande exempel och vår cv-guide för hemmamammor/-pappor beskriver vi:

 • Vad hemmaföräldrar gör (och varför det är viktigt!)
 • Nuvarande arbetsutsikter för hemmaföräldrar
 • Hur du skriver en ansökan med ett cv-exempel som inspiration
 • Vilken layout och design som passar den här typen av ansökan
 • Statistiska insikter och expertråd för att stödja din ansökan.

Oavsett om du har varit hemma ett eller fem år är tillvägagångssättet detsamma. Låt oss guida dig genom stegen för att hitta ditt drömjobb.

Vad gör en hemmamamma/-pappa?

Som hemmamamma/-pappa är du chef för hushållet. Under en vanlig dag kommer du att byta roll från kock till städare till pedagog. Du tvättar kläder, planerar inköp och lagar mat, schemalägger utflykter och städar hemmet. Med mera.

Det är inget litet jobb - så du vill förstås att ditt cv återspeglar det. När du skriver din ansökan ägnar du ett avsnitt åt det du gjort den senaste tiden. Det innebär att du framhäver de lärdomar du har fått och de utmaningar du har stött på som heltidsförälder. En hemmaförälders uppgifter kan omfatta till exempel:

 • Hantera familjens ekonomi
 • Schemalägga utflykter, besök och semestrar
 • Städa och hålla hemmet i ordning
 • Planera näringsrika måltider och laga mat
 • Hjälpa barnen med sina läxor
 • Skjutsa barnen till olika aktiviteter
 • Ta hand om familjens husdjur

Självklart kommer din dagliga rutin att variera beroende på din personliga familjesituation. När du är hemmamamma/-pappa ska de uppgifter du måste ta itu med inte underskattas. Du kanske har tillbringat de senaste åren hemma, men det betyder inte att du har haft det lätt. Arbetsgivare kan ha förutfattade meningar om den här perioden, så se till att rätta till dem.

Experttips

Att ansvara för hem och hushåll kan vara känslomässigt tufft 

Att vara hemmaförälder är långt ifrån enkelt. Det handlar inte bara om det fysiska arbetet att handla och laga mat och städa hemmet. Det finns också en mental sida av det hela. Dr. Luthar har forskat om detta och har kommit fram till att “att vara ansvarig för att sköta hushållet och barnen kan sätta press på förälderns personliga välbefinnande". Därför är det viktigt att hemmamammor/-pappor har tillgång till stöd och hjälp och får chansen att ta paus då och då.

Arbetsutsikter för hemmaföräldrar

Innan du börjar fräscha upp ditt cv och söka jobb utanför hemmet måste du veta hur utsikterna på arbetsmarknaden ser ut. På så sätt kan du bestämma vilken strategi du ska använda när du söker jobb.

Vi ska vara ärliga - hemmaföräldrar kan ha svårt att få jobb när de först börjar söka. Undersökningar har visat att många arbetsgivare har fördomar gentemot föräldrar som har stannat hemma länge med sina barn.

Det betyder dock inte att du inte kan få jobb alls. Det kan låta orättvist, men du måste helt enkelt jobba hårdare för att övertyga en arbetsgivare om att du är värd deras tid.

Experttips

Distansarbete är framtiden!

Den moderna arbetsmarknaden har förändrats. På grund av pandemin och otaliga teknologiska framsteg (Zoom, t.ex.) är arbete på distans nu populärare än någonsin. Ungefär 26 % av alla yrkesverksamma i USA arbetar numera hemifrån helt och hållet.

Att söka ett distansjobb kan vara ett perfekt sätt att få den balans i arbetslivet som du behöver. Detta alternativ innebär att du kan starta om din yrkeskarriär samtidigt som du är hemma för att ta hand om dina barn när det behövs. Men kom ihåg att inte försöka göra allt själv, det kan leda till utmattning.

Arbete på distans innebär ofta (möjligheter till) flexibel arbetstid. Om du har familjeåtaganden - som att hämta barnen från skolan - är det en stor fördel. När du börjar leta efter jobb, ta dig tid att noga läsa den fullständiga beskrivningen av varje tjänst.

Så skriver du ett cv som hemmamamma/-pappa

När du har bestämt dig för att återvända till yrkeslivet är det första du måste veta vad du ska ta med i ditt cv. Som tur är finns det en enkel formel som du kan följa. Din ansökan som hemmamamma/-pappa bör innehålla följande avsnitt:

 • Rubrik
 • Personlig sammanfattning (kallas även profil)
 • Arbetslivserfarenhet
 • Färdigheter
 • Utbildning

Var öppen och ärlig om tiden du har spenderat som hemmaförälder. Att ha mystiska luckor i ditt cv kommer troligen inte att vara till din fördel. Det kan lämna rekryteraren med stora frågetecken när hen funderar på att anställa dig. Det är det sista du vill. Se till att allt är kristallklart från första början. Om du berättar om din tid som hemmamamma/-pappa innebär det att de är fullt medvetna om din erfarenhet.

Experttips

Uppdatera ditt skrivande!

Är du ovan att skriva? Om det var ett tag sedan du skrev en formell ansökan har du kanske glömt vilken ton du ska använda. Att låta alltför avslappnad - ett cv fyllt med vardagligt språk - kommer inte att ta dig långt.

Istället måste du se till att ditt cv som hemmamamma/-pappa uppfattas som ett professionellt dokument. Använd formellt och artigt språk. Du kanske upptäcker att du behöver skriva ett par utkast eller redigera texten innan du får till det.

När du har skrivit ditt cv, be en pålitlig vän, tidigare kollega eller familjemedlem att granska det åt dig. Det kanske kan ge dig råd om hur du kan förbättra din ansökan och se till att den uppfyller rekryterarnas höga krav.

Det är alltid viktigt att skräddarsy ditt cv till det aktuella företaget/tjänsten. När du vet mer om jobbet du söker, se till att din ansökan uppfyller alla krav i annonsen.

För att förenkla uppgiften, gör lite research om företaget. Du kan snabbt googla det, besöka webbplatsen och läsa nyheter om det på nätet. Ju bättre du förstår dig på arbetsgivaren och hens behov, desto bättre kan du anpassa ditt cv till dem. Håll utkik efter överförbara färdigheter som du kan visa upp här.

Sist men inte minst måste du se till att ditt cv tar sig förbi Applicant Tracking System (ATS). Det är ett program som fungerar som ett filter för rekryterare/personalchefer och hjälper dem att automatiskt hitta de bästa kandidaterna. Innan en chef ens tittar på din ansökan måste den ta sig förbi dessa program. Systemet använder nyckelord och fraser för att avgöra om du passar in. Sök efter nyckelord i jobbannonsen. Genom att använda samma ord i ditt cv ger du dig själv en bättre chans att överlista ATS.

Välj rätt cv-format åt en hemmaförälder

Det bästa cv-formatet för din ansökan är det omvänt kronologiska formatet. Det innebär att du börjar med din mest aktuella erfarenhet och utbildning högst upp på sidan och jobbar bakåt i tiden. Det här formatet gör att rekryterare snabbt och enkelt kan se vad du har ägnat dig åt den senaste tiden. Eftersom de inte behöver gissa kan de snabbt avgöra om du är rätt person för jobbet.

Troligen hade du, innan du blev hemmaförälder, en rad olika jobb. Men om du inte följt en tydlig karriärväg, var inte orolig. Du kan alltid använda det funktionella cv-formatet istället. Det ägnar mindre utrymme åt arbetslivserfarenhet och lyfter istället fram dina färdigheter och talanger. Om du vill börja ett helt nytt kapitel i ditt arbetsliv men inte har rätt erfarenhet kan det här vara rätt alternativ för dig.

Ta en titt på vårt cv-exempel för att se hur du ska dela in ditt cv. Om du behöver mer råd om hur du utformar dokumentet kan du också läsa vår kompletta guide.

Rubrik

Rubriken i cv:t är texten högst upp i dokumentet. Även om den här informationen är relativt tråkig, måste du se till att den är läsbar. Den bör alltid omfatta ditt namn, telefonnummer och e-postadress. Använd ett tydligt teckensnitt och försök inte vara alltför originell här.

Exempel på personlig sammanfattning

Den personliga sammanfattningen, även kallad profil, är det enda avsnittet i cv:t som kan formuleras fritt. Det är en kort sammanfattning som presenterar dig för den potentiella arbetsgivaren och visar vad du har att erbjuda. Du har inte mycket utrymme att leka med här. Håll det kort och koncist.

När du beskriver dig själv som yrkesperson i det här avsnittet kanske du vill undvika titeln "hemmamamma/-pappa" och istället använda den tjänstetitel du tidigare hade. Då är “mamma/pappa” inte det första arbetsgivaren ser. Istället ser de den position du är kvalificerad för.

Osäker på var du ska börja? Se till att nämna dina unika talanger, tidigare tjänster du har haft och kvantifierbara resultat du har uppnått. Ta en titt på vårt cv-exempel för lite inspiration om hur du skriver den här delen av ansökan.

Exempel på personlig sammanfattning

Erfaren, pålitlig, ansvarfull och positiv dagmamma som alltid fokuserar på barnens utveckling och lärande. För mig är det en självklarhet att ha ett positivt förhållningssätt och att vara en god förebild för barnen. Har en god förmåga att se alla barn och ta hänsyn till deras individuella förutsättningar.

Har kopierat!

Exempel på arbetslivserfarenhet

Som vi redan har nämnt bör du använda omvänd kronologisk ordning när du skriver avsnittet om arbetslivserfarenhet. Det innebär att du placerar din mest aktuella erfarenhet högst upp på dokumentet. För varje tjänst bör du nämna din befattning, företagets namn och vilken period du arbetade där. Sedan kan du lista vilka bedrifter du uppnådde på jobbet.

Experttips

Din tid som hemmamamma/-pappa är också arbetslivserfarenhet!

När du skriver avsnittet om arbetslivserfarenhet i ditt cv kan också du ta med din senaste erfarenhet, dvs. din tid som hemmaförälder. Presentera erfarenheten på samma sätt som andra sorters jobb. Du kan börja med din titel - "Hemmamamma" eller "hemmafru" - och sedan datum och dina huvudsakliga arbetsuppgifter under den rubriken.

Du vill inte lämna läsaren med några frågetecken. Denna metod gör att arbetsgivare enkelt kan se vad du har gjort de senaste åren. Det är ett enkelt sätt att förklara eventuella luckor i din arbetslivserfarenhet som en följd av det här livsstilsvalet.

Exempel på arbetslivserfarenhet

Dagmamma på Egen företagare, Gällivare 
Mars 2020 - Nuvarande 

 • Ansvarar för att ge barnen omsorg och möjlighet till utveckling, lek och lärande.
 • Driver verksamheten enligt läroplanen för förskolan och de riktlinjer som finns för pedagogisk omsorg.
 • Ansvarar för tre till fem barn i åldrarna 1-5 år.
 • Arbetar självständigt, men även tillsammans med andra dagbarnvårdare.
 • Gör gemensamma utflykter, biblioteksbesök, bad och gymnastik.

 

Barnskötare på Maria förskola, Gällivare 
Oktober 2016 - Mars 2020 

 • Utformade en trygg och utvecklande utbildning för barnen på förskolans avdelning.
 • Följde läroplanens riktlinjer när det gäller att utveckla, följa upp samt utvärdera verksamheten och utbildningen
 • Var en trygg och tydlig ledare, hade lätt för att ta egna initiativ, var positiv och hade tilltro till barnens olika kompetenser.
 • Samarbetade väl med övriga medarbetare och hade god kontakt med föräldrarna.
Har kopierat!

Exempel på färdigheter

För att övertyga en arbetsgivare om att du är rätt person för tjänsten behöver du rätt uppsättning färdigheter i ditt cv. Det är här din erfarenhet som hemmaförälder kommer att ge dig unika fördelar. Eftersom du är van att hantera alla delar av hushållet kommer du ha samlat på dig en hel mängd specialkunskaper som du kan använda.

Ditt avsnitt om färdigheter behöver matcha den tjänst du söker.Tänk på hur de överförbara färdigheter du har lärt dig genom föräldraskapet överensstämmer med specifikationerna för jobbet. Det här avsnittet måste innehålla en bra blandning av både hårda och mjuka färdigheter. Om det inte finns utrymme att utveckla färdigheterna i ditt cv kan du välja att göra det när du skriver ditt medföljande personliga brev .

Exempel på färdigheter
 • Positivt förhållningssätt.
 • En god förebild för barnen.
 • Bra på att skapa trygghet.
 • God samarbetsförmåga.
 • Noggrann.
 • Flexibel och tålmodig.
 • Kreativ.
Har kopierat!

Exempel på utbildning i ett cv åt hemmaföräldrar

Utbildningskraven kommer att variera beroende på vilken tjänst du söker. Kanske du helt enkelt skriver upp din gymnasieexamen och lägger till medelbetyg eller speciella bedrifter under skoltiden. Om du har gått på universitet tar du förstås upp information om programmet/kurserna i din utbildningsavsnitt. Uppge skolans namn, de datum du studerade/tog examen och eventuellt information om dina (högklassiga) betyg.

Omvänd kronologisk ordning passar troligen bäst här också. Men om du vill framhäva en specifik kvalifikation – som är relevant för tjänsten eller företaget – kan du ändra på ordningen. Kolla upp vad som fungerar bäst för din ansökan.

Exempel på utbildning

Barn- och fritidsprogrammet, Lapplands gymnasium, Gällivare 
Augusti 2015 - Juni 2018

Har kopierat!

Cv-layout och design

Rekryterare spenderar i genomsnitt sju sekunder på ett cv. Det första intrycket måste alltså vara perfekt. Välj en enkel stil som låter din erfarenhet och dina färdigheter ta plats. Som tumregel gäller att använda högst två olika typsnitt i ditt cv. Du vill också utnyttja det vita utrymmet på sidan maximalt.

Behöver du hjälp med designen? Vi har ett stort urval av beprövade cv-mallar. Använd en av dem så slipper du allt krångel med att skapa din ansökan.

Viktiga lärdomar för hemmaföräldrar som vill skriva ett cv

 1. Om du vill återgå till arbetslivet efter att ha varit hemmaförälder måste du övertyga arbetsgivarna om att du är värd deras tid. Ta en titt på våra cv-exempel om du behöver inspiration när du skriver din ansökan.
 2. Rätt tonfall tar dig långt! När du skriver ditt cv, se till att du använder ett formellt språk som passar yrket du ansöker till.
 3. Försök inte dölja det faktum att du har haft ett avbrott i karriären. Du måste vara 100 % ärlig om hur du har tillbringat den här perioden av ditt liv.

Se till att layouten är tydlig och överskådlig. Arbetsgivare har inte mycket tid att granska din ansökan – håll texten kort och koncis!

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
4.7
Ändra detta cv
Dela denna artikel

Snygga cv-mallar

Övertyga arbetsgivare och rekryterare genom att använda en av våra 25+ eleganta, professionellt designade cv-mallar.
4 av 5
baseras på 3 068 recensioner på Trustpilot
Använd denna mallStockholm resume template
Stockholm
8 700 000 användare valde denna mall
Använd denna mallNew York resume template
New York
4 000 000 användare valde denna mall
Använd denna mallWien resume template
Wien
2 200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSydney resume template
Sydney
1 900 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLondon resume template
London
3 700 000 användare valde denna mall
Använd denna mallDublin resume template
Dublin
3 900 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMoskva resume template
Moskva
730 000 användare valde denna mall
Använd denna mallAmsterdam resume template
Amsterdam
1 700 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMadrid resume template
Madrid
1 500 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSantiago resume template
Santiago
1 300 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSingapore resume template
Singapore
720 000 användare valde denna mall
Använd denna mallOslo resume template
Oslo
580 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKapstaden resume template
Kapstaden
57 000 användare valde denna mall
Använd denna mallParis resume template
Paris
550 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBerlin resume template
Berlin
1 500 000 användare valde denna mall
Använd denna mallGenève resume template
Genève
33 000 användare valde denna mall
Använd denna mallVancouver resume template
Vancouver
510 000 användare valde denna mall
Använd denna mallTokyo resume template
Tokyo
350 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMilano resume template
Milano
930 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLissabon resume template
Lissabon
230 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBarcelona resume template
Barcelona
490 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKöpenhamn resume template
Köpenhamn
100 000 användare valde denna mall
Använd denna mallChicago resume template
Chicago
150 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRio resume template
Rio
200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRom resume template
Rom
200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBoston resume template
Boston
120 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRirekisho resume template
Rirekisho
52 000 användare valde denna mall
Använd denna mallcv resume template
cv
3 400 användare valde denna mall
Använd denna mallAten resume template
Aten
110 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBryssel resume template
Bryssel
69 000 användare valde denna mall
Använd denna mallPrag resume template
Prag
18 000 användare valde denna mall
Använd denna mallShanghai resume template
Shanghai
30 000 användare valde denna mall
Använd denna mallToronto resume template
Toronto
2 000 000 användare valde denna mall
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies