Grattis! Du har fått ett jobberbjudande. Det var kanske en tuff process, men du gjorde ditt bästa och det har gett resultat. När mejlet från arbetsgivare kom, vågade du knappt öppna det. Men nu det står där, svart på vitt: du har fått jobbet. Men hur går du tillväga för att tacka ja till erbjudandet?
Du har antagligen fått instruktioner från rekryteraren eller personalchefen om vad som gäller när du ska tacka ja till jobbet och vilka dokument du eventuellt ska bifoga, men om du ändå har fler funderingar kan den här bloggen hjälpa dig.
Vad ska du göra innan du tackar ja till ett jobberbjudande? Tänka efter! Ordentligt. Att du har blivit erbjuden ett jobb betyder det inte att du måste acceptera det omedelbart. Det finns nästan alltid utrymme för (löne)förhandlingar och de flesta arbetsgivare kommer acceptera motförslag. Skicka inte det formella anställningsmejlet förrän du är helt nöjd med allt.
Genom att registrera dig godkänner du våra Användarvillkor och vår Integritetspolicy.
I svensk lag finns inga formkrav för hur en anställning ska gå till. Det betyder att ett avtal kan ingås muntligen, skriftligen, per mejl eller sms. Vanligast är, eventuellt efter att ha tackat ja per telefon, att bekräfta via e-post. Att tacka ja till ett jobberbjudande via e-post är bindande. Att tacka ja genom att skicka ett ”fysiskt” brev är numera ovanligt.
När arbetsgivaren meddelar dig att du har fått jobbet, antingen per e-post eller per telefon, kan du be om ett möte där ni kan följa upp. Det ger dig möjligheten att antingen acceptera erbjudandet som det är, eller att förhandla om något eller några av villkoren.
Det spelar inte så stor roll om du tackar ja till jobbet direkt i mejlet eller skriver ett separat brev som du skickar med som bilaga. Följ standardreglerna för affärskorrespondens. Men det finns ett par saker du bör tänka på:
Personalchefer och rekryterare får vanligtvis hundratals e-postmeddelanden varje dag, men mejl med svar på jobberbjudanden måste uppmärksammas (och arkiveras på rätt plats för framtida referens). Se därför till att du har en tydlig ämnesrad. Du behöver inte vara kreativ.
Skriv t.ex. “accepterar jobberbjudande [jobbtitel]” och ditt namn (eventuellt i fetstil). Du kan ha med datum också, med det är absolut inget måste. Mer än så behövs inte. Lägg inte till onödig information. Skriv inte "Jag är mycket glad att acceptera erbjudandet" eller något liknande. Det bara distraherar och gör att det viktigaste informationen kommer i skymundan.
Till exempel: ”Accepterar jobberbjudande som lagerchef. Hasse Carlsson.”
När man tackar ja till ett jobberbjudande måste det göras till rätt person. Vanligtvis skickas all information angående anställningsproceduren från en och samma person. Hen talar också om hur du ska gå tillväga för att tacka ja.
Om det inte står tydligt i annonsen vem du ska rikta ditt meddelande till är tumregeln att skicka det både till rekryteringschefen och personal/HR-chefen (så att båda har alla uppgifter). Det är bäst att skicka mejlet direkt till din framtida chef (och rikta hälsningen till hen), samtidigt som du kopierar (CC) till HR-medarbetaren.
Rekryteraren hoppas och förväntar sig förstås att du är glad över att du har fått jobbet. Hen har investerat en massa tid och möda i anställningsproceduren, så en mening eller två för att visa att du är glad och tacksam är på sin plats.
Kom ihåg att dina försök att påverka är avklarade (i alla fall tills vidare) så dämpa din entusiasm i ditt acceptans-mejl. Se till att fokusera på det som är viktigt.
Det viktigaste skälet till att skriva ett acceptansbrev är att ta upp anställningsvillkoren en gång till och bekräfta att du godkänner erbjudandet. Det räcker med att säga att du godkänner villkoren som skickades till dig ett visst datum (eftersom detta e-postmeddelande eller brev kommer att arkiveras med dina uppgifter).
Du kan nämna tjänstetitel, avtalad lön och förmåner (semester m.m.) samt startdatum. Allt detta är formaliteter, men det är värt besväret att ta med uppgifterna för att undvika missförstånd.
Avslutningen på e-postmeddelandet eller brevet ska vara lika proffsig som i all annan affärskorrespondens. Det finns inget skäl att ta med något annat i det här sista avsnittet. Motstå frestelsen att avsluta på ett översvallande sätt.
"Vänliga hälsningar" plus ditt fullständiga namn duger bra.
Hej [Arbetsgivarens namn],
Tack för ditt erbjudande om tjänsten som [jobbtitel] på [företagets namn]. Jag är tacksam för den här möjligheten och mycket glad att kunna tacka ja till erbjudandet. Jag godkänner de arbetsvillkor och förmåner som presenterats i erbjudandet.
Härmed bekräftar jag att startdatumet för min anställning kommer att vara [startdatum]. Om ytterligare information behövs innan dess, var vänlig kontakta mig.
Tack för den tid och möda som ni lagt ner på rekryteringsprocessen.
Jag ser verkligen fram emot att kunna bidra till ert team.
Med vänliga hälsningar,
[Ditt namn]
Det kan också vara trevligt att skicka ett tack-mejl till den eller de som varit involverade i rekryteringsprocessen. Att visa din uppskattning är något du kommer långt med och som kan hjälpa dig när det väl är dags igen att söka jobb i framtiden.
Om du erbjuds jobbet via telefon, visa din uppskattning för erbjudandet och lyft fram att du är glad över att du fått jobberbjudandet och att du är intresserad. Be sedan om tid att gå igenom de skriftliga detaljerna i jobberbjudandet och kom överens med arbetsgivaren om när du ska återkomma med ditt besked. Du kan även be om ett personligt möte för att gå igenom alla detaljer.
När du accepterar ett jobberbjudande måste du visa att du är entusiastisk och engagerad.
Var bestämd och tydlig, till exempel så här:
I svaret är det inte rätt läge för fyllnadsord eller tveksamheter såsom:
När du tackat ja till jobberbjudandet och alla villkor är avtalade kan du passa på att fråga om hur kommande tid och nästa steg ser ut. Om ni inte redan hunnit diskutera detta kan du ställa frågor som exempelvis:
Att svara ja på ett jobberbjudande är ett speciellt, stolt ögonblick. Låt det landa. Nästa steg i din karriär börjar när du tackar ja till jobbet, antingen per telefon eller per e-post.
Vill du veta mer om att söka jobb, skriva ett cv eller personligt brev? Vi på cvkungen.se hjälper dig gärna under jakten på jobb och anställningsprocessen.