Är du elektriker och ska skriva ett cv? Börja då med att fundera på vilka avsnitt som ska ingå. Ditt cv måste innehålla följande delar:
- Sammanfattning (eller profil)
- Arbetslivserfarenhet
- Utbildning
- Färdigheter
Vad har ett lyckat cv för en elektriker gemensamt med cv:n för andra yrken? Jo, att stilen, tonen och budskapet ska anpassas till den person du vänder dig till. I det här fallet en arbetsgivare, kanske företagets rekryterare eller personalchef.
Välj rätt cv-format
Det populära, kronologiska cv-formatet fungerar bra för arbetssökande i så gott som alla branscher, speciellt om deras arbetslivserfarenhet har följt en linjär bana. I detta format organiseras arbetslivserfarenhet och andra prestationer i omvänd kronologisk ordning, dvs du börjar med det senaste arbetet/erfarenheten. Det passar troligen bra för de flesta elektriker som redan har erfarenhet inom el-branschen eller andra sektorer av byggbranschen.
Exempel på profil: dina bedrifter i strålkastarljuset
I den personliga sammanfattningen (även kallat profil) presenterar du en översikt av ditt yrkesliv och dina egenskaper. Det är här som du kan ge ditt cv en personlig touch. Alla andra avsnitt måste vara korta och fokusera på dina prestationer. Du vill definitivt berätta för arbetsgivarna vad du har åstadkommit som elektriker, men du kan också berätta lite om dig själv genom att använda ord som beskriver din yrkesmässiga personlighet. Du behöver inte vara blygsam. Var stolt över dina talanger och bedrifter!
Skicklig, nyutbildad elektriker med djupgående kunskap om moderna elsystem. Två års erfarenhet av installationer och underhåll av elsystem i hem, företag och produktsanläggningar. Har även arbetat med ombyggnad, felsökning och reparation av elektriska anläggningar. Har utmärkta praktiska kunskaper samt förmågan att analysera ritningar effektivt för att sedan installera elsystemen. Har en stark arbetsmoral och viljan att hjälpa kunder så proffsigt, enkelt och tidseffektiv som möjligt.
Exempel på arbetslivserfarenhet
Oavsett om du precis har börjat eller har arbetat flera år, i avsnittet om arbetslivserfarenhet ska du visa upp vad du presterat och hur du har utvecklats. Ett lyckat cv berättar för personalchefen inte bara vad du har gjort, utan även hur du har lärt dig nya färdigheter och hur du har utvecklats på jobbet.
Som elektriker har du gått som lärling hos ett elföretag. Visa hur det gav dig grundläggande kunskaper och hur du senare ökade dina färdigheter på andra jobb. Avsnittet om arbetslivserfarenhet ska fokusera på prestationer och utmaningar som du har övervunnit. Du bytte inte bara ut felaktiga ledningar, du lyssnade också på kunden när hen beskrev problemet, undersökte och utförde tester, diagnostiserade problemet, utvecklade en eller flera lösningar, kommunicerade med kunden och reparerade elsystemet i tid och inom ställd kostnadsplan.
Elektriker på Janssons El, Malmö
september 2020 — mars 2022
- Erbjöd kunderna toppservice genom att vara tillgänglig 24/7.
- Jobbade med ombyggnad, felsökning och reparation av elektriska anläggningar åt privatpersoner, kontor och industrier.
- Genomförde noggranna inspektioner av färdiga konstruktioner och lämnade in korrekta rapporter.
- Handledde nyanställda i säkra och effektiva elektriska metoder.
- Samarbetade väl med projektledare och kollegor för att se till att alla jobb, stora som små, slutfördes korrekt.
Elektriker på El-experten, Helsingborg
maj 2020 — augusti 2020
- Installerade och reparerade byggnadselektriska system.
- Drog kablar och monterade elcentraler.
- Gjorde tekniska beskrivningar av installationer.
- Underhöll och reparerade automatiska anläggningar.
- Samarbetade väl med kollegor och kunder.
- Arbetade tidseffektivt och organiserat.
Exempel på utbildningsavsnitt: lära i praktiken
Du utbildas till elektriker på gymnasiets El- och energiprogram, inriktning elteknik. Efter den grundläggande utbildningen i gymnasieskolan går du som lärling hos ett elföretag. I ditt cv kan du välja: antingen listar du din praktik i avsnittet om arbetslivserfarenhet eller i avsnittet om utbildning. Det beror på hur mycket annan erfarenhet du har. Om du är mitt i karriären är din tid som lärling mindre viktig än senare jobb. Om du är på jakt efter ditt första jobb efter lärlingsperioden, kan du ta upp denna erfarenhet i avsnittet om arbetslivserfarenhet.
Certifikat från Elbranschens centrala yrkesnämnd efter lärlingstid, El-experten, Malmö
september 2019 — juni 2020
El- och energiprogrammet, inriktning elteknik, Praktiska gymnasiet, Malmö Limhamn
augusti 2017 — juni 2020
Exempel på kompetenser: matcha dina kunskaper med det som arbetsgivaren söker
Denna lista ger rekryteraren en kort översikt av dina kompetenser och ger dig chansen att lägga till ett par viktiga nyckelord. Du har redan markerat nyckelord från jobbannonsen när du skrev din personliga sammanfattning. Nu kan du använda samma nyckeltermer när du listar dina färdigheter.
Ibland är nyckelorden inte uppenbara eftersom jobbannonsen är för vag eller för detaljerad. I så fall kan du skapa ett ordmoln. Ordmoln omvandlar text till bilder. Ju oftare ordet förekommer i texten, desto större blir det på bilden. Allt du behöver göra är att stoppa jobbeskrivningen i en app som wordle.com eller wordart.com så får du en visuell översikt av orden som ATS (Applicant Tracking System, ansökningshanteringssystem) troligen söker.
- Serviceinriktad
- Problemlösare
- Fokuserar på säkerhet
- Noggrann
Layout och indelning: viktigt!
Orden i ditt cv ska förstås förmedla en professionell bild av dig, men det ska layouten också. Utseendet på cv:t är nästan lika viktigt som de färdigheter och prestationer du beskriver. Om det ser slarvigt eller svårläst ut, kan du lätt blir förbisedd. Om du vill ha ditt drömjobb, ägna lite extra tid åt detta!
Viktiga tips för en elektriker
- Välj en lättläst layout och se till att indelningen är perfekt.
- Använd nyckelord i sammanfattningen samt i avsnittet för arbetslivserfarenhet och färdigheter. På så sätt kan du överlista ATS.
- Imponera med dina prestationer och karriärtillväxt.