Säljare cv-exempel & skrivhjälp

Ett beprövat jobbspecifikt cv för att skaffa nytt jobb 2024. Du kan redigera detta Säljare cv-exempel för att komma igång snabbt och enkelt skapa ett perfekt cv på bara några minuter. Fyll i dina uppgifter, ladda ner ditt nya cv och skicka din ansökan idag!
Ändra detta cv

Hur man skriver ett cv åt en säljare

Det allra första steget du måste ta när du ska skriva ett cv åt en säljare är att lära dig vilka avsnitt som ska ingå. Ditt cv bör innehålla följande avsnitt:

  • Rubrik
  • Personlig sammanfattning (även kallad profil)
  • Arbetslivserfarenhet
  • Färdigheter
  • Utbildning

Inom den här ramen ska du presentera dina skills så att de överensstämmer med den potentiella arbetsgivarens behov och med ett tonfall som matchar företagets stil. När du själv jobbar tar du förstås i förväg reda på så mycket som möjligt om dina kunder. Det bör du också göra här. Undersök företaget och rikta din ”pitch” direkt till personalchefen eller din blivande chef. Det har ett dubbelt syfte. Det besvarar också den potentiella arbetsgivarens frågor: "Kommer du att passa in i vår kultur?" och "Vad kan du göra för att öka mina försäljningssiffror?"

Ett välskrivet cv säljer dig lika bra som du säljer dina produkter eller tjänster. Följ dessa steg för att vara säker på att du får komma på intervjun:

  • För direkt företagets behov på tal och visa hur du kan uppfylla behoven med dina specifika färdigheter.
  • Gör ett professionellt första intryck med en ren, lättläst layout och snygg design.
  • Fokusera på de nyckelord och fraser du behöver för att undvika att filtreras bort av ATS.

Välja rätt cv-format åt en säljare

Vi rekommenderar det vanligaste formatet: omvänd kronologisk ordning. Varför? Det är det format som rekryterare och personalchefer föredrar. De vet exakt var de kan hitta den information som är viktig för dem och de kan snabbt se var du befinner dig i din karriär.

Detta format gynnas också av ATS, så när du ansöker online kommer skanningsprocessen troligen att placera din information i rätt boxar.

Om du är ny på arbetsmarknaden, kolla in våra alternativa cv-format: kronologisk ordning eller en blandat format. Arbetssökande med stor erfarenhet inom en viss bransch men som vill byta karriär, kan också ha nytta av dessa idéer.

Exempel personlig sammanfattning: din hisspresentation

I ditt cv som säljare är den inledande sammanfattningen rätt plats för att visa upp din smidiga försäljningsteknik. Resten av cv:t består av uppgifter i punktform, men här kan du ”prata fritt” i 3-4 meningar. Beskriv din försäljningsstil samtidigt som du imponerar på läsaren med siffror och fakta.

Du behöver inte upprepa det du kommer att beskriva i avsnittet om arbetslivserfarenhet, utan fokusera på en eller två av dina största bedrifter som säljare. Du vill klappa dig själv lite på axeln, utan att för den skull bli skrytsam.

Exempel på sammanfattning

Erfaren och självgående försäljningschef med fem års branscherfarenhet. Bygger, coachar och stärker mitt team av säljare. Sätter upp mål och bedömer säljarnas prestationer samt ger konstruktiv feedback. Motiverar medarbetarna och vet hur prestation hänger samman med motivation. Har djup kunskap om ledarskap och ekonomi och vet hur man följer upp resultat.

Exempel på arbetslivserfarenhet: leverera varorna

I avsnittet om arbetslivserfarenhet i ditt försäljnings-cv ska du använda omvänd kronologisk ordning. Börja med din senaste tjänst och beskriv i detalj vad du har åstadkommit. Du är säljare, så du vet att siffror räknas. Använd faktauppgifter för att backa upp dina påståenden.

Exempel arbetslivserfarenhet

Försäljningschef, på Smart IT, Linköping
November 2019 — Nuvarande

  • Bidrog till att öka intäkterna med 25 % under loppet av 1 år.
  • Fastställda försäljningsmål genom att prognostisera årliga försäljningskvoter och förväntad försäljningsvolym för befintliga och nya produkter.
  • Övervakade konkurrensen och anpassade kostnader baserat på utbud och efterfrågan.
  • Handledde säljare och gav dem specifika råd utifrån deras professionella tillväxt och produktivitet.

 

Försäljningschef på Isoleringsexperten, Uppsala
September 2015 — Oktober 2019

  • Ledde framgångsrikt ett säljteam på 10 personer.
  • Ansvarade för försäljningsmål samt coaching och utbildning av personal.
  • Motiverade och instruerade med en massa positiv energi.
  • Presenterade försäljnings-, intäkts- och kostnadsrapporter för ledningsgruppen.
  • Höll koll på konkurrenterna och utvecklade strategier för att sticka ut som företag.

Exempel på färdigheter: efterfrågade attribut

Vad gör dig till en bra säljare? Kan du förklara det med hjälp av 4-7 färdigheter? Det är precis det du ska göra i färdighetsavsnittet i ditt cv. Försäljning kräver sociala färdigheter på toppnivå, men du behöver också en djup kunskap om din bransch och vara en kunnig användare av försäljningsapplikationer.

Skapa en lista som direkt uppfyller din potentiella arbetsgivares önskemål (och ATS!) genom att granska platsannonsen och resultaten av dinar efterforskningar ännu en gång. Välj färdigheter som stämmer överens med dem som den nya tjänsten kräver.

Försök att hitta en balans mellan din känslosamma sida och din tekniska expertis.

Vad är emotionell intelligens och varför ska du lista det som en färdighet? Här är de fem huvudkomponenterna i emotionell intelligens enligt psykologen Daniel Goleman:

  1. Självreglering
  2. Självkännedom
  3. Motivation
  4. Empati
  5. Social kompetens
Nedan hittar du ett exempel på färdighetsavsnitt.
  • Projektledning
  • Affärs- och företagsutveckling
  • IT
  • Kommunikationsförmåga
  • Ansvarsfull och empatisk
  • Analytisk tänkare

Utbildning

Du har nu nått den del av ditt cv som är enklast att skriva. Lista din gymnasieutbildning samt eventuell högskole- eller akademisk examen. Om du har en magisterexamen eller högre kan du hoppa över gymnasiet.

Om du har relevanta betyg, diplom eller certifieringar eller gjort annat som kan vara till nytta på ditt cv, till exempel organiserat säljseminarier, kan du ta upp det också.

Eftersom nätverkande kan vara en stor del av ditt jobb, överväg att lägga till ett ”Affiliations”-avsnitt. Om du är en stjärna på försäljning kan du kalla avsnittet för ”Utmärkelser” och lägga till eventuella hedersbetygelser som du har förtjänat.

Nedan hittar du ett anpassningsbart exempel på utbildningsavsnitt.

Ekonomie kandidatexamen, Linköpings universitet, Linköping
Augusti 2012 — Juni 2015

Ekonomiprogrammet, Klara Teoretiska gymnasium, Linköping
Augusti 2009 — Juni 2012

Dra nytta av vår online cv-byggare för att hjälpa dig landa det nya jobbet!

Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv