Rikedom bortom ens vildaste fantasier är den ultimata kapitalistiska ambitionen, och den blir alltmer verklig för samhällets elit.
En global rapport från Credit Suisse visar att antalet ultrarika individer, så kallade ultra-high-net-worth individuals (UHNWI) - de med tillgångar över 50 miljoner dollar, ökade till ett rekordantal på 218 000 under 2021. Rapporten påpekar att de ekonomiska förhållandena efter COVID-19-pandemins efterspel var "exceptionellt gynnsamma för tillväxt i hushållens förmögenhet."
I Skandinavien var det framförallt Danmark och Sverige som upplevde de största förändringarna. Mitt i en tid av global ekonomisk osäkerhet såg många ägare och större aktieägare i Skandinavien en betydande ökning av sin personliga inkomst.
Men vilka gemensamma nämnare finns hos regionens rikaste individer? Finns det specifika trender som banar väg för deras långsiktiga framgång? För att undersöka detta har CVKungen analyserat de 40 rikaste personerna i Sverige, Danmark respektive Norge, samt de rikaste familjerna i Finland.
Sverige utmärker sig bland de skandinaviska länderna genom att ha den högsta andelen miljardärer. Även om ingen når upp till den astronomiska förmögenheten hos personer som Elon Musk eller Bernard Arnault, visar Forbes lista från 2023 att 40 personer har tillgångar på över 1 miljard dollar (Sveriges ringa befolkning på 10,4 miljoner till trots). För denna studie analyserade vi dessa 40 individers liv för att se vad de har gemensamt.
Samtidigt som Sverige har fler miljardärer bland sina rikaste, visar vår undersökning att gruppen är den yngsta bland de fyra skandinaviska länderna. Genomsnittsåldern för dessa miljardärer är endast 59,6 år – tre år yngre än det regionala genomsnittet.
En fjärdedel av listan (10/40) består av kvinnor, vilket är den högsta proportionen i vår studie. Bland de mest framträdande är Axel Johnson-arvtagerskan Antonia Ax:son Johnson, som enligt Forbes besitter en förmögenhet på 10 miljarder dollar. Efter bortgången av Sveriges näst rikaste man, Melker Schörling, år 2023, förväntas hans två döttrar Sofia och Märta ärva hans investeringsportfölj på 10,9 miljarder dollar, vilket placerar dem bland Sveriges rikaste kvinnor.
Utbildning spelar i många fall en avgörande roll för ekonomisk framgång, och vi kan se att hälften (20/40) av Sveriges rikaste personer har minst en grundläggande utbildning. Medan nio av dessa personer studerade utomlands, har Stockholms universitet utbildat flest miljardärer av alla svenska lärosäten. Sju personer, inklusive H&M-magnaten Stefan Persson – Sveriges rikaste man, har sina rötter där.
Beträffande ämnesval valde ungefär en tredjedel (7/20) företagsekonomi och ekonomi, medan Master of Business Administration (MBA) var det mest populära valet bland de 13 som fortsatte med eftergymnasiala studier. Detta är logiskt, med tanke på att Sveriges avreglerade finansiella ekonomi erbjuder goda förutsättningar för affärsverksamhet. Dessutom har hälften av landets rikaste byggt sin förmögenhet genom investeringsportföljer.
Sveriges miljardärer är de som mest sannolikt skiljer sig bland Skandinaviens rikaste. Fyra män, inklusive läkemedelsmagnaten Fredrik Paulsen och IKEA-arvingen Mathias Kamprad, finns bland dem som skilt sig från sina fruar. Noterbart är att båda följer i sina fäders fotspår, som ackumulerade sina förmögenheter medan de ingick i flera äktenskap efter varandra.
Denna studie baseras på Kapital Magasinets "400 Norges Rikeste" för att urskilja trender bland landets miljardärer. Medan Sveriges miljardärer i genomsnitt är yngre än 60, är genomsnittsåldern för Norges motsvarighet 65 år – den högsta i Skandinavien. En person, jet-settaren och SalMar-arvingen Gustav Magnar Witzøe, är 30 år eller yngre.
Endast två av Norges 40 rikaste är kvinnor, och ingen av dem har en förmögenhet över 1 miljard dollar. De enda kvinnliga representanterna på listan är investeringsarvtagerskorna Rannfrid Rasmussen (värderad till 9,05 miljarder NOK) och Else Helene Sundt (8,6 miljarder NOK). Trots Norges anseende som ledande inom jämställdhet, är majoriteten av landets rikaste individer män.
Vi ser en jämn fördelning mellan förvärvad (21/40) och ärvd (19/40) rikedom – en större andel nyskapad förmögenhet jämfört med Sverige och Danmark. Även om detta är positivt för social rörlighet, märker vi att denna rikedom inte enbart är koncentrerad inom Norge. Fler än en tredjedel (15/40) av de rikaste norrmännen bor permanent utomlands, med Schweiz som den vanligaste destinationen.
Många av Norges förmögna har studerat internationellt. Sex personer har avlagt MBA-examen vid framstående amerikanska universitet såsom Harvard Business School och Wharton School of Finance. Norges näst rikaste man, Ole Andreas Halvorsen, blev en av Amerikas mest framgångsrika hedgefondförvaltare, mycket tack vare sin MBA från Stanford University. I skrivande stund uppgår Halvorsens förmögenhet till 5,9 miljarder dollar, med en personlig förmögenhetsökning som fördubblats sedan pandemin.
