1. cv-exempel
 2. Socialt arbete
Skrivet av Susan ShorSusan Shor

Socialt arbete cv-exempel & skrivhjälp

Ett beprövat jobbspecifikt cv för att skaffa nytt jobb 2024. Du kan redigera detta Socialt arbete cv-exempel för att komma igång snabbt och enkelt skapa ett perfekt cv på bara några minuter. Fyll i dina uppgifter, ladda ner ditt nya cv och skicka din ansökan idag!
4.2
Genomsnittlig bedömning
32 Exemplet har redan betygsatts
Socialt arbete cv-exempel & skrivhjälp
Ändra detta cv

Hurra! Du vill arbeta med att stödja och hjälpa människor i olika situationer. Det finns många olika yrken att välja på och arbetsmarknaden ser mycket bra ut. Det finns jobb både inom den offentliga sektorn, privata företag eller som egen företagare. Inom socialt arbete kan du arbeta med både barn, vuxna och äldre. När du förbereder dig för ett nytt steg inom branschen kan du öka dina chanser att få drömjobbet genom att fokusera på ett imponerande cv. 

Nedladdningsbart cv-exempel socialt arbete

Ditt cv är nyckeln till framgång. Du har färdigheter, erfarenhet och utbildning. Vi på cvkungen.se har ett bibliotek på över 350 cv-exempel, mallar, layoutförslag och skrivguider som hjälper dig att presentera dig själv på bästa möjliga sätt.

Hur skriver man ett cv inom branschen socialt arbete?

När du ska skriva ditt cv måste du först veta vilka avsnitt som ska ingå: 

 • Rubrik
 • Sammanfattning
 • Avsnitt om arbetslivserfarenhet
 • Avsnitt om färdigheter
 • Avsnitt om utbildning

Eftersom socialt arbete är ett så brett område måste du ägna stor uppmärksamhet åt att skräddarsy ditt cv för varje jobb du söker. Undersök allt du kan hitta om den specifika tjänsten, organisationen/företaget och medarbetarna. 

Experttips

Rekryterare använder sig ofta av Applicant Tracking Systems (ATS). Det är program som scannar, sorterar och rankar inkommande cv:n och jobbansökningar. ATS-programmens algoritmer söker efter nyckelord, fraser och annan information som är viktig för arbetsgivaren. Varje cv betygsätts och om ditt får underkänt kommer det aldrig att granskas av en människa. 

Hur ska man göra för att överlista ATS? Vi har ett par tips:

 • Analysera varje platsannons och leta efter nyckelord och viktiga fraser. Markera dem så att du kan infoga dem naturligt när du börjar skriva ditt cv. Om du har svårt att avgöra vilka nyckelord du ska fokusera på, testa att använda ett ordmoln som wordle.com eller wordart.com.
 • Lägg inte viktig information i en rubrik eller sidfot som ATS-programmet kanske inte kan läsa.
 • Undvik ”cool” layout, ovanliga typsnitt, tabeller eller kolumner.

Välj rätt cv-format när du arbetar med socialt arbete

Ett kronologiskt cv, även kallat cv med omvänd kronologisk ordning, är det bästa formatet när din arbetslivserfarenhet överensstämmer väl med de krav som ställs i platsannonsen. Det fungerar bra för arbetssökande inom nästan alla yrken, inklusive socialarbetare.

Ibland passar alternativa cv-format bättre, t.ex. om man är ny på arbetsmarknaden eller på väg att byta karriär, eller för personer med varierad yrkesbakgrund. Då kan man välja ett funktionellt cv-format. De fokuserar på kompetenser, talanger och expertis, snarare än på arbetslivserfarenhet. 

Presentera dina kontaktuppgifter

Rubriken i ditt cv är ungefär som ett visitkort. Det bör tydligt presentera din kontaktinformation i linje med din yrkesmässiga utstrålning Se till att din kontaktinformation är lättillgänglig och har en proffsig layout. Det här ska ingå:

 • Fullständigt namn och titel: Uppge ditt för- och efternamn, tillsammans med titeln på tjänsten du siktar på.
 • En yrkesmässig e-postadress: Använd ett enkelt, professionellt format som [email protected].
 • Telefonnummer: Uppge ett kontaktnummer och tala in ett proffsigt röstmeddelande.
 • Ort: Nämn endast din bostadsort och eventuellt kommun/län.
 • LinkedIn: Ta med din LinkedIn-profil om den är uppdaterad och relevant.

Undvik att nämna födelsedatum, personliga uppgifter som civilstånd, personnummer eller ID/pass-nummer.

Exempel på personlig sammanfattning

Sammanfattningen i ditt cv för socialarbetare är troligen det första rekryteraren läser eftersom avsnittet befinner sig högst upp i dokumentet. Det ska vara en kort och koncis beskrivning av din karriär och hur du arbetar med dina klienter.

Kom ihåg att inkludera nyckelord som lyfter fram dina mest relevanta eller imponerande egenskaper och yrkesmässiga prestationer. Här ska du fånga rekryterarens intresse och övertala hen att fortsätta läsa.

Exempel på personlig sammanfattning för en erfaren socionom:

Socionom med starkt intresse för människor och god empatisk förmåga. Möter ofta människor i svåra förhållanden och kan se helheten av personens livssituation. Stresstålig, psykiskt stabil och besitter förmågan att läsa av situationer snabbt och på rätt sätt. 

Har kopierat!
Exempel på personlig sammanfattning för en socionom som är ny i branschen:

Nyutexaminerad socionom som jobbar inom socionombemanning och siktar på att bli socionomkonsult. Lyhörd, empatisk och med viljan att hjälpa människor som behöver extra hjälp och stöttning eller vill förändra sina liv. 

Har kopierat!

Exempel på arbetslivserfarenhet inom socialt arbete

Att skriva om arbetslivserfarenhet i ett cv hör till det viktigaste, men också till det svåraste.

I det här avsnittet beskriver man tidigare tjänster och erfarenhet på ett trovärdigt sätt vilket ska lägga grunden till en ansökan eller anställningsintervju.

Att lyfta fram din arbetslivserfarenhet kräver lite extra eftertanke. Det här är ingen simpel uppräkning av arbetsuppgifter. I stället bör avsnittet belysa dina förmågor genom att beskriva bedrifter, framgångar och utmaningar, t. ex hur du upptäckte, analyserade och löste problem. Var specifik när du beskriver dina bedrifter i punktform. Ta gärna med siffror eller andra data och använd kraftfulla “handlingsverb”.

Om du söker ditt allra första jobb har du praktikerfarenhet som räknas. Visa exempel på ökad kompetens och ansvar. 

Om du använder det vanliga kronologiska cv-formatet, lista dina jobb i omvänd ordning med din nuvarande tjänst först. Glöm inte att anpassa dina beskrivningar efter nyckelorden i platsannonsen.

Anpassningsbart exempel på arbetslivserfarenhet

Socialsekreterare på Västerås kommun, Västerås
September 2019 — Nuvarande

 • Arbetar som socionomkonsult med brett nätverk.
 • Anställd inom kommunen och hyrs ut för att utföra sedvanliga arbetsuppgifter som socialsekreterare inom socialtjänstens utredningsenhet för barn och unga.
 • Tjänsten som socialsekreterare innebär att jag utreder, beslutar och följer upp insatser utifrån gällande lagstiftning som SoL och LVU.
 • Hanterar nya ansökningar och anmälningar rörande barn och unga.
 • Gör skyddsbedömningar och förhandsbedömningar som resulterar i beslut.
 • Samverkar med interna och externa samarbetspartners och deltar aktivt i kommunens kvalitets- och utvecklingsarbete.
 • Jobbar även med jourverksamhet då arbetet styrs av teamets gemensamma planering och handläggning av mer akuta högriskärenden.

 

Familje- och nätverksbehandlare på Enköpings kommun, Enköping
September 2016 — Augusti 2019

 • Arbetade som familjebehandlare med familj och nätverk till placerade pojkar i åldrarna 12-16 år.
 • Uppdraget innefattade både såväl arbete mot biologisk familj som professionellt nätverk.
 • Varierande arbetsuppgifter som innefattade såväl familjeterapeutiska interventioner, psykoedukativa insatser och föräldrautbildningar som deltagande i nätverksmöten och uppföljningar.
 • Tät kontakt med de unga och behandlingspersonalen på avdelningarna var också en del av uppdraget.
 • Arbetet bedrevs i team som skapades kring varje ungdom där psykolog, socionom, behandlingspedagog, sjuksköterska och lärare ingick. Fick till stor del själv utforma och planera min arbetsdag men det gällde att vara flexibel och , hittar lösningar så som att arbeta via digital kommunikation eller möta familjerna på deras hemmaplan.
Har kopierat!

Exempel på färdigheter som passar inom socialt arbete

De färdigheter som presenteras i ditt cv gör det enkelt för personalchefen att skumma igenom dokumentet och upptäcka dina talanger. 

Inom socialt arbete handlar jobbet alltid om människor. Det innebär ofta fingertoppskänsla, utmaningarna är många och särskilda förmågor krävs, t.ex. att visa empati. 

10 viktiga egenskaper för socialarbetare:

 • Förmåga att samtala – och lyssna
 • Empati
 • Helhetsperspektiv
 • Samarbetsförmåga
 • Självkännedom
 • Psykisk stabilitet
 • Professionalism
 • Förmåga att skapa kontakt
 • Kommunikativ förmåga
 • Skriv- och formuleringsförmåga

De flesta färdigheter i den här branschen är mjuka, sådant som krävs för att hantera människor och grupper. Men underskatta inte heller hårda färdigheter. Socialarbetare behöver viss teknisk kunskap för att exempelvis sköta administration eller hantera ekonomiska uppgifter.

Exempel på utbildning inom socialt arbete

En vanlig väg till olika sociala yrken, exempelvis socialsekreterare eller kurator, är att utbilda sig till socionom. Då studerar du på Socionomprogrammet, som motsvarar 3,5 års heltidsstudier på högskola/universitet. Men det finns även andra vägar, exempelvis en fil.kand. (eller master) i socialt arbete. Grundläggande gymnasial utbildning finns bl.a. på Samhällsvetenskapsprogrammet eller Humanistiska programmet.

Utbildningsavsnittet i ditt cv är en tydlig översikt av dina examina i omvänd kronologisk ordning. Om du har en högre akademisk titel kan du hoppa över gymnasiet. Om du är nyutexaminerad socionom kan det vara bra att nämna dina praktikplatser.

Experttips

Om du är legitimerad och/eller aktiv inom en yrkesorganisation kanske du vill lägga till en rubrik i cv:t om det.

Anpassningsbart exempel på utbildning

Masterprogram i socialt arbete, Stockholms universitet, Stockholm
Augusti 2014 — Juni 2016

 

Socionomprogrammet, Stockholms universitet, Stockholm
Augusti 2010 — Juni 2014

Har kopierat!

Layout och design för cv:n inom socialt arbete

Tumregeln är att dokumentets design inte ska stå i vägen för informationen. Prydligt och lättläst är viktiga nyckelord för ditt cv. Det första intrycket kommer att hänga kvar, så se till att det blir bra. Du vill fånga och hålla kvar läsarens uppmärksamhet.

Tänk på att ha:

 • Lättläst kontaktinformation
 • Tydligt rubricerade avsnitt
 • Varierande radlängd för ett luftigt intryck
 • Konsekvent teckenstorlek och typsnitt
 • 2,5 cm marginaler på alla sidor

Undvik:

 • För mycket eller för starka färger
 • Stora textblock
 • Kolumner och tabeller
 • Information i sidhuvud och sidfot
Experttips

Spara alltid ditt cv som pdf-fil. Vårt intuitiva cv-verktyg uppmanar dig att göra det för att undvika formateringsproblem som kan uppstå med olika ordbehandlingsprogram. Dubbelkolla sedan att justering, punktlistor och mellanrum stämmer.

Anpassningsbart exempel

Profil

Socionom med starkt intresse för människor och god empatisk förmåga. Möter ofta människor i svåra förhållanden och kan se helheten av personens livssituation. Stresstålig, psykiskt stabil och besitter förmågan att läsa av situationer snabbt och på rätt sätt. 

 

Arbetslivserfarenhet

Socialsekreterare på Västerås kommun, Västerås
September 2019 — Nuvarande

 • Arbetar som socionomkonsult med brett nätverk.
 • Anställd inom kommunen och hyrs ut för att utföra sedvanliga arbetsuppgifter som socialsekreterare inom socialtjänstens utredningsenhet för barn och unga.
 • Tjänsten som socialsekreterare innebär att jag utreder, beslutar och följer upp insatser utifrån gällande lagstiftning som SoL och LVU.
 • Hanterar nya ansökningar och anmälningar rörande barn och unga.
 • Gör skyddsbedömningar och förhandsbedömningar som resulterar i beslut.
 • Samverkar med interna och externa samarbetspartners och deltar aktivt i kommunens kvalitets- och utvecklingsarbete.
 • Jobbar även med jourverksamhet då arbetet styrs av teamets gemensamma planering och handläggning av mer akuta högriskärenden.

 

Familje- och nätverksbehandlare på Enköpings kommun, Enköping
September 2016 — Augusti 2019

 • Arbetade som familjebehandlare med familj och nätverk till placerade pojkar i åldrarna 12-16 år.
 • Uppdraget innefattade både såväl arbete mot biologisk familj som professionellt nätverk.
 • Varierande arbetsuppgifter som innefattade såväl familjeterapeutiska interventioner, psykoedukativa insatser och föräldrautbildningar som deltagande i nätverksmöten och uppföljningar.
 • Tät kontakt med de unga och behandlingspersonalen på avdelningarna var också en del av uppdraget.
 • Arbetet bedrevs i team som skapades kring varje ungdom där psykolog, socionom, behandlingspedagog, sjuksköterska och lärare ingick. Fick till stor del själv utforma och planera min arbetsdag men det gällde att vara flexibel och , hittar lösningar så som att arbeta via digital kommunikation eller möta familjerna på deras hemmaplan.

Färdigheter

 • Social förmåga
 • Kan läsa av olika situationer
 • Stresstålighet
 • Psykisk stabilitet
 • Helhetsperspektiv
 • Samarbetsförmåga
 • Självkännedom

Utbildning

Masterprogram i socialt arbete, Stockholms universitet, Stockholm
Augusti 2014 — Juni 2016

 

Socionomprogrammet, Stockholms universitet, Stockholm
Augusti 2010 — Juni 2014

Har kopierat!

Om du inte vill ägna någon tid alls åt design, låt cvkungen.se hjälpa dig. Använd en av våra expertdesignade cv-mallar.

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
4.2
Ändra detta cv
Dela denna artikel

Snygga cv-mallar

Övertyga arbetsgivare och rekryterare genom att använda en av våra 25+ eleganta, professionellt designade cv-mallar.
4 av 5
baseras på 3 068 recensioner på Trustpilot
Använd denna mallStockholm resume template
Stockholm
8 700 000 användare valde denna mall
Använd denna mallNew York resume template
New York
4 000 000 användare valde denna mall
Använd denna mallWien resume template
Wien
2 200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSydney resume template
Sydney
1 900 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLondon resume template
London
3 700 000 användare valde denna mall
Använd denna mallDublin resume template
Dublin
3 900 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMoskva resume template
Moskva
730 000 användare valde denna mall
Använd denna mallAmsterdam resume template
Amsterdam
1 700 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMadrid resume template
Madrid
1 500 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSantiago resume template
Santiago
1 300 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSingapore resume template
Singapore
720 000 användare valde denna mall
Använd denna mallOslo resume template
Oslo
580 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKapstaden resume template
Kapstaden
57 000 användare valde denna mall
Använd denna mallParis resume template
Paris
550 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBerlin resume template
Berlin
1 500 000 användare valde denna mall
Använd denna mallGenève resume template
Genève
33 000 användare valde denna mall
Använd denna mallVancouver resume template
Vancouver
510 000 användare valde denna mall
Använd denna mallTokyo resume template
Tokyo
350 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMilano resume template
Milano
930 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLissabon resume template
Lissabon
230 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBarcelona resume template
Barcelona
490 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKöpenhamn resume template
Köpenhamn
100 000 användare valde denna mall
Använd denna mallChicago resume template
Chicago
150 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRio resume template
Rio
200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRom resume template
Rom
200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBoston resume template
Boston
120 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRirekisho resume template
Rirekisho
52 000 användare valde denna mall
Använd denna mallcv resume template
cv
3 400 användare valde denna mall
Använd denna mallAten resume template
Aten
110 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBryssel resume template
Bryssel
69 000 användare valde denna mall
Använd denna mallPrag resume template
Prag
18 000 användare valde denna mall
Använd denna mallShanghai resume template
Shanghai
30 000 användare valde denna mall
Använd denna mallToronto resume template
Toronto
2 000 000 användare valde denna mall
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies