Att ljuga på sitt cv kan verka som en enkel lösning för att få drömjobbet, speciellt om konkurrensen är hård och pressen stor. Men riskerna är stora. Det kan till och med vara olagligt. Vi förklarar vad som gäller och ger tips på bättre lösningar. För mer råd om hur man skapar ett proffsigt cv från scratch kan du läsa vår omfattande guide.
Osäkerhet. Dåligt självförtroende. De tror att de inte är värda jobbet, så de hittar på. De skriver ett cv som får dem att verka bättre än de är. Det händer oroväckande ofta. Men att bli påkommen med en lögn kan sabotera både deras trovärdighet och karriärmöjligheter.
Eftersom det kan bli kostsamt att fatta ett dåligt anställningsbeslut så är de flesta rekryterare och personalchefer välslipade ”lögndetektorer”. Kanske får de redan misstankar när de läser ditt cv, och när du väl kommer till intervjustadiet lyckas de troligen snabbt sniffa upp cv-lögnerna. Då kan du packa din väska och åka hem igen. I oförrättat ärende. Och med skammen brinnande i bröstet. Se till att du undviker det!
Även om det kan verka självklart att inte ljuga i sitt cv, så är frestelserna stora. Här listar vi några vanliga skäl till varför arbetssökande gör det:
Dölja bristande erfarenhet och luckor
En vanlig anledning till att folk ljuger i sina cv:n är för att dölja perioder av arbetslöshet. Kanske har man varit arbetslös en längre tid eller haft en paus i karriären, och då oroar man sig för att det ska ses som en nackdel. Kanske väljer man att fylla i dessa luckor med falska anställningar eller påhittade utbildningar. För att undvika frågor kanske man väljer att förlänga sin senaste anställning med ett år istället för att redovisa motsvarande tid av arbetslöshet.
Överdriva färdigheter för att sticka ut
Det är också frestande att överdriva eller hitta på specifika färdigheter för att sticka ut från mängden. På dagens arbetsmarknad förväntas man ofta behärska många olika arbetsuppgifter och då är det lätt att lockas att framstå som mer kvalificerad än man egentligen är. En kandidat kanske hävdar att hen behärskar avancerad programmering trots begränsade kunskaper i verkligheten. Man försöker matcha kraven som ställs i jobbannonsen på ett bättre sätt.
Matcha ATS
Många företag använder idag ATS (Applicant Tracking Systems) eller liknande program för att snabbt skanna ansökningar. Dessa system letar efter specifika nyckelord och fraser i ansökningshandlingarna som matchar jobbkraven. För att förbättra sina chanser kan en sökande välja att ta upp färdigheter och erfarenheter som hen vet är viktiga, även om de inte helt överensstämmer med verkligheten. En kandidat som söker jobb inom online marknadsföring kan till exempel lista ”SEO-expertis” i sitt cv, trots begränsad erfarenhet.
Förfalska viktig statistik
Oavsett om du ljuger om din adress, din tidigare lön eller din ålder, kan det (direkt) få konsekvenser. Om arbetsgivaren känner att du har något att dölja kommer hen att gräva djupare på andra områden. Det är ju inte så kul att fira sin 50-årsdag på jobbet när man egentligen är 54! Tänk om de får reda på det på något sätt? Att överdriva en tidigare lön är också en av de mest dåraktiga lögnerna. Det är enkelt att kolla upp.
Osäkerhet
Dåligt självförtroende, osäkerhet om sin egen kompetens eller en ängslan att inte räcka till kan också leda till att man bättrar på sitt cv. Om man tvivlar på sin förmåga att få jobbet utan att krydda sitt cv, kan det leda till att man ljuger. En nyutexaminerad student kanske överdriver sitt ansvar under en praktik för att framstå som mer erfaren än hen faktiskt är.
Hur känner du för någon som har ljugit för dig? Förmodligen kan du aldrig lita på hen fullt ut igen. Du skulle säkert tvivla på allt, både det som sagts före och efter lögnen. Självfallet funkar det inte heller att ljuga när man söker jobb. Under anställningsprocessen måste allt vara klart och tydligt. En potentiell arbetsgivare måste kunna lita på att kandidaten talar sanning.
Avsiktlig lögn eller naivitet? Det finns en gråskala mellan rena lögner och det man brukar kalla vita lögner. Det finns olika sätt som en kandidat kan manipulera informationen i sitt cv, och därför ska vi försöka förklara vad som faktiskt räknas som lögn i ett cv:
En uppenbar lögn i ett cv är att uppge falska referenser. Det kan innebära att man uppger kontaktuppgifter till en vän och låtsas att personen varit ens chef eller kollega. Eller att man ber någon att spela en annan persons roll, en verklig yrkesmässig referens.
En annan form av lögn är att dölja luckor i anställningshistoriken. Till exempel genom att förlänga tidigare anställningar eller påstå att man varit anställd fast man inte varit det. Det är en taktik för att undvika frågor om perioder av arbetslöshet, vilket givetvis kan få konsekvenser om det upptäcks.
Att ljuga om sina akademiska meriter är en vanlig form av bedrägeri. Det kan vara att man påstår sig ha en examen som man aldrig avslutat, eller att man överdriver sina akademiska bedrifter. Till exempel listar fler kurser än vad man faktiskt har gått eller högre betyg.
En annan aspekt av utbildnings-lögner är att uppge certifieringar eller licenser som man inte alls har. Det är speciellt allvarligt i yrken som kräver specifika kvalifikationer, t.ex. inom vården eller juridik, men även när det gäller (tekniskt/mekaniskt) säkerhetsarbete. Det är lögner som inte bara kan leda till att du mister jobbet, utan också drabbas av rättsliga åtgärder.
Att överdriva sina färdigheter eller sin kunskapsnivå är en mer subtil form av lögn, men fortfarande mycket allvarlig. Det kan handla om att man påstår sig ha avancerade kunskaper inom ett visst område, som att tala ett språk flytande eller ha teknisk expertkompetens när kunskaperna i själva verket är begränsade. Sådana lögner kommer troligen fram under intervjun eller när kompetensen testas i ett arbetsprov.
Hur kan en arbetsgivare ertappa dig med att ljuga i ditt cv? En personalchef öppnar inte ett cv för att leta efter inkonsekvenser eller osanning. Hen utgår ifrån att kandidaten är ärlig och att innehållet i cv:t stämmer. Tills de inser att de har fel. Här är ett par sätt som dina lögner kan avslöjas på:
Om du har en lögn på ditt cv och känner att den kanske kommer att avslöjas, finns det fortfarande ett par saker du kan göra. Under anställningsprocessen kan du korrigera ditt cv, och när du väl börjat arbeta kan du göra ditt bästa för att rätta till det (genom att lära dig språket eller förbättra den specifika färdigheten). Att ljuga kan fortfarande kosta dig jobbet, men det är i alla fall skönt för samvetet att det kommer ut. Det bästa rådet är förstås att helt och hållet undvika lögner.
Istället för att ljuga i ditt cv finns det olika sätt att hantera dina känslor av osäkerhet eller bristfällighet.
Fokusera på de konkreta färdigheter och kunskaper du har fått, istället för att dölja bristerna, kan du visa att du är motiverad och har en stark grund att bygga vidare på.
Om du känner att din erfarenhet eller utbildning inte helt matchar jobbkraven är en väg att i ditt CV fokusera på de (relevanta) färdigheter du faktiskt har.
Skapa ett proffsigt, prydligt och intresseväckande cv. Välj cv-mallar som är designade för att framhäva dina starka sidor och som tilltalar rekryteraren. Utnyttja också våra inspirerande cv-exempel och guider som hjälper dig att presentera dina förmågor på ett konstruktivt sätt.
Om det finns saker i ditt cv som kan väcka frågor, som arbetslöshetsperioder, var beredd att diskutera dem öppet under en intervju. Istället för att ljuga eller försköna sanningen, förbered ett ärligt men positivt svar.
Det kan verka frestande att överdriva eller ljuga i sitt cv, men riskerna är stora - från ett skadat rykte och juridiska konsekvenser till uppsägning och missade karriärmöjligheter. Tänk på att ärlighet varar längst!
Lycka till med att skapa ett välskrivet, effektivt och ärligt cv!