Det akademiska livet är inte för alla, och en fjärdedel av Norges rikaste avslutade sin utbildning redan efter gymnasiet. Norges rikaste man, John Fredriksen, är ett klassiskt exempel på den självgjorda ”från fattig till rik”-historien som präglar efterkrigsgenerationen. Som svetsarson som slutade skolan utan vidare utbildning, började Fredriksen sin karriär som skeppsmäklare och byggde sedan sin förmögenhet genom att transportera råolja från konfliktområden i Mellanöstern under 1980-talet.
En annan intressant iakttagelse från Norges rika lista är familjestorlek. Trots att ökad social rörlighet och jämställdhet delvis bidragit till landets låga fertilitetsnivåer, visar vår undersökning att Norges rikaste tenderar att ha större familjer. Medan det norska genomsnittet var endast 1,41 barn per kvinna år 2022, har förmögna i genomsnitt 2,5 barn. Detta innebär att familjestorlekarna hos dessa miljardärer är större än i både Sverige och Danmark.
Enligt Världsbankens data är Danmark ett av de fem enklaste länderna i världen att bedriva affärer i. Regeringen har skapat en ekonomi där företag kan etablera sig och operera effektivt. Man skulle kunna tänka sig att landets lista över rikaste personer skulle domineras av självstartande entreprenörer.
Dock visar vår analys av Økonomisk Ugebrevs "Danmarks 100 Rigeste 2023" att endast 12 av de 40 rikaste danskarna har skapat sin egen förmögenhet. Med en övervägande del av gamla pengar, är det industriella magnater som dominerar listan, där 17 av de 40 individerna äger förmögenheter knutna till tillverkning eller resursproduktion.
Danmarks rikaste tenderar också att bo inom landet. Endast tre av de 40 rikaste danskarna bor utomlands, jämfört med 15 av de 40 rikaste norrmännen. En av dessa är den gåtfulla miljardären Ib Nymark Hegelund, som bor vid Luganosjön i Schweiz efter att ha skapat sin förmögenhet under 1980-talet.
Majoriteten av dessa förmögna är utbildade inom Danmark. Bara åtta av de 40 studerade i ett annat land, färre än i Norge. Aarhus Universitet är det klart mest populära valet bland Danmarks akademiska institutioner, med sju av de rikaste danskarna på listan som alumner där. Bland de mest kända är Kjeld Kirk Kristiansen, tredje generationens ägare av LEGO och en av landets rikaste män, som också skickade två av sina tre barn till Aarhus Universitet.
Däremot är Danmarks Tekniske Universitet (DTU) ett vanligare val för dem som fortsätter till avancerade studier, där fem av de rikaste har avlagt masterexamen. Med många av Danmarks rikaste industrigiganter är företagsekonomi (8/40) och ingenjörsvetenskap (5/40) de föredragna studievalen. DTU:s tekniska inriktning gör det till ett naturligt val för den kunskap som krävs för att bli en industrimagnat.
I jämförelse med Sveriges rika lista, som inkluderar fyra skilda personer, tenderar Danmarks rikaste att vara gifta. Endast två av de 40 rikaste var ogifta, varav en – Sofie Kirk Kristiansen – genomgår en skilsmässa. LEGO-arvtagerskan gifte sig med advokaten Christopher Kiær Thomsen, men paret skilde sig 2014. Trots att hon sålde aktier för 930 miljoner dollar i familjeföretaget i november 2023, förblir Sofie en av Danmarks rikaste kvinnor.
Med ett genomsnitt på 1,7 barn per person speglar Danmarks rika lista landets låga fertilitetsnivå, som låg på 1,55 per kvinna år 2022. Ett anmärkningsvärt undantag från denna trend är landets rikaste man, Anders Hoch Povlsen.
Modeföretagaren äger familjeföretaget Bestseller, ett av landets största modekonglomerat, samt online-återförsäljarna ASOS och Zalando. Povlsen och hans fru Anne Storm Pedersen hade sju barn, men drabbades av en tragedi 2019 när tre av deras barn dödades i terroristattacken på påskdagen i Sri Lanka.
Forbes lista från 2023 identifierar sju miljardärer i Finland.
En gemensam nämnare för fyra av dem är namnet Herlin. Familjen äger ingenjörsföretaget Kone – Finlands tredje största företag efter marknadsvärdering. Kone har 60 000 anställda världen över och leds av landets rikaste man, Antti Herlin. Av Finlands sju miljardärer är han den enda som har studerat utomlands, med examen från National Technical University of Athens och Iowa State University. I kontrast studerade hans syskon Ilkka och Ilona vid Helsingfors universitet.
Utöver de fyra miljardärerna knutna till Kone-förmögenheten, lyckades ytterligare två skapa sina egna miljardförmögenheter. Landets näst rikaste person är Heikki Kyostila, grundare av tandutrustningsföretaget Planmeca år 1971. Företaget har vuxit till att bli en av de största leverantörerna inom den globala tandvårdsindustrin, och idag är Kyostila god för 2 miljarder dollar.
Denna undersökning omfattade en analys av de 40 rikaste individerna i Sverige, Danmark respektive Norge, samt de sju offentligt listade miljardärerna i Finland.
För Sveriges och Finlands rikaste använde vi Forbes Real Time Billionaires lista (aktuell per den 4 januari 2024). Detta korsrefererades med Forbes 2023 Billionaries list från 2023, publicerad i mars 2023-utgåvan.
För Danmarks rikaste analyserade vi den finansiella publikationen Økonomisk Ugebrevs Danmarks 100 Rigeste 2023, som offentliggjordes den 18 november 2023. Vi analyserade även Kapital-tidningens 400 Norges Rikeste 2023 för Norges rikaste, korrekt per den 31 december 2023.