Kockar arbetar med att laga mat på till exempel restauranger eller i storkök. Arbetet innehåller både planering och förberedelser, men är också ett kreativt jobb. Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. I perioder kan det vara högt tempo i köket och det är bra att trivas även när det är mycket att göra.
Som kock har man kontakt med många människor, därför är det viktigt att vara serviceinriktad och bra på att kommunicera. Det betyder dock inte att alla köksmästare har en naturlig fallenhet för att skriva personliga brev. Därför hjälper vi dig, med våra skrivguider, exempel och mallar.
Bästa Michael Jansson,
Efter att ha arbetat fyra år under den berömda sushikocken Maru Himuras ledning, tog jag 2019 ett nytt steg och började som sushi- och bentokock på lyxiga Ibizian Bashi. Med mina fusionsmenyer och bruket av lokalodlade säsongsprodukter gjorde jag stor succé.
Ingen restaurang i staden kunde konkurrera med vår leveranskedja och den relation jag har byggt upp hoppas jag kunna ta med mig till Sushi World. Min största prestation var att omvandla lunchmenyn på Ibizian Bashi till att också omfatta avhämtning och leverans - något som jag vet är en viktig framtidsstrategi inom branschen.
Restaurangen var belägen i en stadsdel som var populär bland kontorsarbetare, men efterfrågan på take-aways överträffade snabbt förväntningarna.
Jag skapade olika innovativa menyalternativ och vi bestämde oss för att låta take-away-menyn styra vårt utbud. Det ledde till en ökad försäljning på 29 % och en ökning på 15 % av omsättningen eftersom vi hade ökat tillgången på bord och minskat leveranskostnaderna per beställning från större kunder.
Jag har fått min kockutbildning på Malmö Culinary Academy och mitt kök innehåller alla moderna, tekniska och kulinariska innovationer inom branschen. Efter studierna tillbringade jag sex månader i Tokyo och jag har fortfarande regelbunden kontakt med många av mina kollegor där. Vi delar med oss av trender och idéer.
Jag är stolt över att kunna överträffa kundernas förväntningar och våra omdömen på Trip Adviser placerar oss bland de 10 bästa restaurangerna i länet (bland cirka 400 krogar!).
Jag bifogar ett urval av de kritikerrosade recensioner som vi har fått. Jag hoppas du kommer uppleva samma sak. Jag ser fram emot att få komma till er och tillaga något för dig som exempel på mina subtila färdigheter. Japansk gastronomi är min passion
Med vänliga hälsningar,
William Turner
Vilka avsnitt är obligatoriska i ett personligt brev? Vad ska de innehålla och vilket syfte har de? Det finns ett par grundprinciper för personliga brev. En viss variation är okej, men huvudingredienserna måste alltid finnas med. Om du som kock, köksmästare eller kökschef kryddar ditt personliga brev efter egen smak, glöm inte att följa denna grundläggande indelning:
På cvkungen.se finns mängder av exempelbrev och skrivguider - en expertresurs för arbetssökande inom alla branscher och i alla skeden av karriären. Sikta på ett kortfattat, överskådligt personligt brev som inte bara listar dina färdigheter utan också väver in dem i en fängslande berättelse som matchar jobbeskrivningen. Fler råd och tips hittar du i vår allmänna guide om hur man skriver ett personligt brev.
Behöver du mer inspiration? Ta en titt på några andra personliga brev inom samma bransch:
Inledningen i ditt personliga brev är jätteviktig. Oavsett vilken typ av bransch det handlar om, så står det i platsannonsen vilka kunskaper och erfarenheter som arbetsgivaren förväntar sig. Använd dem som utgångspunkt för vad du ska ta med i ditt personliga brev. Om du matchar det som står i jobbannonsen med dina egna färdigheter och erfarenheter kommer rekryteraren snabbt att inse att du är en lämplig kandidat.
Bästa Michael Jansson,
Efter att ha arbetat fyra år under den berömda sushikocken Maru Himuras ledning, tog jag 2019 ett nytt steg och började som sushi- och bentokock på lyxiga Ibizian Bashi. Med mina fusionsmenyer och bruket av lokalodlade säsongsprodukter gjorde jag stor succé.
Efter den korta inledningen är det nu dags att servera en förrätt. Undvik klichéer, HR-språk och luddigheter. Skriv en tydlig struktur och övertygande fraser:
Målet med avsnittet är att visa att du har rätt kompetenser och fallenhet för att passa på det specifika företaget och för tjänsten.
Enligt en Manpower Work Life-undersökning har nästan alla chefer ont om tid. Åtta av tio lägger max fem minuter på en ansökan för att avgöra om en kandidat är intressant att gå vidare med. Vissa fokuserar på dokumentets utseende, andra på stavning, men viktigast ansågs (gudskelov!) innehållet i det personliga brevet.
I brödtexten visar du hur utomordentligt kvalificerad du är för jobbet. Det gör du genom att accentuera färdigheter och erfarenhet.
Helst ska du ge exempel som lyfter fram dina kompetenser - du kan t.ex. börja med att skriva ”Efter fyra år som köksmästare på anrika Stadshuskällaren i Stockholm...”
Överlista ATS. “Applicant tracking systems” är effektiva mjukvaruprogram som scannar, sorterar och rankar ansökningshandlingar. Hur ska man göra för att slippa hamna i papperskorgen direkt? Granska platsannonserna mycket noggrant och försök använda samma ordval när du beskriver dina yrkeskvalifikationer. Uppmärksamma också språket som används i platsannonsen och använd samma terminologi i dina texter.
Det är jätteviktigt att du skräddarsyr ditt personliga brev. Lusläs jobbannonsen och ta reda på så mycket du kan om restaurangen/företaget. Anpassa texten efter den specifika tjänsten. Se till att du matchar kraven och förväntningarna i beskrivningen och fokusera på relevanta starka sidor.
Ta även med saker som visar att du har läst på om arbetsgivaren. Har restaurangen t.ex. en speciell inriktning eller vision? Fokuserar man på hållbarhet? Veganism? Ge gärna exempel på hur dina värderingar och erfarenheter stämmer överens med dessa aspekter, och visa att du inte bara passar för jobbet utan också inom teamet vad det gäller värderingar och “feeling”.
Ingen restaurang i staden kunde konkurrera med vår leveranskedja och den relation jag har byggt upp hoppas jag kunna ta med mig till Sushi World. Min största prestation var att omvandla lunchmenyn på Ibizian Bashi till att också omfatta avhämtning och leverans - något som jag vet är en viktig framtidsstrategi inom branschen.
Restaurangen var belägen i en stadsdel som var populär bland kontorsarbetare, men efterfrågan på take-aways överträffade snabbt förväntningarna.
Jag skapade olika innovativa menyalternativ och vi bestämde oss för att låta take-away-menyn styra vårt utbud. Det ledde till en ökad försäljning på 29 % och en ökning på 15 % av omsättningen eftersom vi hade ökat tillgången på bord och minskat leveranskostnaderna per beställning från större kunder.
Jag har fått min kockutbildning på Malmö Culinary Academy och mitt kök innehåller alla moderna, tekniska och kulinariska innovationer inom branschen. Efter studierna tillbringade jag sex månader i Tokyo och jag har fortfarande regelbunden kontakt med många av mina kollegor där. Vi delar med oss av trender och idéer.
Jag är stolt över att kunna överträffa kundernas förväntningar och våra omdömen på Trip Adviser placerar oss bland de 10 bästa restaurangerna i länet (bland cirka 400 krogar!).
I det sista avsnittet kan du inkludera en ”call-to-action”, en uppmaning till rekryteraren att ta kontakt. Visa att du verkligen är intresserad av det specifika jobbet. Avrunda med en positiv fras, till exempel ”Jag ser fram emot att få besöka restaurangen och presentera mig närmare.” Avsluta sedan med en standardfras som "Med vänlig(a) hälsning(ar)" och ditt namn.
Cvkungen förenklar skrivprocessen med proffsigt designade verktyg som hjälper dig att skapa ett personligt brev på bara några minuter! Som inspiration erbjuder vi också yrkesspecifika exempel på personliga brev, skrivguider, anpassningsbara mallar och massor med praktiska råd.