Din kompletta intervjuguide

Det är lätt att stressa upp sig inför en anställningsintervju. Det bästa sättet att göra sig redo inför den stora dagen är att förbereda sig väl och öva. Här får du hjälp med allt du ska tänka på innan intervjun så att du slipper bli stressad och presterar så bra som möjligt.
Susan Shor
Content Writer & Editor
Uppdaterat 06 november 2024

Har du blivit kallad på anställningsintervju? Grattis! Du måste ha skrivit ett riktigt imponerande cv. Det du ska göra nu är att gå på intervjun och göra ett så imponerande intryck att alla andra intervjuer annulleras och personalchefen satsar på dig. Eller hur?

Vi har sammanställt 18 tips på vad du ska göra - före, under och efter anställningsintervjun - för att bli anställd. De täcker allt från vad du ska ha på dig till vad du ska säga och göra. Vi har till och med gått så långt att vi ger tips på vad du bör äta kvällen innan intervjun och hur du får dig en god natts sömn innan det är dags. Och om detta inte är nog, har vi dessutom bett ett par intervjuexperter att dela med sig av sina råd.

Här är några av de saker du ska tänka på innan intervjun:

  • Förbered dig inför intervjun genom att göra lite research om företaget, öva dina svar på vanliga frågor och förbered egna frågor.
  • Kör en träningsintervju med en kompis och be om feedback på dina svar.
  • Planera resan i förväg och sikta på att komma 10 -15 minuter i förväg.
  • Förbered ditt yttre - lägg fram dina kläder kvällen innan och se till att allt är perfekt: prydlig outfit, snygg i håret, välborstade tänder och rena naglar.
  • Packa utskrifter av ditt cv, en lista på referenser, ett anteckningsblock och penna i väskan du ska ha med dig.
  • Jobba på ditt kroppsspråk. Var redo att le, hålla ögonkontakt och hälsa alla du möter med ett stadigt handslag.
  • Se till att du får dig en god natts sömn (åtta timmar om möjligt) och ät en nyttig måltid kvällen innan. På så sätt är kroppen redo för den stora dagen.

I dessa pandemitider är det troligt att första intervjurundan inte blir på plats på företaget. Den första intervjun blir antagligen per telefon eller video för att begränsa direktkontakt. Men det betyder inte att du ska strunta i ovanstående steg. Det första intrycket är jätteviktigt. Ha långbyxor på dig under intervjun! Det är bekvämt med shorts, men det är inte en passande ”uniform” för en anställningsintervju. Du skulle inte vilja gå miste om drömjobbet på grund av att personalchefen ser något som får hen att känna sig obekväm, eller hur?

Vad är arbetsgivaren ute efter under anställningsintervjun?

En face-to-face intervju tar vanligtvis mellan 45 minuter och en timme. Det kan verka som en lång tid för dig som blir intervjuad, men det är inte mycket för en personalchef som ska bedöma om du är rätt person för jobbet. Förutom att bedöma dina svar, kommer hen att fokusera på följande:

  • Ditt yttre
  • Kroppsspråk
  • Självförtroende
  • Kunskaper

De tips som vi snart kommer att ge hjälper dig att bocka för alla rutor, men kom ihåg att en anställningsintervju är mer än en ”Frågor & Svar”-sittning.  

Hur man förbereder sig inför en anställningsintervju

Du har kanske hört Benjamin Franklins uttryck ”By failing to prepare, you are preparing to fail.”  Det vill säga, om man inte förbereder sig, får man vara förberedd på att misslyckas. Och du känner troligen också till talesättet ”Du har bara en chans på dig att göra ett bra första intryck”.

Det är två bra uttryck. För de är båda sanna. Speciellt när det gäller anställningsintervjuer. Även om du kommer bli kallad till nya intervjuer i framtiden, får du inte en andra chans på just det här jobbet om du gör bort dig. Så ta dig tid dagarna före anställningsintervjun att förbereda dig väl så att du kan göra ett gott intryck. Följ våra tips: 

1. Gör lite research om företaget

Lär dig allt som är värt att veta om företaget och den tjänst du söker. Internet har förenklat den här uppgiften enormt. Se här var du ska leta för att ta reda på så mycket som möjligt om företaget, dess företagskultur, hur det presterar på marknaden och folks allmänna upplevelser och åsikter om det.

  • Företagets hemsida - Läs omsorgsfullt allt som står på hemsidan för att lära dig mer om teamet, förstå dig på företagets bakgrund och historia samt dess tjänster. Sociala medier - Länkar hittar du på företagets hemsida. Sociala medier ger dig en uppfattning om företagskulturen och vad de försöker utstråla för allmänheten. En företagssida ger dig också länkar till medarbetares profiler som du kan använda för att se hur personalen beskriver sina arbetsroller. Medan du håller på med din research, ta dig tid att följa upp förtagets konton och inlägg och lämna en kommentar här och var. Att engagera dig med inlägg kan få dig att dyka upp på företagets radar innan anställningsintervjun. Men överdriv inte. Att gilla, dela och kommentera allt kan verka desperat.
  • Googla - Jo, gör det. Sök efter företagsnyheter och pressmeddelanden, speciellt aktuella sådana.
  • Glassdoor - Glassdoor är en amerikansk webbplats där nuvarande och tidigare anställda anonymt granskar företag. Miljoner personer använder den. Leta efter företaget och läs vad nuvarande och tidigare anställda har att säga om det. Här kommer troligen vissa saker avslöjas som inte visas på företagets webbplats eller sociala medier. Du kan kanske till och med hitta några intervjufrågor som personalchefen förmodligen kommer att ställa.
Experttips

Att gräva lite i företaget kan hjälpa dig att förbereda dig inför intervjun, men det kan också hjälpa dig att undvika bedrägerier eller bekräfta misstankar om företaget. Verkar beskrivningen för bra för att vara sann? Anonyma recensioner från andra anställda kan hjälpa dig att lista ut vad som verkligen händer bakom en alltför perfekt jobbeskrivning.

Gör en ”fusklapp” med viktiga punkter och håll det du fått reda på i bakhuvudet när intervjuaren frågar: ”Så, vad vet du om företaget?” När denna standardfråga kommer, har du svaren redo. Men kom ihåg att använda dina egna ord. Ett litet exempel: För ett par år sedan blev jag intervjuad för ett jobb som copywriter på ett e-handelsföretag. Ett par dagar före anställningsintervjun läste jag en artikel om hur företaget lanserade ett specialbyggt innehållshanteringssystem (CMS). Jag kunde ta upp det i intervjun för att accentuera mina egna referenser.

2. Se till att du kan ditt cv utantill

Ditt cv kommer naturligtvis att dryftas under intervjun. Personalchefen kommer att använda det som bränsle för sina frågor, så du måste vara redo att förklara det du har presenterat på papper. Skriv ut en kopia på ditt cv, läs och pränta in allt noggrant i minnet. Ditt cv presenterar din karriärstege, så var redo att förklara de steg du tagit och de val du gjort samt de kompetenser du har.

Experttips

Rekryterare och personalchefer har inte alltid tid att läsa ditt cv omsorgsfullt innan anställningsintervjun. Även om det kan kännas frustrerande, försök undvika svar som ”Du kan hitta informationen i mitt cv.” Beskriv och förklara istället din erfarenhet på ett koncist sätt och fråga anställningschefen om hen vill veta mer.

3. Öva, öva, öva

Exakt vilka frågor en intervjuare kommer att ställa vet du inte förrän du kommit in i rummet, med anställningsintervjuer är ganska förutsägbara eftersom frågorna i princip alltid handlar om samma sak.

Glassdoor sållade tusentals recensioner av anställningsintervjuer för att få fram de vanligaste frågorna. Listan består av 50 frågor, men det här är de 10 vanligaste:

  • Beskriv dig själv.
  • Vad är dina styrkor?
  • Vad är dina svagheter?
  • Varför ska vi anställa dig?
  • Var ser du dig själv om fem år? Och om tio år?
  • Varför är du intresserad av att arbeta på [fyll i företagets namn här]?
  • Vilka lönekrav har du?
  • Vad motiverar dig?
  • Vad kan du erbjuda oss som inte någon annan kan?
  • Berätta om de prestationer som du är mest stolt över.
Experttips

Vissa intervjufrågor är helt enkelt hemska (vad är dina största svagheter?) Men det hindrar inte personchefen ifrån att ställa dem. Se till att du är väl förberedd på sådana hemska frågor, eller även kuggfrågor, så att du inte blir obehagligt överraskad.

Förutom dessa standardfrågor bör du vara redo på ett par ”tjänstspecifika” frågor. Sådana frågor testar din problemlösningsförmåga och om du kommer att passa in i företagsstilen.

Om du till exempel blir intervjuad för en chefstjänst kan intervjuaren ställa en sådan här fråga: ”Du har märkt att en teammedlem inte följer order och verkar ständigt distraherad eller ointresserad. Vad gör du i en sådan situation?” Eller: ”Två personer i ditt team kommer inte överens och kommer var för sig och beklagar sig för dig. Hur löser du problemet`”

Skriv ner dina svar på dessa frågor och öva dem högt framför spegeln. När du väl är nöjd med svaren, be en kompis spela rollen som intervjuare och ge dig feedback på dina svar. Ju mer bekväm du är med dina svar, desto mer självförtroende har du när frågorna dyker upp under anställningsintervjun. Tänk på vad du vet om företagskulturen när du skriver dina frågor.

"Scen om varför andraplats inte alltid är en förlust"

4. Förbered egna frågor

Anställningsintervjuer är inte ”enkelriktade gränder”. Du får möjlighet att ställa ett par egna frågor och du förväntas göra det.

Men fråga inte bara för frågandets skull. Den här delen av anställningsintervjun kan göra eller bryta dig. Tänk noga ut vad du vill fråga. Dina frågor ska visa upp ditt intresse för tjänsten och företaget. Undvik allt som har beskrivits tidigare i intervjun eller saker som kan vara tecken på bristande intresse eller arbetsmoral.

Här är ett par exempel på frågor som kan vara i din fördel:

  • Kan du berätta lite mer om de dagliga ansvarsområden som gäller för tjänsten?
  • Vilka möjligheter till fortbildning finns det för de anställda?
  • Hur skulle du beskriva arbetskulturen?
  • Vilken typ av utmaningar kommer jag att ställas för?
  • Hur mäter och granskar man företagets prestanda?
  • Vad finns det för möjligheter till framtida befordran?
  • Vilka egenskaper skulle du säga behövs för att lyckas i denna tjänst?

Här är några frågor som du bör undvika:

  • Vad gör företaget?
  • Hur många timmar måste jag arbeta varje vecka?
  • Kan jag arbeta hemifrån?
  • Hur mycket får jag betalt?
  • När kan jag ta semester?
  • Har jag fått jobbet?

Om personalchefen ger dig utrymme att lägga till något, se till att du har förberett en snygg avslutning där du sammanfattar varför just du är rätt person för jobbet. Det är en av de viktigaste sakerna att säga under intervjun. 

5. Planera resan

Vet du var företaget ligger? Hur tar man sig dit? Måste du åka bil eller går det att använda kollektivtrafik?

Planera resan i förväg. Provåk resan veckan före anställningsintervjun och sikta på att komma fram 10 -15 minuter i förväg. Tajma resan. Om du åker kollektivtrafik, kolla upp vilket tåg eller vilken buss du ska ta och hur lång tid det tar att ta sig till och från stationen/busshållplatsen. Se till att du har en reservplan vid eventuella vägarbeten eller förseningar. Det här kan verka överdrivet, men om du planerar din resa noga minskar risken för stress på själva intervjudagen. Om något händer som du inte kan påverka som får dig att bli försenad, ring din kontaktperson och meddela detta. Sådant kan hända och de flesta människor är förstående. Ett telefonsamtal visar att du har respekt för deras tid.

Experttips

Din resa kanske inte alltid är ”fysisk”. Om du ska ha en videointervju, kontrollera i förväg din dator, webbkamera och mikrofon så att du vet att allt fungerar när den stora dagen kommer. Ladda ned programmet som du ska använda och testa det så att du inte måste kämpa med att navigera i gränssnittet inför personalchefen.

6. Ta med dig det här

Damma av din snyggaste portfölj eller väska och fyll den med:

  • Fem papperskopior av ditt cv
  • En penna och anteckningsbok
  • En skriftlig version av frågorna du tänkt ställa
  • En lista med referenser
  • Några mintkarameller

7. Sov gott

Du kommer säkert att vara upphetsad eller nervös natten före anställningsintervjun, men gör ditt bästa för att få en god natts sömn, helst 8 timmar.

Här är några tips på saker du kan göra för att slappna av.

  • Ta ett varmt bad eller dusch. Lifehacker säger att ett lagom varmt (under 40° C) bad eller dusch på mellan 5 och 15 minuter justerar din kroppstemperatur och gör dig skönt avslappnad och sömnig. Idén är att inte höja din kroppstemperatur alltför mycket så att du känner dig energisk.
  • Stäng av alla skärmar minst en timme (hellre två timmar!) innan du lägger dig.
  • Läs en bok (på papper, inte digital).

8. Lägg fram dina kläder i förväg

Gör i ordning dina kläder kvällen innan anställningsintervjun. Se till att kläderna är väl strukna och utan hål eller fläckar. Putsa dina skor. Se till att skorna är rena, prydliga och inte slitna. Ha på dig kläder som överensstämmer med företaget. Om du söker jobb på ett klassiskt företag är en traditionell outfit bäst - kostym, skjorta, slips och formella skor för män; dräkt, klänning, kjol och blus eller kavaj och formella skor för kvinnor. Grått, marinblått, svart och vitt är lämpliga färger. Om det är ett yngre, mer kreativt företag du söker till kan det också passa med ”business causal”, en mer informell stil.

Vad du har på dig kan göra stor skillnad. Faktum är att forskning visar att sökande med ett attraktiv utseende har större chans att få jobbet. Om du tvekar över vad du ska ha på dig, ring arbetsgivaren och fråga. Om du inte lyckas ta reda på det, håll dig på den säkra sidan och välj en formell stil. Det är bättre att vara överklädd än underklädd. Det visar att du bryr dig. Att gå underklädd i fel miljö kan ge intryck av att du inte bryr dig. 

9. Ät en nyttig frukost på morgonen innan intervjun

Frukosten är dagens viktigaste mål, speciellt dagen som du ska på anställningsintervju. En god, nyttig frukost är bra bränsle för hjärnan, den ger dig energi och ökar ditt fokus. Tyvärr omfattar det inte honungspuffar, chokladcroissanter eller tjocka skivor bacon. Du bör istället fokusera på protein, nyttigt fett, långsamma kolhydrater, frukt och grönsaker.

Experttips

Bara för skojs skull, här är ett par förslag på energigivande frukost:

  • Pocherade ägg eller äggröra på rostat fullkornsbröd
  • Avokado på rostat fullkornsbröd
  • Havregrynsgröt med blåbär
  • Mager yoghurt med nötter

Om din anställningsintervju är senare på dagen och du ska äta lunch innan, håll dig till ”enkel” mat som lax, kyckling eller ägg tillsammans med grönsaker som broccoli, grönkål, ärtor och spenat. Ät inget med stark doft som lök eller vitlök, eller något som du kan få gaser i magen av som bönor eller brysselkål. Välj inte heller något som gör dig slö som stora mängder potatis, vitt bröd eller pasta.  Vatten är bra, men drick inte så mycket att du måste springa på toaletten var och varannan minut. Kaffe är också bra, men med måtta - en kopp 30 minuter innan din anställningsintervju kan göra dig piggare och mer alert.

10. Slappna av

Andas in. Andas ut. In genom näsan och ut genom munnen. Innan du går in i byggnaden där du ska ha din intervju, försök samla dina tankar, andas lugnt och koncentrera dig. Du kan använda  ”STOP-metoden” som hjälp:

  • Sluta med det du håller på med
  • Ta ett djupt andetag
  • Observera vad som pågår fysiskt, mentalt och emotionellt
  • Fortsätt (engelska: Proceed) med det du håller på med och dra lärdom av det du observerat.

Kom ihåg att en anställningsintervju inte är ett förhör, det är ett samtal för att ta reda på om ni passar ihop. Och viktigast av allt, kom ihåg att vad som än händer så kommer du att klara dig. Du har varit med om en hel del tidigare. Du kommer att överleva det här också, oavsett resultatet. Höj inte insatserna, kom ihåg att hålla översikt och jaga inte upp dig.

Vad du ska göra under intervjun

Okej, nu är du helt förberedd. Du har kommit i god tid och är redo. Här kommer det du ska tänka på när intervjun börjar.

11. Se till att du ser oklanderlig ut

Vi förnekar gärna att vi dömer folk efter deras utseende, men det är trots allt det vi gör. Enligt  den här Forbes-artikeln är vårt utseende direkt kopplat till de jobb vi får och hur mycket vi får betalt. När du går in i rummet kommer intervjuaren troligen granska dig uppifrån och ner, kanske omedvetet. Du kanske inte ens märker det, men det sker. Alla gör vi det. Du behöver ditt utseende för att göra ett bra första intryck.

Vi har redan pratat om kläderna, men tänk också på att ägna tid åt en prydlig frisyr, rena naglar och fräsch andedräkt. (Det är nu du kan ta till dina mintkarameller). Om du anländer för tidigt till anställningsintervjun, be att få gå på toaletten och kolla ditt yttre en gång till innan du kallas in. Det verkar kanske ytligt, men om du är lika kompetent som en annan kandidat kan det vara kläderna som gör skillnaden.

12. Uppför dig

Visa att du vet hur man uppför sig. Det kostar ingenting, men kan ändå göra underverk i din relation till personalchefen och företaget. Var artig och respektfull mot alla du möter när du anländer till företaget, från säkerhetsvakten på parkeringen till receptionisten och de personer du passerar i korridoren. Hälsa alla med ett leende och ett ”Hej”. Utgå ifrån att din potentiella arbetsgivare kommer att be dessa människor om feedback.  

13. Tänk på kroppsspråket

Det du inte säger under anställningsintervjun är lika viktigt som det du säger. Undersökningar har visat att kroppsspråket står för mellan 50 % och 70 % av all kommunikation. Ditt ansiktsuttryck, dina gester och hållning kommer berätta en massa för personalchefen om dig som person. Du måste verka självsäker och tillgänglig. Från första stund du kliver in i rummet där du ska intervjuas.

  • Börja med ett leende och en varm hälsning. Hälsa med ett stadigt handslag (försök inte att krossa några fingrar) och presentera dig själv. Berätta för personalchefen hur glad du är att få träffa hen.
  • Håll ögonkontakt hela tiden, utan att överdriva så att det känns hotfullt. Det visar att du är intresserad och uppmärksam.
  • Sitt rak i ryggen med sänkta axlar. Det utstrålar vänlighet och öppenhet.
  • Sitt inte med benen eller armarna i kors, det kan ge intryck av att du är defensiv eller sluten.

14. Var dig själv

Med tanke på situationen så är det svårt att slappna av helt och vara sig själv under en anställningsintervju, men gör dig inte till. Intervjuaren försöker få en uppfattning om dig och om du kommer att passa i teamet, både vad det gäller företagskultur och yrkesmässigt. Om du inte är dig själv under intervjun kan det senare påverka din plats på jobbet.

Det bästa sättet att vara autentisk är helt enkelt att vara ärlig. Om möjligt, koppla alltid svaren till riktiga exempel på färdigheter och prestationer. Om du inte kan svara på en fråga, var inte rädd för att erkänna det. Det är alltid bättre än att fejka ett svar, och personalchefen kommer att uppskatta det.

15. Svara kort och koncist

Tid är avgörande under en anställningsintervju, så det är en stor fördel att kunna uttrycka sig kort och koncist. Personalchefen vill lära sig så mycket som möjligt om dig och dina färdigheter som kandidat. Svara kort, håll dig till saken och relatera till den fråga du har fått. Anekdoter om när du löste ett problem, övervann en utmaning, ledde ett team, gjorde något intressant eller gjorde ett misstag är bra, men överdriv inte. Pladdra inte på för länge. Här är ett par saker som kan se till att du håller dig till saken:

  • Skriv upp ett par viktiga punkter i förväg som du vill ta upp (se punkt 3).
  • Ta några sekunder på dig att tänka efter innan du svarar. Använd pausen för att repetera frågan i huvudet och samla tankarna innan du pratar.
  • Ha ett armbandsur på dig och ta en kvick titt på hur lång tid det tar att svara på en fråga. Två minuter är lagom för ett svar.

16. Prata inte illa om konkurrenter eller före detta arbetsgivare

Anställningsintervjun handlar om hur du kan passa in i ett team och hjälpa till att lösa problem. Håll dig till det. Att prata illa om före detta kolleger eller chefer, även om det var mycket obehagliga upplevelser, kan leda till funderingar hos personalchefen. Han kan undra…

  • Vad är andra sidan av den här historien?
  • Är den här personen omöjlig att behaga?
  • Har hen inga rimliga förväntningar på sin chef? Kommer hen att bli en plåga för personalen?
  • Kommer hen att säga upp sig första gången något händer som hen inte gillar?
  • Kommer hen att prata illa om mig också?
  • Varför inser inte den här personen att man inte ska säga sådana här saker?

Du vill förstås inte att personalchefen ska tänka sådana tankar om dig under en intervju! Om du känner dig avskräckt i din nuvarande roll eller upprörd över hur du behandlades på ditt förra jobb, försök vända det till något positivt. Berätta vilka erfarenheter du har fått och hur du tycker att den här tjänsten är rätt utmaning vid rätt tillfälle i din karriär.

Efter anställningsintervjun

Du har lämnat rummet efter intervjun och du känner dig nöjd. Intervjun gick bra. Men du vet inte ännu om du har fått jobbet. Vad ska du göra sedan?

17. Utvärdera intervjun

Så snart intervjun är över, utvärdera hur det gick. Skriv ner de frågor du fick, tillsammans med dina svar. Det kommer vara användbart att referera till om det kommer en uppföljningsintervju. Det kommer också att hjälpa dig att identifiera allt du missade eller som du önskade att du hade sagt. På så sätt kan du förbättra dig i framtida intervjuer. Om du råkade nämna en av de 14 saker man aldrig ska säga under en anställningsintervju, notera det också så att du kan förbereda dig om du får chansen att svara på samma fråga någon gång i framtiden.

Om du blir avvisad för tjänsten, kom ihåg att inte ta det personligt. Även om du är jättebesviken, kommer det att dyka upp fler och bättre möjligheter i framtiden. Kolla in exemplen i vår blogg om att bli avvisad under anställningsintervjuer.

18. Uppföljning

Kom ihåg att följa upp din ansökan. Gör det genom att skicka ett tackmejl till personalchefen efter intervjun. Helst samma dag. Det gör att personalchefen blir påmind om dig och det gör ett gott intryck. Skriv kortfattat. Visa personalchefen att du förstår att hen har ont om tid och att du uppskattar att de tar dig tid att svara på ditt mejl.

  • Ta upp följande: Något du delade med dig av under intervjun, till exempel en berättelse eller något ni har gemensamt. Du kanske pratade om din familj, dina husdjur eller vädret. Allt som du kan nämna som är unikt för din anställningsintervju kommer att göra dig minnesvärd.
  • Berätta varför du tror att du är rätt person för jobbet och hur du ser fram emot att bli en del av teamet. Upprepa hur dina färdigheter och intressen gör dig till rätt person för tjänsten.
  • All information som kan stärka ditt ärende som du inte tog upp i intervjun - en länk eller ett exempel på arbete du har gjort som till exempel relaterar till ett problem som företaget kämpar med. Du kan använda din bedömning av anställningsintervjun för att hjälpa dig med detta.
  • Om du träffade eller pratade med andra anställda under ditt besök på företaget, överväg att skicka ett mejl till dem också som tack. Det kan göra skillnad.

Om du är så tursam så du har blivit erbjuden flera jobb kan du bli tvungen att tacka nej till ett eller flera. Att göra detta med stil och professionalism kan hjälpa dig att behålla en bra relation med företaget - man kan aldrig veta när era vägar möts igen. Här kan du läsa våra bästa tips på att tacka nej till ett jobberbjudande.

Bygg ditt cv på 15 minuter
Använd professionella och beprövade cv-mallar som följer de exakta "cv-regler" som alla arbetsgivare är ute efter.
Skapa mitt cv