1. cv-exempel
 2. Systemingenjör

Systemingenjör cv-exempel & skrivhjälp

Ett beprövat jobbspecifikt cv för att skaffa nytt jobb 2024. Du kan redigera detta Systemingenjör cv-exempel för att komma igång snabbt och enkelt skapa ett perfekt cv på bara några minuter. Fyll i dina uppgifter, ladda ner ditt nya cv och skicka din ansökan idag!
4.2
Genomsnittlig bedömning
27 Exemplet har redan betygsatts
Systemingenjör cv-exempel & skrivhjälp
Ändra detta cv

Som systemingenjör presenterar du lösningar på en mängd invecklade tekniska problem. Så varför känns det så svårt att presentera dig själv som rätt lösning för ditt (blivande) arbetslag? Du behöver ett cv som främjar dig på samma sätt som det främjar din arbetsgivare. Men allt du behöver är lite metodiskt tänkande och kreativa idéer. Vi på cvkungen.se hjälper dig med skrivguider och cv-exempel. Tillsammans med vår praktiska cv-byggare kan du skapa ett perfekt cv på nolltid. 

Hur skriver man ett cv åt en systemingenjör?

Ett cv åt en systemingenjör bör tydligt förmedla personens yrkeskännedom och erfarenhet inom branschen. Det ska vara välskrivet och övertygande. Det ska på ett effektivt sätt sammanfatta kandidatens färdigheter och insatser. När det gäller arbetslivserfarenheten bör du accentuera tjänster inom ditt specifika (tekniska) område. Om du har tidigare haft ett betydelsefullt jobb inom en helt annan bransch kan du ta med det i cv:t, men se till att fokusera på de jobb som relaterar till den tjänst du är intresserad av.

Till att börja med måste du veta vilka avsnitt som ska ingå:

 • Rubrik
 • Sammanfattning
 • Avsnitt om arbetslivserfarenhet
 • Avsnitt om färdigheter
 • Avsnitt om utbildning

Eftersom datateknikbranschen är ett så brett område måste du ägna stor uppmärksamhet åt att skräddarsy ditt cv för varje jobb du söker. Undersök allt du kan hitta om den specifika tjänsten, företaget/organisationen och medarbetarna. 

Experttips

Uppskattningsvis 75 procent av alla cv:n avvisas numera automatiskt av ATS (Applicant Tracking Systems) – program som skannar och rankar innehållet i ditt cv. Ett par tips på hur du överlistar ATS: 

 • Granska platsannonserna mycket noggrant och försök använda samma nyckelord.
 • Uppmärksamma språket och stilen som används i platsannonsen.
 • Fokusera på nyckelord, men överdriv inte. Gör det på ett sätt som låter naturligt.

Välj rätt cv-format åt en systemingenjör

Ett cv med omvänd kronologisk ordning är det bästa formatet när din arbetslivserfarenhet överensstämmer väl med de krav som ställs i platsannonsen. Det fungerar bra för arbetssökande inom nästan alla yrken, inklusive systemingenjörer.

Ibland kan ett annat cv-format passa bättre, t.ex. om man är ny på arbetsmarknaden eller på väg att byta karriär, eller för personer med varierad yrkesbakgrund. Då kan man välja ett funktionellt cv-format. De fokuserar på kompetenser, talanger och expertis, snarare än på arbetslivserfarenhet. 

Presentera dina kontaktuppgifter

Rubriken i ditt cv fungerar som ett visitkort. Det ska tydligt presentera din kontaktinformation i linje med din yrkesmässiga utstrålning Se till att din informationen är överskådlig och har en proffsig layout. Det här ska ingå:

 • Fullständigt namn och titel. Uppge ditt för- och efternamn och din yrkestitel.
 • En yrkesmässig e-postadress. Använd ett enkelt, professionellt format som [email protected].
 • Telefonnummer. Uppge ett kontaktnummer (där det verkligen går att nå dig) och tala in ett proffsigt röstmeddelande.
 • Ort. Nämn endast din bostadsort och eventuellt kommun/län.
 • LinkedIn. Ta med din LinkedIn-profil om den är aktuell och relevant.

Undvik att nämna födelsedatum, personliga uppgifter som civilstånd, personnummer eller ID/pass-nummer. 

Exempel på personlig sammanfattning

Den personliga sammanfattningen (även kallad profil) är troligen det första rekryteraren läser eftersom avsnittet befinner sig högst upp i dokumentet. Det ska vara en kort och koncis beskrivning av din karriär och hur du arbetar i din roll.

Kom ihåg att inkludera nyckelord som lyfter fram dina mest relevanta eller imponerande egenskaper och yrkesmässiga bedrifter. Här ska du fånga rekryterarens intresse och övertala hen att fortsätta läsa.

Exempel på personlig sammanfattning åt en erfaren systemingenjör:

Erfaren och engagerad systemingenjör som arbetat med systemdesign och integrering av affärs- och myndighetskrav i fem år. Strävar alltid efter att utveckla innovativa och hållbara lösningar. Social, kommunikativ och med förmågan att handleda andra teammedlemmar för att utveckla deras förmåga inom systemdesign och -analys. Fokuserar på ett tvärfunktionellt arbetssätt för att integrera kunskap från olika team och säkerställa optimerade systemlösningar.

Har kopierat!
Exempel på personlig sammanfattning för en systemingenjör som är ny i branschen:

Nyutexaminerad civilingenjör inom datateknik. Handlingskraftig och med stort driv. Gillar komplexa frågor och tekniska utmaningar. Är strukturerad och har ett systematiskt arbetssätt samt god förmåga att förstå och kommunicera med människor. Talar och skriver obehindrat på engelska, arabiska och svenska.

Har kopierat!
Exempel på personlig sammanfattning för en systemingenjör

Lösningsfokuserad systemingenjör med brinnande teknikintresse. Älskar att arbeta i teknikens framkant och hjälpa kunder att utveckla framtidens hållbara tekniska lösningar.  Sammanställer tekniska rekommendationer och designar/implementerar innovativa system som är skräddarsydda för unika affärsbehov.

Har kopierat!

Exempel på arbetslivserfarenhet som systemingenjör

Att skriva om arbetslivserfarenhet kräver lite extra eftertanke. Det här avsnittet är ingen simpel uppräkning av arbetsuppgifter. I stället bör det belysa din kompetens genom att beskriva bedrifter, framgångar och utmaningar, t. ex hur du upptäckte, analyserade och löste problem. Var specifik när du beskriver dina bedrifter i punktform. 

Om du tidigare haft ett betydelsefullt jobb inom en helt annan bransch kan du ta med det i cv:t, men se till att fokusera på de jobb som relaterar till datasystem/teknikbranschen.

Om du söker ditt allra första jobb kan du fokusera på praktik du gjort. Ge exempel på hur din kompetens och ditt ansvar har ökat. 

Om du använder det vanliga kronologiska cv-formatet, lista dina jobb i omvänd ordning med din nuvarande tjänst först. Glöm inte att anpassa dina beskrivningar efter nyckelorden i platsannonsen.

Anpassningsbart exempel på arbetslivserfarenhet

Systemingenjör, Semcon, Södertälje
Augusti 2019 - Mars 2024

 • Arbetade med automation av industriella anläggningar, specifikationer, implementering och idrifttagning.
 • Bidrog med specifik kompetens rörande automationslösningar.
 • Arbetade med kravställning av system- och automationslösningar.
 • Var delaktig vid installation och uppdatering av maskinutrustningar.


Systemingenjör, DevPort, Stockholm
September 2016 - Juni 2019

 • Tog fram och analyserade systemkrav.
 • Definierade systemarkitektur och design.
 • Genomförde systemsäkerhetsanalyser.
 • Planerade och ledde systemintegrationen.
 • Definierade verifierings- och valideringsstrategi på systemnivå.
Har kopierat!

Exempel på viktiga färdigheter för en systemingenjör

De färdigheter som presenteras i ditt cv gör det enkelt för rekryteraren att skumma igenom dokumentet och upptäcka dina talanger. Data-/systemingenjörer är innovativa problemlösare som har bred teknisk och naturvetenskaplig grundförståelse samt spetskompetens inom inbyggda och intelligenta system. De behöver också ha färdigheter för att kunna kommunicera och samarbeta i en högteknologisk internationell miljö.

Exempel på viktiga egenskaper:
 • Analytiskt tänkande
 • Problemlösningsförmåga
 • Teamarbete
 • Flexibilitet och inlärningsförmåga
Har kopierat!

Många färdigheter i den här branschen är hårda. Det kan vara programmeringskunskaper eller specifik kompetens som krävs för att kunna utföra arbetsuppgifterna. Men underskatta inte heller mjuka färdigheter. En stark känsla för service och problemlösning samt god kommunikations- och samarbetsförmåga är också viktigt. En serviceingenjör är till exempel ofta ansvarig för leveranser och installationer av färdiga produkter och uppföljning av leveransen i form av utbildning och service. 

Utbildning för en systemingenjör

Vilka utbildningskrav som ställs för att få jobb som ingenjör inom data-/elektronikområdet varierar mycket beroende på befattning och företag. Ett minimum är ingenjörsexamen på högskolenivå (180 högskolepoäng, tre år på heltid). Utbildning till dataingenjör finns på ett antal orter i landet.

Eftersom kompetenskraven inom den tekniska industrin hela tiden blir högre krävs det i vissa fall civilingenjörsutbildning. Med en högskoleingenjörsexamen kan du, med vissa krav på val av kurser eller med mindre kompletteringar, läsa vidare till civilingenjör eller motsvarande. Och på grund av den nya, mer flexibla, utbildningsstrukturen i Europa kan även fortsätta studera i andra länder, utanför Sverige.

Utbildningsavsnittet i ditt cv ska vara en tydlig översikt av dina examina i omvänd kronologisk ordning. Om du har en högre akademisk titel kan du hoppa över gymnasiet. 

Grundläggande utbildning finns bl.a. på gymnasiets Teknikprogram.

Anpassningsbart exempel på utbildning

Linköpings universitet, Civilingenjör i datateknik, 300 hp, Linköping
Augusti 2011 - Juni 2016 

 • Utexaminerad med toppbetyg.
Har kopierat!

Layout och design i ett cv åt en systemingenjör

Tumregeln är att dokumentets design inte ska stå i vägen för informationen. Prydligt och lättläst är viktiga nyckelord för ditt cv. Det första intrycket kommer att hänga kvar, så se till att det blir bra. Du vill fånga och hålla kvar läsarens uppmärksamhet.

Tänk på att ha:

 • Lättläst kontaktinformation
 • Tydligt rubricerade avsnitt
 • Varierande radlängd för ett luftigt intryck
 • Konsekvent teckenstorlek och typsnitt
 • 2,5 cm marginaler på alla sidor

Undvik:

 • För mycket eller för starka färger
 • Stora textblock
 • Kolumner och tabeller
 • Information i sidhuvud och sidfot
Experttips

Spara alltid ditt cv som pdf-fil. Vårt intuitiva cv-verktyg uppmanar dig att göra det för att undvika formateringsproblem som kan uppstå med olika ordbehandlingsprogram. Dubbelkolla sedan att justering, punktlistor och mellanrum stämmer.

Nedladdningsbart cv-exempel åt en systemingenjör

Profil

Lösningsfokuserad systemingenjör med brinnande teknikintresse. Älskar att arbeta i teknikens framkant och hjälpa kunder att utveckla framtidens hållbara tekniska lösningar.  Sammanställer tekniska rekommendationer och designar/implementerar innovativa system som är skräddarsydda för unika affärsbehov.


Arbetslivserfarenhet

Systemingenjör, Semcon, Södertälje
Augusti 2019 - Mars 2024

 • Arbetade med automation av industriella anläggningar, specifikationer, implementering och idrifttagning.
 • Bidrog med specifik kompetens rörande automationslösningar.
 • Arbetade med kravställning av system- och automationslösningar.
 • Var delaktig vid installation och uppdatering av maskinutrustningar.


Systemingenjör, DevPort, Stockholm
September 2016 - Juni 2019

 • Tog fram och analyserade systemkrav.
 • Definierade systemarkitektur och design.
 • Genomförde systemsäkerhetsanalyser.
 • Planerade och ledde systemintegrationen.
 • Definierade verifierings- och valideringsstrategi på systemnivå.


Färdigheter

 • Analytiskt tänkande
 • Problemlösningsförmåga
 • Teamarbete
 • Flexibilitet och inlärningsförmåga


Utbildning

Linköpings universitet, Civilingenjör i datateknik, 300 hp, Linköping
Augusti 2011 - Juni 2016 

 • Utexaminerad med toppbetyg.
Har kopierat!

Ditt cv är nyckeln till framgång. Du har tekniska färdigheter, erfarenhet och utbildning. Och vi på cvkungen.se har ett bibliotek med över 350 cv-exempel, mallar, layoutförslag och skrivguider som hjälper dig att presentera dig själv på bästa möjliga sätt.

Om du inte vill ägna någon tid alls åt design, låt cvkungen.se hjälpa dig. Läs våra råd och tips och använd en av våra expertdesignade cv-mallar. Lycka till!

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
4.2
Ändra detta cv
Dela denna artikel

Snygga cv-mallar

Övertyga arbetsgivare och rekryterare genom att använda en av våra 25+ eleganta, professionellt designade cv-mallar.
4 av 5
baseras på 3 068 recensioner på Trustpilot
Använd denna mallStockholm resume template
Stockholm
8 700 000 användare valde denna mall
Använd denna mallNew York resume template
New York
4 000 000 användare valde denna mall
Använd denna mallWien resume template
Wien
2 200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSydney resume template
Sydney
1 900 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLondon resume template
London
3 700 000 användare valde denna mall
Använd denna mallDublin resume template
Dublin
3 900 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMoskva resume template
Moskva
730 000 användare valde denna mall
Använd denna mallAmsterdam resume template
Amsterdam
1 700 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMadrid resume template
Madrid
1 500 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSantiago resume template
Santiago
1 300 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSingapore resume template
Singapore
720 000 användare valde denna mall
Använd denna mallOslo resume template
Oslo
580 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKapstaden resume template
Kapstaden
57 000 användare valde denna mall
Använd denna mallParis resume template
Paris
550 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBerlin resume template
Berlin
1 500 000 användare valde denna mall
Använd denna mallGenève resume template
Genève
33 000 användare valde denna mall
Använd denna mallVancouver resume template
Vancouver
510 000 användare valde denna mall
Använd denna mallTokyo resume template
Tokyo
350 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMilano resume template
Milano
930 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLissabon resume template
Lissabon
230 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBarcelona resume template
Barcelona
490 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKöpenhamn resume template
Köpenhamn
100 000 användare valde denna mall
Använd denna mallChicago resume template
Chicago
150 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRio resume template
Rio
200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRom resume template
Rom
200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBoston resume template
Boston
120 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRirekisho resume template
Rirekisho
52 000 användare valde denna mall
Använd denna mallcv resume template
cv
3 400 användare valde denna mall
Använd denna mallAten resume template
Aten
110 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBryssel resume template
Bryssel
69 000 användare valde denna mall
Använd denna mallPrag resume template
Prag
18 000 användare valde denna mall
Använd denna mallShanghai resume template
Shanghai
30 000 användare valde denna mall
Använd denna mallToronto resume template
Toronto
2 000 000 användare valde denna mall
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies