1. cv-exempel
 2. Försvaret
Skrivet av Susan ShorSusan Shor

Försvaret cv-exempel & skrivhjälp

Ett beprövat jobbspecifikt cv för att skaffa nytt jobb 2024. Du kan redigera detta Försvaret cv-exempel för att komma igång snabbt och enkelt skapa ett perfekt cv på bara några minuter. Fyll i dina uppgifter, ladda ner ditt nya cv och skicka din ansökan idag!
4.7
Genomsnittlig bedömning
80 Exemplet har redan betygsatts
Försvaret cv-exempel & skrivhjälp
Ändra detta cv

Att gå med i försvaret är en livsförändrande upplevelse. Dygnet runt, året runt, gör medarbetarna insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen. Försvarsmakten erbjuder många karriärvägar. Du kan arbeta som soldat, sjöman, officer eller civil. Du kan också gå med i Hemvärnet eller jobba deltid. Oavsett hur du engagerar dig kommer du att göra skillnad för Sverige.

Kandidater som väljer att arbeta inom försvaret kan ha civil utbildning eller ta värvning direkt från gymnasiet. I båda fallen måste ditt cv visa på engagemang och exceptionella personliga egenskaper. Vi hjälper dig på vägen! 

I denna guide, tillsammans med ett exempel-cv åt en officer, beskriver vi följande:

 • Vilka karriärvägar erbjuder försvarsmakten?
 • Hur skriver man ett cv åt medarbetare inom försvaret?
 • Vad är det bästa formatet för ditt cv?
 • Råd för varje specifikt avsnitt (personlig sammanfattning, arbetslivserfarenhet, utbildning, färdigheter).
 • Proffsig cv-layout och designtips.

Vad gör man inom försvarsmakten?

Svaret på frågan "Vad gör man inom försvaret" kan inte besvaras med några korta meningar eftersom försvarsmakten erbjuder nästan alla jobb man bara kan föreställa sig. 

Befattningarna är sorterade efter verksamhetsområde, arbetsområde och förband. Alla verksamhetsområden har olika övergripande uppgifter, till exempel att skydda hav, luft och land. Inom varje verksamhetsområde finns olika arbetsområden, som var och ett har specifika uppgifter. Det finns tusentals befattningar i Försvarsmakten, allt från skyttesoldater och kockar till sjukvårdare och ekonomer. I arbetet att försvara landet behövs en mängd olika kompetenser. 

Experttips

Arbetsområden, inriktningar, möjligheter

I Försvarsmakten kan du jobba som soldat, sjöman, officer, specialistofficer, reservofficer eller civilt. Du kan också jobba deltid samtidigt som du har ett annat jobb. Det är främst dina intressen och din förmåga som avgör vad du kan göra. Oavsett vad du väljer finns det många vägar och möjligheter. Här beskriver vi några arbetsområden i korthet:

Soldat och sjöman 

Som soldat eller sjöman kan du jobba med olika arbetsuppgifter i en mängd olika befattningar. Uppgifterna varierar stort, men något som alla har gemensamt är att du får ta ett stort eget ansvar. Som soldat eller sjöman deltar du i insatser och övningar inom landet och utomlands. För att jobba som soldat eller sjöman börjar du med att göra en grundutbildning med värnplikt.

Officer, specialistofficer och reservofficer 

Det som skiljer officerare och specialistofficerare åt är främst arbetsuppgifter och utbildning. Som officer är du oftast chef med ett övergripande ansvar. Som specialistofficer är du expert inom ett område och sjömännens eller soldaternas närmaste befäl. Du leder också arbete och utbildning. Inom båda inriktningarna kan du vara reservofficer vilket innebär att du jobbar deltid. För att bli specialistofficer går du specialistofficersutbildning på tre terminer. För att bli officer läser du officersprogrammet i minst sex terminer. 

Civilanställd 

Ungefär en tredjedel av alla anställda i Försvarsmakten har ett civilt jobb. Som civilanställd kan du jobba med allt från ekonomi, IT, personal, logistik, utbildning, information till sjukvård och service. 

Arbetsmarknad och utsikter

Försvarsmakten strävar efter att inte utbilda fler medarbetare än vad man räknar med att kunna anställa. Arbetsmarknaden förväntas vara god för nya officerare om fem år. Att arbeta i Försvarsmakten handlar inte bara om att lösa militära uppgifter. Det finns också en stor del civilanställda – allt från mekaniker och administratörer till jurister och sjukvårdspersonal. Även för dem är yrkesprognosen god.

Hur man skriver ett cv åt medarbetare inom försvarsmakten 

När du skriver ditt cv ska du använda samma grundläggande format som alla andra branscher. Cv:t bör bestå av följande avsnitt:

 • Rubrik
 • Personlig sammanfattning
 • Arbetslivserfarenhet
 • Färdigheter
 • Utbildning

Försvarsmakten är en svensk myndighet. Ett framgångsrikt försvarsarbete kräver en välfungerande organisation, rätt utrustning, god skicklighet och tydliga mål. Men det krävs också en stabil grund i gemensamma värderingar och en tydlig vision. Se till att ditt cv återspeglar detta. Det här är inte rätt plats att bli pladdrig Välj dina ord omsorgsfullt och formulera dig kort och koncist. För att hjälpa dig hitta rätt tonfall, ta en titt på försvarets webbplats och försök matcha skrivsättet. 

Även om du inte kommer att söka till olika organisationer, bör du fortfarande se till att skräddarsy ditt cv för den specifika tjänst/roll som du söker.

Att välja rätt cv-format

Vilket format du väljer beror lite på var du befinner dig i karriären. Vill du kanske arbeta med avancerad teknik och har du redan en bakgrund som civilingenjör? Då kan du bli försvarsingenjör och agera länk mellan teknik och taktik för att bidra till landets försvar.

Med en sådan bakgrund kan du också överväga att använda det funktionella cv-formatet. Det formatet gör att du kan betona viktiga nischade eller komplexa kompetenser och färdigheter snarare än din arbetslivserfarenhet. Den här typen av cv kommer att ha ett större kompetensavsnitt med detaljerade förklaringar och ett mycket mindre avsnitt med arbetslivserfarenhet. Det kombinerade formatet blandar det bästa från båda världar och kan implementeras på olika sätt (nischade IT-specialister använder ibland denna typ av dokument).

De flesta sökande kommer att tjäna mest på att använda omvänd kronologisk ordning. Kandidater som är nya på arbetsmarknaden kan kolla in våra alternativa cv-format eller en blandning. Sökande som redan har en karriär bakom sig och funderar på att byta arbetsplats kan också dra nytta av dessa förslag.

Personlig sammanfattning

I din personliga sammanfattning ska du besvara den mycket viktiga frågan: Varför vill du gå med i försvaret och vad hoppas du få ut av det? Lika viktigt är svaret på frågan: Vad kan du bidra med?

Samtidigt som du behåller en proffsig ton, ska du visa upp din önskan att tjäna ditt land. Du bör också ta med dina stoltaste bedrifter för att illustrera att du vet hur man arbetar hårt för att nå ett mål. All denna information ska presenteras på bara 3-5 meningar. 

Läs exemplet nedan för fler idéer.

Anpassningsbart exempel på personlig sammanfattning

Erfaren och engagerad officer som tar självständiga beslut i alla situationer. Mitt ansvar sträcker sig från det teoretiska till det praktiska på olika nivåer i försvarsmakten med fokus på ledarskap. I yrkesrollen ingår att vara både lärare, fackman och chef. Strävar efter att vara en förebild och gillar att leda människor till att samarbeta och prestera sitt bästa.

Har kopierat!

Arbetslivserfarenhet: din marsch framåt

Omvänd kronologisk ordning är ett utmärkt sätt att visa upp din karriär och utveckling och det är det vanligaste cv-formatet. Om du väljer att ta värvning direkt efter gymnasiet kommer detta avsnitt att vara kort, men kom ihåg att praktik eller volontärarbete du gjort under skoltiden kan visa personalchefen att du kan hantera ansvar och bryr dig om samhället.

Avsnittet om arbetslivserfarenhet ger en detaljerad inblick i vad du har åstadkommit och hur. En enkel lista med ansvarsområden är inte lika kraftfull som en redogörelse för hur du har löst problem eller varit till nytta för dina arbetsgivare. Försök att illustrera utveckling och ansvar från första jobbet och framåt. Om du byter karriär, ta med de färdigheter och bedrifter som bäst matchar uppgifterna för tjänsten du söker inom försvarsmakten.

Experttips

Använd CAR-metoden när du skriver dina punktlistor. Du beskriver en utmaning (Challenge), förklarar åtgärden du vidtog (Action) och använder siffror eller detaljer för att berätta om resultaten (Result).

Använd vår anpassningsbara text för att komma igång.

Anpassningsbart exempel på arbetslivserfarenhet

Insatschef på Halmstads garnison, Halmstad 
September 2021 - Nuvarande 

 • Bevakning, passagekontroll.
 • Patrullering, transportskydd samt insats mot larm.
 • Utbildning av avdelningens soldater.
 • Administrativa uppgifter.
 • Stöttar närmsta chef med vanligt förekommande arbetsuppgifter.

 

Teknisk officer på Försvarsmakten, Boden 
September 2018 - Augusti 2021 

 • Ansvarade för den tekniska tjänsten vid utbildningsgruppen samt tolfte hemvärnsbataljonen.
 • Ledde den tekniska tjänsten och grundtillsyn av materiel och fordon vid Norrbottensgruppen och tolfte hemvärnsbataljonen.
 • Utbildade Hemvärnsförband, soldater och befäl inom ämnet teknisk tjänst.
 • Biträdde logistiksektionen vid inventeringsarbetet.
 • Var behjälplig med andra förekommande uppgifter inom utbildningsgruppen.
Har kopierat!

Färdigheter 

Färdighetsavsnittet i ditt cv kan verka överflödigt, men det är faktiskt väldigt viktigt, så du måste förbereda det noggrant. Det är här du väljer ut de färdigheter och kompetenser som rekryterare är på jakt efter och som du tycker bäst representerar dig. Rekryterare läser hundratals cv:n, så se till att ditt sticker ut med avancerade och riktade kompetenser.

Medarbetare inom Försvarsmakten måste visa upp mer än tekniska jobbfärdigheter. Uppgifterna kan kräva att du är uthållig, stresstålig och tålmodig. Du måste också vara en god lagspelare samtidigt som du har stort eget ansvar. Försumma inte dessa egenskaper, kända som mjuka färdigheter, till förmån för de hårda färdigheter du har lärt dig på vägen i relaterade tjänster, t.ex. som polis eller säkerhetsvakt. 

Experttips

Brainstorma alla färdigheter och egenskaper du har. Välj sedan dina 5-7 främsta förmågor baserat på vilken inriktning/befattning inom försvaret du söker till. 

Använd exemplet nedan som vägledning.

Anpassningsbart exempel på färdigheter
 • Initiativrik
 • Självständig och beslutsfattande
 • God stresstålighet och simultankapacitet
 • Förmåga att bygga ömsesidigt förtroende
 • Ta kommande när så behövs
 • Individuellt ansvarstagande
 • Mycket god hälsa och kondition
Har kopierat!

Utbildning 

Utbildningsavsnittet är det enklaste i ditt cv. Lista helt enkelt alla utbildningar, examina och intyg här. Om du har fått några utmärkelser eller hedersbetygelser, notera dem också.

Du behöver inte ta med din gymnasieexamen om du har en master eller högre. 

Experttips

Avsnitt som tillför extra värde

Om du är forskare eller har publicerat artiklar inom ditt yrkesområde, ta gärna med ett avsnitt kallat “Publikationer”. Andra avsnitt som du kan fundera över är “Medlemskap och Utmärkelser”. Kom ihåg att ditt cv ska bestå av max två A4-sidor.

Här är ett exempel på utbildningsavsnitt.

Anpassningsbart exempel på utbildning

Masterprogram Ledarskap och ledning, Försvarshögskolan, Karlstad 
Augusti 2016 - Juni 2018 


Officersprogrammet, Försvarshögskolan, Karlstad 
Augusti 2013 - Juni 2020 


Samhällsvetenskapsprogrammet, Klara teoretiska gymnasium, Karlstad 
Augusti 2010 - Juni 2012

Har kopierat!

CV-layout och design: knivskarp som en militärparad

Spelar layout och design verkligen någon roll när man har mycket erfarenhet och en solid bakgrund? Ja, det gör det. Varför? Du läser den här guiden för att du vill få ut så mycket som möjligt av ditt cv. Det innebär också att spendera tid på vad dokumentets utseende, förutom den information du förmedlar. Tänk militärparad. Ingenting är ur led, alla marscherar i takt. Din design ska utstråla detsamma. 

Här är några tips för att åstadkomma det:

 • Använd marginaler på 2,5 cm.
 • Håll typsnittet enkelt och läsbart.
 • Krydda sidan med en iögonenfallande rubrik; du vill förstås att rekryteraren enkelt ska kunna nå dig.
 • Skicka inte in dokumentet utan att köra stavningskontroll eller be en vän korrekturläsa.
 • Glöm inte att våra beprövade cv-mallar har perfekt design som eliminerar alla formgivningsbekymmer.

Anpassningsbart exempel på cv - fullständig text

Anpassningsbart exempel på cv - fullständig text

Personlig sammanfattning

Erfaren och engagerad officer som tar självständiga beslut i alla situationer. Mitt ansvar sträcker sig från det teoretiska till det praktiska på olika nivåer i försvarsmakten med fokus på ledarskap. I yrkesrollen ingår att vara både lärare, fackman och chef. Strävar efter att vara en förebild och gillar att leda människor till att samarbeta och prestera sitt bästa.


Arbetslivserfarenhet

Insatschef på Halmstads garnison, Halmstad 
September 2021 - Nuvarande 

 • Bevakning, passagekontroll.
 • Patrullering, transportskydd samt insats mot larm.
 • Utbildning av avdelningens soldater.
 • Administrativa uppgifter.
 • Stöttar närmsta chef med vanligt förekommande arbetsuppgifter.

 

Teknisk officer på Försvarsmakten, Boden 
September 2018 - Augusti 2021 

 • Ansvarade för den tekniska tjänsten vid utbildningsgruppen samt tolfte hemvärnsbataljonen.
 • Ledde den tekniska tjänsten och grundtillsyn av materiel och fordon vid Norrbottensgruppen och tolfte hemvärnsbataljonen.
 • Utbildade Hemvärnsförband, soldater och befäl inom ämnet teknisk tjänst.
 • Biträdde logistiksektionen vid inventeringsarbetet.
 • Var behjälplig med andra förekommande uppgifter inom utbildningsgruppen.


Kompetens

 • Initiativrik
 • Självständig och beslutsfattande
 • God stresstålighet och simultankapacitet
 • Förmåga att bygga ömsesidigt förtroende
 • Ta kommande när så behövs
 • Individuellt ansvarstagande
 • Mycket god hälsa och kondition


Utbildning

Masterprogram Ledarskap och ledning, Försvarshögskolan, Karlstad 
Augusti 2016 - Juni 2018 


Officersprogrammet, Försvarshögskolan, Karlstad 
Augusti 2013 - Juni 2020 


Samhällsvetenskapsprogrammet, Klara teoretiska gymnasium, Karlstad 
Augusti 2010 - Juni 2012

Har kopierat!

Viktiga slutsatser för medarbetare inom försvaret

 • Försvarsmakten erbjuder många karriärvägar.
 • Se till att du förklarar för läsaren varför du vill ta värvning och vad du kommer att kunna bidra med.
 • Ha alla egenskaper man behöver inom försvaret i åtanke när du skapar ditt färdighetsavsnitt. Till exempel: uthållig, stresstålig, tålmodig, god fysik, personlig mognad, stabilt psyke, förmåga att lösa konflikter på ett diplomatiskt sätt och god förmåga att bedöma risker.
 • Utnyttja cvkungen.se:s onlineverktyg och cv-exempel för att förenkla ansökningsprocessen!
Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
4.7
Ändra detta cv
Dela denna artikel

Snygga cv-mallar

Övertyga arbetsgivare och rekryterare genom att använda en av våra 25+ eleganta, professionellt designade cv-mallar.
4 av 5
baseras på 3 083 recensioner på Trustpilot
Använd denna mallStockholm resume template
Stockholm
8 800 000 användare valde denna mall
Använd denna mallNew York resume template
New York
4 100 000 användare valde denna mall
Använd denna mallWien resume template
Wien
2 200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSydney resume template
Sydney
1 900 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLondon resume template
London
3 800 000 användare valde denna mall
Använd denna mallDublin resume template
Dublin
4 000 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMoskva resume template
Moskva
740 000 användare valde denna mall
Använd denna mallAmsterdam resume template
Amsterdam
1 800 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMadrid resume template
Madrid
1 500 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSantiago resume template
Santiago
1 300 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSingapore resume template
Singapore
730 000 användare valde denna mall
Använd denna mallOslo resume template
Oslo
590 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKapstaden resume template
Kapstaden
59 000 användare valde denna mall
Använd denna mallParis resume template
Paris
560 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBerlin resume template
Berlin
1 500 000 användare valde denna mall
Använd denna mallGenève resume template
Genève
34 000 användare valde denna mall
Använd denna mallVancouver resume template
Vancouver
520 000 användare valde denna mall
Använd denna mallTokyo resume template
Tokyo
360 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMilano resume template
Milano
940 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLissabon resume template
Lissabon
230 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBarcelona resume template
Barcelona
490 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKöpenhamn resume template
Köpenhamn
100 000 användare valde denna mall
Använd denna mallChicago resume template
Chicago
150 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRio resume template
Rio
210 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRom resume template
Rom
200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBoston resume template
Boston
120 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRirekisho resume template
Rirekisho
55 000 användare valde denna mall
Använd denna mallcv resume template
cv
3 700 användare valde denna mall
Använd denna mallAten resume template
Aten
130 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBryssel resume template
Bryssel
76 000 användare valde denna mall
Använd denna mallPrag resume template
Prag
23 000 användare valde denna mall
Använd denna mallShanghai resume template
Shanghai
41 000 användare valde denna mall
Använd denna mallToronto resume template
Toronto
2 000 000 användare valde denna mall
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies