1. Blogg
  2. Karriär
  3. Är det dags för ett karriärbyte? Vad ska du göra i så fall?
Skrivet av Rolf BaxRolf Bax

Är det dags för ett karriärbyte? Vad ska du göra i så fall?

30 läst
Är det dags för ett karriärbyte? Vad ska du göra i så fall?
Om du är trött, uttråkad eller frustrerad på jobbet kan det vara dags för ett karriärbyte. Det här blogginlägget hjälper dig att avgöra om det är dags att lämna ditt jobb och hur du i så fall lyckas med karriärbytet.

Inledning

När man växer upp finns det många stora frågor som man inte behöver oroa sig över. Vilken skola man ska gå i, vem man ska gifta sig med, om man vill skaffa barn, var man ska bo - allt det kan man vänta med... i alla fall ett tag. Men yrkeskarriären? Den måste man ta tag i tidigt.

Så du, tonåring, vad vill du göra i RESTEN AV DITT LIV?

Eftersom pressen att välja karriär tidigt, när vi fortfarande går i skolan, är så stor, är det inte konstigt att många av oss hamnar fel. I själva verket är, enligt en undersökning som University of Phoenix utfört, 58 % av alla vuxna intresserade av att byta karriär och 86 % av dessa vuxna är i 20-årsåldern. Det är normalt att känna sig osäker när det gäller vad man ska göra med sitt liv. Och det är inte skamligt att vända ryggen till en karriär som inte passar en.

I den här guiden undersöker vi vad det innebär att byta karriär, hur man avgör om det är rätt tillfälle, vilka fördelar det kan ha och om det någonsin är för sent att prova på något nytt.

Innan vi går in på allt det där, låt oss börja med ett litet test.

”Borde jag byta jobb?”-testet

Det är inte ovanligt att det går lite upp och ner på jobbet. Ibland kan man vara stressad eller omotiverad och vissa dagar har man bara lust att stanna i sängen och titta på Netflix hela dagen (been there!). Men när de dåliga dagarna börjar blir fler än de bra dagarna, tänk då på att du spenderar väldigt många timmar på arbetsplatsen. Antagligen fler än någon annanstans. Fler än sovandes i sängen till exempel. Du är skyldig dig själv och din mentala hälsa att ta dig en funderare: är det dags för en ny start?

Det här lilla testet hjälper dig att jämföra fördelar och nackdelar i din nuvarande karriär.

Hur vet man om det är dags för en ny karriär?

Om du känner att du har fått nog på ditt nuvarande jobb, börja med att fundera på om du vill leta efter något nytt inom samma bransch eller starta en helt ny yrkesbana.

Om någon av punkterna nedan stämmer in på dig, är det ett tecken på att ett karriärbyte kan vara bäst. Om alla punkter stämmer, är du definitivt fel person på fel plats.

Du är uttråkad

Under sin livstid tillbringar en genomsnittlig arbetstagare 90 000 timmar på jobbet. Det är väldigt många timmar om man har tråkigt... Arbetet behöver inte vara monotont, det kan vara engagerande, intressant och meningsfullt. Om du utför samma uppgifter, vecka in, vecka ut, år efter år, med samma lön och utan nya utmaningar, kanske du, när det blir dags för pension, ångrar att du tillbringade så mycket av din tid där.

Du utvecklas inte

När fick du löneökning senast? Och hur är det med nya färdigheter - lär du dig regelbundet nya saker? Den tekniska utvecklingen går snabbare än någonsin. Om du inte har lyckats lägga till några praktiska färdigheter eller kvalifikationer på ditt cv, utvecklas du antagligen inte så snabbt som du borde.

Du har inte fått lönehöjning

Pengar är inte allt, men du bör få rimligt betalt för det arbete du utför. Självklart ska alla få sin lagstadgade minimumlön, men man bör också kunna förvänta sig en löneökning i linje med ens ställning på företaget och den tid man varit anställd där. Om du inte kommer ihåg när du fick löneökning senast, betyder det antagligen att du inte får den lön du förtjänar.

Kom ihåg att inflationen stiger varje år, så om du inte får löneökning årligen, är det snarare en lönesänkning!

För en få en uppfattning om hur mycket du bör få betalt baserat på din tjänstetitel, ort och anställningstid, kolla in Payscales löneuppgifter.

Du är utarbetad

Om du blir ombedd att utföra extra uppgifter eller arbeta över, utan ersättning eller uppskattning, är det ett tecken på att din arbetsgivare tar dig för givet. Att då och då jobba över eller arbeta helg är okej, speciellt om du får betalt för övertiden eller verkligen brinner för ditt arbete. Om du arbetar mer än 40 timmar i veckan, men gärna skulle vilja arbeta mindre, var uppmärksam så att du inte blir överansträngd eller går in i väggen.

Du får inte möjlighet att utnyttja dina färdigheter

Om du är en utbildad webbutvecklare, men tjänar ditt uppehälle genom att packa lådor, slösar du bort dina talanger.

Naturligtvis vill man inte alltid arbeta med det man har utbildat sig till. Men om du har vissa färdigheter som du gillar att använda och det inte finns några möjligheter att göra det i din nuvarande tjänst, försök hitta ett jobb där dessa färdigheter efterfrågas.

Din organisation kämpar

Om företaget du arbetar för kämpar, kommer det att märkas. Om anställda permitteras eller verksamheten ”effektiviseras”, kan det innebära nya möjligheter för vissa, men för andra ett tecken på att det är dags att gå vidare. Vissa företag är framgångsrika, medan andra misslyckas. Det är inte ditt fel, eller troligen är det inte ditt fel.

Din bransch kämpar

Om företaget du arbetar för kämpar för att branschen upplever tuffa tider, kan det vara ett perfekt tillfälle att byta karriär. Så är det bara. Branscher som varit framgångsrika tidigare, hänger inte alltid med i utvecklingen. Då är det bra om man ser järtecknen och väljer att lämna branschen i god tid.

Du hatar din chef

Många människor säger inte upp sig på grund av jobbet, utan på grund av sin hemska chef. Om du inte gillar din chef och det verkar vara ömsesidigt, kommer det, förr eller senare, leda till att du hatar ditt jobb och inte kan prestera väl.

Livet är för kort för att gå omkring och vara arg och frustrerad på jobbet. Det finns massor av underbara chefer som bara väntar på att du ska gilla dem så att de kan gilla dig tillbaka.

Är du utbränd?

Utbrändhet, det är allvarligt. Det är mer än bara ”Usch, jag orkar inte jobba idag.” Det påverkar ditt känslomässiga, fysiska och mentala välbefinnande på allvar.

Enligt David Ballard, legitimerad psykolog inom ”American Psychological Associations” definieras utbrändhet som "en längre tidsperiod där man upplever (känslomässig) utmattning och brist på intresse, vilket leder till minskad professionell prestation.”

I en artikel iForbes listade Dr. Ballard 10 tecken på utbrändhet.

  1. Utmattning
  2. Brist på motivation
  3. Frustration, cynism eller andra negativa känslor
  4. Kognitiva problem
  5. Presterar sämre på arbetet
  6. Personliga (kommunikations)problem hemma och på jobbet
  7. Sköter inte om dig själv
  8. Är upptagen med jobbet... när man inte är på jobbet
  9. Allmänt minskat välbefinnande
  10. Hälsoproblem

Om du känner igen dessa symptom, kan en karriärförändring vara rätt lösning.

Vad leder till utbrändhet?

Utbrändhet på jobbet kan förorsakas av många olika faktorer, t.ex.:

  • Oklara förväntningar - inte veta vad chefen förväntar sig av en eller vilka mål man ska uppnå
  • Olika värderingar - hur företaget bedriver sin verksamhet stämmer inte överens med ens värderingar
  • Brist på intresse - vara uttråkad eller ointresserad eller känna att ens färdigheter inte utnyttjas
  • Isolering - arbeta utan socialt stöd, feedback eller uppskattning
  • Obalans mellan arbete och fritid - Om man bara jobbar och aldrig tar ledigt, blir man en tråkig typ. Det vill säga, om man arbetar så ofta att man inte har tid att umgås med familj och vänner.
  • Dysfunktionella kollegor - bli mobbad, motarbetad eller detaljstyrd av chefer eller andra medlemmar i teamet.

Om du läser detta och känner att du kanske lider av utbrändhet/utmattningssyndrom, här är några tips som kan hjälpa:

  • Ta ledigt en eller ett par dagar och försök att verkligen koppla bort arbetet. Försök inte övertala dig själv att du måste ta en lång semester. Ett par dagar hemma kan göra underverk.
  • Skriv ner allt som du tror bidrar till din utmattning/utbrändhet och gör en handlingsplan för att lösa problemen.
  • Sök professionell hjälp. Oavsett om det är en terapeut eller en karriärcoach, tänk på att det verkligen finns välutbildade proffs som kan hjälpa dig att navigera i din situation och stödja dig när det gäller att hitta balans.
  • Fundera på om ett nytt jobb eller ett drastiskt karriärbyte kanske är det enda sättet att undvika allvarliga psykiska och fysiska skador.

Det går att besegra utbrändhet med stöd, träning, bättre sömn och en bättre, flexiblare balans mellan arbetsliv och fritid. Men om du märker att alla i ditt företag eller i ditt team kämpar med utbrändhet, beror det antagligen inte på dig, utan är det troligt att företagskulturen eller branschen inte uppfyller kraven för hälsosam arbetsmiljö.

Fördelarna med karriärbyte

Hittills har vi bara fokuserat på skälen till att du vill komma bort från ditt jobb så snabbt som möjligt.

Men vad innebär det i praktiken?

Att byta karriär är inte som att byta underkläder. Det är stort och skrämmande. Ungefär som att byta relationsstatus på Facebook, fast läskigare.

Det förändrar livet. Som tur är finns det många fördelar också. Du och din karriär är viktiga. Om du inte ägnar tid och uppmärksamhet åt ditt karriärval gör du dig själv en otjänst. Du kan gå miste om hundratusentals kronor och slänga bort år av positiv arbetslivserfarenhet som inte går att få tillbaka.

Inse din potential

I motsats till vad vissa människor kanske vill få dig att tro, går det faktiskt att njuta av det man jobbar med. Mycket av glädjen handlar om att förverkliga sin potential. Du kanske är född till ledare, men har aldrig fått chansen att visa upp det. Eller du kanske har en fingertoppskänsla för design, som bara inte hunnit frodas och blomstra.

Att byta karriär ger dig chans att uppfylla dina ambitioner - ambitioner som tidigare lagts åt sidan på grund av omständigheter eller brist på möjligheter.

Utnyttja dina färdigheter

Din första karriär är inte alltid den som passar dina färdigheter bäst. Enligt The Guardian hamnar ungefär en tredjedel av alla nyutexaminerade på jobb som matchar dåligt.

Det innebär att de har sämre förutsättningar och lägre inkomst än de som har fått god karriärrådgivning och skapat ett cv för att hitta en passande karriär. Men ofta inser man inte att karriären inte passar, förrän man befinner sig mitt i den.

Ta dig tid att utvärdera dina färdigheter ordentligt. Vad är du utbildad till? Vilken typ av arbete skulle du vilja göra? Vad har du lätt för som andra tycker är svårt?

Försök komma på hur du vill att din karriär ska se ut. Gör det utifrån dina färdigheter och låt det styra jakten på jobb. Ta sedan färdigheterna och presentera dem på ett sätt som visar arbetsgivaren att du är den perfekta kandidaten.

Lär dig nya färdigheter

Att få lära sig nya färdigheter är en av de största fördelarna med att byta karriär. Att byta jobb ofta ser inte så bra ut på cv.t, men de färdigheter du har förvärvat genom olika typer av arbete är förstås bra.

Oavsett typen är jobb, så samlar du på dig mjuka färdigheter som du kan få användning av i din nya karriär. Till exempel kommunikationsfärdigheter, punktlighet, arbetsmoral, problemlösning, samarbetsförmåga och flexibilitet.

Du kan också ha skaffat dig hårda färdigheter - saker som du har lärt dig för att kunna utföra jobbet. Datorprogrammering till exempel, eller att styra avancerade maskiner, främmande språk, dataanalys eller digital marknadsföring.

Att lära sig nya saker ökar förtroendet och främjar nytänkande.

Utöka ditt nätverk

Att skaffa nytt jobb innebär också att man träffar nya människor - människor som inspirerar, stöder, vägleder och lär en saker. Att arbeta i ett nytt team hjälper dig också att växa som person och som yrkesverksam. Det förhindrar att du stagnerar på grund av att du arbetar bland kollegor som inte delar samma karriärambitioner som du gör.

Tjäna mer pengar

Att byta karriär av rent ekonomiska skäl är förmodligen inte det bästa receptet för framgång, men det är alltid trevligt att få mer betalt.

Enligt uppgifter från Bureau of Labor Statistics får en genomsnittlig anställd upp till 20 % högre lön vid byte av jobb. Jämför detta med att stanna i samma jobb, där de anställda får vara nöjda med en ökning på 3 %.

När är man för gammal för ett karriärbyte?

Vi har nu presenterat en massa fördelar med att byta karriär. Det verkar vara enkelt, eller hur?

Men vänta lite. En fråga har vi inte tagit upp ännu: Är jag för gammal för att byta karriär? Nej. Absolut inte. Man är nämligen aldrig för gammal för att byta karriär.

Det finns en idé om att din karriär är en timer och att du, när du nått en viss ålder, måste avstå ifrån att byta. Det är löjligt. Den idén har sitt ursprung i ståndpunkten att du MÅSTE veta vad du vill göra i resten av ditt liv när du lämnar skolan. Och att om du väljer fel när du är ung, så är det kört.

Det är nonsens. Om du vill byta karriär, gör det!

Den ålder när man oftast får höra att ”nu är det är dags att hålla sig till den karriär du valt" är runt 30 och 40. Idén är att du, vid 30 eller 40, har investerat en massa tid i din nuvarande karriär och om du lämnar den så innebär det att du kastar bort år av investerad energi.

Det är en villfarelse, och det kan vara extremt destruktivt att hålla sig till den.

Varför skulle du stanna kvar på ett jobb som du hatar, bara för att du redan har tillbringat så många år där?

Det är ju vansinnigt. Så låt oss fokusera på att avliva några myter om att byta karriär.

Byta karriär i 30-årsåldern

66 % av alla vuxna i 30-årsåldern är intresserade av att byta karriär.

Låt oss säga att du är 30 nu och går i pension vid 65. Då har du 35 år kvar för en ny karriär. Mer tid än du hittills har spenderat på den här planeten.

Att byta karriär nu gör dig inte till en ”skadad vara”, det är snarare en stor fördel. Du har en perfekt kombination av erfarenhet och ungdom.

Enligt NACE’s Job Outlook survey föredrar 91 % av arbetsgivarna kandidater med arbetslivserfarenhet. Vid 30, med ett eller ett par jobb i bagaget, är det precis det du har. Samma undersökning visade också att 26 % av arbetsgivarna föredrar arbetslivserfarenhet av olika typ och för 44 % spelar det ingen roll hur arbetslivserfarenheten samlades ihop.

Om du vill ha bevis på att karriärbyte vid 30 är ett perfekt drag, tänk på Jeff Bezos: vid 30 hade han en lukrativ karriär som datavetare på Wall Street. När han var 31, bytte han till e-handel och lanserade Amazon. Det var inget dumt beslut, eller hur?

I 20-årsåldern tillbringade Sara Blakely sju år åt att sälja kontorsmaterial från dörr till dörr, innan hon slutade år 2000 och började sälja fotlösa strumpbyxor istället. Spola fram filmen... idag omsätter hennes verksamhet, Spanx, över 250 miljoner dollar årligen.

När Terry Crews lämnade NFL 1997 var han 29 år och pank. Han tog ett jobb som städare. Två år senare fick han ett jobb på ett teveprogram. Tre år efter det, 2002, fick han sitt stora genombrott i filmen "Friday After Next." Nu är han en av världen mest kända skådespelare. Han är också ”ansiktet” i Old Spice-annonserna, några av de bästa reklamfilmerna genom tiderna!

Byta karriär i 40-årsåldern

60 % av alla vuxna i 40-årsåldern är intresserade av att byta karriär.

Men är det möjligt? Hur stor skillnad gör 10 år? Ingen skillnad alls.

En av de vanligaste missuppfattningarna när det handlar om att byta karriär i det här skedet i livet, är att arbetsgivare kommer att se dig som mindre produktiv än yngre kandidater. Men det är inte sant!

En studie som gjorts av The Society for Human Resource Management hittade ingen koppling mellan ålder och produktivitet.

En annan myt om att byta karriär är att du helt enkelt är för gammal för att bli anställd.

Först av allt: 40 är inte gammalt. För det andra finns det lagar som skyddar mot åldersdiskriminering. En arbetsgivare måste anställa dig baserat på din karaktär, dina kompetenser och förmåga att göra jobbet. En fördel för dig är att du, vid 40 års ålder, har erfarenhet i överflöd.

När allt kommer till kritan vill arbetsgivare ha duktiga arbetare med relevant erfarenhet. Om du har det, spelar åldern ingen roll i anställningsprocessen. Det är inte lätt att byta karriär. Så de som bestämmer sig för att göra det, visar att de är proaktiva problemlösare och inte passiva anställda som bara väntar på nästa lönecheck.

I ett inlägg till Career Intelligence listade jobbcoach Bettina Seidman från SEIDBET några av de egenskaper som arbetssökande över 40 vanligtvis har:

  • Arbetare över 40 är välutbildade
  • De är friskare än någonsin
  • De är motiverade att utföra kvalitetsjobb
  • De för med sig tålamod, expertis, mognad och stabilitet
  • De har stor erfarenhet
  • De bidrar med goda kontakter till arbetsgivaren
  • De är duktiga mentorer
  • Omsättningsnivån är lägre bland arbetare över 40
  • De samlar inte på sig erfarenhet bara för att sedan fortsätta till en annan arbetsgivare

Om vi tar hänsyn till dessa punkter, är du en himla fin kandidat! Dags för lite mer bevismaterial:

Vera Wang var skridskoåkare och journalist innan hon i 40-årsåldern bestämde sig för att byta karriär och bli designer av brudkläder. Idag är hon en av världens mest eftertraktade designers i branschen.

Innan hon blev programledare på tv och komiker arbetade Joy Behar som engelsklärare på gymnasiet. Varför gav hon upp karriären när hon var 40, trots att hon hade en magisterexamen i engelska? Med hennes egna ord: "Jag hade bara ingen lust att hålla på med det längre.”

Slutligen, Harland Sanders var 62 när han år 1952 startade franchiseföretaget Kentucky Fried Chicken. Innan dess arbetade han som advokat, järnvägsarbetare och medarbetare på en bensinstation.

När det gäller arbete, är ålder bara en siffra!

3 tips för att byta karriär vid 30 eller 40 års ålder

1. Utvärdera dig själv

Hur hittar man en ny passande karriär i denna fas av livet? Svaret på det är självkännedom. Ta papper och penna och skriv upp vad du har för personlighet, intressen, ambitioner och (arbetsrelaterade) värderingar. Det hjälper dig att bestämma vilka yrken som passar dina olika egenskaper.

Sedan kan du utforska varje yrke på djupet. Granska arbetsuppgifter, utbildning och lön. Gör en avvägning mellan för- och nackdelar och försök bestämma om karriären passar dig och din framtid.

Ännu bättre är att kontakta en karriärcoach och damma av ditt gamla cv.

2. Skräddarsy ett cv och personligt brev

Arbetsgivare vill förstås helst anställa folk som är produktiva och får mycket uträttat direkt på det nya jobbet. För att avgöra om du är rätt person, utgår de från ditt cv.

Sök efter paralleller mellan den erfarenhet du har och de färdigheter som krävs för den nya tjänsten och accentuera dem i ditt cv.

Om du till exempel vill jobba inom affärsvärlden eller global utveckling, kan färdigheter som att kommunicera, förhandla och tala främmande språk vara viktiga. Om du tidigare under karriären jobbat inom försäljningsbranschen, är kommunikation och förhandlingar praktiska färdigheter som du lärt dig.

Och du kan visa upp dem genom att kvantifiera dem:

  • Ökade företagsintäkterna med 44 % under en treårsperiod.
  • Ledde försäljningsteamet och ökade företagets försäljning och säkerställde kontrakt för över 4 miljoner dollar på fyra år.

För varje tidigare jobb, fokusera på de färdigheter som din nya arbetsgivare vill se.

Detsamma gäller ditt personliga brev. Skräddarsy det för att verkligen betona de färdigheter som du har accentuerat i ditt cv. Håll brevet kort och koncist och fokusera på vad du lärt dig, och se till att det länkas till den nya tjänsten, så att det blir uppenbart att du är rätt person för jobbet.

För att hjälpa dig att finjustera ditt cv och ditt personliga brev, ta en titt på dessa inlägg:

Hur man skriver ett perfekt personligt brev

3. Damma av dina intervju-färdigheter

Det har förmodligen gått ett tag sedan du var på anställningsintervju senast och det som fungerade i en viss bransch kanske inte fungerar i en annan. Så friska upp dina intervju-färdigheter.

  • Lär dig ditt cv utantill. Du kommer att få frågor om det, och dina svar måste stämma.
  • Tala inte illa om din nuvarande tjänst. Säg att du har lärt dig mycket, men nu är redo för en ny utmaning.
  • Kolla noggrant upp företaget och tjänsten online inför intervjun. Se till att du vet allt som finns att veta.
  • Fundera i förväg på frågor som du vill ställa intervjuaren.
  • Håll ögonkontakt, försök att inte vara rastlös, le (även under en telefonintervju!).
  • Efter intervjun, följ upp via e-post och tacka för att du fick komma.

Kolla in vår lista med vad du bör och inte bör göra under anställningsintervjun så att du är beredd på allt.

Hur man byter karriär med liten eller ingen erfarenhet

Ett vanligt hinder när man söker jobb är den här texten i platsannonsen: "minst X års erfarenhet av liknande arbetsuppgifter”.

Vad gör man när jobbet man vill ha kräver erfarenhet som man inte har?

Först av allt, ge inte upp hoppet.

Christine Chun, produktdesigner och innehållsskapare för YouTube, landade sitt drömjobb inom UX-design utan någon som helst designexamen eller erfarenhet inom området. I själva verket hade hon, innan hon fick jobbet, en högskoleexamen i kemi och arbetade på ett hudvårdsföretag som Community manager.

Hon beskrev hur hon gick tillväga i ett fantastiskt inlägg påMedium. Det är verkligen läsvärt. En viktig punkt, som du absolut bör ta till vara på, är att erfarenhet inte är allt. Det finns saker du kan göra för att sälja dig själv till arbetsgivare, även om du inte verkar uppfylla kraven.

1. Ge din erfarenhet en annan form

Tänk på det vi talat om tidigare. Det gäller att sälja sina färdigheter.

Se tidigare exempel: Om du lämnar ett jobb inom försäljningsbranschen för att arbeta inom global utveckling, fundera på vad du lärt dig under årens lopp; konsten att förhandla och kommunicera. Du är förmodligen också duktig med siffror.

Din uppgift är nu att kvantifiera dessa färdigheter på ett sätt som drar blickarna till sig. Använd ”hårda” siffror och prestationer. Om du har avtalat fram fantastiska överenskommelser, värda stora summor, se till att du betonar det. Om du har undervisat andra i säljkommunikationens ädla konst, accentuera det för att visa upp din talang och ledarskapsförmåga.

Om du saknar arbetslivserfarenhet i allmänhet, prioritera din utbildning istället. Fokusera på dina betyg och andra relevanta kurser du har gått.

Ta en titt på vår guide om hur man skriver ett cv som inte suger.

2. Boosta ditt cv med onlinekurser

Onlinekurser är ett utmärkt sätt att lyfta ditt cv med relevant kompetens. Det finns hundratals kurser som du kan gå på fritiden som leder till behörighet eller certifikat. Det ökar inte bara din kompetens, utan visar också arbetsgivaren att du är intresserad av att lära dig nya saker.

Kolla in FreeCodeCamps lista med de 50 bästa gratis onlinekurserna genom tiderna.

3. Volontärarbete

Volontärarbete är ett snabbt sätt att få ny arbetslivserfarenhet inom den bransch du vill byta till. Volontärarbete kan också vara ett sätt att övertyga eller motivera dig själv. Är det verkligen dags att ett nytt stort steg? Om du har svårt att bestämma dig för att byta karriär, spelar rädsla för det okända ofta en stor roll. Att utföra volontärarbete är ett bra sätt att i praktiken testa hur du skulle trivas med en annan karriär.

Låt oss säga att du för närvarande arbetar med marknadsföring, men egentligen skulle vilja arbeta på en veterinärklinik. Frivilligt arbete på en djurasyl ger dig en inblick i hur man arbetar med djur. Dessutom visar det arbetsgivaren att ”du är en person som bryr dig om djur och samhället, så mycket att du är villig att spendera din lediga tid åt det.”

4. Använd dig av ditt nätverk

Vem känner du som kan svara på frågor om en ny karriär eller till och med hjälpa dig att hitta en passande tjänst? Ta kontakt med din släkt, vänner, tidigare kollegor, killen som du skickade en Facebook-vänförfrågan efter att ni hade träffats på en fest en gång... Chansen är stor att någon kommer att känna någon som kan sätta dig i kontakt med rätt person.

Dessutom är det viktigt att känna någon som kan gå i god för dig: 73 % av arbetsgivarna säger att referenser är avgörande för deras beslut att anställa någon.

5. Var beredd att börja om

Att byta karriär utan erfarenhet innebär förmodligen att man måste ta ett steg tillbaka. Din nya status är antagligen lägre än i ditt nuvarande jobb och du kommer troligen att behöva acceptera en lönesänkning.

Men vet du vad? Ibland är ett steg tillbaka faktiskt det bästa sättet att ta sig framåt. Ja, du måste upp till bevis, kanske till och med med saker som verkar basala eller triviala i början. Men det kan hända att du kommer att avancera snabbare eller enklare inom en karriär som du valt med hjärtat.

Sammanfattning karriärbyte

Om du känner dig nere, ointresserad eller frustrerad på din nuvarande arbetsplats, kan ett karriärbyte vara botemedlet. Men det går inte av sig självt. Det kräver planering, risktagande och hårt arbete.

Du kanske är trött på ditt nuvarande jobb och tycker att det är hög tid att börja fundera strategiskt på ett karriärbyte. Varningssignaler kan vara brist på personlig utveckling, känna sig utarbetad, inte ha någon koppling till branschen eller t.o.m. utbrändhet. Det är olika tecken på att du åtminstone behöver ta ett steg tillbaka och analysera din situation.

Ta några dagar ledigt, googla lite, gör testet vi presenterade tidigare i inlägget, damma av ditt cv och fundera på allvar över dina mål och ambitioner i livet. Överensstämmer de med din nuvarande karriär eller jobb? Kanske behöver du bara ett nytt jobb inom branschen istället för en helt ny karriär?

Om du vill ta ett hopp i karriären, skräddarsy ditt cv och personliga brev så att de accentuerar färdigheter som överensstämmer med den nya karriären. Fundera på att gå en kurs eller utföra volontärarbete för att få erfarenhet inom den nya branschen.

Och viktigast av allt, var inte rädd ta ett steg tillbaka - det kan vara det bästa du någonsin gjort. När allt kommer omkring handlar det om ett beslut som kommer att ändra ditt liv.

 

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
Anställningsintervju8 läst
Hur tackar man nej till ett jobb?
Tacka nej till ett jobberbjudande
Personligt Brev24 läst
Hur man skriver ett personligt brev
Hur man skriver ett personligt brev
CV4 läst
Hur man listar utmärkelser i ett cv (med exempel)
Hur man listar utmärkelser i ett cv (med exempel)
Karriär8 läst
Karriär: Svenskt arbetsliv i förändring
Karriär: Svenskt arbetsliv i förändring
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies