Exempel på personligt brev Brandman

Du väjer inte för svåra situationer, men du kan ändå tycka det är svårt att skriva ett personligt brev. Vi visar dig hur du skriver ett personligt brev som får rekryteraren att tänka ”hen vill vi intervjua!”
Ändra detta cv

Brandmän och -kvinnor släcker bränder och räddar människor. Men brandmän arbetar även mycket med förebyggande skydd som en del av sitt arbete inom räddningstjänsten. Man kan vara heltidsbrandman eller räddningstjänstpersonal i beredskap (deltidsbrandman). När du söker jobb som brandman ska ditt personliga brev betona att du är stresstålig, har god kommunikationsförmåga, kan arbeta i lag och har inlevelseförmåga. Med hjälp av exemplen och mallarna på cvkungen.se och genom att följa våra praktiska tips kan du ta ett viktigt steg framåt i ansökningsprocessen, som leder dig till ditt drömjobb som brandman.

Anpassningsbart exempel på personligt brev åt en brandman.

Bäste Biera Blind,

Jag har en gedigen bakgrund inom brand- och räddningstjänst, och har genomgått SMO (Skydd mot olyckor)-utbildningen. Min utbildning och erfarenhet inkluderar också fordons- och materielvård samt olycksförebyggande arbete såsom utbildning och information. 

Att vara en del av utryckningsstyrkan och agera snabbt och effektivt i akuta situationer är något jag ser fram emot.

Utöver min yrkesmässiga meriter är jag en aktiv idrottare med ett starkt intresse för fotboll och styrketräning, vilket har bidragit till min goda fysik och uthållighet. Jag är simkunnig och innehar B-körkort och har även goda kunskaper i finska och  grundläggande kunskaper i sydsamiska vilket jag anser vara en tillgång i en mångkulturell miljö som Östersund.

Att arbeta som brandman är en passion och en ära för mig. Jag ser fram emot att kunna göra skillnad i samhället och vara en del av ett team som strävar efter säkerhet och trygghet för alla invånare. 

Jag ser fram emot att få diskutera min potential som brandman vid en personlig intervju.

Med vänlig hälsning,

Leo Virtanen

Avsnitt som ett personligt brev åt en brandman bör innehålla

Vi har mängder av exempelbrev och guider på vår hemsida - en expertresurs för arbetssökande inom alla branscher och i alla skeden av karriären. I den här guiden, och tillhörande exempelbrev, kommer vi att förklara hur man väljer bäst format, vilka avsnitt som ska ingå och hur man maximerar effekten av varje avsnitt. Vi kommer också med olika tips och förklarar vilka misstag man bör undvika. 

Som brandman bör du ha följande avsnitt i ditt personliga brev:

  • Rubrik. Börja med att ange dina kontaktuppgifter och datum på ett prydligt sätt.
  • Hälsningsfras. Här får du chansen att skapa lite personlig kontakt. Tilltala personalchefen eller rekryteraren med namn – det visar att du har gjort din research.
  • Inledning. Fånga läsarens uppmärksamhet genom att presentera dig själv på ett tilltalande sätt och dela din entusiasm för tjänsten.
  • Brödtext. Tänk på det här avsnittet som hjärtat i din berättelse. Dyk ner i relevanta erfarenheter, färdigheter och prestationer. Visa hur de stämmer överens med behoven, kraven och värderingarna för tjänsten och låt dem ge färg åt din professionella berättelse.
  • Sammanfattning. Avrunda din historia genom att sammanfatta dina kvalifikationer och upprepa ditt intresse för tjänsten. Glöm inte att ta med en ”call for action”, dvs en uppmaning till handling.
  • Underskrift. Avsluta med en standard hälsningsfras och ditt namn.

Kom ihåg att varje avsnitt av ditt personliga brev är en del av en sammanhållen berättelse om din professionella resa och passion för yrket. Sikta på ett kortfattat, överskådligt personligt brev som inte bara listar dina färdigheter utan också väver in dem i en fängslande berättelse som matchar jobbeskrivningen. Du kan hitta tips om layout och råd om tonfall och innehåll i vår omfattande allmänna guide om att skriva personliga brev.

Experttips

Behöver du mer inspiration? Ta en titt på några exempel på personliga brev inom liknande branscher och för liknande yrken: 

  • Exempel på personligt brev åt en polis

Inledning i ett personligt brev åt en brandman

Oavsett vilken typ av jobb du söker så står det i platsannonsen vad arbetsgivaren vill att du har för kunskaper och erfarenheter. Dessa krav kan du använda som utgångspunkt för vad du ska ta med i ditt personliga brev. 

Krav för en brandman är t.ex. god fysisk kondition, empatisk förmåga, att kunna fatta beslut i pressade och oförutsägbara situationer samt att kunna identifiera och bedöma risker för att skydda sig själv, sitt team och allmänheten. En brandman får inte vara rädd för höjder, inte heller för mörka och trånga utrymmen och måste kunna arbeta i extrem hetta.

Kom till saken direkt. Betona dina fördelar eller ditt mervärde för arbetsgivaren redan i den allra första meningen. Ange därför i inledningen av ditt personliga brev varför just du är särskilt lämpad för den lediga tjänsten.

Gör så här

Skicka din ansökan som PDF. En PDF kan som regel läsas på alla datorer och surfplattor och du riskerar inte att dokumentet förvrids i något dokumentprogram.

Gör inte så här

Inkludera personlig information i ditt personliga brev. Exempel på sådan typ av information kan vara hur din familjesituation ser ut.

Skriva brödtexten i ett personligt brev åt en brandman

I denna centrala del av ditt personliga brev, lägger du fram dina viktigaste ”säljargument”. Följ en tydlig struktur:

  • Lyft fram dina färdigheter och erfarenheter.
  • Visa varför just du är en perfekt kandidat för tjänsten.
  • Få till en imponerande sammanfattning.
  • Avsluta med en övertygande uppmaning som gör rekryteraren angelägen om att kontakta dig.

Ditt mål är att bevisa att du har rätt kompetenser och mentala egenskaper för att bli en bra brandman. 

Varför just du är lämplig för tjänsten (färdigheter & erfarenhet)

I brödtexten i ditt personliga brev visar du hur utomordentligt kvalificerad du är för jobbet. 

  • Visa tydligt att du har förstått kraven i platsannonsen genom att referera till efterfrågad kompetens och erfarenhet, samt till arbetsuppgifterna som ingår i jobbet.
  • Om du har flera års erfarenhet inom branschen, börja med att lyfta fram det. I ditt cv presenterar du förstås dina tidigare jobb med en punktlista, men i ditt personliga brev däremot får du chansen att komplettera och utöka, till exempel genom att berätta en historia om en utmaning du stod inför och hur du hanterade den.
  • Var specifik om dina jobbrelaterade bedrifter och använd fakta och siffror när du kan.
  • Betona eventuella prestationer eller utmärkelser du fått i samband med ditt arbete, idrott eller utbildning.
  • Visa upp ditt engagemang och din entusiasm.
  • Ta också upp specifika färdigheter, talanger, passioner och yrkesambitioner.
Experttips

Eventuella luckor i din anställningshistorik är helt normala och inget negativt, men lämna dem aldrig okommenterade. Kalla dem för vad de är: "yrkesorienteringsfas", "sabbatsår", "föräldraledighet" eller "vård av anhörig". 

Se till att det personliga brevet matchar tjänsten och organisationen

Det är jätteviktigt att du skräddarsyr ditt personliga brev. Läs jobbannonsen noggrant, googla räddningstjänsten och kommunen där räddningstjänsten befinner sig. Anpassa texten efter jobbet. Se till att du matchar kraven och förväntningarna i beskrivningen och fokusera på dina starka sidor som kan vara till nytta för organisationen och jobbet som brandman. Nämn inte bara dina "hårda" färdigheter (t.ex. teknisk kunskap och praktiska färdigheter) utan även dina "mjuka" kompetenser (t.ex. kommunikationsförmåga, ansvarskänsla och moraliska värderingar). Visa att du inte bara passar för tjänsten utan också inom organisationen.

Anpassningsbart exempel på brödtext

Att vara en del av utryckningsstyrkan och agera snabbt och effektivt i akuta situationer är något jag ser fram emot.

Utöver min yrkesmässiga meriter är jag en aktiv idrottare med ett starkt intresse för fotboll och styrketräning, vilket har bidragit till min goda fysik och uthållighet. Jag är simkunnig och innehar B-körkort och har även goda kunskaper i finska och  grundläggande kunskaper i sydsamiska vilket jag anser vara en tillgång i en mångkulturell miljö som Östersund.

Att arbeta som brandman är en passion och en ära för mig. Jag ser fram emot att kunna göra skillnad i samhället och vara en del av ett team som strävar efter säkerhet och trygghet för alla invånare. 

Sammanfattning och call-to-action

Nu att du har gjort ett utmärkt jobb med att väcka arbetsgivarens intresse, är det dags att avsluta brevet och skicka det. Det bästa sättet att avsluta med är en ”call-to-action”, det vill säga en uppmaning till handling. I denna mening kan du ange på ett proffsigt sätt att du ser fram emot att bli kallad till intervju. Du kan till och med välja att lämna dina kontaktuppgifter en gång till i det här avsnittet. Avrunda med en standardfras som "Med vänlig(a) hälsning(ar)" och ditt namn. Om du tänker posta brevet eller överlämna brevet personligen ska du lägga till din namnteckning.

Anpassningsbart exempel på sammanfattning

Jag ser fram emot att få diskutera min potential som brandman vid en personlig intervju.

Med vänlig hälsning,

Leo Virtanen

Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv