Höstterminen närmar sig och elever och studenter återvänder till skolan och universitetet, men många andra funderar på vad de ska göra härnäst. Årets nyutexaminerade akademiker har laddat batterierna under sommaren och ser nu fram emot ett nytt liv, på en ny ort.
De som kommer direkt från skolans skyddade värld, behöver kanske lite hjälp på vägen. Var finns jobben? Sportintresserad och vill fortsätta träna? Kanske testa en ny idrott? Eller gillar du konst och kultur? Socialt lagt och på jakt efter nya kontakter? Vi gissar att du dessutom är innerligt trött på studentboendet - nu är det dags att hitta en trevlig plats att bo på där du har råd att äta och festa som en vuxen!
För att hjälpa alla nyutexaminerade har CVKungen.se skapat en ny interaktiv guide över de bästa europeiska städerna för akademiker att leva och bo i. Med hjälp av data från Europeiska kommissionens Eurostat-program och Numbeo har vi analyserat hyrespriser, levnadskostnader, ekonomi, den lokala gemenskapen för nyutexaminerade, sport- och träningsanläggningar samt det lokala kulturutbudet.
Du kommer kanske bli förvånad över resultaten... Överkomliga levnadskostnader i ”up-and-coming” städer som Glasgow, München och Sofia gör dem mycket konkurrenskraftiga i jämförelse med populära platser som Berlin, Barcelona och Prag. Var vill du bo och verka under nästa fas i livet?
Rimliga levnadskostnader och mycket på gång: Glasgow, Storbritannien, rankas högst på vår lista.
Glasgows invånare är, jämfört med alla andra i vår analys, mycket glada över stadens sport- och träningsanläggningar. I en undersökning svarade 39 % av deltagarna att de var "mycket nöjda" med Glasgows träningsmöjligheter. Staden rankas dessutom som nummer två när det gäller konst- och kulturutbud. Tänk till exempel på populära Royal Concert Hall, Center for Contemporary Arts och den legendariska musikscenen King Tut's Wah Hut.
Resultaten från vår undersökning backas upp av mängden studenter i staden. Hela 67 % av Glasgows nyutexaminerade stannar kvar och hittar jobb i staden. Detta visar en undersökning utförd av den politiskt obundna organisationen Center for Cities. Det är nästan det högsta antalet av alla brittiska studentstäder.
Låg arbetslöshet, en genomsnittslön på € 1 950 i månaden och hyra på knappt € 700 för en etta, gör Glasgow till ett bra ställe att starta sin karriär på.
Många av de bästa destinationerna för nyutbildade är Europas huvudstäder och näst-största städer. De flesta ligger i Västeuropa, men de östra delarna erbjuder några spännande alternativ, tack vare låga levnadskostnader och (relativt) god BNP-tillväxt. Prag, Sofia, Zagreb och Kraków hamnade i vår ”15-i-topp-lista”.
London, Paris och Rom är fantastiska turistmål med liv, rörelse, konst och kultur, men de hamnar längst ner på listan på grund av höga hyror och dyrt uppehälle. Faktum är att Frankrike och Italien inte har några städer alls i vår översikt. Tyskland har tre orter bland de 15 bästa, flest av alla länder. Det har att göra med landets goda ekonomi, ett livligt kulturliv och en hälsosam livsstil.
Ett rum och kök i Sofia kostar i genomsnitt bara 364,56 euro i månaden. Sofia, med 1,2 miljoner invånare, är Bulgariens huvudstad och landets största stad. I vår jämförelse har orten de näst lägsta levnadskostnaderna. Även om Sofias sport- och kulturfaciliteter inte rankas högt (bara 8 % av invånarna är "mycket nöjda" med stadens sportanläggningar) så finns det gott om möjligheter till friluftsliv i berg och skogar inte långt från staden.
I vår jämförelse är genomsnittskostnaderna för kläder, livsmedel, restaurangbesök, sport- och fritidsaktiviteter, transport och övrigt lägst i Bukarest: bara 439,13 euro i månaden för en person. Staden har också näst lägst hyra i studien; 395,18 euro för ett rum och kök. Stadsdelar som är på uppåtgående: Gamla stan i centrum, Cotroceni i västra delarna av staden och Universitat nära universitetet i Bukarest - ett blomstrande område för ungdomar med coolt nattliv.
München är en perfekt ort att jobba i. Staden är bland annat känd som viktigt centrum för teknik, ekonomi och bokutgivning. Denna historiska stad har dessutom mycket god ekonomi. Arbetslösheten är 3,5 %, den näst lägsta i vår jämförelse. BNP ökar i god takt. En genomsnittlig arbetare tjänar 2 645,98 euro i månaden - den högsta lönen i vår jämförelse. München har snabb tillväxt av innovationsdrivna branscher. Antalet anställda inom arkitektur och teknik ökade med 41,5 % mellan 2012 och 2017, och sysselsättningen inom IT och kommunikation ökade med 33,6 %, enligt uppgifter från Münchens institution för arbetskraft och ekonomisk utveckling.
Nyutexaminerade akademiker tenderar att ha ett välutvecklat socialt liv. Enligt vår undersökning är det i Madrid som det är troligast att du träffar, arbetar och umgås med akademiker mellan 25 och 64 år. Många har tagit examen på ett av stadens högt rankade universitet, till exempel Universidad Autónoma de Madrid, Universidad Complutense de Madrid eller Universidad Carlos III de Madrid. Alla dessa akademiker kan visa dig hur man trivs och har kul i staden!
Glasgows idrottsplatser och inomhusanläggningar är mycket populära. Men staden har mer att erbjuda! Andra möjligheter till fysisk aktivitet omfattar stadens åtta utomhusgym och det finns en gratis löpargrupp som tränar 5 km i city varje vecka. De som gillar extremsporter kan till utnyttja Cathkin Braes-mountainbikespår, Glasgow Wake Park för wakeboarding, och Snow Factor - ett inomhusskidcenter som har öppet året om, med Storbritanniens längsta indoor skidbacke.
Fyra av fem deltagare svarade att de var "mycket nöjda" med kulturutbudet i Wien. Stadens konserthus, teatrar, museer och bibliotek gör Wien till den populäraste staden när det gäller kultur. Kulturutbudet omfattar Wiens statsopera, den högklassiska ridakademin Spanska ridskolan och nöjesparken Prater. Men det finns också massor med saker man kan göra gratis. Man kan besöka trädgårdarna vid slottet Schönbrunn eller Naschmarkt- och Brunnenmarkt-marknaderna. Många koncertkaféer i Wien anordnar gratis pianokonserter. För den som är intresserad av historia, har Wien också mycket att erbjuda. Staden var centrum för kejsardömet Österrike-Ungern tills det kollapsade under första världskriget och är fullt med palats, torg och byggnader i barockstil.
Liksom många andra stora beslut man tar i livet, gäller det att fundera ordentligt innan man bestämmer sig för var man vill bo efter att ha avslutat sin utbildning. Billiga städer som Sofia och Bukarest kanske passar bra för sparsamma personer, men inte för dem som letar efter en ort med ett stort kulturellt utbud. London och Paris har ju en fantastisk storstadskänsla, men levnadskostnaderna kan vara oöverkomliga när du befinner dig längst ned på karriärstegen.
Att hitta rätt stad och rätt jobb efter examen kan påverka din karriär på lång sikt. En studie från Strada Institute for the Future of Work visar att om ditt första jobb efter examen inte kräver att du har en examen, är risken för att du fortfarande är ”underkvalificerad” efter fem år, fem gånger så stor, jämfört med akademiker som omedelbart utnyttjade sina kvalifikationer. Du kommer att tjäna i genomsnitt 27 % mindre än jämnåriga som arbetar på kvalificerad nivå och detta kommer att ”förfölja dig” i ett decennium.
Att gå ut skolan/ta examen är en spännande period, fylld av möjligheter och äventyr. Även om man aldrig kan vara säker på var man kommer att trivas och lyckas professionellt, är det smart att fundera noggrant över alternativen innan man flyttar. Det är positivt att det finns så många alternativ i Europa - och att variationen är stor. Det går säkert att hitta en stad som passar just dig.
För att avgöra vilka städer i Europa som passar bäst för nyutexaminerade konstruerade CVKungen.se ett viktat index för 32 europeiska städer baserat på sex kategorier: hyra, levnadskostnader, ekonomi, andra akademiker, sport och träning samt underhållning och kultur. Hyreskomponenten består av det genomsnittliga priset för en lägenhet på ett rum och kök den 2 juli 2019. Uppgifterna kommer från stads- och landsdatabasen Numbeo och viktas i indexet till 20 %.
Levnadskostnaderna består av genomsnittliga utgifter för kläder och skor, livsmedel, restaurangbesök, sport och fritidsaktiviteter, transport och förbrukningsvaror för en person under en månad. Uppgifterna kommer från Numbeo den 2 juli 2019, och viktas till 15 %. Ekonomikomponenten består av arbetslöshetssiffror för regioner och städer i EU-kommissionens Eurostat-program (2017), viktat till 10 %, ändringar i BNP från 2015 till 2016 för NUTS 3-regioner (Eurostat), viktat till 10 % och ett genomsnittligt netto månadslönen efter skatt den 2 juli 2019 (Numbeo) viktat till 15 %.
Komponenten ”andra akademiker” är en uppskattning av andelen personer mellan 25 och 64 år som har en utbildning på nivå 5, 6, 7 eller 8 enligt ISCED, ett internationellt system för beteckningar på utbildningsnivåer, dvs högskoleexamen, kandidatexamen, magisterexamen eller doktorsexamen. Uppgifterna kommer från Eurostat och ingår i indexet med 10 %. Uppskattningen baseras på hur stor del av befolkningen i en viss stad, i åldern 20 till 64 år, som har en ISCED-nivå på 5, 6, 7 eller 8. Uppgifter om antalet invånare och ålder tillhandahålls av Eurostat. Uppgifterna är så aktuella som möjligt.
Sport- och träningskomponenten baseras på hur många deltagare i EU-kommissionens enkät Quality of Life in European Cities (2015) som sade att de var "mycket nöjda" med träningsmöjligheterna på hemorten, t.ex. idrottsplatser och gym. Datan viktas till 10 %. Komponenten underhållning och kultur består av andelen deltagare som sade att de var "mycket nöjda" med kulturella anläggningar som konserthus, teatrar, museer och bibliotek i sina hemorter i enkäten Quality of Life in European Cities (2015), viktat till 10 %.
Den slutliga rankningen grundas på summan av alla viktade faktorer. Nollvärden behandlades som noll. Städer som ingick i analysen: Paris, Frankrike; London, Storbritannien; Berlin, Tyskland; Madrid, Spanien; Rom, Italien; Bukarest, Rumänien; Hamburg, Tyskland; Wien, Österrike; Budapest, Ungern; Warszawa, Polen; Barcelona, Spanien; München, Tyskland; Milano, Italien; Prag, Tjeckien; Sofia, Bulgarien; Bryssel, Belgien; Birmingham, Storbritannien; Köln, Tyskland; Lyon, Frankrike; Neapel, Italien; Amsterdam, Nederländerna; Stockholm, Sverige; Lille, Frankrike; Turin, Italien; Zagreb, Kroatien; Valencia, Spanien; Leeds, Storbritannien; Kraków, Polen; Frankfurt, Tyskland; Glasgow, Storbritannien; Toulouse, Frankrike och Manchester, Storbritannien.
Vill du se hela undersökningen, inklusive uppgifter för varje specifik stad, gå till http://bit.ly/GraduatesAbroad