De flesta cv:n innehåller ett kort, inledande avsnitt där man betonar kandidatens viktigaste aspekter/egenskaper. Detta avsnitt kallas vanligtvis personlig sammanfattning eller profil. Det ger personlig information om kandidaten, om hens erfarenhet och prestationer och ibland även framtidsvisioner.
I den personliga sammanfattningen kan man också beskriva sin målsättning, dvs ens mål med anställningen.
Ska jag ta med målsättning i mitt cv år 2024?
Det korta svaret är: ja, men bara om du förväntar dig någon form av ändring i din karriär (byte av bransch eller tjänst, befordran, nystart, etc.) eller är vid ett vägskäl i karriären.
Om det handlar om att ge en framtida arbetsgivare klarhet om dina ambitioner, är det helt rätt. Arbetsmarknaden i 2024 är utmanande med ökad arbetslöshet, särskilt bland unga. Samtidigt har vissa sektorer som teknik och vård en stabil tillväxt, medan Sveriges åldrande befolkning påverkar dynamiken på arbetsmarkanden. Det råder osäkerhet, men finns även möjligheter inom specifika branscher. Allt fler arbetar på distans, antalet portföljkarriärer ökar och frilansande är den nya normen för många.
Om du vill jobba på distans, nämn det i din målsättning. Om du söker ett deltidsjobb, var tydlig med det i förväg. Om du vill byta bransch, tala om för rekryteraren att branschen är rätt för dig.
Vad ska man ta upp?
Rekryterare och andra HR-specialister rekommenderar att ett avsnitt om målsättningar innehåller följande:
- Yrkesegenskaper
- Yrkestitel (eller framtida titel)
- Färdigheter och erfarenhet
- Löfte (om din karriärbana/mål)
Ett cv är i första hand en saklig beskrivning, men dina mål handlar om framtiden - din karriär, övergångar till nya tjänster, överförbara färdigheter eller ”arbetstagarorienterade” mål (dvs mål som är värdefulla för din nya arbetsgivare). Du måste därför presentera en trovärdig vision om vad som kommer att hända.
När du beskriver din målsättning räcker det inte med att säga "Jag vill bli senior analytiker". Du måste berika uttalandet med lite personlighet, motivera det med dina mest relevanta färdigheter och erfarenheter, samtidigt som du avger ett högtidligt löfte till din framtida arbetsgivare. Det handlar inte bara om din målsättning; det ska vara ett uttalande som passar arbetsgivarens behov.
Låt oss ta en titt på varje enskild punkt:
- Yrkesegenskaper. Hur skulle du beskriva dig själv? När du söker jobb är det viktigt att sätta ord på det du är bra på. När du berättar om din karriär i ditt cv, kan du med hjälp av adjektiv komplettera din berättelse. Ett adjektiv (eller två) i början av målsättningen ger känslan av "det här är jag" innan du fortsätter med att beskriva vart du är på väg. Till exempel: ”Analytisk och lösningsfokuserad ekonom som söker en roll där jag kan använda mina färdigheter för att optimera finansiella processer och bidra till företagets ekonomiska tillväxt.”
- Yrkestitel (eller framtida titel). Den andra delen av målsättningen kan vara titeln på den tjänst du eftersträvar. Om tjänsten skiljer sig från tidigare titlar, kan du göra den mer allmän - t.ex. "marknadsföringsproffs" eller lägga till några ord efter den nuvarande titeln för att ange din framtida inriktning: "säljchef som söker en tjänst inom kundverksamhet.” I vilket fall som helst måste denna del av målsättningen vända sig direkt till personalchefen.
- Kunskaper & erfarenhet. Även om ditt cv handlar om dina tidigare bedrifter, är det smart att välja ut de mest relevanta aspekterna av dina färdigheter och erfarenheter. På så sätt visar du din framtida arbetsgivare att du har valt en ”respektabel” väg. Det är speciellt bra om du vill lyfta fram erfarenheter från tidigare i karriären. Det ger också en tydlig vink om vad du vill berätta mer om under en anställningsintervju.
- Löfte/Mål. Den sista delen av målsättningen är att avge ett löfte till din framtida arbetsgivare (och till dig själv). Kort och gott: vem du är och vad du ska bidra med. Varje ord i ditt cv, personliga brev och intervju ska handla om det. Löftet/målet är skälet till att du vill gå till jobbet varje morgon, i många år framöver.
Hur skriver man en målsättning?
Målsättningen bör helst följa indelningen som vi beskrivit ovan (egenskaper, titel, färdigheter och erfarenhet, löfte/mål), men huvudsaken är att det är skrivet i tredje person med en professionell ton. Föreställ dig att du är en rekryteringschef som beskriver kandidaten för sin VD. Den sortens språk ska du använda – en professionell hisspresentation på bara två meningar.
Målsättningen bör vara så relevant som möjligt för tjänsten, så det är alltid en bra idé att spegla språket i jobbeskrivningen och på företagets hemsida. Att använda samma uttryck som dina potentiella arbetsgivare är ett bra sätt att se en gemensam framtid utifrån samma perspektiv.
Viktigast av allt: målsättningen ska vara ett personlig vision, något kandidaten brinner för och är stolt över. Att ta nya steg i karriären är svårt nog. Sikta högt, nöj dig inte med det näst bästa. The sky is the limit.
Passar en målsättning mig?
När det är dags att byta till en annan sorts jobb och/eller till en annan bransch är målsättningen de viktigaste raderna i hela ditt cv. När du sätter tonen i början av cv:t kommer potentiella arbetsgivare att läsa texten med den attityd som du avser. Ja, den nya tjänsten är kanske lite annorlunda än det du har gjort tidigare, men du har det som krävs för att lyckas.
Om ditt nya karriärsteg påminner om något av de cv-exemplen ovan, eller om du helt enkelt vill vara jättetydlig med vilken riktning du vill att din karriär ska ta, kan det vara bra att ta upp en specifik målsättning.
Var storordig och stolt så har du chansen att få ditt drömjobb.
Gillade du detta innehåll? Besök vår sida med cv-mallar och skapa den bästa cv:n för dig.