1. Blogg
 2. CV
 3. Sammanfattning & mål
Skrivet av Rolf BaxRolf Bax

Sammanfattning & mål

11 läst
Sammanfattning & mål
Lär dig hur du skriver en bra, effektiv sammanfattning av dina mål och ditt yrkesliv. Vi bjuder också på tips och exempel på sammanfattningar, plus gratis mallar.

Vad är en inledande personlig sammanfattning?

En personlig presentation eller sammanfattning i början av ditt cv visar vem du är, vad du kan, vad du gjort hittills i karriären och vad som driver dig.

Genom att ha med en sammanfattning kan du i viss mån styra hur arbetsgivaren väljer att läsa ditt cv. Så hur skriver man en sammanfattning som är både ärlig och drar till sig arbetsgivarens uppmärksamhet?

Guiden omfattar:

 • Grundläggande formatering av en sammanfattning och hur du kan skräddarsy den för att dra uppmärksamheten till dig.
 • Exempel på sammanfattningar som du bör (och inte bör) använda.
 • Praktiska steg för att komma igång med din sammanfattning.

Inledande sammanfattning, format

I början av ditt cv bör du ha en kort, personlig presentation. Det är en sammanfattning av dina erfarenheter, kompetenser och mål. Tänk dig sammanfattningen som en sorts ”tagline” för din karriär. En inledande sammanfattning bör omfatta:

 • 3 - 4 meningar, ca 50 - 200 ord.
 • Din tjänstetitel eller befattning, till exempel ”junior utvecklare" eller "passionerad servicechef”.
 • Fånga läsarens uppmärksamhet.
 • Mjuka och hårda färdigheter.
 • Imponerande fakta och statistik.
 • Dina kort- och/eller långsiktiga mål.
 • Jobbspecifik infallsvinkel för den tjänst du söker.

Det verkar kanske omöjligt att sammanfatta allt det här med bara 200 ord, men genom att finslipa din ”hisspresentation” visar du att du har ett fast grepp om varför just dina erfarenheter, mål och färdigheter gör dig till den perfekta kandidaten för jobbet.

Anpassa din sammanfattning till beskrivningen i platsannonsen

Personalcheferna väger sina ord och formuleringar på guldvåg när de skriver sina platsannonser. Försök samla ledtrådar; vilken ton har använts, vilka färdigheter betonas och vad förväntas av deras drömkandidater? Ett av de bästa cv-tipsen från personalchefer är att ta med relevanta nyckelord som är specifika för själva jobbet och den verkliga ordalydelsen i jobbtiteln.

Hur skulle en sådan arbetsbeskrivning se ut om man bara använde 3-4 meningar? Vilka nyckelord och färdigheter och vilket tonfall skulle sammanfattningen ha?

Samtidigt som du håller dig till fakta om vem du är och vilka erfarenheter du har, bör din sammanfattning lyfta fram så många likheter med arbetsbeskrivningen som möjligt. När personalchefen läser de första meningarna i ditt cv, ska han/hon känna att du är exakt den person de beskrev när de skrev texten i platsannonsen.

Skriv din personliga sammanfattning sist

Det är inte alltid så lätt att börja med en perfekt sammanfattning, så istället för att fastna där, vänta med det avsnittet och börja istället med din arbetslivserfarenhet. När du har lagt till relevant arbetslivserfarenhet, ta en titt på dina nyckelord, fraser och färdigheter.

Hela anställningshistoriken och arbetsbeskrivningen till det jobb du vill ha, utgör grunden till din inledande, personliga sammanfattning. Genom att vänta med att skriva sammanfattningen, är det lättare att komma igång när du väl fått inspiration.

Exempel på personliga sammanfattningar

Innan du börjar skriva, försök få en känsla för olika ”rytm” och olika typer av layout genom att titta på följande exempel:

Exempel

Innovativ Executive Assistant med mer än 10 års erfarenhet på globala finansföretag. Bistår ett team med tre chefer på C-nivå. Koordinerar resor, hanterar storskaliga utgiftsrapporter samt samordnar kommunikation och kalendrar över avdelningar. Söker en tjänst som Executive Assistant i CVkungen.se-teamet för att bredda min karriär som Office Manager. Trivs i en miljö som kräver förmåga att självständigt lösa problem och kunna fokusera vid korta deadlines.

Har kopierat!

I ovanstående exempel kan du se att man:

 • Uppger tjänstetiteln i första meningen.
 • Tar med detaljer om teamstorlek och arbetsuppgifter.
 • Ger en kortfattad sammanfattning av viktiga ansvarsområden och färdigheter.
 • Visar upp hårda färdigheter - erfarenhet av att ordna rese- och kostnadsrapporter - samt mjuka färdigheter - klarar av stressiga situationer, uppmärksammar detaljer och kommunikation.
 • Skräddarsyr text efter företaget och/eller arbetsbeskrivningen.

Några fler exempel på inledande sammanfattningar i ett cv:

Exempel

Erfaren Digital Marketing Manager med fem års expertis av att leda ett internationellt företag. Genererade en ökning av inkommande leads på 500 % och höjde online-försäljningen från 100 000 till över 2 miljoner årligen under en treårsperiod. Vill fortsätta bredda karriären genom att tillämpa färdigheter i marknadsföringsteamet på CVkungen,se.

Har kopierat!

Rakt på sak och prestationsinriktat, utan att fokusera på sig själv. Låt oss nu titta på några exempel som inte är så bra:

Exempel

Jag har arbetat som Digital Marketing Manager i fem år. Under denna tid har jag varit en viktig och hårt arbetande medlem i teamet och visat upp min förmåga att arbeta under press för att uppnå företagets mål. Jag vill gärna utveckla mina färdigheter i en ny roll inom digital marknadsföring.

Har kopierat!

Allmängiltigt och ignorerar talanger. För många ”jag” i en passiv roll.

Nästa exempel är en inledande sammanfattning som fokuserar mer på karriärmål. Ett karriärmål kan användas som ett sätt att inkludera dina färdigheter och erfarenheter, utan att bli personlig. Det är ett bra alternativ om du nyligen avslutat din utbildning och inte har någon eller så stor erfarenhet inom den bransch där du söker jobb. Tanken är att eftersom du inte har relevant erfarenhet, så betonar du färdigheter och erfarenheter från andra områden i ditt cv så att du kan visa att du uppfyller kraven.

Håll karriärmålet kortfattat, max 2-3 meningar, och följ samma regler som i den personliga, inledande sammanfattningen.

Exempel

Exempel: Innehållsförfattare med tre års erfarenhet på ett stort e-handelsföretag. Har sammanställt material som ökade varumärkets sociala närvaro till över 700 000 via tre kanaler och förbättrade öppningsfrekvensen för e-post med 48 %. Vill gärna utveckla min karriär genom att gå med i CVkungen.se som SEO Executive.

Har kopierat!

Ser du hur ”överförbara” färdigheter används? Att kombinera dem med siffror gör dem ännu mer imponerande.

Exempel

Jag är en Innehållsförfattare som vill säkra en roll som SEO Executive. Även om jag inte har någon erfarenhet inom detta område är jag en hängiven individ och har lätt för att lära. Jag är intresserad av hur sökmotorer fungerar och det kommer att hjälpa mig att utmärka mig på ert företag.

Har kopierat!

I denna text finns det inte något som fångar uppmärksamheten och inga säljande, överförbara färdigheter. Oavsett vilken typ av inledande sammanfattning du skriver, om du har siffror att visa upp, gör det!

En personlig sammanfattning i ditt cv: vad man bör och inte bör göra
Liknande artikel
En personlig sammanfattning i ditt cv: vad man bör och inte bör göra

Det blir allt vanligare att ha en inledande personlig sammanfattning i sitt cv. Sammanfattningen fungerar som en introduktion till cv:t. Det är viktigt om du vill ha chansen att sticka ut bland dussintals eller kanske till och med hundratals andra cv:n.

Skriva en sammanfattning

Skriv alltid det första utkastet av sammanfattningen utan att redigera. Oroa dig inte för längden eller ordvalet i den första versionen. Skryt om dig själv, var stolt över vad du presterar och nämn all imponerande statistik du kan komma på.

Ofta blir den första texten, som du skriver fritt och ocensurerat, väldigt bra. Så oroa dig inte för att överdriva eller låta egoistisk utan vänta med att börja redigera. Om målet är att få ihop 3 - 4 perfekta meningar är det troligt att ditt första utkast kommer att vara närmare 6 - 8, kanske ännu längre.

Finslipa din sammanfattning och experimentera

När du vill börja komprimera din text, använd följande frågor som hjälp för att granska och redigera sammanfattningen:

Är den första meningen klar och tydlig? I den första meningen ska din tjänstetitel anges med slagkraftiga, entusiastiska formuleringar som drar läsarens uppmärksamhet till sig. Mångårig erfarenhet ingår också ofta.

Rakt på sak eller passiv? Visa stark självkänsla i den inledande, personliga sammanfattningen. I stället för att använda meningar som börjar med "Jag tror att jag är..." eller "Jag tycker..." var självsäker och modig! Kom till saken och var stolt över dina färdigheter.

Ska man ta med objektiv information? Försök att föreställa dig hur personalchefen tänker. Om du befann sig i samma sits, vilka saker skulle du fokusera på? Den andra och tredje meningen innehåller ofta specifika färdigheter, fakta eller siffror för att stödja detta.

Är texten lättläst? Även om du tar med en massa detaljer, måste texten fortfarande vara lätt att förstå och ha ett naturligt flyt när man läser den högt. Ta bort all jargon som bara är ”fyllnadsmedel” eller ändrar ditt tonfall. Hur formell man ska vara, varierar från företag till företag, men den personliga sammanfattningen bör alltid spegla vilken typ av anställd eller personlighet du är.

Sammanfattning

Jämför ditt cv:s personliga sammanfattning med de första två minuterna av en intervju - på telefon eller ansikte mot ansikte. Personalchefen ber dig att "berätta lite om dig själv" och du har bara en minut på dig att sätta tonen för resten av samtalet. På samma sätt bör det personliga uttalandet innehålla:

 • Ett naturligt men ändå professionellt tonfall som återspeglar din personlighet.
 • De främsta skälen till att just din erfarenhet gör dig perfekt för den specifika tjänsten.
 • Varför denna tjänst är i linje med din karriärplanering.
 • Fakta och uppgifter som styrker tidigare information.
Exempel

Expert SEO Copywriter med 10 års erfarenhet av B2C och B2B i tre olika branscher. Skriver professionellt för sociala medier och webbplatser samt producerar texter som förmedlar varje märkes unika ton och budskap. Värvade 15 nya kunder på två år och fick antalet läsare att öka med över 200 %. Jag vill nu bredda min kompetens om redigering och innehållsskapande i tjänsten som Marketing Manager.

Har kopierat!

När du har lärt dig att skriva en personlig, inledande sammanfattning till ditt cv kommer tydligt känna vem du är och vad du vill uppnå. Det gör dig självsäker och övertygande på anställningsintervjuer.

Bygg ditt cv på 15 minuter
Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv
Dela denna artikel
Fortsätt läsa
Karriär7 läst
Varför vill du arbeta här? Bra och dåliga svar på denna tuffa intervjufråga
Varför vill du arbeta här? Bra och dåliga svar på denna tuffa intervjufråga
CV12 läst
Kronologiskt cv
Kronologiskt cv
CV9 läst
10 Ledarskapsförmågor för ditt cv + exempel
10 Ledarskapsförmågor för ditt cv + exempel
CV10 läst
Personlig analys: detta är vad folk nämner på sitt CV
Personlig analys: detta är vad folk nämner på sitt CV
Bläddra allt
Denna webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för användarna och för att utföra analyser och marknadsföring. Genom att använda vår webbplats godkänner du alla cookies i enlighet med vår Cookiepolicy och Integritetspolicy
Godkänna cookies