1. Blogg
  2. Karriär
  3. Vilken utbildning har världens rikaste personer?
Skrivet av Rolf BaxRolf Bax

Vilken utbildning har världens rikaste personer?

14 läst
Vilken utbildning har världens rikaste personer?
Om du vill att din utbildning ska leda dig direkt till dina första miljarder, ta en titt på vår senaste undersökning!

Pengar och utbildning går inte alltid hand i hand, men det skadar dock inte att studera hårt på universitetet. Det svåraste är kanske att välja rätt ämne och examen. Då kan det vara en bra idé att låta sig inspireras av människor som redan har blivit framgångsrika i den bransch du siktar in dig på.

För några månader sedan visade vi dig vilken högskoleexamen de rikaste cheferna i USA har. Nu har vi sammanställt en lista över vilken akademisk eller högskoleexamen som de rikaste personerna runt om i världen har.

Översikten vi har gjort visar vilken grundutbildning världens rikaste personer har gått. Det finns fall där vissa personer har tagit en högre akademisk examen utan någon grundexamen (Graeme Hart i Nya Zeeland har t.ex. en Master of Business Administration utan förutbildning, så det står "ingen grundutbildning"), men alla andra med texten "ingen examen” har inte någon som helst examen från universitet eller högskola. Vissa personer misslyckades med att fullfölja sin examen. Det anger vi i texten med ”ofullständig”. Det finns också fall där en hel familj klassas som landets "rikaste person" och då anger vi familjens sammanlagda meriter (Se till exempel Kroatien; ”flera examen"). Vi har förstås försökt vara så tydliga som möjligt, men om något är oklart och du vill läsa mer om undersökningen, se här: undersökning.

Om du hoppas att din högskoleutbildning ska vara ett steg på vägen till dina första miljarder, kolla in kartan nedan och se vilken grundutbildning som behövs för att bli en av världens rikaste människor.

högskoleexamen för de rikaste personer i nästan alla länder
högskoleexamen för de rikaste personer i nästan alla länder

1. Nordamerika

USA:s rikaste person är också världens rikaste man, Jeff Bezos. Men 2019 var ett dåligt år för honom. Bezos, chef för Amazon, skilde sig, vilket gjorde ex-frun MacKenzie till en av de fem rikaste kvinnorna i Amerika och världen, vilket gjorde att Bill Gates nästan puffade ner Jeff Bezos från förstaplatsen. Jeff Bezos studerade elektroteknik och datavetenskap på Princeton och MacKenzie studerade engelska på samma institution några år senare.

Den rikaste personen på de små öarna Saint Kitts och Nevis är Myron Wentz, grundare av USANA. Han föddes egentligen i USA men bytte nationalitet och flyttade till skatteparadiset St. Kitts på 1990-talet. Hans approach skiljer sig markant från exempelvis Bill Gates’, som lär ha sagt: "Jag har betalat mer i skatt än någon annan, över 10 miljarder dollar, men regeringen borde kräva att människor i min position betalar betydligt högre skatter."

högskoleexamen för den rikaste personen i Nordamerika
högskoleexamen för de rikaste personer i Nordamerika

2. Europa

Albaniens rikaste person, Samir Mane, utnyttjade inte sin högskoleexamen när han byggde upp sin förmögenhet. Han började studera geologi i Wien 1991 men hoppade av under det första läsåret. Senare sa han; ”allt jag lärde mig där var tyska.” Men de språk- och kulturfärdigheter han lärde sig, visade sig dock var användbara, eftersom han byggde upp sin verksamhet genom att exportera billiga TV-apparater och videobandspelare från Österrike till sitt hemland.

Bulgariens rikaste person, Vasil Bojkov, har en intressant utbildning. Han gick på Bulgariens National High School of Mathematics och hade nytta av sin examen i tillämpad matematik och arbetsekonomi när han startade upp sin handels-, försäkrings- och spelverksamhet. Men Vasil Bojkov har också en examen i History of Art från Universidad de Buenos Aires. Hans stora intresse för konst är allmänt känd. Att han verkligen uppskattar skönhet och kreativitet märker man på hans berömda antiksamling. En utbildning behöver inte bara handla om att bli rik!

högskoleexamen för den rikaste personen i Europa
högskoleexamen för de rikaste personer i Europa

3. Afrika

Afrika är en kontinent med stora kontraster. Ekonomiskt sett är Sydafrika världens mest ojämlika land. I Nigeria har de fem rikaste personerna en sammanlagd förmögenhet som överstiger den nationella budgeten, medan sex av tio människor lever på mindre än 1,25 dollar per dag. Denna skillnad ser man också mellan olika länder. Nigerias rikaste man, Aliko Dangote, har till exempel en förmögenhet på 8,8 miljarder amerikanska dollar medan Liberias Benoni Urey, ”bara”' har 32 miljoner dollar. 

Båda tjänade de en massa pengar på att sälja saker som gemene man behöver. Dangote har en examen i Business Studies and Administration, men fick sina första affärslektioner på skolgården: "Jag kommer ihåg att när jag gick i grundskolan, köpte jag kartonger med godis och sålde det bitvis för att tjäna pengar,” berättar han. Hans företag står nu för produktionen av 70 % av Nigerias socker. Urey studerade ”General Science”, och hans verksamhet omfattar bostäder och Liberias största mobiltelefonnätverk.

högskoleexamen för de rikaste personer i Afrika
högskoleexamen för de rikaste personer i Afrika

4. Asien

De rikaste människorna i de flesta länder i Asien är av typen ”miljardär”. Förstaplatsen innehas av Indiens Mukesh Ambani. Han är chef för ett gas- och oljebolag som han ärvde av sin far. Ambani studerade dock inte affärer, utan har en examen som kemiingenjör. Det betyder dock inte att han är rädd för att bredda verksamheten och testa olika saker, för företaget lanserade nyligen en 4G-tjänst. "Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras,” säger Ambani. "Indien har inte råd att hamna på efterkälken."

Taiwan, Thailand, Kina och Brunei hör till de länder vars superrika invånare inte har någon examen alls. I vissa fall ärvde de sin förmögenhet. Men Li Ka-shing, Kinas rikaste man och den 30:e rikaste personen i världen, är en selfmade plastmagnat. Han startade sin verksamhet som 21-åring med ett lån på bara 6 500 dollar. Han är känd för sitt filantropiska arbete och lovade nyligen ut 1 miljard HK dollar (116 miljoner euro) till företag som drabbats av protesterna i Hong Kong.

högskoleexamen för de rikaste personer i Asien
högskoleexamen för de rikaste personer i Asien

5. Sydamerika

2005 ärvde Iris Fontbona sin makes, Andrónico Luksics, gruv- och dryckesimperium. Men världens rikaste latinamerikanska har på egen hand lyckats bredda familjeföretaget ordentligt. Fontbana har ingen högskoleexamen, men hon har utökat gruv- och bryggeriverksamheten samt köpt majoritetsandelar i tevekanalen Canal 13. 

Den rikaste personen i Sydamerika (24,6 miljarder dollar) är en annan bryggare. Brasiliens Jorge Paulo Lemann har kontrollerande andelar i Anheuser-Busch InBev, världens största bryggeri, som i sin tur äger Pilsner Urquell och Foster's Lager. Men till grunden för hans förmögenhet ligger värdepappersföretaget 3G Capital. Han har en ekonomi-examen från Harvard, vilket måste göra det lättare att räkna alla pengarna.

högskoleexamen för den rikaste personen i Sydamerika
högskoleexamen för de rikaste personer i Sydamerika

6. Oceanien

Oceaniens rikaste person, australiensiskan Gina Rinehart, började studera ekonomi vid University of Sydney men slutade för att istället utbilda sig internt inom sin fars järnmalmsverksamhet. Hon lärde sig mycket av det. När hennes far dog och lämnade efter sig ett konkursbo, vände Rinehart det till förmögenhet och förvandlade familjeföretaget till en av Australiens ledande gruvföretag.

Nya Zeelands Graeme Hart har tagit en MBA-examen på University of Otagos. Graeme Hart blev antagen utan att ha läst en grundexamen, därför ser det i listan ut som om han inte har någon examen.

Det finns inte många lärare på vår lista över de världens rikaste människor. Men Papua Nya Guineas rikaste person - tidigare premiärminister Michael Somare - använde sin lärarutbildning för att inspirera unga människor på olika grundskolor och gymnasier innan han gav sig in i politiken.

högskoleexamen för de rikaste personer i Oceanien
högskoleexamen för de rikaste personer i Oceanien

När det gäller att utveckla sin karriär handlar en examen inte bara om de fakta man lär sig - det handlar också om hur utbildningen får en att tänka. Ibland är det klokast att välja ett ämne som kommer att öka ens förståelse för världen och branschkunskap skaffar man genom arbetslivserfarenhet. Hur överensstämmer ditt val av utbildning med ditt val av karriär? 

Så vilken utbildning har världens rikaste personer?

  • Företagskonomi och finans
  • Civilekonomi
  • Civilingenjörsprogram
  • Juridik
  • Statsvetenskap
  • Naturvetenskap

Källor

Besök bit.ly/RichestPeoplesDegrees för att se forskningen bakom detta projekt.

Metod

Vi började med att söka på den "rikaste personen i land X” samt olika varianter på engelska, franska och spanska. Sedan sållade vi de tre första sidorna av Googles resultat. Artiklarna som kom upp vid sökningen överensstämde väl med varandra. Den enda skillnaden visade sig vara ändringar över tid (t.ex. en lista över de rikaste människorna år 2017 jämfört med en lista från 2019). För att hitta en pålitlig källa som back-up, sökte vi också på ”den rikaste personen i X” följt av namnet som vår första sökning hade fått fram.

Ingen skillnad har gjorts mellan människor från ett land som är bosatta någon annanstans och människor som både kommer från och bor i landet. Vi tog med båda. Att propsa på att avgöra individers medborgarskap eller uppehållstillstånd skulle utan tvekan ha ökat antalet ”inga träffar”, inte minst eftersom de superrika sällan är bundna till ett och samma land.

Observera att det finns mycket hemlighetsmakeri när det gäller (stora) förmögenheter. Ibland kunde vi bara hitta ett par källor, och ibland var fotnoterna till dessa källor opålitliga. I andra fall hävdade vissa källor att en person var rikast (eller gjorde anspråk på en högskoleexamen), medan den ursprungliga källan inte hade några konsekventa referenser.

När det gäller kvalifikationer fokuserade vi på grundexamen (högskole- eller kandidatexamen). Vi har inte tagit med information om magisterexamen, doktorsexamen eller någon annan typ av forskarutbildning. Det fanns flera fall där vi kunde hitta bevis på att en person hade tagit en examen, men inte i vilket ämne. De markeras i så fall som ”okänt”. I vissa fall har individer uppnått kvalifikationer utan en grundexamen. Till exempel har Graeme Hart i Nya Zeeland en MBA, men ingen grundutbildning. I det här fallet har vi markerat det som ’”ingen examen”. 

Det fanns också fall där familjer anses vara de ”rikaste människorna” i sitt land. För enkelhetens skull har vi delat in dessa familjer på samma sätt som vi har gjort med individer.

 

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
Personligt Brev6 läst
Undersökning: hur skiljer sig personliga brev åt i olika delar av världen?
Undersökning: hur skiljer sig personliga brev åt i olika delar av världen?
CV9 läst
14 tidshanteringsfärdigheter: definitioner och exempel till ditt cv
14 tidshanteringsfärdigheter: definitioner och exempel till ditt cv
Anställningsintervju6 läst
Hur man tackar ja till ett jobberbjudande + kopierbara exempel
Hur man tackar ja till ett jobberbjudande + kopierbara exempel
CV13 läst
Så här skriver du ett cv på engelska
Så här skriver du ett cv på engelska
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies