Exempel på personligt brev Kock

Använd det här exemplet på personligt brev för Kock för att avrunda din ansökan och bli anställd snabbt– utan krångel och frustration. Det här exemplet har specialdesignats för ett jobb som Kock 2024. Dra fördel av våra förslag på termer och fraser samt våra experttips. Ladda ner det perfekta personliga brevet på bara några minuter.
Ändra detta cv

Vad ska ett personligt brev innehålla?

Vilka avsnitt är obligatoriska i ett personligt brev? Vad ska de innehålla och vilket syfte har de? Låt oss ta en titt. Det finns vissa grundprinciper för personliga brev. En viss variation är okej, men huvudingredienserna måste finnas med. Om du kryddar ditt personliga brev efter egen smak, glöm inte att följa nedanstående riktlinjer. 

"Topp 5 fall när ett personligt brev behövs"

Hälsningsfras

Det har alltid varit lite knepigt att börja ett formellt brev på svenska. Det finns inget bra, jämförbart uttryck som ”Dear Sir or Madam” eller ”To Whom It May Concern”. Men ägna inte för mycket tid åt detta, utan börja ditt brev helt enkelt med ”Bästa [för- och efternamn],”.

Om du råkar känna personen du skriver till, kan du naturligtvis vara lite mer informell. Då kan det räcka med ”Hej,” eller ”Bästa [förnamn]”.

Exempel

Bästa Michael Jansson,

Inledning

Efter den korta inledningen är det nu dags att servera en förrätt. Undvik klichéer, HR-språk och luddigheter. Skriv tydliga och övertygande fraser som nästan tvingar läsaren att fortsätta läsa.

Helst ska du ge exempel som lyfter fram dina kompetenser - du kan t.ex. börja med att skriva ”Efter fyra år som köksmästare på anrika Stadshuskällaren i Stockholm...” 

Det är viktigt att du väljer rätt tonfall i ditt personliga brev. Anpassa dig till den ton/stil som arbetsgivaren använder när hen kommunicerar med sin publik på hemsidan eller andra plattformar (t.ex. sociala medier). Oavsett om tonen är mycket formell eller charmigt avslappnad, så bör du sträva efter att använda ett liknande språk. 

Exempel

Efter att ha arbetat fyra år under den berömda sushikocken Maru Himuras ledning, tog jag 2019 ett nytt steg och började som sushi- och bentokock på lyxiga Ibizian Bashi. Med mina fusionsmenyer och bruket av lokalodlade säsongsprodukter gjorde jag stor succé.

Brödtext

De två eller tre centrala avsnitten i ditt personliga brev ska innehålla all viktig information om din arbetslivserfarenhet, utbildning, kompetenser och andra kvalifikationer.

Praktisk erfarenhet är vanligtvis det dominerande inslaget i det personliga brevet. Om du har arbetat på fina restauranger, framhäv det så bra du kan. 

Nämn inte bara var du arbetade och hur länge, utan även vilka arbetsuppgifter du hade på varje specifik plats. Använd dig av anekdoter för att förklara speciella utmaningar du stötte på och hur du löste dem. Om så är möjligt, använd kalla fakta och siffror, t.ex. antalet middagar du tillagade under ett genomsnittligt skift, hur fullsatt restaurangen var eller annan relevant information. 

Exempel

Ingen restaurang i staden kunde konkurrera med vår leveranskedja och den relation jag har byggt upp hoppas jag kunna ta med mig till Sushi World. Min största prestation var att omvandla lunchmenyn på Ibizian Bashi till att också omfatta avhämtning och leverans - något som jag vet är en viktig framtidsstrategi inom branschen. Restaurangen var belägen i en stadsdel som var populär bland kontorsarbetare, men efterfrågan på take-aways överträffade snabbt förväntningarna.

Jag skapade olika innovativa menyalternativ och vi bestämde oss för att låta take-away-menyn styra vårt utbud. Det ledde till en ökad försäljning på 29 % och en ökning på 15 % av omsättningen eftersom vi hade ökat tillgången på bord och minskat leveranskostnaderna per beställning från större kunder.

Jag har fått min kockutbildning på Malmö Culinary Academy och mitt kök innehåller alla moderna, tekniska och kulinariska innovationer inom branschen. Efter studierna tillbringade jag sex månader i Tokyo och jag har fortfarande regelbunden kontakt med många av mina kollegor där. Vi delar med oss av trender och idéer.

Jag är stolt över att kunna överträffa kundernas förväntningar och våra omdömen på Trip Adviser placerar oss bland de 10 bästa restaurangerna i länet (bland cirka 400 krogar!).

Sammanfattning och ”call to action”

I det sista avsnittet kan du ha en ”call to action”, en uppmaning till platschefen att ta kontakt med dig. Var tydlig med att du verkligen är intresserad av det specifika jobbet. Avrunda gärna med en positiv fras, till exempel ”Jag ser fram emot att få träffa dig och berätta mer om mig själv.” Du kanske till och med kan fråga om du får besöka restaurangen. 

Exempel

Jag bifogar ett urval av de kritikerrosade recensioner som vi har fått. Jag hoppas du kommer uppleva samma sak. Jag ser fram emot att få komma till er och tillaga något för dig som exempel på mina subtila färdigheter.

Avslutning

Avsluta med ” Med vänlig hälsning”, ett mellanrum och ditt namn. Du kan också lägga till en digital signatur om du vill. Om du planerar att skicka en pappersversion, skriv alltid under brevet för hand.

Exempel

Med vänliga hälsningar,
William Turner

Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv