Exempel på personligt brev Praktik

När du söker en praktikplats är det personliga brevet det bästa sättet att marknadsföra dig på. Du skickar det tillsammans med ditt cv till de arbetsgivare du är intresserad av. Det är förstås viktigt att ditt brev utformas på ett sätt som väcker intresse. Vi hjälper dig!
Ändra detta cv

Ett lyckat personligt brev åt en (blivande) praktikant bör accentuera utbildning och motivation. Beskriv din utbildning och varför en praktikplats på just det här företaget skulle vara utvecklande för dig, och värdefullt för dem. Visa upp din passion för att lära och utvecklas. Med hjälp av exemplen och mallarna på cvkungen.se och genom att följa våra praktiska tips kan du få en lämplig praktikplats, som i förlängningen förhoppningsvis leder till drömjobbet.

Anpassningsbart exempel på personligt brev åt personer som söker praktik

Hej Gabriel Wallin,

Jag söker praktiktjänsten i företagsekonomi på ditt renommerade ekonomiföretag. Jag går för närvarande andra året på en Masterutbildning i företagsekonomi och jag är angelägen om att få praktisk erfarenhet. Förhoppningsvis kan det i framtiden leda till en fast tjänst i branschen, vem vet på just ditt företag.

De färdigheter jag besitter gör mig perfekt för tjänsten. Jag är noggrann med detaljer, samtidigt som jag är driven och har en positiv attityd. Jag har lätt att anpassa mig och känner mig hemma i olika miljöer.

Jag tycker om att arbeta som en del av ett team, men jag är lika bekväm med att arbeta på eget initiativ. Ekonomifirman i Gällivare är ett företag som jag ser fram emot att få arbeta för, eftersom ni har rykte om att leverera kvalitetstjänster till alla typer av kunder. Det framgår av de utmärkelser ni fått under årens lopp samt diverse online recensioner.

Mitt långsiktiga karriärmål är att arbeta på ett företag som erbjuder utmaningar och ger medarbetarna möjlighet att utvecklas.  Denna praktik skulle hjälpa mig att ge mig den kunskap och erfarenhet jag behöver för att uppnå detta.

Jag hoppas få komma på besök och presentera mig närmare samt naturligtvis höra mer om din organisation.

Med vänlig hälsning,

Felicity Karlsson

Avsnitt som ett personligt brev åt en praktikant bör innehålla

Vi har mängder av exempelbrev och guider på vår hemsida - en expertresurs för arbetssökande inom alla branscher och i alla skeden av karriären. I den här guiden, och tillhörande exempelbrev, kommer vi att ta upp hur man väljer bäst format, vilka avsnitt som ska ingå och hur man maximerar effekten av varje avsnitt. Vi kommer också med olika tips och förklarar vilka misstag man bör undvika. 

Som praktikant bör du ha följande avsnitt i ditt personliga brev:

  • Rubrik. Börja med att ange dina kontaktuppgifter och datum på ett prydligt sätt.
  • Hälsningsfras. Här får du chansen att skapa lite personlig kontakt. Tilltala personalchefen eller rekryteraren med namn – det visar att du har gjort din research. 
  • Inledning. Fånga läsarens uppmärksamhet genom att presentera dig själv på ett tilltalande sätt och dela din entusiasm för tjänsten. 
  • Brödtext. Tänk på det här avsnittet som hjärtat i din berättelse. Dyk ner i relevanta erfarenheter, färdigheter och prestationer. Visa hur de stämmer överens med behoven, kraven och värderingarna för tjänsten och låt dem ge färg åt din professionella berättelse. 
  • Sammanfattning. Avrunda din historia genom att sammanfatta dina kvalifikationer och upprepa ditt intresse för tjänsten. Glöm inte att ta med en ”call for action”, dvs en uppmaning till handling.
  • Underskrift. Avsluta med en standard hälsningsfras och ditt namn.

Kom ihåg att varje avsnitt av ditt personliga brev är en integrerad del av en sammanhållen berättelse om din professionella resa och passion för yrket. Sikta på ett kortfattat, överskådligt personligt brev som inte bara listar dina färdigheter utan också väver in dem i en fängslande berättelse som matchar jobbeskrivningen. Du kan hitta designtips och råd om tonfall och innehåll i vår omfattande allmänna guide om att skriva personliga brev.

Experttips

Behöver du mer inspiration? Ta en titt på några exempel på personliga brev inom liknande områden: 

Inledning i ett personligt brev åt en praktikant

Oavsett vilken typ av praktikplats (eller jobb) du söker så står det i platsannonsen vad arbetsgivaren vill att du har för kunskaper och erfarenheter. Dessa kan du använda som utgångspunkt för vad du ska ta med i ditt personliga brev. Om du matchar det som står i annonsen med dina egna kunskaper och erfarenheter, inser rekryteraren snabbt att du är en lämplig kandidat för tjänsten. Dessutom visar ett välskrivet personligt brev att du har flera positiva egenskaper som arbetsgivare älskar.

Skriva brödtexten i ett personligt brev åt en praktikant

Efter rubriken, hälsningsfrasen och inledningen kommer den så kallade brödtexten. Se till att följa en tydlig struktur när du skriver:

  • Lyft fram dina färdigheter och erfarenheter. 
  • Visa varför just du är en perfekt praktikant för den specifika tjänsten och företaget.
  • Få till en imponerande sammanfattning. 
  • Avsluta med en övertygande uppmaning som gör företaget angeläget om att kontakta dig.

Ditt mål är att visa att du har rätt kompetenser och fallenhet för att bli en duktig praktikant som företaget inte bara behöver lära upp, utan som också kan bidra på ett bra sätt. 

Varför just du är lämplig för tjänsten (färdigheter & erfarenhet)

I huvudavsnittet, det vill sägs brödtexten, i ditt personliga brev visar du hur utomordentligt kvalificerad du är för platsen. 

  • Om du redan har erfarenhet inom branschen, börja med att lyfta fram det. 
  • I ditt cv presenterar du förstås din utbildning med hjälp av en punktlista, men i ditt personliga brev får du chansen att komplettera och utöka, till exempel genom att berätta en historia om en utmaning du stod inför och hur du hanterade den.
  • Accentuera eventuella utmärkelser, stipendier eller liknande som du fått under din utbildning. 
  • Berätta om tidigare praktikplatser och eventuellt volontärarbete. 
  • Betona engagemang, talanger, passioner och (yrkes)ambitioner.
  • Visa upp eventuella tekniska eller datorskills.
Liknande artikel
Hur man skriver ett personligt brev utan erfarenhet
Om du inte har någon, eller väldigt lite, erfarenhet inom området du söker till, kan det kännas läskigt att skriva ett personligt brev. Men låt dig inte frestas att skicka ansökan UTAN ett personligt brev, det skulle vara ett stort misstag.

Se till att det personliga brevet matchar praktikplatsen och företaget/organisationen

Det är jätteviktigt att du skräddarsyr ditt personliga brev. Lusläs jobbannonsen, googla företaget eller organisationen. Anpassa texten efter den specifika praktikplatsen. Se till att du matchar kraven och förväntningarna i beskrivningen och fokusera på dina starka sidor som kan vara till nytta för företaget och det specifika jobbet. Ge exempel på hur dina värderingar och erfarenheter stämmer överens med dessa aspekter, och visa att du inte bara passar för praktikplatsen/jobbet utan också inom företaget, vad det gäller värderingar och “feeling”.

Ta även med saker som visar att du har läst på om företaget. Vad är företagets grundprinciper? Om ett företag på sin hemsida skriver att de har stort fokus på klimatet så ha med i din text att du brinner för miljön.

Anpassningsbart exempel på brödtext

De färdigheter jag besitter gör mig perfekt för tjänsten. Jag är noggrann med detaljer, samtidigt som jag är driven och har en positiv attityd. Jag har lätt att anpassa mig och känner mig hemma i olika miljöer.

Jag tycker om att arbeta som en del av ett team, men jag är lika bekväm med att arbeta på eget initiativ. Ekonomifirman i Gällivare är ett företag som jag ser fram emot att få arbeta för, eftersom ni har rykte om att leverera kvalitetstjänster till alla typer av kunder. Det framgår av de utmärkelser ni fått under årens lopp samt diverse online recensioner.

Mitt långsiktiga karriärmål är att arbeta på ett företag som erbjuder utmaningar och ger medarbetarna möjlighet att utvecklas.  Denna praktik skulle hjälpa mig att ge mig den kunskap och erfarenhet jag behöver för att uppnå detta.

Gör så här
  • infoga nyckelord naturligt i ditt personliga brev
  • använd exakt samma stavning eller frasering som i beskrivningen
  • korrekturläs och kör stavningskontroll på ditt brev innan du skickar in det
Gör inte så här
  • upprepa nyckelord onaturligt många gånger
  • inkludera nyckelord i underliggande vit text bara för att överlista ATS
  • tvinga fram sökord som inte överensstämmer med din erfarenhet

Sammanfattning och call-to-action

Du har gjort ett utmärkt jobb med att skapa starka argument för varför du förtjänar en praktikplats, nu är det dags att avsluta brevet och skicka det. Det bästa sättet att avsluta med är en ”call-to-action”, det vill säga en uppmaning till handling. I denna avslutande mening visar du upp din passion och entusiasm för praktikplatsen och på ett proffsigt sätt ber du personalchefen att ta kontakt. Du kan till och med välja att lämna dina kontaktuppgifter en gång till i det här avsnittet. Avrunda med en standardfras som "Med vänlig(a) hälsning(ar)" och ditt namn. 

Anpassningsbart exempel på sammanfattning

Jag hoppas få komma på besök och presentera mig närmare samt naturligtvis höra mer om din organisation.

Med vänlig hälsning,

Felicity Karlsson

Cvkungen.se förenklar skrivprocessen med proffsigt designade verktyg som hjälper dig att skapa ett personligt brev på bara några minuter! Som inspiration erbjuder vi också många yrkesspecifika exempel på personliga brev, skrivguider, anpassningsbara mallar och massor med praktiska råd.

Nu är du redo att söka din drömplats (som sedan förhoppningsvis leder till drömjobbet)!

Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv