Det finns olika metoder att leta efter passande lediga jobb. Förutom ”standardsättet” att läsa platsannonser och söka via arbetsförmedlingen, kan du skicka en öppen ansökan eller ett introduktionsbrev. Då kan du berätta lite om dig själv för mottagaren vilket kan leda till ett nytt jobb eller en ny affärskontakt.
Det finns flera smarta sätt att hitta lediga jobb – eller att låta arbetsgivarna hitta dig. Du kan läsa platsannonser - i tidningar och online, anmäla dig till arbetsförmedlingen och olika jobbsajter eller kontakta företagen direkt. Alla lediga jobb annonseras inte ut. Många arbetsgivare väljer istället att leta direkt i sina nätverk. Prova att kontakta företaget direkt – kanske dyker du upp i precis rätt tid.
När man söker jobb är det viktigt att ha ett nätverk. Gör dig synlig så att arbetsgivarna vet att du finns och är tillgänglig för jobb. Skapa en profil på olika jobbsajter. Du kan också själv skicka ett brev direkt till företaget du är intresserad av. I ett sådant ”introduktionsbrev” berättar du för arbetsgivaren om dina kompetenser.
Ett introduktionsbrev kan också användas för att förmedla en kontakt till en annan. Till exempel hänvisa företag till någon du känner eller introducera en potentiell ny medarbetare. Ett introduktionsbrev skickas också ofta till potentiella nya kunder i ett försök att skapa nya kontakter eller klienter.
Ta gärna ett titt på den här relevanta artikeln:
Även om det finns många olika anledningar till att skriva ett introduktionsbrev så bör brevet alltid ha samma standardindelning:
Börja med en informell, vänlig hälsningsfras, speciellt om du skriver till någon du redan haft kontakt med eller träffat.
Här är ett exempel på hur du kan inleda ett brev till en kontakt du hittat på LinkedIn (men som du inte har pratat med på ett tag.)
Hej John! Tack för att du valde att acceptera min kontaktförfrågan. Jag hoppas allt är bra med dig.
Om du introducerar en ny medarbetare på jobbet, kan du till exempel börja så här:
Hej allesammans! Hoppas att ni alla har haft en trevlig helg. Jag vill gärna presentera vår nya kollega […]
Din befintliga relation till mottagaren avgör vilken hälsningsfras som passar. Men se till att använda en genomtänkt fras och inte bara skriva ”angående” eller något liknande. Var positiv och personlig.
Här får du lära dig hur du skriver ett personligt brev som skiljer sig från mängden och som hjälper dig att bli kallad till intervju.
Nästa steg är syftet med introduktionsbrevet. Varför skriver du till mottagaren? Alla har fullt upp, så försök ”komma till saken” så snabbt som möjligt.
Jag är för närvarande projektledare på JH&B i Göteborg och skriver till dig eftersom jag kommer att vara i Stockholm nästa vecka. Om du har tid skulle jag gärna ta en kopp kaffe tillsammans.
Om du vill presentera en ny medarbetare, kan du skriva:
Jag skickar ett kort meddelande till er för att berätta att Lisa Ros har börjat hos oss idag. Hon kommer att jobba som sekreterare på ekonomiavdelningen.
Nu när du har talat om för mottagaren varför du har kontaktat hen, är nästa steg att förklara varför det är relevant. De vet syftet, men varför har du kontaktat just dem?
Eftersom JH&B kommer att samarbeta med Johnson AB under den kommande miljökampanjen, tänkte jag att det kunde vara bra att träffas personligen och diskutera projektet.
Hjälp mottagaren att förstå varför du tar kontakt. Det finns ingen anledning att gå in på detaljer här. Gå rakt på sak och håll det kort och koncist.
Vilka resultat förväntar du dig av introduktionen? Men andra ord, vad vill du att mottagaren ska göra?
Om du till exempel introducerar en ny medarbetare, så kan du säga:
Om du ser Lisa den här veckan, hälsa henne välkommen och se till att hon känner sig hemma på kontoret.
Om det handlar om dig själv bör du berätta för mottagaren vilken information du förväntar dig i svaret och hur hen kan komma i kontakt med dig.
Meddela gärna om onsdag eller torsdag passar dig, eller hör av dig via e-post: tanja.gren@jbdh.se.
Se till att introduktionen är artig och proffsig och att du förklarar vem du är, varför du kontaktar mottagaren och vilka förväntningar du har.
På cvkungen.se kan du hitta fler intressanta artiklar om relevanta ämnen: