1. cv-exempel
 2. Byggnadsarbetare
Skrivet av Susan ShorSusan Shor

Byggnadsarbetare cv-exempel & skrivhjälp

Ett beprövat jobbspecifikt cv för att skaffa nytt jobb 2024. Du kan redigera detta Byggnadsarbetare cv-exempel för att komma igång snabbt och enkelt skapa ett perfekt cv på bara några minuter. Fyll i dina uppgifter, ladda ner ditt nya cv och skicka din ansökan idag!
4.4
Genomsnittlig bedömning
72 Exemplet har redan betygsatts
Byggnadsarbetare cv-exempel & skrivhjälp
Ändra detta cv

Att skriva ett cv för jobb som byggnadsarbetare kan vara ansträngande. Du måste hugga i för att presentera dina kunskaper och färdigheter på rätt sätt och skapa ett proffsigt cv som får personalchefens puls att öka. Men som tur är, är du vältränad. Och vi hjälper dig med de tyngsta lyften. Vi på cvkungen har expertis, över 350 cv- exempel, gratis mallar och den här skrivguiden som ger dig råd och tips när du ska presentera dig själv.

Hur skriver man ett cv som byggnadsarbetare?

Byggarbete finns i många former. Några exempel på yrken inom byggnadssektorn är murare, elektriker, snickare, golvläggare, förman, svetsare och säkerhetschef. 

För vart och ett av dessa yrken krävs en egen kombination av färdigheter och expertis. Men alla byggnadsarbetare måste förstå hur man bygger upp strukturer och måste följa både byggstandarder och säkerhetsföreskrifter.

Men oavsett om du är huvudentreprenör eller precis har börjat som hantverkarlärling behöver du ett kraftfult cv för att bygga upp eller vidareutveckla din karriär.

Ett cv åt en byggnadsarbetare bör tydligt förmedla personens yrkeskännedom och erfarenhet inom branschen. Det ska innehålla avsnitt som är välskrivna och övertygande och som på ett effektivt sätt sammanfattar kandidatens färdigheter och insatser.

Dessa avsnitt ska ingå i ditt cv som byggnadsarbetare:

 • Rubrik
 • Sammanfattning
 • Arbetslivserfarenhet
 • Färdigheter
 • Utbildning

Eftersom byggbranschen är ett brett område måste du ägna stor uppmärksamhet åt att skräddarsy ditt cv för varje jobb du söker. Gör research och ta reda på allt du kan hitta om det specifika jobbet och arbetsplatsen. 

Experttips

Överlista ATS. Ett applicant tracking system är ett effektivt mjukvaruprogram som scannar, sorterar och rankar inkommande cv:n och jobbansökningar. Hur ska man göra för att slippa hamna i papperskorgen direkt? Granska platsannonserna mycket noggrant och försök använda samma ordval när du beskriver dina yrkeskvalifikationer. Uppmärksamma också språket som används i platsannonsen och använd samma terminologi i ditt cv. 

Använd så många av samma ord, såväl substantiv och verb, som möjligt i din cv-text. Se till att du uttrycker dig på ett naturligt sätt och i ditt eget sammanhang. Du vill att texten i ditt cv ska flyta på naturligt och ha din egen röst. 

Statistisk insikt

Marknaden för byggnadsarbetare och andra yrken inom byggbranschen förväntas öka med 2-2,5 % per år under de kommande åren.

Byggchefer, installationstekniker och specialister inom specialområden kommer att vara mer efterfrågade.

Välj rätt format för ditt cv som byggnadsarbetare

Formatet på ditt cv för byggbranschen är stommen som ditt cv vilar på. Ett kronologiskt cv är det bästa formatet när din arbetslivserfarenhet överensstämmer väl med de krav som ställs i platsannonsen. Det fungerar bra för arbetssökande inom nästan alla yrken, inklusive byggnadsarbetare. 

Ibland passar andra cv-format bättre, t.ex. om man är ny på arbetsmarknaden eller på väg att byta karriär, eller har blandad yrkesbakgrund. Då kan man välja ett funktionellt cv-format som fokuserar på kompetenser, talanger och expertis, snarare än på arbetslivserfarenhet. Du kan även överväga det om du arbetar inom ett mycket nischat byggområde.

Presentera dina kontaktuppgifter

Rubriken i ditt cv fungerar som ett visitkort. Det ska tydligt presentera din kontaktinformation i linje med din yrkesmässiga utstrålning Se till att din informationen är överskådlig och har en proffsig layout. Det här ska ingå:

 • Fullständigt namn och titel. Uppge ditt för- och efternamn och din yrkestitel.
 • En yrkesmässig e-postadress. Använd ett enkelt, professionellt format som [email protected].
 • Telefonnummer. Uppge ett kontaktnummer (där det verkligen går att nå dig) och tala in ett proffsigt hälsningsmeddelande.
 • Ort. Nämn endast din bostadsort och eventuellt kommun/län.
 • LinkedIn. Ta med din LinkedIn-profil om den är aktuell och relevant.

Undvik att nämna födelsedatum, personliga uppgifter som civilstånd, personnummer eller ID/pass-nummer. 

Gör så här
Gör inte så här

Exempel på personlig sammanfattning

Den personliga sammanfattningen (även kallad profil) är troligen det första rekryteraren läser eftersom avsnittet befinner sig högst upp i dokumentet. Det ska vara en kort och koncis beskrivning av ditt arbetssätt, din kärlek till ditt hantverk och din samarbetsstil.

Kom ihåg att inkludera nyckelord som lyfter fram dina mest relevanta eller imponerande egenskaper och yrkesmässiga prestationer. Här ska du fånga rekryterarens intresse och övertala hen att fortsätta läsa.

 

Exempel på personlig sammanfattning åt en erfaren byggnadsabetare:

Kunnig och pålitlig byggnadsarbetare med stor erfarenhet av att arbeta med olika verktyg och utrustning för att slutföra byggprojekt. Har god fysisk förmåga och kan arbeta i olika väderförhållanden. Är skicklig på att läsa och tolka ritningar och har kunskap om säkerhetsföreskrifter och förmågan att följa dessa noggrant.

Har kopierat!
Exempel på personlig sammanfattning för en byggnadsarbetare som är ny i branschen:

Pålitlig och driven nyexaminerad byggingenjör inom byggteknik med examen från Högskolan Dalarna. Jag har bred kompetens och är särskilt intresserad av hållbar utveckling. Min utbildning har gett mig de färdigheter och kunskaper som krävs för att framgångsrikt planera, utarbeta och övervaka olika bygg- och anläggningsprojekt. 

Har kopierat!

Exempel på arbetslivserfarenhet som byggnadsarbetare

Att skriva om din arbetslivserfarenhet kräver lite extra eftertanke. Det här är ingen simpel uppräkning av arbetsuppgifter. I stället bör avsnittet belysa din kompetens genom att beskriva bedrifter, framgångar och utmaningar, t. ex hur du upptäckte, analyserade och löste problem. Var specifik när du beskriver dina bedrifter i punktform. 

Du kan t.ex. beskriva dina tidigare erfarenheter så här: 

 • Testade utrustning och maskiner för att säkerställa att de är i gott skick
 • Var med och skapade vackra, praktiska och välkomnande bostadsmiljöer
 • Följde instruktionerna för att säkerställa säkerheten för hela byggteamet

Om du har tidigare haft ett betydelsefullt jobb inom en helt annan bransch kan du ta med det i cv:t, men se till att fokusera på de jobb som relaterar till byggbranschen.

Om du använder det vanliga omvända kronologiska cv-formatet, lista dina jobb i omvänd ordning med din nuvarande tjänst först. Glöm inte att anpassa dina beskrivningar efter nyckelorden i platsannonsen. 

Alternativt kan du välja att skriva ett kronologiskt cv. Då ska du tänka på din arbetslivserfarenhet på samma sätt som när du ritar eller bygger en byggnad: Du börjar med grunden och i takt med att du blir bättre ökar du antalet våningar och svårighetsgraden. Du vill visa samma utveckling under dina år av erfarenhet.

Anpassningsbart exempel på arbetslivserfarenhet

Lärling på Byggbolaget i Hallstavik, Hallstavik 
Januari 2010 — Maj 2012

 

Byggnadsarbetare på Byggbolaget i Hallstavik, Hallstavik 
Augusti 2012 — Januari 2017

 • Städade och förberedde byggarbetsplatser innan arbetet påbörjades.
 • Använde sprängämnen på ett säkert sätt för att riva befintliga strukturer.
 • Blandade och gjöt jämna cementgolv.
 • Manövrerade många olika stora motordrivna maskiner, t.ex. borrmaskiner, slipmaskiner, sågar och tryckluftshammare.

 

Förman på XY Totalentreprenad AB, Stockholm 
Mars 2017

 • Är med och skapade vackra, praktiska och välkomnande bostadsmiljöer.
 • Följer instruktionerna för att säkerställa säkerheten för hela byggteamet.
 • Arbetar i olika team för att genomföra ett flertal byggprojekt, inklusive kommersiella byggnader och bostadshus.
Har kopierat!

Exempel på färdigheter som passar en byggnadsarbetare

I färdighetsavsnittet ska du välja ur 5-10 egenskaper som du tror kommer att imponera på den blivande arbetsgivaren. Som byggarbetare behöver man både hårda (teoretiska) färdigheter som exempelvis kunskap om säkerhetsstandarder och om hur man lägger ett tak på ett hus, samt mjuka färdigheter som tidshantering och utmärkt kommunikation. Anpassa de egenskaper som du tar upp till de krav som anges i platsannonsen.

Exempel på viktiga färdigheter för en byggnadsarbetare:

 • Kunskap om säkerhetsstandarder
 • Kommunikationsförmåga
 • God fysik
 • Noggrannhet
Anpassningsbart exempel på färdigheter
 • Tekniska färdigheter
 • Kommunikationsfärdigheter
 • Förmåga att arbeta i team
 • Ledarskapsförmåga
 • Beslutsamhet
 • Flexibilitet
 • Säkerhetsstandarder
Har kopierat!
Experttips

Gör en lista över alla dina yrkesmässiga färdigheter och egenskaper. Ta med allt du kommer på, oavsett hur oviktigt det kan verka. Då har du ett levande dokument som du kan komplettera i takt med att dina färdigheter växer. Du kan också använda den som inspiration för ditt avsnitt om dina färdigheter.

Utbildning byggnadsarbetare

Avsnittet om utbildning i ditt cv är viktigt eftersom det ska möta kraven som ställs för tjänsten du söker. I begreppet utbildning ingår även (fristående) kurser och fortbildning, internutbildningar, workshops m.m. 

De finns ett flertal grundutbildningar som man kan gå om man vill arbeta inom byggbranschen, t.ex. gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram eller Komvux. 

Om du har någon slags vidareutbildning ska du också ange den här. Vårt cv-exempel för byggnadsingenjörer ger dig en uppfattning om hur avsnittet kan se ut. Om du har fått några certifieringar eller gått kurser i någon specialkompetens är det här du ska lägga till dessa. 

Exempel på cv för utbildning

Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad, Carl Wahren Gymnasium, Hallstavik 
Augusti 2009 — Juni 2012

Har kopierat!

Layout och design i ett cv för jobb som byggnadsarbetare

Tumregeln är att dokumentets design inte ska stå i vägen för informationen. Prydligt och lättläst är viktiga nyckelord för ditt cv. Det första intrycket kommer att hänga kvar, så se till att det blir bra. Du vill fånga och hålla kvar läsarens uppmärksamhet.

Tänk på att ha:

 • Lättläst kontaktinformation
 • Tydligt rubricerade avsnitt
 • Varierande radlängd för ett luftigt intryck
 • Enkelt och stilrent typsnitt, t.ex. Arial eller Times New Roman.
 • Konsekvent teckenstorlek och typsnitt
 • 2,5 cm marginaler på alla sidor

Undvik:

 • För mycket eller för starka färger
 • Stora textblock
 • Kolumner och tabeller
 • Information i sidhuvud och sidfot
Anpassningsbart exempel på cv - fullständig text

Profil

Kunnig och pålitlig byggnadsarbetare med stor erfarenhet av att arbeta med olika verktyg och utrustning. Har god fysisk förmåga och kan arbeta i olika väderförhållanden. Är skicklig på att läsa och tolka ritningar och har kunskap om säkerhetsföreskrifter och kan följa dessa noggrant.

 

Arbetslivserfarenhet

Lärling på Byggbolaget i Hallstavik, Hallstavik 
Januari 2010 — Maj 2012

 

Byggnadsarbetare på Byggbolaget i Hallstavik, Hallstavik 
Augusti 2012 — Januari 2017

 • Städade och förberedde byggarbetsplatser innan arbetet påbörjades.
 • Använde sprängämnen på ett säkert sätt för att riva befintliga strukturer.
 • Blandade och gjöt jämna cementgolv.
 • Manövrerade många olika stora motordrivna maskiner, t.ex. borrmaskiner, slipmaskiner, sågar och tryckluftshammare.

 

Förman på XY Totalentreprenad AB, Stockholm 
Mars 2017

 • Är med och skapade vackra, praktiska och välkomnande bostadsmiljöer.
 • Följer instruktionerna för att säkerställa säkerheten för hela byggteamet.
 • Arbetar i olika team för att genomföra ett flertal byggprojekt, inklusive kommersiella byggnader och bostadshus.

 

Kompetens

 • Tekniska färdigheter
 • Kommunikationsfärdigheter
 • Förmåga att arbeta i team
 • Ledarskapsförmåga
 • Beslutsamhet
 • Flexibilitet
 • Säkerhetsstandarder

 

Utbildning

Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad, Carl Wahren Gymnasium, Hallstavik 
Augusti 2009 — Juni 2012

Har kopierat!

Om du inte vill ägna någon tid alls åt design, låt cvkungen hjälpa dig. Använd en av våra expertdesignade mallar.

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
4.4
Ändra detta cv
Dela denna artikel

Snygga cv-mallar

Övertyga arbetsgivare och rekryterare genom att använda en av våra 25+ eleganta, professionellt designade cv-mallar.
4 av 5
baseras på 3 083 recensioner på Trustpilot
Använd denna mallStockholm resume template
Stockholm
8 800 000 användare valde denna mall
Använd denna mallNew York resume template
New York
4 100 000 användare valde denna mall
Använd denna mallWien resume template
Wien
2 200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSydney resume template
Sydney
1 900 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLondon resume template
London
3 800 000 användare valde denna mall
Använd denna mallDublin resume template
Dublin
4 000 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMoskva resume template
Moskva
740 000 användare valde denna mall
Använd denna mallAmsterdam resume template
Amsterdam
1 800 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMadrid resume template
Madrid
1 500 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSantiago resume template
Santiago
1 300 000 användare valde denna mall
Använd denna mallSingapore resume template
Singapore
730 000 användare valde denna mall
Använd denna mallOslo resume template
Oslo
590 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKapstaden resume template
Kapstaden
59 000 användare valde denna mall
Använd denna mallParis resume template
Paris
560 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBerlin resume template
Berlin
1 500 000 användare valde denna mall
Använd denna mallGenève resume template
Genève
34 000 användare valde denna mall
Använd denna mallVancouver resume template
Vancouver
520 000 användare valde denna mall
Använd denna mallTokyo resume template
Tokyo
360 000 användare valde denna mall
Använd denna mallMilano resume template
Milano
940 000 användare valde denna mall
Använd denna mallLissabon resume template
Lissabon
230 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBarcelona resume template
Barcelona
490 000 användare valde denna mall
Använd denna mallKöpenhamn resume template
Köpenhamn
100 000 användare valde denna mall
Använd denna mallChicago resume template
Chicago
150 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRio resume template
Rio
210 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRom resume template
Rom
200 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBoston resume template
Boston
120 000 användare valde denna mall
Använd denna mallRirekisho resume template
Rirekisho
55 000 användare valde denna mall
Använd denna mallcv resume template
cv
3 700 användare valde denna mall
Använd denna mallAten resume template
Aten
130 000 användare valde denna mall
Använd denna mallBryssel resume template
Bryssel
76 000 användare valde denna mall
Använd denna mallPrag resume template
Prag
23 000 användare valde denna mall
Använd denna mallShanghai resume template
Shanghai
41 000 användare valde denna mall
Använd denna mallToronto resume template
Toronto
2 000 000 användare valde denna mall
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies